• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Prečo používať gumy na cvičenie? Sprievodca pre začiatočníkov aj pokročilých

Gumy na cvičenie, často nazývané aj odporové gumy alebo elastické pásy, sa stali v posledných rokoch veľmi populárnymi ako medzi amatérskymi športovcami, tak aj medzi profesionálnymi atlétmi. Tento nástroj je cenený pre svoju všestrannosť, prenosnosť a efektivitu pri posilňovaní svalov. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo by ste mali začleniť gumy do svojho tréningového plánu, ako správne cvičiť s gumami, a to všetko od základných cvikov po pokročilé techniky.

 

 

Čo sú gumy na cvičenie?

Odporové gumy na cvičenie sú elastické pásy vyrobené z prírodného alebo syntetického kaučuku. Sú k dispozícii v rôznych hrúbkach, dĺžkach a stupňoch odporu. Vďaka týmto vlastnostiam môžete nájsť gumy vhodné na akýkoľvek typ tréningu – od rehabilitačných cvičení po intenzívny silový tréning.

 

Typy gúm na cvičenie

Ploché gumy: Tieto gumy sa často používajú na rozcvičenie alebo ako doplnok pri cvičení s vlastnou váhou tela.

Odpory v kruhu: Často sa používajú na tréning dolných končatín a zadku.

Odporové gumy s rukoväťami: Tieto gumy sú vybavené rukoväťami a sú ideálne pre silový tréning hornej časti tela.

Gumy na nohy: Špeciálne navrhnuté gumy na posilnenie svalov nôh a zadku.

 

 

Výhody cvičenia s odporovými gumami

1. Všestrannosť

Gumy na cvičenie umožňujú vykonávať široké spektrum cvikov, ktoré posilňujú rôzne svalové skupiny. Môžete s nimi pracovať na hornej časti tela (ruky, ramená, chrbát), dolnej časti tela (nohy, zadok) aj na jadre (brušné svaly). Gumy sa dajú ľahko kombinovať s inými cvičebnými nástrojmi, ako sú činky alebo kettlebells, čo zvyšuje možnosti vašej tréningovej rutiny.

 

2. Nízke riziko zranenia

Cvičenie s gumami na cvičenie má nižšie riziko zranenia ako cvičenie s voľnými váhami. Gumy poskytujú plynulý odpor, čo znamená, že nedochádza k náhlym a nekontrolovaným pohybom, ktoré môžu viesť k úrazom. To je obzvlášť výhodné pre začiatočníkov alebo ľudí, ktorí sa zotavujú po zranení.

 

3. Možnosť tréningu kdekoľvek

Gumy sú veľmi prenosné a ľahko sa skladujú. Môžete ich vziať so sebou do parku, na dovolenku alebo ich mať po ruke doma. To znamená, že máte možnosť cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek, čo je ideálne na udržanie motivácie a dodržiavanie tréningového plánu.

 

4. Široká škála odporu

Gumy sú k dispozícii v rôznych úrovniach odporu, čo umožňuje postupne zvyšovať náročnosť cvičenia. Začiatočníci môžu začať s ľahšími gumami a postupne prechádzať na silnejšie varianty, ako sa zlepšujú. To pomáha budovať silu a svalovú hmotu efektívne a bezpečne.

 

5. Aktivácia stabilizačných svalov

Pri cvičení s gumami je telo nútené aktivovať stabilizačné svaly, čo zlepšuje rovnováhu a koordináciu. To je obzvlášť dôležité pre športovcov a ľudí, ktorí sa venujú aktívnemu životnému štýlu.

 

Ako začať cvičiť s odporovými gumami?

Vyberte si správne gumy

Je dôležité vybrať si gumy, ktoré zodpovedajú vašim schopnostiam a cieľom. Pre začiatočníkov odporúčame začať s ľahšími gumami, ktoré umožňujú správnu formu a techniku. Akonáhle sa budete cítiť pohodlne, môžete prejsť na silnejšie gumy.

 

Naučte sa správnu techniku

Správna technika je kľúčová pre efektívne cvičenie s odporovými gumami. Uistite sa, že používate správny postoj a že všetky pohyby vykonávate kontrolovane. Pri cvičení dbajte na správne dýchanie a držanie tela.

 

Vytvorte si tréningový plán

Zvážte vytvorenie tréningového plánu, ktorý zahŕňa rôzne cviky na posilnenie jednotlivých svalových skupín. Môžete si naplánovať tréningy 2-3krát týždenne a zamerať sa na celé telo.

 

 

3 tipy na cviky v stoji s odporovými gumami booty band

1. Drepy s gumou (Squats with Resistance Band)

Pri tomto cviku si umiestnite odporovú gumu nad kolená, tesne pod stehná. Postavte sa s nohami na šírku ramien, chodidlá ľahko vytočené von, päty tlačte do zeme, buďte mierne predklonení. S hlbokým nádychom do stredu tela choďte dole do drepu a s výdychom sa vráťte späť hore. Udržujte napätie v gume po celú dobu pohybu. Dbajte na to, aby kolená neprepadali dovnútra. Tento cvik skvele posilňuje zadok a stehná, zároveň pomáha stabilizovať kolená. Pre začiatočníkov je vhodné zvoliť ľahšiu odporovú gumu, ktorá vám umožní lepšie kontrolovať pohyb a udržať správnu techniku.

 

 

2. Výpady s gumou (Lunges with Resistance Band)

Postavte sa do základnej pozície výpadu, pričom jedna noha je vpredu a druhá vzadu, a súčasne udržujte mierny predklon v hrudníku. Umiestnite odporovú gumu nad kolená a pri klesaní do výpadu sa sústreďte na stabilitu a napätie v gume. Je dôležité dbať na to, aby kolená ostali v správnej pozícii a neprepadali sa dovnútra. Po vykonaní pohybu sa vráťte späť do východiskovej pozície a cvik zopakujte s druhou nohou vpredu.

Tento cvik sa zameriava na posilnenie sedacích svalov, stehien, hamstringov a lýtok. Zadná noha funguje ako pomocná a odráža sa od päty prednej nohy, pričom koleno by nemalo presahovať špičku nohy. Pri výdychu zdvihnite nohu nahor, dbajte však na to, aby ste neprepínali koleno. Keď sa znižujete dole, neklesajte na koleno, aby ste predišli pretrhnutiu svalového napätia. Pokročilejším cvičencom sa odporúča použiť ťažšiu gumu, ktorá zvýši odpor a zaistí väčšiu intenzitu tréningu.

 

 

3. Bočný výpad (Lateral Band Walks)

Umiestnite gumu nad kolená a postavte jednu nohu dopredu. Udržujte mierny predklon v hrudníku, pričom zadná noha by mala byť na špičke a slúžiť iba ako pomocná. S nádychom choďte dole a s výdychom tlačte do päty prednej nohy, aby ste sa vrátili hore. Pri zdvíhaní nohy sa vyvarujte prepínaniu kolien. Tento cvik môžete vykonávať buď najprv na jednu nohu a potom na druhú, alebo môžete striedať nohy.

 

 

3 tipy na cviky na zemi s odporovými gumami

Nachystajte si podložku na cvičenie a môžete sa pustiť do nasledujúcich cvikov.

 

1. Most (Glute Bridge with Resistance Band)

Ľahnite si na chrbát, pokrčte kolená a odporovú gumu si umiestnite nad kolená. Chodidlá majte na šírku bokov. V dolnej pozícii sa najskôr nadýchnite a pomaly s výdychom zdvíhajte panvicu smerom nahor do pozície mosta, pričom udržujte napätie v gume. V hornej pozícii stlačte zadok a potom sa pomaly vráťte späť dole a pritom sa opäť nadýchujte. Tento cvik skvele posilňuje zadok, hamstringy a spodnú časť chrbta. Aby ste zvýšili účinnosť cvičenia, odporúča sa v hornej polohe zostať po dobu dvoch až troch sekúnd, než sa vrátite späť.

 

 

2. Most s natiahnutou nohou

Rovnako ako pri cviku uvedenom vyššie si ľahnite na chrbát a jednu nohu pokrčte, zatiaľ čo druhú nohu natiahnete rovno pred seba. Odporovú gumu si umiestnite nad pokrčené koleno. Chodidlo pokrčenej nohy majte na šírku bokov. V dolnej pozícii sa nadýchnite a s výdychom pomaly zdvíhajte panvicu smerom nahor do pozície mosta, pričom udržujte napätie v gume a druhú nohu natiahnutú. Snažte sa klásť dôraz na pokrčenú nohu a tlačte pätu do zeme, pretože práve pokrčená noha pri tomto cviku zaberá najviac. V hornej pozícii stlačte zadok a potom sa pomaly vráťte späť dole, pričom sa opäť nadýchnite. Dajte si pozor, aby ste neprehýbali bedrá. Tento cvik výborne posilňuje zadok, hamstringy a spodnú časť chrbta. Na zvýšenie účinnosti vydržte v hornej pozícii dve až tri sekundy, než sa vrátite späť.

 

 

3. Zákopy s gumou (Bent-leg kickback)

Začnite tým, že pôjdete na štyri na kolená a umiestnite ruky do úrovne ramien. Udržujte hlavu zrovnanú s chrbticou a pozerajte sa dole. Jednu nohu natiahnite dozadu tak, aby sa gumička natiahla. Pri výdychu zdvihnite natiahnutú nohu nahor, ale dávajte pozor na bedrá, ktoré musia byť stále spevnené a nesmú sa prehýbať, inak hrozí úraz v oblasti bedier. Akonáhle ucítite aktiváciu sedacích svalov, opäť znížte nohu dole, ale stále musíte udržiavať odpor a nepoľavovať.

 

 

Podporte ešte viac svoje cvičenie s proteínom

Pri cvičení s odporovými gumami je dôležité nielen správne posilňovať svaly, ale aj podporiť telo dostatočnou regeneráciou a výživou. Na dosiahnutie lepších výsledkov odporúčame do svojho tréningového režimu zaradiť kvalitný proteín. Skvelou voľbou môže byť srvátkový proteín, ktorý dodá vašim svalom potrebné bielkoviny pre rast a obnovu. Tento proteín je vyrobený z prémiových surovín a má skvelú chuť. Vďaka nemu môžete ľahko doplniť bielkoviny po tréningu a podporiť regeneráciu. Viac informácií o výhodách a použití proteínu nájdete v našom článku o tom, ako a podľa čoho vybrať proteín.

 

Čo si z článku odniesť?

Cvičenie s odporovými gumami ponúka široké spektrum benefitov pre začiatočníkov aj pokročilých športovcov. Od zvýšenia svalovej sily, zlepšenia flexibility až po podporu pri rehabilitácii - gumy sú univerzálnym nástrojom, ktorý dokáže posunúť váš tréning na novú úroveň. Vďaka svojej jednoduchosti, dostupnosti a prenosnosti sú ideálnou voľbou na cvičenie doma, v posilňovni alebo na cestách.

Bez ohľadu na vašu fyzickú úroveň môžu gumy zlepšiť nielen kondíciu, ale aj pomôcť s prevenciou zranení a efektívnym posilňovaním rôznych svalových skupín. Začnite s ľahkým odporom a postupne sa zlepšujte, nebojte sa experimentovať s pokročilými cvikmi a rôznymi druhmi gúm.

Pokiaľ hľadáte spoľahlivý spôsob, ako vylepšiť svoje fitness rutiny a zefektívniť tréning, odporové gumy sú skvelou voľbou. Nepodceňujte ich schopnosť dodať vášmu cvičeniu nový impulz a umožniť vám dosiahnuť svoje ciele rýchlejšie a bezpečnejšie.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.