• Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček

Aké hormóny ovládajú naše správanie?

Hoci si to možno ani neuvedomujeme, hormóny ovplyvňujú všetko od našich nálad až po energetickú hladinu v tele a zohrávajú v našich každodenných životoch významnú úlohu. Tento článok vám prinesie hlbší vhľad do sveta hormónov a ich vplyvu na naše správanie. Pokračujte v čítaní článku a pozrite sa spolu s nami na to, aké hlavné hormóny v našom tele fungujú a ako ovplyvňujú naše správanie.

Čo sú hormóny?

Hormóny sú chemické látky produkované žľazami v endokrinnom systéme a fungujú ako poslíčkovia, ktorí prenášajú informácie medzi rôznymi časťami tela. Týmto spôsobom regulujú mnoho telesných funkcií, vrátane rastu, metabolizmu, reprodukcie a nálady.

 

Ako hormóny fungujú a kde sa tvoria?

Hormóny putujú krvným obehom a viažu sa na špecifické receptory v cieľových bunkách. Tento proces spúšťa rôzne biologické reakcie v tele, ktoré môžu byť rýchle, ako je uvoľnenie adrenalínu počas stresu, alebo pomalšie, ako je regulácia rastu.

Hormóny sa tvoria v endokrinných žľazách, ako sú štítna žľaza, nadobličky, pankreas, pohlavné žľazy (vaječníky a semenníky) a hypofýza. Každá z týchto žliaz produkuje špecifické hormóny, ktoré ovplyvňujú rôzne aspekty nášho zdravia. Naše telo ovplyvňuje celý rad hormónov. Nižšie sa dozviete o tých najdôležitejších, ktoré majú vplyv na náš každodenný psychický stav.

 

 

9 hormónov ovplyvňujúcich našu náladu

1. Serotonín - hormón šťastia

Serotonín je hormón zodpovedný za pocity šťastia, pohody a pokoja. Pomáha nám regulovať náladu, spánok a chuť do jedla. Nízke hladiny serotonínu sú spájané s depresiou, úzkosťou a nespavosťou

Ako zvýšiť hladinu serotonínu? Majte dostatok vitamínov B6, B12 a horčíka, ktoré sú dôležité pre produkciu serotonínu. Pre zvýšenie produkcie hormónu šťastia choďte aj na čerstvý vzduch, meditujte, vystavujte sa slnečným lúčom a naučte sa myslieť pozitívne.

 

2. Dopamín - hormón motivácie

Dopamín nás motivuje k dosiahnutiu cieľov a dáva nám pocit uspokojenia, keď ich dosiahneme. Je tiež dôležitý pre učenie a pamäť a jeho nedostatok môže viesť k apatiu, nízkej motivácii a problémom so sústredením.

Zaraďte dopamínový detox v prípade, že produkujete tzv. lacný dopamín, ktorý vzniká vykonávaním aktivít spojených s krátkodobým šťastím. Môže ísť o nadmerné scrollovanie na sociálnych sieťach, nadmerné užívanie alkoholu, nikotínu, kofeínu alebo priemyselne spracovaných potravín. Čím viac dopamínu z týchto vecí dostanete, tým viac chcete a tým menej vám bude stačiť.

Ako zvýšiť dopamín zdravo? Dosahujte ciele, učte sa nové veci, trávte čas s blízkymi, počúvajte hudbu, ktorá vás baví, doprajte si dostatok spánku, cvičte, plňte úlohy, ktoré vás bavia.

 

3. Endorfíny - hormóny eufórie

Endorfíny sú skupinou hormónov, ktoré pôsobia ako prírodné analgetiká a antidepresíva, a preto bývajú právom nazývané ako "prirodzené opiáty" vďaka ich euforizujúcim účinkom.

Uvoľňujú sa počas fyzickej aktivity alebo smiechu a navodzujú pocity šťastia a eufórie. Pomáhajú nám tiež zvládať stres a bolesť. Endorfíny sú skrátka naši vnútorný hrdinovia, ktorí nás chránia pred nepríjemnými pocitmi a nabíja nás pozitívnou energiou.

Ako podporiť produkciu endorfínov? Je to úplne jednoduché. Choďte si zabehať, choďte zdvíhať činky do posilňovne, plávajte, tancujte, smejte sa alebo si dajte čili papričku!

 

 

4. Oxytocín - hormón lásky

Oxytocínu sa prezýva "hormón lásky a spolupatričnosti", pretože hrá dôležitú úlohu vo vytváraní a posilňovaní vzťahov. Uvoľňuje sa počas fyzického kontaktu, ako je objímanie a maznanie, a podporuje pocity dôvery, empatie a lásky. Oxytocín je tiež dôležitý pri pôrode alebo dojčení.

Pokiaľ teda chcete podporiť vyplavovanie oxytocínu, majte radi seba aj ostatných, objímajte sa a nebojte sa fyzického kontaktu so svojimi milovanými.

 

5. Kortizol - hormón stresu

Kortizol funguje ako „hormón boja a úteku“, ktorý sa uvoľňuje v reakcii na stres a pomáha mobilizovať energiu potrebnú na zvládnutie náročných situácií. V malých dávkach je kortizol prospešný, ale chronický stres môže viesť k mnohým zdravotným problémom, ako sú úzkosti, depresie, oslabenie imunitného systému alebo priberanie na váhe. Kortizol sa prirodzene zvyšuje ráno, aby nás prebudil a aktivoval. Jeho hladina by sa ale mala večer znižovať, aby sme zaspali a telo mohlo regenerovať.

Ako udržať kortizol na optimálnej úrovni tak, aby nám neškodil? Jedzte dostatok ovocia a zeleniny, doprajte si pravidelnú fyzickú aktivitu, ale aj pravidelný odpočinok, meditáciu, obmedzte kofeín a venujte sa zlepšovaniu vzťahov so svojimi blízkymi.

 

6. Adrenalín - hormón akcie a vzrušenia

Adrenalín je ako turbo pre naše telo. Uvoľňuje sa v reakcii na nebezpečenstvo alebo vzrušenie a pripravuje nás na boj alebo útek. Zvyšuje srdcovú frekvenciu, krvný tlak a svalové napätie, čím nám pomáha rýchlo reagovať na hrozbu a tým nám pomáha prežiť v nebezpečných situáciách.

Ste milovníkmi adrenalínu? Ak áno, skúste si skočiť s padákom, choďte na horskú dráhu alebo na tobogán alebo si pustite horor.

 

 

7. Hormóny štítnej žľazy- hormóny rastu a metabolizmu

Hormóny štítnej žľazy, tyroxín (T4) a trijodtyronín (T3), hrajú kľúčovú úlohu v regulácii nášho metabolizmu a energetického výdaja. To má ale aj nepriamy vplyv na našu náladu a celkovú pohodu. Nízka hladina hormónov štítnej žľazy alebo hypotyreóza môže spôsobovať zvýšenú únavu a ospalosť, čo môže viesť k demotivácii, apatiu a zmenám nálad. Naopak vysoká hladina alebo hypertyreóza môže byť príčinou nervozity a úzkosti, zvýšenej podráždenosti či porúch spánku.

Už viete, prečo je správna funkcia štítnej žľazy dôležitá. Pokiaľ chcete podporiť zdravú funkciu štítnej žľazy, pomôže vám jód, zdravá strava, dostatok spánku a zvládanie stresu.

 

8. Testosterón

Testosterón je hlavný mužský pohlavný hormón, ktorý je produkovaný hlavne v semenníkoch mužov. Nájdete ho však v menšej miere aj u žien.

Prečo je dôležitá optimálna hladina testosterónu u mužov? Pretože jeho nadmerne vysoká hladina môže viesť k agresivite a nepokoju. Optimálne hladiny testosterónu sú naopak spojené so zvýšeným sebavedomím, energiou a pozitívnou náladou, a preto je dôležité držať testosterón v optimálnych hodnotách.

 

9. Estrogén

Estrogén je hlavný ženský pohlavný hormón, produkovaný hlavne vo vaječníkoch, ale aj v nadobličkách a tukovom tkanive. Vyvážené hladiny estrogénu môžu zlepšiť náladu, zvýšiť energiu a celkovú pohodu.

Udržiavať optimálnu hladinu estrogénu môže byť náročné zvlášť počas menštruačného cyklu, tehotenstva alebo menopauzy.

 

Ako si udržať optimálnu hladinu ženských hormónov?

Trápi vás nepravidelný menštruačný cyklus a nepríjemný predmenštruačný syndróm spôsobený rozhodenými hormónmi? Kapsule hormonálna rovnováha prispievajú k vyrovnanej hladine ženských hormónov v tele, udržujú normálny menštruačný cyklus a prispievajú k zmierneniu prejavov PMS. O PMS sa dozviete v našom článku s názvom Ako zvládnuť PMS?

Pokiaľ trpíte na zmeny nálad a celkovú nervozitu spôsobenú častými hormonálnymi výkyvmi, pomôžu vám kapsule ženská harmónia, ktoré vám zaistia optimálnu duševnú pohodu a zmiernia podráždenosť, nervozitu, napätie a navodia vám pocit okamžitého uvoľnenia.

O hormonálnej rovnováhe sa dozviete viac v našom predchádzajúcom článku.

 

Zaujímavosti o hormónoch

Čokoláda obsahuje látky, ktoré stimulujú produkciu serotonínu, a preto sa po nej cítime tak dobre. Ale pozor, s mierou! Nadmerná konzumácia čokolády môže viesť k opačnému efektu.

Vedeli ste, že hazardné hry, videohry a sociálne médiá môžu stimulovať produkciu dopamínu a viesť k závislosti? To je dôvod, prečo sa nám tieto aktivity tak páčia a prečo je ťažké sa ich vzdať.

Kapsaicín, látka obsiahnutá v chilli papričkách, stimuluje produkciu endorfínov. To je dôvod, prečo sa po pálivom jedle cítime tak energicky.

Objímanie, maznanie a fyzický kontakt stimulujú produkciu oxytocínu, hormónu lásky, a preto svojich blízkych objímajte a užite si pocit lásky a spolupatričnosti!

V extrémnych situáciách môže adrenalín umožniť nevídané výkony. Napríklad matky pod adrenalínovým efektom dokázali zdvihnúť ťažké predmety, aby zachránili svoje deti, čo je známym príkladom sily, ktorú adrenalín môže poskytnúť v kritických okamihoch.

Kortizol môže mať vplyv na pamäťové funkcie, a to ako pozitívne, tak negatívne. Štúdie naznačujú, že mierne zvýšenie kortizolu môže zlepšiť krátkodobú pamäť a kognitívne funkcie, zatiaľ čo chronické zvýšenie kortizolu môže negatívne ovplyvniť dlhodobú pamäť a učenie.

 

Čo si z článku odniesť?

Hormóny majú na naše životy zásadný vplyv, pretože ovplyvňujú naše správanie, nálady a dokonca aj životné rozhodnutia. Od výkyvov nálad až po reakcie na stresové situácie - všetko je riadené zložitým systémom hormonálnych signálov v našom tele. Porozumenie jednotlivým hormónom vám môže pomôcť lepšie pochopiť, prečo sa cítite tak, ako sa cítite, a ako môžete lepšie ovládať svoje emócie.

Veda o hormonálnej regulácii správania sa neustále vyvíja a prináša nové poznatky, ktoré nám môžu pomôcť v liečbe rôznych psychických a fyzických ochorení spojených s hormonálnou nerovnováhou. Vďaka týmto objavom môžeme lepšie porozumieť individuálnym potrebám každého človeka a efektívnejšie sa starať o naše zdravie a pohodu. Hormóny sú dirigentmi nášho života, a pochopenie ich významu nám umožňuje žiť šťastnejšie a zdravšie.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.