• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Ako čo najrýchlejšie schudnúť? Poradíme vám krok za krokom.

Rýchle chudnutie je téma, ktorá zaujíma mnoho ľudí, či už sa pripravujú na dôležitú udalosť, chcú zlepšiť svoje zdravie, alebo jednoducho chcú vyzerať a cítiť sa lepšie. Ako ale schudnúť rýchlo a pritom zdravo? To je otázka, na ktorú vám odpovieme v tomto článku. Zabudnite na drastické diéty a vyčerpávajúce cvičenia. Ukážeme vám, ako čo najrýchlejšie a najefektívnejšie dosiahnuť svoje ciele pomocou osvedčených metód a krokov, ktoré môžete ľahko začleniť do svojho každodenného života.

 

Ako čo najrýchlejšie schudnúť?

Zdravý úbytok váhy sa pohybuje v rozmedzí 0,5 až 1 kilogram za týždeň. To znamená, že za mesiac je bezpečné schudnúť 2 až 4 kilogramy. Rýchlejšie chudnutie môže viesť k strate svalovej hmoty a spomaleniu metabolizmu, a preto dbajte na to, aby vaše chudnutie bolo predovšetkým zdravé. A ako teda na zdravé, ale účinné chudnutie?

 

1. Spočítajte si bazálny metabolizmus, optimálny denný príjem a určite kalorický deficit

Začnite tým, že si spočítate svoj bazálny metabolizmus a upravíte príjem kalórií podľa svojich cieľov.

Ako zistiť, koľko kalórií by ste mali za deň prijať? Najprv si spočítajte svoj bazálny metabolizmus alebo BMR, čo je množstvo energie, ktoré vaše telo potrebuje, aby si udržalo svoje základné životné funkcie v pokoji a mohlo správne fungovať. Dbajte na to, aby ste nikdy neprijímali menej kalórií, ako je váš bazálny metabolizmus. Ako ho vypočítať?

 

Aký je bazálny metabolizmus pani Jany?

Existuje niekoľko spôsobov a vzorcov, ako si svoj bazálny metabolizmus môžete vypočítať. My použijeme Harris-Benedictovu rovnicu, ktorá hovorí, že ženy si svoj bazálny metabolizmus vypočítajú týmto vzorom:

BMR = 655 + (9,6 x hmotnosť v kg) + (1,8 x výška v cm) - (4,7 x vek v rokoch)

Pani Jana má 30 rokov, váži 60 kg a meria 165 cm

Svoje BMR teda vypočíta takto: 655 + (9,6 x 60) + (1,8 x 165) - (4,7 x 30) = 1470 kcal

Práve sme zistili, aké je minimálne množstvo kalórií, ktoré pani Jana musí prijať, aby správne fungovali všetky jej životné funkcie. Pani Jana teda musí každý deň prijať minimálne 1470 kcal, aby jej telo správne pracovalo. Teraz potrebujeme zistiť, aký je optimálny denný príjem kalórií pre pani Janu vzhľadom na jej telesné proporcie. Ako na to?

 

Ako zistiť optimálny denný príjem kalórií pani Jany?

Ako sme už spomenuli vyššie, pani Jane je 30 rokov, váži 60 kg a meria 165 cm. Pracuje v kancelárii a má teda sedavé zamestnanie. Po práci je však aktívna, chodí na prechádzky a tiež si trikrát týždenne zájde na jógu. Faktor aktivity pani Jany teda bude 1,4. Optimálny denný príjem pre Janu vypočítame pomocou vzorca

Optimálny energetický príjem = váha (kg) x 22 x faktor aktivity (1,2-2,2)

Energetický príjem Jany = 60 (kg) x 22 x 1,4 = 1848 kcal

 

Faktor aktivity

Svoju hodnotu faktora aktivity si zvolíte podľa toho, ako ste aktívny a aký typ zamestnania máte, viď. informácie nižšie.

  • sedavý typ zamestnania a žiadna aktivita - 1,2
  • sedavý typ zamestnania a intenzívnejší tréning 2x týždenne alebo tréning s nižšou intenzitou viackrát              týždenne - 1,4
  • sedavý typ zamestnania a intenzívny tréning 3-4 x týždenne alebo ťažké manuálne zamestnanie - 1,6
  • sedavý typ zamestnania a intenzívny tréning 6x týždenne či manuálne ťažké zamestnanie + 2x týždenne           intenzívny tréning - 1,8
  • manuálne ťažký typ zamestnania a intenzívny tréning 3-4x týždenne - 2,0
  • manuálne ťažký typ zamestnania a intenzívny tréning 6x týždenne alebo viac (profesionálni športovci) - 2,2

 

Aký je kalorický deficit pani Jany?

Pani Jana zistila, že jej optimálny denný kalorický príjem je 1848 kcal, ale pretože chce schudnúť, musí sa dostať do kalorického deficitu. Ako zistíme, koľko by Jana mala v kalorickom deficite prijať kalórií tak, aby začala chudnúť? Hodnotu kalorického deficitu zistíme tak, že jej optimálny kalorický príjem vynásobíme číslom 0,15, čo predstavuje 15% z celkového denného kalorického príjmu.

1848 kcal x 0,15 = 277 kcal 1848 kcal - 277 kcal = 1571 kcal

Aby pani Jana schudla, mala by denne prijať 1571 kcal.

! Výpočet je čisto orientačný a jedná sa o príklad, celkový kalorický príjem sa odvíja podľa denného výdaja, fyzickej aktivity a celkového rozpoloženia jednotlivca. Dôležité je, aby ste necítili hlad a cítili sa vo fyzickej aj psychickej pohode.

 

 

2. Zapisujte si svoj príjem do aplikácie

Zapisovanie príjmu potravín môže byť kľúčovým krokom pri snahe o zdravšie stravovanie, chudnutie alebo naopak priberanie na váhe a to prevažne zo začiatku, keď si ešte nie ste úplne istí, koľko kalórií prijímate. Až sa začnete lepšie orientovať v zdravej strave, kalóriách aj nutričných hodnotách, môžete začať jesť zdravo a intuitívne aj bez zapisovania. Záleží čisto na vás, čo vám vyhovuje.

Vďaka aplikáciám si môžete ľahko sledovať, čo a koľko toho zjete, a tak lepšie porozumieť svojim stravovacím návykom. Ale ako si vybrať tú správnu aplikáciu a ako do nej efektívne zapisovať?

 

Ako vybrať správnu aplikáciu na záznam potravín?

Na trhu existuje mnoho aplikácií na sledovanie stravy, každá má svoje výhody a nevýhody. Pri výbere sa zamerajte na nasledujúce aspekty:

Skontrolujte, či aplikácia obsahuje rozsiahlu databázu potravín, vrátane značkových produktov.

Funkcia skenovania čiarových kódov vám uľahčí rýchle pridávanie potravín do denníka.

Pokiaľ často varíte doma, oceníte možnosť pridávať vlastné recepty a sledovať ich nutričné hodnoty.

Okrem kalórií by aplikácia mala umožňovať sledovať aj ďalšie dôležité živiny, ako sú bielkoviny, tuky, sacharidy a vláknina.

Vizuálny prehľad o vašom jedálničku v podobe grafov a štatistík vám pomôže lepšie porozumieť svojim stravovacím návykom.

Pokiaľ používate chytré hodinky alebo fitness náramok, skontrolujte, či sa aplikácia s nimi synchronizuje.

 

Populárne aplikácie pre sledovanie stravy

MyFitnessPal: Jedna z najpopulárnejších aplikácií s rozsiahlou databázou potravín, možnosťou skenovania čiarových kódov a širokou paletou funkcií.

Lifesum: Okrem sledovania stravy ponúka aj personalizované plány výživy a cvičenia.

Yazio: Ďalšia obľúbená aplikácia s intuitívnym rozhraním a možnosťou vytvárania vlastných jedálnych plánov.

Kronometer: Pokročilejšie aplikácie pre tých, ktorí chcú mať detailný prehľad o svojej výžive.

Kalorické tabuľky: Česká aplikácia s rozsiahlou databázou slovenských potravín.

3. Správne si poskladajte svoj jedálniček

Nielen pre chudnutie, ale pre celkové zloženie zdravého jedálnička, je dôležité dbať na správne zloženie všetkých makroživín – bielkovín, tukov, sacharidov aj vlákniny. Ako na to?

 

Bielkoviny

Bielkoviny sú nevyhnutné pre rast a obnovu buniek, udržovanie svalovej hmoty a pocit sýtosti. Pri chudnutí je obzvlášť dôležité dostatočné množstvo bielkovín, pretože pomáhajú zachovať svalovú hmotu a urýchľujú metabolizmus.

Odporúčaný denný príjem je 1,5-2 gramy bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Zdrojmi bielkovín môže byť mäso (kuracie, morčacie, hovädzie), ryby, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny, tofu alebo orechy a semená.

Pani Jana váži 60 kg, a pokiaľ počítame s hodnotou 1,5 g bielkovín na kg váhy, mala by pani Jana ideálne zjesť 90 g bielkovín.

Neprijímate dostatočné množstvo bielkovín v strave alebo hľadáte desiatu pred alebo po tréningu, ktorá vás zasýti a poskytne vám potrebné makroživiny? Ako doplnok k zdravej a vyváženej strave môžete siahnuť po proteínoch.

Pokiaľ dávate prednosť hutnejším a sýtejším proteínom, odporúčame whey proteín, ktorý nájdete hneď v niekoľkých lahodných príchutiach. V prípade, že preferujete vodovejšiu konzistenciu proteínu, ktorý je podobný limonáde, vyskúšajte naše clear proteíny, ktoré vám dodajú potrebné živiny a osviežia vás.

Viac sa o proteínoch dozviete v našom predchádzajúcom článku s názvom Clear alebo Whey proteín, ktorý si vybrať?

 

 

Sacharidy

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre náš organizmus. Môžeme ich rozdeliť na monosacharidy a polysacharidy. Monosacharidy by mali tvoriť iba ⅙ celkového denného príjmu sacharidov a nájdeme ich napríklad v ovocí, mede alebo sladených nápojoch.

Pri chudnutí je dôležité vyberať si komplexné sacharidy, ktoré sa pomaly uvoľňujú do krvného obehu a udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi. Tie nájdete v strukovinách, celozrnných výrobkoch, obilninách, zemiakoch alebo v ryži.

Odporúčaný denný príjem sacharidov je 45-65% celkového denného príjmu kalórií.

Už vieme, že pani Jana by mala prijať denne 1571 kcal. V prípade, že vezmeme dolnú hranicu optimálneho denného príjmu sacharidov, teda 45 %, mala by pani Jana denne prijať 177 g sacharidov.

 

Tuky

Tuky sú nevyhnutné na vstrebávanie vitamínov, hormonálnu rovnováhu a pocit sýtosti. Ich denný príjem by mal pokryť 25-35% denného príjmu kalórií. Pri chudnutí je dôležité vyberať si zdravé tuky, ktorými môže byť olivový olej, avokádo, oriešky a semienka alebo tučné ryby v podobe lososa a makrely.

Ak počítame s tým, že by sacharidy mali pokryť 30 % denného príjmu, mala by pani Jana prijať 52 g tukov denne.

 

Vláknina

Vláknina podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Odporúčaný denný príjem vlákniny je 25-38 gramov a jej zdrojmi môže byť ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy, semená.

 

Jedálny lístok na jeden deň pre pani Janu cca 1571 kcal

Pani Jana má 30 rokov, váži 60 kg a meria 165 cm. Z výpočtov sme zistili, že pokiaľ chce pani Jana začať chudnúť, mala by denne prijať 1571 kcal. Ako by mohol vyzerať jej jedálniček na jeden deň?

 

Raňajky (cca 356 kcal)

Grécky jogurt s banánom a granolou (1 hrnček nízkotučného gréckeho jogurtu, 1 stredný banán, ¼ hrnček granoly)

 

Dopoludňajšia desiata (cca 110 kcal)

1 stredné jablko

 

Obed (cca 430 kcal)

Sendvič s tuniakovým šalátom na celozrnnom pečive (2 plátky celozrnného chleba, 1 konzervu tuniaka, 1 lyžica ľahkej majonézy, šalát z čerstvej zeleniny s vinaigrette dresingom)

 

Popoludňajšia desiata (cca 243 kcal)

Mrkvové tyčinky s cottage (1 hrnček mrkvových tyčiniek, 1 balenie cottage light), 2ks ryžových chlebíčkov

 

Večera (cca 445 kcal)

Losos s pečenou zeleninou (100 g lososa v surovom stave, 1 hrnček pečenej brokolice a karfiolu, ½ hrnček quinoa)

 

Tento jedálniček je iba orientačný a môžete si ho upraviť podľa svojich preferencií a potrieb. Dôležité je, aby bol pestrý, vyvážený a aby ste nepociťovali hlad.

 

 

4. Použite doplnky stravy

Doplnky stravy by mali byť vždy považované iba ako podpora vyváženej stravy a pravidelného pohybu. Nie sú náhradou za zdravý životný štýl, a preto sa vždy snažte jesť zdravo, vyvážene, pravidelne a dbajte aj na dostatočný pohyb a pitný režim. Existujú však doplnky stravy, ktoré môžu pomôcť podporiť váš chudnúci proces. Ktoré sú to?

Trápi vás nekontrolovateľné chute, nočné prejedanie a chcete spaľovať tuky počas spánku? Vyskúšajte nočný spaľovač tukov, ktorý obsahuje kombináciu prírodných látok, ako je extrakt zo zeleného čaju, guarana alebo kofeín. Pre maximálny efekt užívajte dve kapsule denne, a to s posledným jedlom.

Pokiaľ chcete podporiť spaľovanie tukov pri cvičení, dajte si jednu kapsulu spaľovača tukov ráno v tréningový deň a druhú kapsulu večer po tréningu.

Ak vás trápi nezvládnuteľný hlad a zvýšená chute na nezdravé potraviny počas celého dňa môže vám pomôcť hunger blocker, ktorý obsahuje látky, ktoré môžu potláčať chuť do jedla a podporuje pocit sýtosti.

 

 

Ďalšie tipy pre úspešné chudnutie

Stravujte sa vedome a sústreďte sa na jedlo, žujte pomaly a vychutnajte si každú sústo.

Plánujte si jedlá na každý týždeň, pripravte si jedálniček vopred a nakupujte podľa neho.

Varte si doma, aby ste tak mali väčšiu kontrolu nad tým, čo jete.

Obmedzte spracované potraviny a vyhnite sa sladkým nápojom, priemyselne spracovaným potravinám a rýchlemu občerstveniu.

Pite dostatok vody, ktorá pomáha udržovať metabolizmus v chode a podporuje pocit sýtosti.

Hľadajte zdravé alternatívy a nahraďte tučné potraviny ich zdravšími variantmi.

Nevynechávajte raňajky, pretože raňajky naštartujú metabolizmus a pomáhajú udržať hladinu cukru v krvi stabilnú.

Buďte trpezliví, pretože chudnutie je proces, ktorý si vyžaduje čas a vytrvalosť.

 

Čo si z článku odniesť?

Rýchle chudnutie vyžaduje kombináciu správnej stravy, pravidelného cvičenia, dostatočného spánku a zvládania stresu. Dodržiavaním týchto krokov môžete dosiahnuť svoje ciele zdravým a udržateľným spôsobom. Pamätajte, že kľúčom k úspechu je konzistencia a trpezlivosť. Začnite ešte dnes a postupujte krok za krokom k novému, zdravšiemu ja!

Nebojte sa urobiť prvý krok. S naším sprievodcom budete vedieť presne, čo robiť a ako postupovať. Každý malý krok, ktorý urobíte, vás priblíži k vášmu cieľu. Teraz je ten správny čas začať a zmeniť svoj život k lepšiemu. Dôverujte procesu a sledujte, ako sa vaše telo mení k lepšiemu každý deň.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.