• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Atopický ekzém: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Atopický ekzém je chronické ochorenie, ktoré postihuje najmä deti, ale nemusíte sa mu vyhýbať ani v dospelosti. Atopia sa prejavuje nepríjemnými fyzickými príznakmi, napríklad v podobe svrbenia kože, ale vyberá si daň aj na psychickom stave pacientov. Je to ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, ale jeho prejavy sa dajú zmierniť a zlepšiť tak kvalitu života. Pochopením faktorov, ktoré ovplyvňujú ekzém, a ich odstránením alebo minimalizovaním môžete dosiahnuť dlhodobú úľavu od svrbenia a ďalších nepríjemných príznakov. Ak sa chcete dozvedieť o tipoch na zmiernenie príznakov atopie, pokračujte v čítaní článku.

Čo je atopický ekzém?

Atopický ekzém alebo atopická dermatitída je často dedičné chronické kožné ochorenie, ktoré postihuje až 30 % detí, ale môže postihnúť aj dospelých. Prejavuje sa nepríjemnými fyzickými príznakmi v podobe suchej, podráždenej kože s červenými škvrnami a silným svrbením, ale zaťažuje aj psychiku jedinca. Pri atopii sa striedajú fázy pokoja a vzplanutia. Ak je ekzém vo fáze pokoja, nemusí sa prejavovať žiadnymi príznakmi. Naopak, v najťažšej fáze, vzplanutí, môže pacientov trápiť bolestivým svrbením a začervenaním kože

 

Príznaky atopického ekzému

Prvým prejavom je nepríjemné svrbenie kože, ktoré núti jedinca k nadmernému škrabaniu, čím sa ochorenie ešte viac zhoršuje. Koža je červená, opuchnutá a na pokožke sa objavujú malé pupienky, ktoré môžu mokvať. Koža ľudí trpiacich atopickým ekzémom sa stáva nadmerne suchou, svrbiacou a šupinatou. Pokožka sa ľahko olupuje a tvoria sa na nej trhliny. Okrem toho je atopická pokožka náchylnejšia na infekcie a zlatého stafylokoka

Počas fázy vzplanutia je koža červená, svrbí, je bolestivá a objavujú sa rany. Po dosiahnutí fázy hojenia je koža extrémne suchá a šupinatá. Naopak, vo fáze pokoja sa ochorenie nemusí prejavovať vôbec žiadnymi príznakmi.

 

 

Najčastejšie faktory vzniku a zhoršovania atopie

Hoci je atopia chronické ochorenie, ktoré je zvyčajne dedičné, existujú faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť výskytu ochorenia alebo môžu zhoršiť jeho priebeh

 

Genetika

Atopický ekzém sa častejšie vyskytuje v rodinách, v ktorých sa toto ochorenie vyskytlo už skôr. Ak trpíte peľovou alergiou alebo astmou, je pravdepodobnejšie, že sa u vašich detí rozvinie ekzém. Ak jeden z vašich rodičov trpí atopiou, je 50-60 % pravdepodobnosť, že sa ochorenie vyvinie aj u vás

Porucha kožnej bariéry

Koža atopikov má narušenú ochrannú bariéru, čo sťažuje prenikanie dráždivých látok a alergénov do organizmu. To vedie k vysušovaniu kože a zápalovej reakcii.

 

Imunitný systém

Atopici majú abnormálnu reakciu imunitného systému na bežné látky v prostredí, ktoré u zdravých ľudí nespôsobujú žiadne problémy. To vedie k zápalu a svrbeniu kože.

 

Vplyvy prostredia

Najčastejšími spúšťačmi ekzému sú stres, potenie, chlórovaná voda, prach, roztoče, peľ, zvieracia srsť a plesne. Suchý vzduch môže tiež zhoršovať ekzém, zatiaľ čo vlhké prostredie zmierňuje svrbenie.

 

Potravinové alergie

U malých detí môže ekzém súvisieť s alergiou na kravské mlieko, vajcia, arašidy a iné potraviny.

 

Liečba atopického ekzému na tele a tvári

Atopický ekzém sa nikdy nedá úplne vyliečiť a zbaviť navždy, preto jeho liečba spočíva v zmiernení svrbenia, zápalu a posilnení kožnej bariéry. Dôležitá je aj prevencia ďalších vzplanutí. Správnou starostlivosťou o pokožku a dodržiavaním určitých zásad môžete dosiahnuť život bez príznakov atopie a udržať ochorenie v pokoji. K základným liečebným metódam patria:

1. Hydratácia pokožky: pravidelné používanie krémov a mastí so zmäkčujúcimi látkami je kľúčom k udržaniu zdravej kožnej bariéry a zmierneniu svrbenia. Vlhčenie je dôležité pre každého, ale pre atopikov je ešte dôležitejšie, pretože ich pokožka je nadmerne suchá a šupinatá.

2. Kortizón: Kortikoidné krémy a masti zmierňujú zápal a svrbenie a zvyčajne sa používajú krátkodobo v akútnych štádiách ekzému. Dlhodobejšie používanie kortikoidov môže so sebou priniesť aj množstvo nežiaducich účinkov, preto sa poraďte so svojím lekárom. 

3. Imunosupresíva: Imunosupresíva sú účinným nástrojom pri liečbe autoimunitných ochorení, pretože dokážu upokojiť rozbúrený imunitný systém a zmierniť príznaky ochorenia, čo pacientom prináša úľavu a zlepšuje kvalitu ich života. V závažných prípadoch sa tieto lieky môžu použiť aj na liečbu atopického ekzému. 

4. Fototerapia: svetelná terapia sa ukazuje ako sľubný nástroj v boji proti atopickému ekzému. Ponúka neinvazívnu a šetrnú alternatívu k lokálnej liečbe a systémovým liekom a prináša úľavu od svrbenia, začervenania a ďalších príznakov ekzému pacientom všetkých vekových kategórií.

5. Antibiotiká. Prítomnosť baktérií sa zisťuje pomocou kožného výteru. Vo väčšine prípadov ide o infekcie spôsobené zlatým stafylokokom, ktorý môže atopikom znepríjemniť život. 

 

 

Prečo je hydratácia dôležitá pri starostlivosti o atopickú pokožku?

Zdravá pokožka má prirodzenú ochrannú bariéru, ktorá zabraňuje prenikaniu dráždivých látok a alergénov do tela. U atopikov je táto bariéra narušená, takže pokožka je náchylnejšia na vysychanie a zápaly. Hydratačné krémy a masti pomáhajú posilniť kožnú bariéru a udržiavať pokožku hydratovanú. Pravidelná hydratácia tiež zjemňuje pokožku, znižuje svrbenie a celkové podráždenie. Dobre hydratovaná pokožka je menej náchylná na vzplanutie ekzému, pretože hydratácia pomáha udržiavať pokožku v pokojovom stave a znižuje riziko podráždenia a zápalu. Správne premastenie jej dodá pružnosť a jemnosť, čím sa zlepší jej celkový vzhľad a zdravie

Hydratačný krém nanášajte ráno a večer, aj keď vás pokožka svrbí. V akútnych štádiách ekzému sa odporúča hydratovať viac ako dvakrát denne. Vždy si vyberajte krémy a masti s vysokým obsahom hydratačných látok, ako sú ceramidy, glycerín, kyselina hyalurónová a bambucké maslo. Okrem hydratácie celého tela venujte zvýšenú starostlivosť oblastiam ekzému, ktoré si vyžadujú intenzívnejšiu starostlivosť.

 

 

Potraviny, výživové doplnky a výrobky proti atopickému ekzému

Ako už bolo uvedené vyššie, atopický ekzém sa nedá úplne vyliečiť, ale vhodné produkty a doplnky stravy môžu pomôcť zmierniť jeho príznaky a udržať ho v pokoji. Dodržiavaním správnych zásad, konzumáciou potravín, ktoré sú pre ekzém prospešné, a správnou starostlivosťou možno zabrániť opätovnému výskytu fázy vzplanutia

 

Omega 3 mastné kyseliny a vitamín D

Do svojho jedálnička zaraďte ryby alebo výživové doplnky obsahujúce omega 3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie pokožky a jej dostatočnú hydratáciu. Dbajte na dostatočný prísun vitamínu D, pretože jeho vyvážená hladina ovplyvňuje stav pokožky

 

Probiotiká sú dôležité

Mikrobióm atopikov je narušený a prevládajú v ňom škodlivé baktérie. Probiotiká pomáhajú obnoviť rovnováhu mikrobiómu a posilniť imunitný systém, čím sa znižuje náchylnosť na ekzém. Okrem toho probiotiká obsahujú protizápalové látky, ktoré pomáhajú znižovať zápal v koži a zmierňovať príznaky ekzému, ako je svrbenie a podráždenie

Vyskúšajte fermentované potraviny, ktoré sú bohatým zdrojom probiotík. Do svojho jedálnička zaraďte kimči, kyslú kapustu alebo tempeh

 

Ovos

Ovos je bohatým zdrojom lipidov a ceramidov, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku hydratovanú a chránia ju pred vysúšaním, čo je pre atopikov kľúčové, pretože ich pokožka má narušenú kožnú bariéru a stráca vlhkosť ľahšie ako zdravá pokožka. Zároveň ovos pôsobí ako antioxidant, ktorý chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú zápaly a starnutie pokožky.

 

Vyskúšajte kúpeľ alebo masku s ovsenými vločkami  

Do kúpeľa pridajte 2-3 šálky ovsených vločiek a nechajte ich 10-15 minút pôsobiť. Namočte sa do kúpeľa s ovsenými vločkami a relaxujte 20-30 minút. Ovsené vločky sa usadia na vašej pokožke a pomôžu ju hydratovať a zjemniť. Vyhnite sa však príliš horúcej vode, ktorá môže poškodiť vašu pokožku.

Môžete vyskúšať aj ovsenú masku na tvár. Rozmixujte ovsené vločky na jemný prášok a zmiešajte ich s vodou, jogurtom alebo medom, aby ste vytvorili hustú pastu, ktorú naneste na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Potom masku opláchnite vlažnou vodou.

 

Skúste vyradiť kravské mlieko

U niektorých atopikov, najmä u malých detí, vzniká tzv. alergia na kravské mlieko, ktorá môže zhoršiť príznaky ekzému. V takýchto prípadoch môže vyradenie kravského mlieka zo stravy priniesť značnú úľavu.

Konzumácia kravského mlieka vyvoláva u alergických a citlivých ľudí imunitnú reakciu, ktorá spúšťa zápal, čo môže mať negatívny vplyv na pokožku. Okrem toho môže kravské mlieko spôsobiť nadmernú tvorbu hlienu v dýchacích cestách, čo spôsobuje zhoršené dýchanie a podráždenú pokožku.

Alergia na kravské mlieko je pomerne častá u detí do 3 rokov a môže zhoršiť príznaky ekzému. Ak sa ekzém vášho dieťaťa napriek lokálnej liečbe zhoršuje, skúste vyradiť kravské mlieko z jeho stravy a sledujte, či sa jeho stav zlepší.

Skúste nahradiť bežné mlieko rastlinnou verziou a sledujte, ako vyradenie mliečnych výrobkov ovplyvní ekzém vášho dieťaťa.

 

Stavte na ricínový olej!

Ricínový olej je veľmi obľúbený v kozmetike pre svoje blahodarné účinky na vlasy a pokožku. Pri atopickej pokožke, ktorá trpí chronickými zápalmi a suchosťou, je ricínový olej známy svojimi protizápalovými a hydratačnými vlastnosťami.

Tento špeciálny druh oleja obsahuje kyselinu ricínovú, ktorá má protizápalové vlastnosti, a tak môže pomôcť zmierniť podráždenie atopickej pokožky. Zároveň je ricínový olej bohatým zdrojom mastných kyselín, ktoré pokožku hydratujú a vyživujú, preto ho môžu oceniť atopici, ktorí trpia suchou a šupinatou pokožkou. U atopikov sú časté aj kožné infekcie, s ktorými môže ricínový olej pomôcť vďaka svojim antibakteriálnym a antimykotickým vlastnostiam

 

Malinový olej môže tiež pomôcť

Malinový olej je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, ktoré hydratujú pokožku a chránia ju pred vysúšaním, a zároveň má hojivé vlastnosti, ktoré pomáhajú pokožke regenerovať a urýchľujú hojenie rán a odrenín. Používajte ho v čistej forme alebo ho zmiešajte s inými olejmi a krémami a nanášajte na postihnuté miesta 2 - 3-krát denne

 

Masti z bylín

Mnohé bylinky, ako napríklad harmanček, nechtík a lopúch, majú protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť zápal kože, jej svrbenie a podráždenie. Aloe vera a rakytník majú hojivé vlastnosti, ktoré pomáhajú regenerovať pokožku a zároveň urýchľujú hojenie rán a odrenín. Mäta a mentol zasa prinášajú úľavu pri pretrvávajúcom svrbení a pálení pokožky.

 

Biely íl

Biely íl absorbuje nečistoty, kožný maz a toxíny z pokožky, čím ju čistí a pomáha predchádzať upchatiu pórov, čo je dôležité pre atopikov, pretože ich kožná bariéra je narušená a stáva sa náchylnejšou na infekcie. Biely íl je tiež známy svojimi protizápalovými a chladivými vlastnosťami, ktoré pomáhajú znižovať svrbenie. Udržuje pokožku pružnú a hydratovanú, pretože dokáže absorbovať vlhkosť zo vzduchu a udržať ju v pokožke, čo môže mať priaznivé účinky na atopickú pokožku.

Pridajte do kúpeľa 1-2 šálky bieleho ílu, nechajte pôsobiť 15-20 minút a vychutnajte si relaxačný kúpeľ s blahodarnými účinkami na pokožku. Obľubu si získavajú aj masky na tvár z bieleho ílu, ktorých príprava je rýchla a jednoduchá. Ak zmiešate dve veľké lyžice bieleho ílu spolu s vodou alebo jogurtom na hustú pastu, môžete si v pohodlí domova pripraviť pleťovú masku s blahodarnými účinkami.

 

 

 

Ďalšie zásady pri atopickom ekzéme

Okrem lekárskej liečby môžete podniknúť viacero krokov na zmiernenie príznakov ekzému, zlepšenie kvality života a predchádzanie vzplanutiam. Ak chcete, aby bol váš ekzém v pokoji, okrem lekárskeho poradenstva a vhodnej liečby dodržiavajte aj nižšie uvedené zásady

 

1. Vyhnite sa spúšťačom

Uvedomte si, čo váš ekzém zhoršuje, a ak je to možné, vyhnite sa týmto látkam. Spúšťačmi môžu byť stres, parfumované kozmetické výrobky, niektoré pracie prostriedky a zmäkčovadlá, syntetické materiály v oblečení, prach, príliš horúce miestnosti alebo smog

Atopický ekzém môže zhoršiť aj hormonálna nerovnováha alebo vplyv rôznych ročných období. Uveďte svoje hormóny do rovnováhy pomocou výživových doplnkov

2. Pravidelne hydratujte pokožku

Je dôležité liečiť atopický ekzém individuálne. V každom prípade je hydratácia a premasťovanie atopickej pokožky nevyhnutnosťou. Pravidelne pokožku premasťujte krémami a masťami s hydratačným účinkom. Krémy a masti so zmäkčujúcimi látkami používajte dvakrát denne, aj keď pokožka svrbí.

 

3. Noste bavlnené oblečenie

Vyhnite sa syntetickým materiálom, ktoré dráždia pokožku, a zaobstarajte si priedušné oblečenie z nebarvených materiálov. Vhodné sú odevy vyrobené z látok, ako je bambus, ľan, bavlna alebo konope. Pred nosením nového oblečenia ho vždy najprv vyperte a odstrihnite všetky štítky alebo visačky, ktoré by mohli dráždiť pokožku. 

 

4. Nekúpte sa v horúcej vode

Horúca voda vysušuje pokožku, preto odporúčame sprchovať sa vlažnou vodou namiesto horúceho kúpeľa maximálne 10 minút. Používajte sprchovacie oleje, ktoré chránia pokožku pred vysušením. Po sprchovaní si pokožku nesušte uterákom, ale zľahka a postupne ju osušte uterákom.

 

5. Neškriabte sa

Môže byť veľmi náročné prestať sa škrabať napriek pretrvávajúcemu svrbeniu kože. Môžete však zistiť, že nadmerné škrabanie váš ekzém len zhoršuje. Skúste na svrbiace miesta aplikovať chladivé obklady a krémy

 

6. Vyhýbajte sa prehriatym miestnostiam a suchému vzduchu

Zvlhčovač vzduchu vám urobí dobrú službu tým, že eliminuje suchý vzduch v miestnosti. Pravidelne vetrajte svoj domov a vyhýbajte sa prílišnému vykurovaniu miestnosti.

Pamätajte, že s atopickým ekzémom je možné žiť plnohodnotný a šťastný život. Vďaka správnej starostlivosti a správnym pomocníkom môžete zmierniť jeho príznaky a tešiť sa zo zdravej a krásnej pokožky.

 

Čo si z článku vziať? 

Atopický ekzém je chronické ochorenie, ktoré je dedičné a postihuje deti aj dospelých. Keďže sa nedá úplne vyliečiť, jeho liečba spočíva v zmierňovaní príznakov a predchádzaní jeho najhoršej fáze, vzplanutiam. Správnou starostlivosťou o atopickú pokožku možno dosiahnuť život bez akútnej fázy ochorenia

Dôležitá je častá a správna hydratácia pokožky celého tela, pretože ekzém spôsobuje nadmerné vysušovanie, svrbenie a šupinatenie. Odporúča sa tiež prijímať dostatočné množstvo omega 3 mastných kyselín, vitamínu D a probiotík. Používajte prípravky, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky atopického ekzému, napríklad malinový alebo ricínový olej, biely íl a bylinné masti. Vyhnite sa častému stresu, noseniu syntetického oblečenia, horúcim kúpeľom a suchému vzduchu v prehriatych miestnostiach

Atopický ekzém je fyzicky a psychicky náročné ochorenie, ale správnou starostlivosťou môžete dosiahnuť zmiernenie všetkých príznakov alebo ich úplne odstrániť. Buďte trpezliví a výsledky na seba nenechajú čakať

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.