• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Ako schudnúť brucho? 10 tipov, ako na to. A začať môžete ihneď!

Chudnutie brucha je častým cieľom, na ktorý sa mnoho ľudí zameriava, a to z rôznych dôvodov – lepšie zdravie, zvýšenie sebavedomia alebo príprava na leto. Ak aj vy hľadáte účinné rady, ako schudnúť brucho, mali by ste najprv vedieť, že chudnutie je komplexný proces a schudnúť iba jednu konkrétnu časť tela nemožno. Avšak vám v dnešnom článku prinášame 10 konkrétnych a overených tipov, ktoré môžete začať aplikovať ihneď, aby ste dosiahli redukciu hmotnosti na celom tele, vrátane oblasti brucha.

 

Prečo je brušný tuk taký zákerný?

Rozlišujeme dva typy tuku, a to podkožné a viscerálne. Zatiaľ čo tuk podkožný sa nachádza po celom tele pod kožou, slúži telu ako energetická rezerva a izolácia a spôsobuje skôr kozmetický problém v podobe viditeľných "špíčkov", viscerálny tuk je o niečo zákernejší, pretože sa ukladá hlboko v brušnej dutine, ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu a súčasne zvyšuje zápaly v tele a riziko vážnych ochorení napríklad cukrovky 2. typu, srdcových ochorení alebo rakoviny.

Prečo sa teda viscerálny tuk vôbec tvorí? Viscerálny tuk sa tvorí ako reakcia na rôzne faktory, ako je nezdravá strava, nedostatok pohybu, stres, genetické predispozície a hormonálna nerovnováha. Telo si ho ukladá ako energetickú rezervu, ale v prípade nadmerného množstva sa stáva skôr záťažou než výhodou.

 

Ako rozpoznať, či máte nadbytok viscerálneho tuku?

Obvod pása nad 88 cm u žien a 102 cm u mužov môže signalizovať nadbytok viscerálneho tuku. Jablkovitý tvar tela (široké ramená, úzke boky a väčšie brucho) je typický pre osoby s vyšším podielom viscerálneho tuku.

 

 

10 tipov, ako schudnúť brucho

Bohužiaľ, rýchle chudnutie brucha nie je realistické. Cielené chudnutie tukových buniek v konkrétnej oblasti tela nie je možné. Aby sme schudli na bruchu, musíme schudnúť celkovo. To znamená vytvoriť si kalorický deficit, teda prijímať menej energie, než spotrebujeme. Nižšie nájdete realistické a efektívne tipy, s ktorými schudnete celé telo vrátane oblasti brucha. Ako na efektívne chudnutie nielen brušnej oblasti, ale aj všetkých ďalších partií sa dozviete v tipoch uvedených nižšie. Poďme spoločne zistiť, ako dosiahnuť zdravšie ja.

 

1. Správne si poskladajte svoj jedálniček

Nie nadarmo sa hovorí, že sa brucho robí v kuchyni. Práve nutrične vyvážená strava bohatá na všetky potrebné živiny, vitamíny a mineraly, je jedným z najdôležitejších aspektov pri chudnutí brucha, a preto obmedzte príjem jednoduchých cukrov, rafinovaných sacharidov a vyhnite sa aj nadmernému soleniu, ktoré spôsobuje zadržiavanie vody v tele a vedie k nárastu tukovej tkanivá v oblasti brucha.

Do jedálnička zaraďte dostatok bielkovín, ktoré vám pomôžu udržať si pocit sýtosti a podporia rast svalového hmoty. Nezvládate prijímať dostatok bielkovinou v strave alebo len hľadáte chutný nápoj, ktorý vás podporí na ceste za lepšou kondíciou? V tom prípade vyskúšajte naše proteíny, s ktorými bielkoviny hravo doplníte. Pokiaľ sa chcete o proteínoch a ich výhodách dozvedieť viac, prečítajte si náš predchádzajúci článok.

Myslite aj na zdravé tuky v podobe avokáda alebo orechov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v tele a na vlákninu, ktorá vás zasýti, podporí trávenie a predĺži pocit sýtosti. Vlákninu nájdete napríklad v ovocí, ovsených vločkách, quinoe, chia semienkach, strukovinách a zelenine. Snažte sa konzumovať menšie porcie pravidelne každé 3-4 hodiny a dostaňte sa do kalorického deficitu. O tom, ako správne poskladať svoj jedálniček a ako si spočítať svoj optimálny denný príjem kalórií sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

2. Hydratácia je základ

Dostatočná hydratácia býva často podceňovaná, ale pritom veľmi dôležitá pre efektívne chudnutie brucha, ale aj pre zdravie celého organizmu, pretože práve voda pomáha udržovať správnu funkciu metabolizmu, podporuje trávenie a pomáha pri detoxikácii tela. Nedostatočná hydratácia môže viesť k zadržiavaniu vody v tele, čo sa prejaví nafúknutým bruchom. Navyše si ľudia často pletú pocit smädu s pocitom hladu, čo vedie k prejedaniu.

Odporúčame vypiť minimálne 2-3 litre vody denne, ideálne v menších dávkach a to počas celého dňa. Skvelým štartom je vypiť pohár teplej vody s citrónom na lačno, čo podporí váš metabolizmus a naštartuje trávenie. Vyskúšať môžete aj bylinné čaje, ktoré pomáhajú pri detoxikácii a chudnutí, napríklad čaj zo žihľavy alebo zelený čaj.

O dôležitosti hydratácie a jej pôsobení na ľudský organizmus si viac prečítate v našom predchádzajúcom článku.

 

3. Venujte sa cvičeniu celého tela

Ak hľadáte spôsob, ako rýchlo schudnúť brucho cviky, tak spomaľte, pretože na chudnutie brušného tuku je dôležité cvičiť celé telo a celkovo sa hýbať, nemusíte sa každý deň potiť na páse ani behať maratóny. Nedá sa však vybrať iba jedna oblasť, z ktorej budete chudnúť tuk, a preto neverte nikomu, kto vám radí, ako schudnúť brucho a boky cez noc alebo ako schudnúť brucho za tri dni. Chudnutie je komplexný proces, ktorý zahŕňa veľa premenných, ale existujú cvičenia, ktoré vám môžu na ceste za lepším ja pomôcť. Aké sú to?

Dôležitá je kombinácia kardio cvičenia, ktoré pomáha spaľovať kalórie a tuky po celom tele, s cieleným posilňovaním celého tela. Zamerajte sa na cvičenie, ktoré zvyšuje vašu tepovú frekvenciu, ako je beh, skákanie cez švihadlo alebo spinning. Tieto aktivity zlepšujú kardiovaskulárnu kondíciu a pomáhajú spaľovať tuky vrátane tých na bruchu. V prípade, že chcete spaľovať tuky ešte niekoľko hodín po tréningu, vyskúšajte intervalový tréning alebo HIIT, ktorý kombinuje intenzívne cvičenie s krátkymi prestávkami. Efektívnymi cvikmi, ktoré by ste mali zaradiť do svojej cvičiacej rutiny sú aj mountain climbers, plank alebo leg raises.

Pokiaľ preferujete domáce cvičenie, vyskúšajte našu podložku yoga mat z kvalitného protišmykového materiálu, s ktorým vám pôjde cvičenie ešte lepšie.

A pokiaľ si chcete dať poriadne do tela či už vo fitku alebo doma, použite pre svoj tréning našu sadu odporových gúm s tromi rôznymi úrovňami odporu, s ktorými bude každý váš tréning ešte intenzívnejší a cvičenie sa stane ďaleko efektívnejším.

TIP: Pozrite sa tiež na náš instagram, kde sme pre vás pripravili tipy na efektívne cvičenie a nájdete tam aj niekoľko zdravých a chutných receptov.

 

 

4. Spite zdravo, dostatočne a kvalitne

Kvalitný spánok je pre zdravé chudnutie absolútne nevyhnutný, pretože spánkový deficit vedie k zvýšeniu hladiny kortizolu, stresového hormónu, ktorý prispieva k ukladaniu tuku nielen v oblasti brucha. Dlhodobý nedostatok spánku navyše zvyšuje apetít a chute na nezdravé a kalorické potraviny.

Odporúčame vám, aby ste začali spať aspoň 7-8 hodín denne a udržovali pravidelný spánkový režim. Ak máte problémy so zaspávaním, vyskúšajte prírodné produkty s obsahom zmesi bylín podporujúcich kvalitný a pokojný spánok. Vhodné je tiež vytvoriť si pred spaním rituál - vypnúť elektronické zariadenia, venovať sa relaxácii alebo meditácii a znížiť osvetlenie v miestnosti.

Chcete spať naozaj kvalitne? V tom prípade venujte pár minút nášmu predchádzajúcemu článku, ktorý sa zaoberá tipmi pre rýchlejší a zdravší spánok.

 

5. Zatočte sa stresom, nepriateľom chudnutie aj zdravie

Stres má zásadný vplyv na naše zdravie aj hmotnosť, a to najmä v oblasti brucha. Pri zvýšenej hladine stresu produkuje telo kortizol, ktorý vedie k ukladaniu tuku v oblasti brucha. Chronický stres navyše podporuje aj prejedanie a túžbu po sladkom a nezdravom jedle. Prečo je emočné prejedanie nebezpečné a tipy, ako sa ho zbaviť nájdete v našom predchádzajúcom článku.

Pokiaľ chcete udržať hladinu kortizolu na uzde, venujte sa pravidelne aktivitám, ktoré vám pomôžu znižovať stres. Medzi účinné metódy patrí meditácia, hlboké dýchanie, jóga alebo prechádzky v prírode. Nájdite si každý deň aspoň 20 minút len pre seba, počas ktorých sa budete venovať relaxácii a mentálnemu odpočinku. Ak sa aj napriek všetkej snahe cítite pod tlakom alebo ak chcete dosiahnuť ešte väčšiu relaxáciu, vyskúšajte naše prípravky na upokojenie tela aj mysle alebo spoznajte 15 tipov, ktoré vám pomôžu zatočiť so stresom.

 

6. Obmedzte alkohol a sladené nápoje

Alkohol a sladené nápoje sú skrytými nepriateľmi, pokiaľ ide o chudnutie brucha, pretože obsahujú veľké množstvo prázdnych kalórií a cukrov, ktoré zvyšujú celkový príjem kalórií bez toho, aby poskytovali telu potrebné živiny. Navyše alkohol spomaľuje metabolizmus a zvyšuje chuť do jedla, čo môže viesť k prejedaniu.

Namiesto alkoholických nápojov a sladených limonád si vyberte zdravšie alternatívy. Pite vodu s citrónom, bylinné čaje alebo domáce ľadové čaje bez cukru. Ak si chcete dať alkohol, zvoľte suché víno alebo pivo s nízkym obsahom alkoholu a obmedzte množstvo na minimum. Ideálne je tiež stanoviť si limity a dodržiavať ich – napríklad nie viac ako jeden pohár vína týždenne.

 

7. Zavolajte si na pomoc doplnky stravy na podporu chudnutia

Kvalitné a prírodné doplnky stravy sa môžu stať vašim užitočným pomocníkom na ceste za vašim štíhlejším a spokojnejším ja. Pomáhajú podporiť metabolizmus, zlepšiť trávenie, regeneráciu svalov alebo dodať energiu pre náročný tréning. Dôležité je ale vyberať kvalitné produkty, ktoré sú preverené a bezpečné.

Tápi vás nekontrolovateľný hlad vrátane chutí na nezdravé potraviny, ktorý chcete zastaviť a chcete spaľovať tuky, zatiaľ čo spíte, odporúčame vám vyskúšať nočný spaľovač tukov s obsahom L-carnitinu a L-tryptofánu pre rýchlejšie spaľovanie a lepšiu náladu aj spánok.

 

 

8. Zaraďte potraviny, ktoré pomáhajú spaľovať tuky

Existujú určité potraviny, ktoré môžu prirodzene podporiť spaľovanie tuku. Patria tu najmä potraviny bohaté na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách alebo v ľanovom semienku, pomáhajú zlepšovať metabolizmus tukov. Zelený čaj obsahuje katechíny, ktoré urýchľujú spaľovanie tukov a podporujú metabolizmus.

Zahrňte do svojho jedálnička aj lososa, avokádo, vajcia, zázvor, cesnak a kajenské korenie, pretože tieto potraviny tiež podporujú spaľovanie tukov a navyše pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a znižujú pocit hladu. Pri výbere potravín dbajte na ich kvalitu a čerstvosť.

 

9. Buďte konzistentní a trpezliví

Jedným z najdôležitejších faktorov úspechu pri chudnutí brucha je pravidelnosť a trpezlivosť. Výsledky sa nedostavia cez noc a je dôležité si uvedomiť, že trvalé zmeny vyžadujú čas a disciplínu. Vyhnite sa zázračným diétam a metódam, ktoré sľubujú rýchle výsledky, pretože často vedú k jojo efektu a strate motivácie.

Stanovte si reálne ciele a rozdeľujte si svoj veľký cieľ na menšie, dosiahnuteľné kroky. Sledujte svoj pokrok, ale nesústreďte sa len na čísla na váhe. Merajte si obvod brucha, sledujte, ako sa cítite, a oceňujte každý posun vpred. Odmeňujte sa za dosiahnutie malých míľnikov, napríklad novým športovým vybavením, relaxačnou masážou alebo niečím dobrým. Kľúčom je nastavenie takého režimu, ktorý je dlhodobo udržateľný, nie extrémne plány, ktoré vám skôr uškodia.

 

10. Pozor na zadržiavanie vody v tele

Niekedy sa za pocitom väčšej bruška neskrýva iba nadmerné množstvo tuku, ale príčinou môže byť aj nadmerné zadržiavanie vody v tele. Ako spoznať, že sa tento problém týka priamo vás? Poznáte to napríklad tak, že okrem nafúknutého brucha vás trápi aj nafúknutá tvár alebo končatiny. V žiadnom prípade neprestávajte piť vodu, práve naopak. To, že ste nafúknutý môže byť spôsobené dehydratáciou, a preto dbajte na dostatočný pitný režim a vyskúšať môžete tiež zmes bylinných kapsúl na odvodnenie, ktoré okrem iného obsahujú aj pýr plazivý, prasličku roľnú alebo borievok obyčajný alebo byliny, ktoré sa starajú o normálnu činnosť obličiek a močovej sústavy.

 

Čo si z článku odniesť?

Chudnutie brucha nie je šprint, ale maratón. Vyžaduje trpezlivosť, vytrvalosť a predovšetkým zmenu životného štýlu. Neexistuje žiadna magická pilulka ani zázračný cvik, ktorý by vám zaručil okamžité výsledky. Dôležité je nájsť si cestu, ktorá vám vyhovuje a ktorú budete schopní dlhodobo udržať. Každý malý krôčik vás približuje k vášmu cieľu. Či už začnete dnes s kratšou prechádzkou, zdravým obedom alebo pár kľučiek, je to začiatok veľkej zmeny. Nečakajte na ideálne podmienky, začnite teraz a postupne zvyšujte náročnosť. Verte v seba a svoje schopnosti. Ploché brucho, lepšie zdravie aj kondícia už sú na dosah!

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.