• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Bolí vás chrbát a veľa sedíte? Tak to zbystrite!

Sedavé zamestnanie je v dnešnej dobe bežným spôsobom práce pre milióny ľudí po celom svete. So stále rastúcou digitalizáciou a automatizáciou práce trávime väčšinu pracovného dňa v sede pred obrazovkami počítačov. Tento moderný štýl života má však svoje tienisté stránky, ktoré môžu mať vážne dôsledky na naše zdravie. Fenomén „sitting is the new smoking“ (sedenie je nové fajčenie) varuje pred rizikami spojenými s dlhodobým sedením a naznačuje, že tieto riziká môžu byť rovnako nebezpečné ako fajčenie. Tento článok sa zameria na detailný rozbor negatívnych dopadov sedavého zamestnania na ľudské zdravie, a to ako fyzické, tak psychické a ponúkne vám tipy, ako sa viac hýbať aj pri sedavom zamestnaní.

 

Pohyb kedysi a dnes

V praveku ľudia žili ako lovci a zberači, čo vyžadovalo neustály pohyb. Muži lovili zver, čo zahŕňalo dlhé hodiny chôdze, behu a stopovania koristi. Ženy zbierali plody, byliny a korene, a to často na rozsiahlych územiach. Pohyb nebol cieleným cvičením, ale nevyhnutnosťou na prežitie.

Moderná doba so sebou priniesla zásadné zmeny v životnom štýle. Technologický pokrok a pohodlné pracovné prostredie síce uľahčili mnoho činností, ale zároveň znížili potrebu fyzického pohybu. Priemerný človek presedí zhruba 5h denne a až 20% osôb v ČR strávi v sede dokonca viac ako 8,5 hodín denne. V súčasnosti sedíme najviac, kedy ľudia v histórii kedy sedeli. Aké negatívne dopady so sebou prináša tento nadmerne sedavý spôsob života?

 

Ako pôsobí nadmerné sedenie na ľudské telo?

Sedenie znižuje sa produkcia lipoproteínovej lipázy, ktorá sa vo svaloch uvoľňuje pri pohybe a znižujú sa metabolické schopnosti páliť tuky v krvi, teda premeniť potravu na energiu, čo znamená, že spaľujeme menej kalórií, ktoré sa tak začnú viac ukladať ako telesný tuk.

Tiež nám začínajú slabnúť nohy, chrbát, brušné svaly a stabilizátory telesného jadra. Zároveň je neúmerne zaťažená chrbtica a ďalšie kĺby, ako sú ramená a bedrá a to prevažne pri zlom držaní tela. Keď sedíme pri PC, hrbíme sa a vyťahujeme krk dopredu, čo má za následok zvýšené zaťaženie dolnej časti chrbta a znižovanie pružnosti chrbtice. Tiež sa deaktivujú sedacie svaly, čo vedie k ich oslabeniu a dochádza k preťaženiu chrbta.

 

 

Čo znamená „Sitting is the new smoking“?

Tento výraz prvýkrát použil Dr. James Levine, odborník na obezitu z Mayo Clinic, aby upozornil na rastúce zdravotné problémy spojené s dlhodobým sedením. Podobne ako fajčenie sa aj sedenie stáva „epidémiou“ modernej doby. Problém spočíva v tom, že sedenie, rovnako ako fajčenie, je spojené s množstvom chronických ochorení, ktoré výrazne ovplyvňujú kvalitu a dĺžku života.

 

Vplyvy nadmerného sedenia na človeka

Obezita a metabolické poruchy - dlhodobé sedenie spomaľuje metabolizmus, čo znamená, že telo spaľuje menej kalórií, než by malo. To vedie k hromadeniu tukových zásob, najmä v oblasti brucha, čo je rizikový faktor pre rozvoj metabolického syndrómu. Tento syndróm zahŕňa zvýšený krvný tlak, vysokú hladinu cukru v krvi a abnormality v hladinách cholesterolu, ktoré môžu viesť k cukrovke a kardiovaskulárnym ochoreniam.

Srdcové choroby - ľudia, ktorí trávia väčšinu dňa sedením, majú vyššie riziko vzniku srdcových ochorení. Sedenie zvyšuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a znižuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, čo môže viesť k upchávaniu tepien a zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice.

Svalová atrofia a problémy s chrbticou - dlhodobé sedenie spôsobuje ochabovanie svalov, najmä v oblasti brušných a chrbtových svalov. To vedie k zlému držaniu tela, bolestiam chrbta a zvýšenému riziku poranenia. Nedostatok pohybu môže tiež spôsobiť degeneratívne zmeny na chrbtici, ako sú herniácie medzistavcových platničiek alebo chronické bolesti krčnej chrbtice.

Riziko vzniku rakoviny - štúdie ukazujú, že dlhodobé sedenie môže zvyšovať riziko vzniku niektorých typov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva, prsníka a maternice. Predpokladá sa, že jedným z dôvodov môže byť zvýšená hladina inzulínu a zápalových markerov v tele, ktoré podporujú rast rakovinových buniek.

Depresia a úzkosť - nedostatok fyzickej aktivity je silne spojený s vyšším výskytom depresie a úzkosti. Sedavý spôsob života môže viesť k narušeniu spánkových cyklov, zníženej produkcii hormónov šťastia, ako je serotonín a dopamín, a k izolácii, čo všetko prispieva k rozvoju psychických problémov.

Kognitívny úpadok - štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí sa venujú fyzickej aktivite, majú lepšie kognitívne funkcie a nižšie riziko rozvoja demencie v porovnaní s tými, ktorí vedú sedavý životný štýl. Dlhodobé sedenie a nedostatok pohybu môžu spôsobiť zhoršenie pamäte, koncentrácie a schopnosti rozhodovania.
 

 

 

9 tipov, ako zvládnuť sedavé zamestnanie bez bolesti a ako predísť budúcim problémom

1. Používajte ergonomické pomôcky

Správne nastavené pracovné prostredie je kľúčové. Ergonomické pomôcky môžu výrazne zlepšiť vašu pracovnú pozíciu a znížiť riziko bolestí.

Pokiaľ nemáte ergonomickú stoličku, skúste pridať opierku pre bedrá. Podpora dolnej časti chrbta pomáha udržať správne zakrivenie chrbtice. Vyskúšajte aj použitie podložky pod nohy môže pomôcť udržať správny uhol v kolenách a zlepšiť cirkuláciu v dolných končatinách. V prípade, že používate notebook, stojan vám pomôže nastaviť obrazovku do správnej výšky, aby ste sa vyhli hrbeniu.

 

2. Vyskúšajte dynamické sedenie

Okrem klasickej kancelárske stoličky skúste občas zmeniť typ sedenia, aby ste zapojili viac svalov a udržali telo v pohybe. Kúpte si gymnastickú loptu a občas ňou nahraďte kancelársku stoličku. Sedenie na gymnastickej lopte posilňuje stred tela a zlepšuje držanie tela. Začnite s niekoľkými minútami denne a postupne predlžujte čas.

 

3. Využívajte aplikácie na pripomenutie pohybu

V hektickom pracovnom dni je ľahké zabudnúť na prestávky. Mobilné aplikácie vám môžu pomôcť pravidelne sa hýbať. Aplikácie ako „Stretchly“, „Stand Up!“ alebo „Move Reminder“ vám pripomenú, že je čas sa pretiahnuť alebo vstať od stola. Využiť môžete aj aplikácie, ktoré vám ponúknu krátke cvičenie alebo výzvy počas dňa, aby ste sa udržali v pohybe.

 

4. Zaraďte ľahký pohyb počas práce

Mikrocvičenia sú krátke, ale efektívne cviky, ktoré môžete vykonávať priamo pri svojom pracovnom stole. Každých pár minút stiahnite a povoľte brušné svaly, čím posilníte stred tela a zlepšíte svoj postoj.

TIP: Sadnite si rovno, dajte ruky za hlavu a otočte trupom do strany. Tento cvik pomáha uvoľniť stuhnutosť v oblasti chrbtice.

 

5. Pracujte na rovnomernej záťaži tela

Pri sedení často zaťažujeme jednu stranu tela viac ako druhú, čo môže viesť k nerovnováhe a bolestiam. Skúste si občas pri sedení preložiť nohy, ale vyhýbajte sa dlhodobému prekríženiu. Tiež meňte pozíciu nôh, aby sa zaťaženie rovnomerne rozložilo. Ak telefonujete, používajte headset namiesto držania telefónu pri uchu. Uvoľníte tak paže a ramená a zlepšíte svoju pozíciu pri sedení.

 

 

6. Organizujte pracovný priestor, aby ste sa hýbali

Usporiadajte si pracovný priestor tak, aby ste sa museli pravidelne hýbať. Položte tlačiareň, telefón alebo potrebné dokumenty ďalej od pracovného stola. Každá návšteva tlačiarne alebo hľadanie dokumentov bude prirodzenou príležitosťou na pohyb. Majte často používané predmety na rôznych miestach, aby ste boli nútení vstať a prejsť sa po kancelárii.

 

7. Pridajte do svojho dňa viac chôdze

Okrem pravidelných prestávok skúste do svojho dňa zakomponovať viac chôdze, ktorá je prirodzeným pohybom pre telo. Pokiaľ dochádzate autom, zaparkujte ďalej od kancelárie, aby ste každý deň získali niekoľko minút navyše na čerstvom vzduchu. Namiesto sedenia pri stole si skúste dohovoriť „schôdzku za pochodu“. Prejdite sa po kancelárii alebo vonku, pokiaľ je to možné.

 

8. Dajte si pauzu na obed mimo pracovného stola

Jedným z častých zlozvykov sedavého zamestnania je jedlo priamo pri pracovnom stole, čo môže viesť k prejedaniu a ďalším problémom.

Chodíte na obed von? Aj krátka prechádzka na obed alebo vonkajšia pauza zlepší vašu náladu a trávenie. Zmena prostredia vám tiež pomôže udržať lepšie pracovné nasadenie

Vyberajte ľahké a zdravé jedlá, pretože ťažšie jedlá môžu spôsobiť únavu a zníženú produktivitu. Voľte ľahké šaláty, bielkoviny a potraviny bohaté na vlákninu. Ako si správne poskladať jedálniček tak, aby bol zdravý a nutrične vyvážený, si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

9. Po práci dostatočne regenerujte

Sedavé zamestnanie môže viesť k chronickým problémom, v prípade, že nedáte telu dostatočnú regeneráciu. Po príchode domov sa preto venujte pretiahnutiu a ľahkému cvičeniu, aby ste uvoľnili svaly a kompenzovali dlhé sedenie. Na pretiahnutie a cvičenie doma aj vonku môžete využiť naše odporové gumy s 3 stupňmi záťaže, ktoré vám umožnia pracovať na svojej vysnívanej postave v pohodlí domova. Určite sa vám bude hodiť aj naša podložka na cvičenie yoga mat z ľahkého a príjemného PVC materiálu, s ktorou posuniete svoje výkony na novú úroveň a pomôžete predísť budúcim možným problémom z nadmerného sedenia.

 

Čo si z článku odniesť?

Nadmerné sedenie môže mať závažné dopady na naše zdravie, a preto je dôležité venovať pozornosť varovným signálom, ktoré nám telo vysiela. Bolesti chrbta, stuhnutosť krčnej chrbtice alebo problémy s bedrami sú len špičkou ľadovca. Dlhodobé sedenie taktiež zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a dokonca môže prispievať k depresii či úzkostiam. Každý deň strávený posediačky bez dostatočného pohybu prináša kumulatívny efekt, ktorý má na naše telo i myseľ devastujúci vplyv. Preto je zásadné prijať preventívne opatrenia a zaradiť do svojho denného režimu viac pohybu, či už ide o pravidelné prestávky, preťahovanie alebo kratšie prechádzky.

Nepodceňujte ani zdanlivo neškodné príznaky, ako je únava alebo pocit napätia v chrbte. Tieto drobné problémy sa môžu časom premeniť na vážne chronické problémy, ktoré negatívne ovplyvnia nielen vašu pracovnú výkonnosť, ale aj celkovú kvalitu života. Pokiaľ pracujete prevažne v sede, investujte do ergonomického vybavenia a upravte svoje pracovné prostredie tak, aby ste sa cítili pohodlne. Pamätajte, že vaše zdravie je to najcennejšie, čo máte, a zaslúži si, aby ste mu venovali náležitú starostlivosť.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.