• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Whey proteín vs. clear whey proteín, aký je medzi nimi rozdiel a ktorý je lepší?

Bielkoviny, známe aj ako proteíny, sú nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy. Tvoria stavebné kamene nášho tela a plnia v ňom množstvo dôležitých funkcií. Niekedy môže byť ťažké prijať potrebné množstvo bielkovín v strave, a práve tu prichádzajú na rad proteínové nápoje. Je lepší srvátkový alebo čistý srvátkový proteín a ako viete všetky tieto bielkoviny čo najlepšie využiť? Pokračujte v čítaní článku a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o proteínoch whey a clear whey.

 

Proteín - a čo to vlastne je?

Bielkoviny sú spolu so sacharidmi a tukmi jednou z makroživín, ktoré vyživujú naše telo. Sú to látky zložené z aminokyselín, ktoré tvoria základné stavebné prvky, bez ktorých by ľudské telo nemohlo fungovať. Telo nedokáže bielkoviny ukladať, preto je dôležité ich neustále dodávať, a to buď prostredníctvom potravín, alebo proteínových nápojov

 

Čo robia bielkoviny v tele? 

Bielkoviny tvoria stavebné kamene svalov, kože, vlasov, nechtov a iných tkanív. Prenášajú živiny a kyslík do buniek a v prípade potreby slúžia ako zdroj energie. Dostatok bielkovín v ľudskej strave je nevyhnutný pre:

- udržanie sily a svalovej hmoty

- zdravé kosti a zuby

- silný imunitný systém

- zdravú pokožku, vlasy a nechty

- hojenie rán

- rast a vývoj detí a dospievajúcich

- úbytok hmotnost

 

V čom je najviac bielkovín?

Mnohí ľudia sa domnievajú, že mäso je jediným spoľahlivým zdrojom bielkovín, ale v skutočnosti existuje mnoho iných potravín, ktoré obsahujú veľké množstvo bielkovín. bielkoviny sa nachádzajú v rôznom množstve v živočíšnych aj rastlinných potravinách. Medzi bohaté zdroje bielkovín patria: 

 

Živočíšne zdroje

Mäso: je bohatým zdrojom bielkovín s vysokou biologickou využiteľnosťou, čo znamená, že naše telo ich ľahko vstrebáva a využíva. Hovädzie mäso obsahuje približne 26 gramov bielkovín na 100 gramov, bravčové 21 gramov a kuracie 23 gramov.

Ryby a morské plody: obsahujú veľa bielkovín, ako aj zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre srdce a mozog. Losos obsahuje približne 20 gramov bielkovín na 100 gramov, tuniak 23 gramov a krevety 18 gramov.

Vajcia: sú kompletným zdrojom bielkovín, čo znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje. Jedno veľké vajce obsahuje približne 6 gramov bielkovín.

Mliečne výrobky: Mliečne výrobky, ako sú mlieko, jogurt a syr, sú tiež dobrým zdrojom bielkovín. Pohár mlieka obsahuje približne 8 gramov bielkovín, 100 gramov jogurtu 10 gramov a 100 gramov syra 25 gramov. Samozrejme, vždy záleží na druhu syra a jogurtu.

 

Rastlinné zdroje

Strukoviny: strukoviny ako fazuľa, šošovica a hrach sú vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín. 100 gramov varenej fazule obsahuje približne 19 gramov bielkovín, 100 gramov šošovice 25 gramov a 100 gramov hrachu 24 gramov.

Orechy a semená: sú bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu. 100 gramov mandlí obsahuje približne 21 gramov bielkovín, 100 gramov tekvicových semien 30 gramov a 100 gramov semien chia 17 gramov.

Obilniny: quinoa a ovos obsahujú pomerne veľké množstvo bielkovín. 100 gramov varenej quinoy obsahuje približne 14 gramov bielkovín a 100 gramov ovsených vločiek približne 10 gramov.

 

Je dôležité poznamenať, že nie všetky proteíny sú rovnaké. Bielkoviny živočíšneho pôvodu sa zvyčajne považujú za kompletné bielkoviny, to znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje. V rastlinných bielkovinách zvyčajne chýbajú niektoré esenciálne aminokyseliny. To však neznamená, že rastlinné bielkoviny sú menej hodnotné. Len musíme počas dňa kombinovať rôzne zdroje rastlinných bielkovín, aby sme zabezpečili prísun všetkých esenciálnych aminokyselín.

 

 

Kedy piť bielkoviny?

Ako sme už spomenuli, bielkoviny sú dôležitým stavebným prvkom pre správne fungovanie ľudského tela, preto by sme ich mali telu dodávať prostredníctvom potravín alebo proteínových nápojov. O zvýšený príjem bielkovín by sa mali postarať športovci a ľudia s vysokou fyzickou aktivitou. Konzumáciu proteínových nápojov by ste mali zvážiť aj vtedy, ak chcete schudnúť alebo ak svojmu telu nedodávate dostatok bielkovín prostredníctvom stravy. Proteínové nápoje sú vhodné aj pre ľudí, ktorí sa zotavujú po chorobe alebo operácii

 

Koľko bielkovín jesť?

Odporúčaný denný príjem bielkovín sa líši v závislosti od veku, pohlavia, fyzickej aktivity a ďalších faktorov. V priemere by dospelý človek, muž alebo žena, mal denne prijať 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Športovci a ľudia s fyzicky náročným zamestnaním môžu potrebovať viac bielkovín.

 

Ženy a proteíny

Proteínové nápoje sa v posledných rokoch stali obľúbeným doplnkom stravy pre športovcov aj bežných ľudí. Mnohé ženy sa obávajú, že pitie proteínových nápojov spôsobí, že budú mať svaly ako muži. Je to však mýtus. Ženy nemajú dostatok testosterónu na budovanie svalovej hmoty rovnakým spôsobom ako muži. Aj keď budete piť proteínové nápoje každý deň, budete musieť tvrdo cvičiť, aby ste dosiahli viditeľný rast svalov.

Bielkoviny sú dôležité pre každého bez ohľadu na pohlavie, pretože budujú a udržiavajú svalovú hmotu, podporujú zdravie kostí, zlepšujú regeneráciu po cvičení a zvyšujú pocit sýtosti.

Ženy potrebujú bielkoviny rovnako ako muži. Odporúčaná denná dávka bielkovín pre ženy je 0,8 gramu na kilogram telesnej hmotnosti. U aktívnych žien môže byť táto potreba ešte vyššia.

Proteínové nápoje sú pohodlným a jednoduchým spôsobom, ako do svojho jedálnička zaradiť viac bielkovín. Sú ideálne pre ženy, ktoré nemajú čas na varenie, alebo pre tie, ktoré chcú rýchlo doplniť bielkoviny po cvičení.

Proteínové nápoje nie sú určené len pre kulturistov. Existuje mnoho druhov proteínových nápojov, ktoré sú vhodné pre rôzne ciele, či už chcete schudnúť, nabrať svalovú hmotu, alebo sa len cítiť zdravšie a energickejšie.

 

 

Whey proteín

Srvátkový proteín je jedným z najobľúbenejších doplnkov stravy medzi športovcami a ľuďmi, ktorí sa venujú zdravému životnému štýlu, a zároveň sa považuje za najkvalitnejší zdroj bielkovín, pretože obsahuje 70-95 % bielkovín. Srvátkový proteín sa skladá z bielkovín, ktoré sa získavajú zo srvátky, čo je tekutina, ktorá sa oddeľuje z mlieka pri výrobe syra. Srvátkový proteín je bohatý na esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie svalov a regeneráciu. Vďaka ľahkej vstrebateľnosti a rýchlej stráviteľnosti je srvátkový proteín ideálny na konzumáciu po tréningu. Vďaka vysokej biologickej dostupnosti z nej ľudské telo získava maximálny úžitok

 

Príchute whey proteínu

Srvátkový proteín VENIRA sa môže pochváliť širokou škálou lahodných príchutí, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších gurmánov. Či už dávate prednosť sladkým, ovocným, krémovým alebo slaným príchutiam, v našej ponuke si zaručene vyberiete.

Jahodovo-vanilkový a malinovo-vanilkový - pre milovníkov ovocných príchutí, ktoré vás osviežia a dodajú vám potrebnú dávku bielkovín.

Čokoláda - klasika, ktorá nikdy nesklame.

Slaný karamel - ak uprednostňujete sladkú a slanú chuť, siahnite po slanom karameli. 

Perník a škorica - dajte šancu tradičnej chuti perníka a škorice, aby sa spojili a pohladili vašu dušu.

 

Výhody whey proteinu

 

1. Podporuje rast svalov

Srvátkový proteín stimuluje syntézu svalových bielkovín, čo vedie k budovaniu a posilňovaniu svalov.

 

2. Urýchľuje regeneráciu

Po cvičení dochádza k mikroskopickým trhlinám vo svalových vláknach a práve srvátkový proteín pomáha tieto trhliny rýchlejšie zaceliť a svaly regenerovať.

 

3. Znižuje množstvo telesného tuku

Srvátkový proteín môže pomôcť pri chudnutí tým, že zvyšuje pocit sýtosti a zrýchľuje metabolizmus. Pravidelné pitie srvátkového proteínu navyše môže znížiť pocit hladu, čo môže pomôcť predchádzať nežiaducemu prejedaniu.

 

4. Posilňuje imunitný systém

Imunoglobulíny, ktoré sú obsiahnuté v srvátkových bielkovinách, posilňujú imunitný systém a chránia telo pred infekciami.

 

5. Zlepšuje zdravie kostí

Pre zdravé a silné kosti je potrebný dostatok vápnika, ktorý srvátková bielkovina obsahuje. Okrem toho je bohatá na ďalšie minerály, ktoré podporujú zdravie kĺbov a kostí.

 

6. Je dobre stráviteľný

Vďaka vysokej biologickej dostupnosti sa srvátkový proteín ľahko vstrebáva a trávi, takže je ideálny pre ľudí s citlivým trávením.

 

 

Clear whey proteín

Číry srvátkový proteín, známy aj ako clear whey protein, sa stáva čoraz obľúbenejšou voľbou medzi športovcami a ľuďmi s aktívnym životným štýlom. Na rozdiel od tradičných proteínových práškov, ktoré sa miešajú do mlieka alebo vody a vytvárajú hustý nápoj, je clear whey protein ľahký a osviežujúci, pripomínajúci skôr ovocnú šťavu. Ponúka tak nielen bielkoviny najvyššej kvality, ale aj príjemný zážitok z konzumácie.

Clear whey protein je modernou a chutnou alternatívou klasických proteínových doplnkov. Ponúka rýchlu vstrebateľnosť, nízky obsah kalórií a tukov, osviežujúcu chuť a širokú škálu výhod pre zdravie a športový výkon.

 

Príchute clear whey proteínu

VENIRA clear whey protein je revolučný srvátkový proteín, ktorý okrem lahodnej chuti a rýchlej vstrebateľnosti poteší aj nízkym obsahom kalórií a cukru. Nájdite si svoju ideálnu príchuť. 

Citrón alebo jahoda s mätou vás dokonale osviežia nielen počas horúcich letných dní.

Dračie ovocie z netradičného exotického ovocia, s ktorým sa prenesiete na dovolenku.

 

Výhody clear whey proteinu

 

1. Rýchlo sa vstrebáva

Vďaka hydrolyzovanej forme srvátkového proteínu sa clear whey protein rýchlo vstrebáva a trávi, čím zabezpečuje rýchly prísun bielkovín do svalov.

 

2. Nízky obsah kalórií

Clear whey protein obsahuje minimum kalórií, vďaka čomu je ideálny pre ľudí, ktorí chcú budovať svaly alebo schudnúť bez zbytočného priberania tuku.

 

3. Osviežujúca chuť

Na rozdiel od bežných proteínových práškov, ktoré môžu mať mliečnu chuť a byť sýtejšie, ponúka širokú škálu ovocných príchutí, ktoré sú ľahké a osviežujúce.

 

4. Jednoduchá rozpustnosť

Ľahko sa rozpúšťa vo vode bez hrudiek, čo zaručuje hladký a príjemný zážitok z jedla.

 

5. Ďalšie výhody

Okrem budovania svalovej hmoty a regenerácie môže clear whey protein prispieť aj k posilneniu imunity, zlepšeniu zdravia kostí a kĺbov a podpore trávenia.

 

 

Ktorý proteín je najlepší?

Whey aj clear whey proteín sú skvelou voľbou, ak športujete, zaujímate sa o zdravý životný štýl a chcete svojmu telu dodať dostatok kvalitných bielkovín. To, ktorý proteín si vyberiete, závisí výlučne od vašich preferencií

Po proteíne clear siahnite, ak nemáte radi hustejšie a bohatšie proteíny a chcete vodnatejšiu konzistenciu nápoja s osviežujúcou chuťou, ktorý obsahuje minimum kalórií.

Ak ste fanúšikom hustejších proteínov, ktoré vás zasýtia po náročnom tréningu, jasnou voľbou je whey proteín. Pomôže vám tiež urýchliť regeneráciu po tréningu, podporí rast svalov a pomôže zlepšiť zdravie vašich kostí

 

Spoločné vlastnosti whey a clear whey proteinu

 

1. Oba typy obsahujú srvátkové bielkoviny

Zdrojom bielkovín v oboch je srvátka, ktorá sa oddeľuje z mlieka pri výrobe syra, a tak sa stáva najkvalitnejším zdrojom bielkovín v doplnkoch stravy.

 

2. Je to najvyšší zdroj bielkovín na svete.

Srvátková bielkovina je bohatá na esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie svalov a regeneráciu.

 

3. Sú ľahko stráviteľné

Vďaka svojej kvalite a vysokej biologickej dostupnosti sa oba typy ľahko vstrebávajú a trávia, čo zabezpečuje rýchly prísun bielkovín do svalov.

 

Rozdiely whey a clear whey proteinu

 

1. Forma

Whey proteín sa zvyčajne predáva vo forme prášku, ktorý zmiešate s vodou, mliekom alebo ovocnou šťavou a vytvoríte hustý nápoj. Clear whey protein je ľahko rozpustný vo vode, nie je hustý a má konzistenciu ovocnej šťavy.

 

2. Chuť

Whey proteín môže byť vďaka svojej mliečnej chuti sýtejší, zatiaľ čo clear whey protein ponúka ovocné osviežujúce príchute, ktoré môžu byť lepšou voľbou na horúce dni.

 

3. Obsah kalórií

Clear whey protein zvyčajne obsahuje menej kalórií ako srvátkový proteín, takže je ideálny pre ľudí, ktorí hľadajú menej kalorické bielkoviny z dôvodu diéty.

Ak chcete ešte viac podporiť svoj zdravý životný štýl, zlepšiť celkový tréning a zvýšiť svoju energiu, užívajte proteín spolu s výživovým doplnkom VENIRA Nakopni to! alebo spaľovačom tukov VENIRA.

 

Čo si z článku vziať?

Bielkoviny sú dôležitými stavebnými prvkami nášho tela. Ľudské telo ich nedokáže skladovať, preto ich musíme telu neustále dodávať z potravy alebo proteínových nápojov. Bielkoviny sú dôležité pre správne fungovanie celého ľudského tela, pre zdravú pokožku, nechty a vlasy, udržanie sily a svalovej hmoty a tiež pre chudnutie. Bohatými zdrojmi bielkovín sú mäso, vajcia, mliečne výrobky, orechy alebo sójové výrobky

Whey a clear whey protein sú vhodné pre všetkých, ktorí chcú svojmu telu dodať dostatok kvalitných bielkovín. Oba tieto typy proteínov ponúkajú vášmu telu množstvo výhod, takže je len na vás, ktorý z nich si vyberiete. Môžu sa líšiť konzistenciou, ak máte radšej bohatšie a hustejšie nápoje, môžete si vybrať whey proteín. V prípade, že hľadáte vodnatejšiu konzistenciu proteínového nápoja, ktorý obsahuje minimum kalórií a zároveň vás osvieži, bude pre vás ideálnou voľbou proteín clear whey.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.