• Práve teraz máme výpredaj + darček k objednávke
  • Odosielame bleskovo každý pracovný deň
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme výpredaj + darček

Zdravé stravovanie, Strana 2

Lyofilizované ovocie: čo to je a 7 dôvodov, prečo ho vyskúšať

Lyofilizované ovocie: čo to je a 7 dôvodov, prečo ho vyskúšať

Prečo je lyofilizácia v posledných rokoch taká populárna? Mnohí si myslia, že je to budúcnosť stravovania. Lyofilizované ovocie si zachováva všetky vitamíny a minerály a ponúka telu niekoľko výhod. Chcete sa dozvedieť viac o výhodách lyofilizovaného ovocia? Skvelé! V tomto článku sa dozviete, prečo by ste mali zaradiť lyofilizované ovocie do svojho jedálnička, aký vplyv bude mať na vaše telo a tipy, ako ho zaradiť do svojho jedálnička.

 

Od starovekej konzervácie po modernú superpotravinu

Hoci sa pojem lyofilizácia používa až v posledných rokoch, pôvod tejto metódy siaha až k Inkom. Na sušenie zemiakov používali vysokú nadmorskú výšku, nízke teploty a tlak. Lyofilizáciu, ako ju poznáme dnes, však objavil začiatkom 20. storočia francúzsky vedec Dr. Jacques Arsène d'Arsonval a jeho asistent Frédéric Bordas v laboratóriách Collège de France. Metóda sa následne hojne využívala počas druhej svetovej vojny pri konzervovaní krvného séra. A čo vlastne zahŕňa proces lyofilizácie?

 

Čo je lyofilizované ovocie?

Je to ovocie sušené mrazom. Metóda je založená na sublimácii zmrazenej vody. Voda sa mení z ľadu na paru bez toho, aby sa zmenila na kvapalinu. Jednoducho povedané, pri lyofilizácii sa ovocie bleskovo zmrazí a potom sa suší pri veľmi nízkom tlaku. Výsledkom tohto procesu je ovocie zbavené všetkej vody.

Do ovocia sa nepridávajú žiadne ďalšie prísady, ako sú konzervačné látky, étery alebo cukry. Ide o ekologicky najšetrnejší spôsob konzervovania potravín, pri ktorom si ovocie zachováva všetky vitamíny a minerály bez toho, aby stratilo svoju farbu, chuť, vôňu alebo štruktúru.

 

Mrazom sušené ovocie vs. sušené ovocie

Väčšina sušeného ovocia v obchodoch je konzervovaná oxidom siričitým. Ide o škodlivý plyn, ktorý môže spôsobiť zdravotné problémy v podobe žalúdočných ťažkostí. Výrobcovia konzervujú ovocie oxidom siričitým, aby sa zachovala pôvodná farba ovocia. Práve jasná až neprirodzená farba je indikátorom toho, že ovocie bolo sušené odsírením. Okrem toho ovocie sušené sírou obsahuje potravinárske prídavné látky (ékoly).

V našom obchode žiadne z nich nenájdete, pretože naše ovocie je sušené mrazom. Ide o najšetrnejší spôsob konzervovania potravín pri zachovaní ich chuti, vône, farby a štruktúry vrátane všetkých vitamínov a minerálov. To znamená, že po konzumácii lyofilizovaného ovocia vám nehrozia žiadne zdravotné komplikácie. Mrazom sušené ovocie je také chutné, že sa ho nanajvýš prejete, čo chápeme.

Zistite viac o tom, čo je to sušené ovocie, ako sa vyrába a spoznajte tipy na recepty..

 

Prečo zaradiť lyofilizované ovocie do svojho jedálnička?

Lyofilizované ovocie má pre ľudský organizmus mnoho výhod. Toto sú dôvody, prečo by ste ho mali začať konzumovať:

 

1. Dodáva vitamíny a vlákninu

Hoci lyofilizované ovocie stráca na objeme v porovnaní s čerstvým ovocím, stále si zachováva svoju výživovú hodnotu vrátane všetkých vitamínov a minerálov. Preto je vhodné aj pre deti ako zdravá desiata.

Lyofilizované čierne ríbezle obsahujú vitamín C, železo, mangán, draslík a horčík. Podporuje zrak a pôsobí ako prevencia chronických ochorení

Lyofilizované marhule sú bohaté na vitamíny skupiny B. Obsahujú aj vitamíny A, E a C. Sú plné draslíka, ktorý zabraňuje únave

Vyskúšajte niečo netradičné - lyofilizované liči obsahujú vysoké množstvo vitamínov C a B6, ako aj kyselinu listovú. Posilňuje imunitu, podporuje trávenie a pevnosť kostí

 

2. Vždy dostupné ovocie

Máte chuť na ovocie, ale v obchode zostali len nezrelé a neatraktívne kúsky? Máte chuť na marhule, ale nie je ich sezóna? Mrazom sušené ovocie je dostupné v každom ročnom období. Teraz si môžete vychutnať maliny, marhule alebo ananás aj na jeseň alebo v zime.

 

3. Obsahuje antioxidanty, posilňuje imunitu a zrýchľuje metabolizmus

Antioxidanty zohrávajú v našom tele dôležitú úlohu, pretože bojujú proti takzvanému oxidačnému stresu, ktorý spôsobuje mnohé ochorenia, ako napríklad infarkt, únavový syndróm a Alzheimerovu chorobu. Antioxidanty tak pôsobia ako prevencia závažných ochorení a posilňujú našu imunitu. Medzi najznámejšie antioxidanty patria vitamín C, A alebo , ako aj minerály selén, zinok a meď. Telo si dokáže antioxidanty vytvoriť samo, ale v nedostatočnom množstve.

Našťastie existujú potraviny, ktoré možno použiť na zvýšenie množstva antioxidantov v tele:

- maliny - obsahujú vitamín B a C, draslík, vápnik, horčík a železo.

- mandle - nájdete v nich vysoký obsah vitamínu B, E a vápnika.

- maca - prírodný poklad, ktorý pôsobí ako afrodiziakum, priaznivo pôsobí na hormonálny systém a plodnosť. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E, vápnik, železo, zinok a draslík.

- čučoriedky - sú bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov a minerálov, karotenoidov, horčíka, vápnika, vitamínu C, A, E a B. 

 

Ak chcete ešte viac posilniť svoj imunitný systém, vyskúšajte naše vitamíny na podporu a posilnenie imunity.

 

 

4. Neobsahuje cukor, lepok ani laktózu

Lyofilizované ovocie je vhodné pre deti, celiatikov a osoby s intoleranciou laktózy. Neobsahuje konzervačné látky, farbivá ani pridané cukry, takže ho môžete bez obáv zaradiť do svojej zdravej a pestrej stravy.

 

5. V kuchyni sa dá použiť na tisíc spôsobov

Lyofilizované ovocie sa dá v kuchyni použiť na tisíc spôsobov! Ozdobte si ním rannú kašu, pridajte ho do smoothie alebo müsli alebo ho jedzte len tak samotné ako zdravú desiatu. Môžete ho použiť aj na pečenie sladkých dobrôt a po rozmixovaní na prášok ním môžete sladiť alebo zdobiť dezerty a kaše.

 

Tipy na recepty s lyofilizovaným ovocím:

 

Banana bread

O banánovom chlebe ste už určite počuli. Čo keby ste si recept spestrili? Namiesto bežných banánov pridajte do receptu lyofilizované banány.

 

Chia puding

Zmiešajte chia semienka s vodou a mliekom. Môžete použiť rastlinné mlieko alebo mlieko bez laktózy. Puding oslaďte medom alebo čakankovým sirupom a do základu a na posypanie pridajte lyofilizované ovocie. A je to! Pripravili ste si chutné a zdravé raňajky alebo desiatu.

 

Exotická granola

Pripravte si ovsené vločky, med, kokosový olej, kokos, zmes orechov podľa vlastného výberu, ananás a mango. V šálke zmiešajte kokosový olej a med. Ak nemajú optimálnu konzistenciu, zohrejte ingrediencie vo vodnom kúpeli. Zmiešajte aj všetky sypké prísady. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie, nalejte naň sypkú zmes a pokvapkajte kokosovým olejom a medom. Pečieme 30-45 minút pri teplote 120-150 stupňov.

 

Chutí skvele samostatne

Nemáte dnes náladu na pečenie alebo varenie? Ovocie chutí skvele aj samotné. Lyofilizované ovocie môžete rýchlo a jednoducho skombinovať s našou širokou ponukou orechov a pripraviť si tak rýchlu a zdravú desiatu.

 

6. Ľahko sa skladuje a má dlhú trvanlivosť

Už ste si niekedy priniesli z obchodu ovocie, ktoré bolo pomliaždené? Vyhadzovaniu nekvalitného ovocia je koniec. Lyofilizát neobsahuje takmer žiadnu vodu, takže nehrozí, že by sa ovocie pokazilo, a pri správnom skladovaní vydrží až niekoľko rokov.

Ak výrobok nespotrebujete okamžite, vložte obsah balenia do sklenenej nádoby a pevne ju uzavrite, aby sa do nej nedostala vlhkosť. Okrem toho lyofilizované ovocie zaberá v kuchyni oveľa menej miesta ako bežné ovocie. Zmestí sa dokonca aj do kabelky, takže budete mať vždy po ruke chutnú a zdravú desiatu.

 

 

7. Je 100 % prírodný, výborne chutí a drží tvar

V našich výrobkoch nenájdete žiadne prísady, konzervačné látky ani pridané cukry. Môžete si tak byť istí, že dostávate výrobok najvyššej kvality. Okrem toho proces lyofilizácie na rozdiel od bežného sušenia neovplyvňuje štruktúru, tvar ani chuť ovocia, takže zažijete rovnaký pôžitok ako pri konzumácii čerstvého ovocia. Vychutnajte si zdravé stravovanie bez pocitu viny a spestrite si svoj jedálniček.

 

Začínate doma sušiť mrazom?

Ak by ste si chceli ovocie sušiť mrazom doma, pripravte si poriadnu sumu peňazí. Cena najmenších a najlacnejších lyofilizátorov sa začína na 250 000 Kč.

Môžete skúsiť sušiť potraviny doma, ale nedosiahnete rovnaký výsledok ako pri lyofilizácii. Na začiatok by ste mali staviť na bezpečnosť a kvalitu. Skôr ako urobíte takú veľkú investíciu, vyskúšajte najprv niektorý z našich výrobkov.

 

Zaujímavosti o lyofilizácii

Lyofilizovať môžete aj bylinky, mäso, huby alebo zmrzlinu. Táto metóda sa používa aj pri výrobe liekov a kozmetiky.

Ak budete lyofilizované výrobky správne skladovať, vydržia roky.

Namáčaním môžete lyofilizované ovocie rehydratovať do pôvodnej veľkosti

Lyofilizáciou ovocie strácasvojuhmotnosť, ale vitamíny zostávajú zachované.

Na 100 g lyofilizovaného ovocia sa spotrebuje približne 1 kg čerstvého ovocia.

Domáce lyofilizovanie by vás stálo veľa. Náklady na lyofilizáciu sa pohybujú v stovkách tisíc korún.

 

Čo si z článku vziať?

Lyofilizácia je proces, pri ktorom je ovocie vystavené veľmi nízkym teplotám a tlakom, čo vedie k odstráneniu všetkej vody z ovocia. Ovocie stratí svoju hmotnosť, ale zachová si všetky vitamíny a minerály. Ak chcete svojmu telu dodať toľko potrebné antioxidanty, vitamíny, minerály a vlákninu, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť lyofilizované ovocie. Neobsahuje žiadne prídavné látky. Je vhodné aj pre deti, celiatikov a ľudí s intoleranciou laktózy.

Lyofilizované ovocie si zachováva svoju arómu, chuť, farbu a štruktúru. Lyofilizované ovocie pomôže posilniť vašu imunitu a zároveň podporí  váš metabolizmus. Pri správnom skladovaní vydrží čerstvé až 25 rokov. Skladujte ho v riadne uzavretej sklenenej nádobe. Lyofilizované ovocie môžete pridať do kaší, kokteilov alebo müsli , a dokonca si ním môžete spestriť pečenie sladkých dobrôt.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ma sa ihneď pustíme do opravy.

 

Zdravé stravovanie

Neviete, ako zastaviť prejedanie? Poradíme vám!

Neviete, ako zastaviť prejedanie? Poradíme vám!

Nuda. Stres. Citové utrpenie. Depresia. To sú len niektoré z možných motívov pre záchvatové prejedanie. Zaujíma vás, ako sa líši od bežného prejedenia, aké sú jeho prejavy a ako mu zabrániť? To všetko, a oveľa viac, sa dozviete v dnešnom článku.

 

Čím sa líši prejedenie od záchvatovitého prejedania?

Asi každému z nás sa už niekedy stalo, že sa prejedol. Skrátka nám niečo chutilo toľko, že sme nedokázali prestať a zjedli toho viac, než naše telo potrebovalo. Trestom nám potom bolo maximálne také boľavé brucho. Naopak, pri záchvatovom prejedaní nemusí byť nutne motiváciou hlad a po skončení záchvatu prenasledujú danú osobu výčitky a pocity hanby.

Človek trpiaci záchvatovitým prejedaním sa ani vzdialene nedrží známeho príslovia „pi do polopita a jedz do polosýta“. Kompletne totiž stráca kontrolu nad svojím správaním pri konzumácii jedla, a teda aj nad množstvom skonzumovaných potravín.

Hlavný rozdiel teda spočíva v tom, že záchvatové prejedanie je jednou z foriem porúch príjmu potravy. Aké sú jej bežné prejavy?

 

Prejavy záchvatovitého prejedania

Zjete veľké množstvo jedla v krátkom čase.

Jete veľmi rýchlo a nenásytne.

Pokračujete v jedení aj napriek pocitu plného brucha.

Nemôžete dosiahnuť pocit nasýtenia.

Pri konzumácii sa necítite dobre, ale aj tak nemôžete prestať.

Po dojedení máte výčitky svedomia a pociťujete k sebe odpor.

Schovávate si potraviny a konzumujete ich potajomky.

 

Všetko vyššie popísané sa potom deje najčastejšie v súkromí (v skupine ľudí konzumujete skôr menšie množstvo, alebo nejete vôbec), pravidelne (približne raz týždenne) a dlhodobo (najmenej tri mesiace).

 

Následky záchvatovitého prejedania

Vzhľadom na to, že pri záchvate prijmete v krátkom čase veľké množstvo energie, zvyšujete tým riziko nadváhy. Nie je náhoda, že práve obezitou trpí až polovica všetkých osôb s touto formou poruchy príjmu potravy.

Spomínaná obezita potom zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, môže sa odraziť na stave vašich kĺbov av neposlednom rade aj na vašom duševnom zdraví. Na vašej psychike sa totiž neblaho podpisuje skutočnosť, že ste sa nedokázali ovládnuť, čím trpí vaša sebaúcta.

Záchvatovité prejedanie vedie často k rozvoju depresií a úzkostných porúch, ale ako sme spomenuli už v samotnom úvode, nezriedka kedy sa vyskytuje súčasne s nimi a k jednotlivým záchvatom dochádza práve v reakcii na onú psychickú nepohodu.

Kombinácia hanby, nadváhy a duševnej nepohody často ústi k tomu, že človek stráca chuť podieľať sa na najrôznejších spoločenských udalostiach, čo môže viesť až k jeho úplne sociálnej izolácii.

 

6 tipov, ako zabrániť záchvatovitému prejedaniu

1. Odhaľte príčinu vašich záchvatov

Zajedáte nudu, smútok, radosť, alebo jete v konkrétnej situácii skrátka len zo zvyku – napríklad pri pravidelnom sledovaní svojho obľúbeného seriálu? Prvým krokom k opätovnému získaniu kontroly nad jedlom bude odhalenie spúšťača vašich záchvatov.

Až sa budete nabudúce nachádzať v danej situácii, pomôže vám, ak si položíte nasledujúce otázky.

„Prečo toto vlastne jem?“

„Mám naozaj hlad?“

„Čo mi dané jedlo prinesie?“

Skrátka a dobre, pred každým sústom sa uistite, že máte naozaj hlad, a teda nejde iba o chuť, nudu alebo snahu zajesť smútok, alebo radosť.

 

2. Majte so sebou trpezlivosť

Je skôr nepravdepodobné, že svoj problém s emocionálnym prejedaním okamžite vyriešite. Zvyk je predsa len železná košeľa, a tak nemôžete očakávať, že zmena nastane hneď.

Berte svoju nápravu deň za dňom a chváľte sa za malé úspechy. Zároveň sa snažte neupadať do depresie, keď na okamih zaškobrtnete, pretože aj neúspech je súčasťou celej vašej cesty.

 

3. Vytvorte si nové návyky

Pokiaľ je pre vás ťažké nič nejesť v situácii, kedy by ste predtým automaticky siahli po obľúbenej láskomine, nahraďte ju zdravšou alternatívou.

Pri večernom sledovaní televízie tak môžete namiesto zemiačikov zobať napríklad orechy alebo zeleninu. So stresom vám zase pomôže prechádzka na čerstvom vzduchu, meditácia alebo cvičenie, čo sú zároveň aktivity, s ktorými zabijete nudu.

 

4. Nedržte žiadne diéty

Pri držaní drastických diét by ste sa akurát dostali z jedného problému do druhého. Tento stav by pre vás nebol dlhodobo udržateľný a je pravdepodobné, že po skončení diéty by ste sa dostali späť do začarovaného kruhu prejedania.

 

5. Na jedlo si vyhraďte dostatok času a vnímajte každé sústo

Namiesto diét dajte prednosť stravovaciemu režimu, ktorý pre vás bude z dlhodobého hľadiska udržateľný.

Do svojho jedálnička zahrňte dostatok bielkovín, pretože potom vás nebude toľko naháňať maškrtná. K hlavným zdrojom patrí napríklad mäso, mliečne výrobky, vajcia a ryby.

V priebehu celého dňa konzumujte potraviny s obsahom vlákniny, ktorá vás veľmi zasýti. Príkladom je ovocie a zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny, semienka a oriešky.

Svoj jedálniček si plánujte na viac dní dopredu a jednotlivé chody na ďalší deň si pripravujte do škatuliek. Nezabúdajte ani na desiaty, ktoré zaženú menší hlad.

Jednotlivé chody nevynechávajte. Vyhnete sa tak večerným náletom na chladničku.

Pri jedle sa nenechajte rozptyľovať okolím a vždy buďte maximálne prítomní. V priebehu teda nečítajte e-maily, nesledujte televíziu a nebuďte ani na svojom telefóne.

Jedzte pravidelne a vždy až v momente, keď pocítite hlad a naopak prestaňte vo chvíli, keď si budete pripadať sýti.

Jedlo si naservírujte na menší riad. Po dojedení pocítite uspokojenie z toho, že ste zjedli všetko, čo bolo na tanieri, ale zároveň budete mať istotu, že toho nebolo príliš.

V rozumnej miere si môžete aj naďalej dopriať slané a sladké pochutiny, ale snažte sa vyhnúť konkrétne tým, po ktorých ste často siahali pri záchvate.

Nikdy nechoďte nakupovať, keď ste hladní.

 

6. Do svojho jedálnička zaraďte náš prírodný doplnok stravy

Náš prírodný doplnok stravy VENIRA hunger blocker vám pomôže vymaniť sa z kolotoča nekonečného prejedania a získať späť kontrolu nad jedlom, a teda nad svojou telesnou hmotnosťou.

Tieto kapsule so špeciálne navrhnutou formulou kombinujúcou účinky garcinie kambodžskej a chrómu eliminujú už po pár okamihoch pocit hladu a nahrádzajú ho pocitom sýtosti, vďaka ktorému konečne prekonáte nekonečné prejedanie.

Garcinia kambodžská - napomáha k navodeniu pocitu sýtosti. Svojím pôsobením spomaľuje tvorbu nového tuku, čím prispieva ku kontrole telesnej hmotnosti. Dokáže ovplyvňovať chuť do jedla a zároveň pôsobí pozitívne na psychiku človeka.

Chróm – napomáha k správnemu metabolizmu makroživín a podporuje udržanie normálnej hladiny glukózy v krvi.

VENIRA hunger blocker vám pomôže predovšetkým v boji proti:

- nekonečnému prejedaniu

- častému pocitu hladu

- zvýšenej chuti do jedla

- rozhodenému tráveniu

- spomalenému metabolizmu

 

Rada na záver

Svoju zmenu k lepšiemu neodkladajte, pretože ideálne podmienky, na ktoré pravdepodobne čakáte, nikdy nenastanú. V pokoji si sadnite, nastavte si reálne ciele a s nimi rovno vymyslite aj spôsob, ako ich dosiahnete. Hneď v zápätí sa pustite do práce.

 

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ma sa ihneď pustíme do opravy.

Zdravé stravovanie

Čo jesť, aby ste mali peknú pleť a zdravé vlasy?

Čo jesť, aby ste mali peknú pleť a zdravé vlasy?

Ak máte radi hodovanie na priemyselne spracovaných potravinách a vaším najobľúbenejším nápojom je sladká limonáda, máte istotu, že pleť na vás skôr či neskôr všetky tieto diétne prehrešky práskne nepeknými pupienkami. A pozadu rozhodne nezostanú ani vaše kadere. Čo teda jesť, aby vaša pleť žiarila a vlasy boli plné sily?

 


 
Dokonalá potrava pre vašu pleť a vlasy

Zdravé tuky

Zdravé tuky prispievajú k udržaniu optimálneho stavu vlasov, nechtov a pokožky. Pre telo sú zásobárňou energie a zároveň zaisťujú absorpciu vitamínov A, D, E a K.

 

Pre pleť a vlasy sú obzvlášť prospešné omega-3 mastné kyseliny, ktoré:

- obnovujú prirodzenú kožnú bariéru

- pomáhajú pri zápaloch

- zlepšujú stav kože pri akné a ďalších kožných ochoreniach

- podporujú uzavretie vlhkosti v koži

- dodávajú vlasovým folikulom živiny, čím podporujú ich prirodzený rast

 

Omega-3 mastné kyseliny nájdete napríklad v kvalitných rastlinných olejoch (napr. olivovom, ľanovom), v avokáde alebo napríklad v tučnejších rybách (napr. makrele, losose), ktoré sú ďalej prirodzeným zdrojom zinku a vitamínu E.

 

Orechy a semienka

V kategórii orechov vám rozhodne odporúčame siahnuť po para, ktoré sú významnou zásobárňou selénu, ktorý vyživuje pokožku, vlasy a nechty. Vedľa nešliapnete ani pri pravidelnej konzumácii mandlí, ktoré obsahujú vlákninu a antioxidanty.

V kategórii semienok sú jasnou voľbou tekvicové s obsahom zinku a chia plná vlákniny a zdravých tukov.

 

Ovocie a zelenina

Citróny – Napomáhajú rozjasneniu pleti tým, že zosvetľujú škvrny po akné a zjemňujú pigmentové škvrny. Ďalej podporujú spomalenie prirodzeného procesu starnutia a prispievajú k zachovaniu jej pružnosti. Citróny zároveň podporujú rast vlasov a predchádzajú ich šediveniu.

Jahody – Sú prirodzeným zdrojom kyseliny salicylovej, ktorá preniká hlboko do pórov, čistí ich a sťahuje. Rovnako môžu fungovať ako filter UVA žiarenia čím predchádzajú predčasnému starnutiu pleti. Jahody obsahujú aj železo, horčík a vitamín K, čo je kombinácia látok, ktorá môže pomôcť proti vypadávaniu vlasov, suchej pokožke a lupinám.

Kivi - ako bohatý zdroj draslíka, horčíka, vlákniny, vitamínu E a vitamínu C predchádza vzniku vrások a podporuje rozjasnenie pleti. Jeho pravidelná konzumácia navracia lesk farbeným vlasom.

Ananás – Vzhľadom na obsah enzýmu bromelaínu má hojivé a protizápalové účinky, a teda urýchľuje hojenie drobných poranení. Zároveň vyživuje pleť do hĺbky a pomáha sťahovať rozšírené póry. O ananáse je ďalej dobre známe, že obsahuje veľké množstvo biotínu, ktorý pôsobí pozitívne na zdravie kože, vlasov a nechtov.

Papája – Svojimi antibakteriálnymi schopnosťami pomáha pri liečbe ekzému. Rovnako napomáha k zjemneniu jaziev a vrások a zosvetľuje škvrny.

Broskyne – Podporujú udržanie mladistvého vzhľadu pokožky tým, že prispievajú k udržaniu optimálne pevnej a hydratovanej pokožky.

Paprika - Je bohatá na vitamín C podporujúci tvorbu kolagénu, ktorý pokožke prepožičiava jej pevnosť a pružnosť.

Červená repa – Vzhľadom na svoje antioxidačné vlastnosti eliminuje starnutie pleti a tvorbu predčasných vrások. Pri pravidelnej konzumácii prispieva k zlepšeniu celkového stavu pleti a vlasov.

Avokádo – Popri kyseline olejovej, ktorá podporuje hydratáciu pokožky a zabraňuje predčasným vráskam, obsahuje aj antioxidačné vitamíny C a E, ktoré bojujú proti voľným radikálom, ktoré sa vo veľkom nachádzajú predovšetkým v UV žiarení.

 

Strava bohatá na antioxidanty

Oxidačný stres spôsobuje predčasné starnutie pleti. Môže mať za následok tvorbu vrások, šedý tón pleti, rozšírenie vyrážok a ďalších nedokonalostí. Pri vlasoch zase spôsobujú ich vysúšanie a nadmerné vypadávanie. Práve antioxidanty majú tú moc obmedziť záškodnícku činnosť voľných radikálov, ktoré oxidačný stres spôsobujú.

Svoj jedálniček preto obohaťte o potraviny s vysokou antioxidačnou aktivitou. K takým patria napríklad černice, šípky, artičoky, karfiol, píniové oriešky a arašidy.

K nenahraditeľným antioxidantom radíme ďalej vitamíny A, B6, C a E. Z minerálnych látok musíme spomenúť zinok a selén. Ďalej potom koenzým Q10 a astaxantín. Tieto látky nájdete napríklad v našich prírodných doplnkoch stravy pre vlasy, nechty a pleť.

 

Voda a potraviny bohaté na vodu

Váš jedálniček je pre udržanie krásnej pokožky a vlasov rovnako dôležitý ako pitný režim, pretože vďaka tekutinám v organizme sa môžu odpadové látky rýchlo a správne pohybovať.

Denný príjem tekutín by mal zodpovedať množstvu 30–45 ml na kilogram vašej telesnej hmotnosti. Samozrejme vždy berte ohľad na svoju fyzickú aktivitu a momentálnu okolitú teplotu.

Pokiaľ vám konzumácia pramenitej vody robí problém, časť dennej potreby tekutín môžete pokryť potravinami, ktoré sú bohaté na vodu. K takým patria melóny, pomaranče, jahody, broskyne, jablká, ľadový šalát, mrkvy, špenát, tvarohy, cottage, syry, klasické polotučné mlieko, ryža, cestoviny, polievky a ďalšie.

Cítite, že vašej pleti chýba voda? Dodajte jej hydratáciu zvonku s produktmi hydratačné kozmetické rady, ktorá zahŕňa všetko, čo potrebuje na každodennú starostlivosť o svoju pleť.

 

Ako súvisí vzhľad pokožky s kondíciou čriev?

Ako ste sa mohli dočítať už v našom predchádzajúcom článku o probiotikách, zlá kondícia čriev sa môže prejaviť tráviacimi problémami, zmenami na váhe, ale aj rôznymi kožnými problémami.

Vzhľadom na to, že jednou z hlavných funkcií čriev je absorpcia živín, z ktorých potom čerpá aj pokožka, zamerajte sa na udržanie rovnováhy črevného mikrobiomu. S tým vám pomôžu:

- fermentované a probiotické potraviny (napr. kefír, kombucha, biely jogurt so živými kultúrami, kyslá kapusta, tempeh, miso, kimchi)

- potraviny s obsahom vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny)

- zdravé tuky

- bylinkového čaju a pramenitá voda

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ma sa ihneď pustíme do opravy.

Starostlivosť o vlasy Starostlivosť o pleť Zdravé stravovanie

Čo (ne)jesť, ak máte pleť so sklonmi k akné?

Čo (ne)jesť, ak máte pleť so sklonmi k akné?

Pokiaľ sa chcete zbaviť akné, asi vás neprekvapí, že obrovskú úlohu v tom bude hrať váš jedálniček. Zatiaľ čo pestrá a vyvážená strava vám môže na ceste za zdravou a krásnou pleťou pomôcť, existujú aj potraviny, ktoré môžu stav vášho akné výrazne zhoršiť. Čo teda jesť a čomu sa radšej vyhnúť, ak vás trápi akné?

 

Riziká tvorby akné

Záleží predovšetkým na tom aké množstvo kožného mazu v mazových žľazách sa vám prirodzene tvorí as akou rýchlosťou sa vám obnovujú zrohovatené bunky v najvrchnejšej vrstve kože. S tým, že oboje môžete do značnej miery ovplyvniť skladbou svojho jedálnička.

 

Dajte si pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexom

Glykemickým indexom (GI) určujeme obsah glukózy v potravinách. Glukóza je jednoduchý cukor predstavujúci základný zdroj energie pre ľudské telo. Hodnota GI v potravine je ovplyvnená radom faktorov, ako napríklad spôsobený spracovanie a množstvom tukov, sacharózy, vlákniny a kyselín.

Do skupiny potravín s vysokým glykemickým indexom patrí napríklad biele pečivo, zemiaky pečené v rúre, džemy, sušené ovocie, raňajkové cereálie, niektoré druhy cestovín, cukríky, oblátky a ďalšie sušienky, sladké malinovky, fastfoodové hranolky, hamburgery a pod.

Všeobecne sa jedná o potraviny, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do organizmu, a tak bezprostredne po ich skonzumovaní dochádza k okamžitému zvýšeniu hladiny krvného cukru, čo automaticky zvyšuje produkciu hormónu inzulínu, ktorý pomáha dopraviť cukor z krvi do buniek.

Vysoká hladina inzulínu môže byť problematická z toho dôvodu, že inzulín podporuje nadmernú produkciu kožných buniek. Rýchlejší rast a delenie buniek zvyšuje riziko upchatia mazových žliazok. Inzulín môže zároveň stimulovať produkciu testosterónu, ktorý prispieva k zvýšeniu tvorby kožného mazu. Už v úvode tohto článku sme si povedali, že práve toto sú najväčšie hrozby vzniku a rozvoja akné.

 

Za zvýšenou tvorbou akné môžu stáť aj ďalšie druhy potravín

Pri náhlom výskyte akné sa veľmi často diskutuje o mliečnych výrobkoch. Dôvodom, prečo sa niektorým jedincom tvoria po ich konzumácii pupienky, môže byť vysoký obsah najrôznejších hormónov, ktoré sú produkované kravami v období gravidity. Z tohto pohľadu sú najproblematickejšie androgény (mužské hormóny) hrajúce preukázateľnú úlohu pri vzniku vyrážok.

Konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov zároveň stimuluje pečeň k väčšej produkcii rastového faktora 1 (IGF 1), čo môže byť opäť príčinou zhoršeného stavu akné.

Problematická pleť býva často tiež spájaná s nadmernou konzumáciou čokolády. Zhoršenie stavu pleti môže byť zapríčinené vysokým obsahom cukru v čokoláde a zároveň (ak sa bavíme o mliečnej čokoláde) obsahom kravského mlieka.

Za zhoršeným stavom akné môžu stáť aj silne korenené a nadmieru solené jedlá a niektoré druhy nápojov ako je káva alebo kakao.

 

Nezabudnite na to, že každá pleť je iná

Takže čo pomohlo jednému, nemusí nutne vyhovovať aj vám. Či už teda urobíte vo svojom jedálničku akúkoľvek zmenu, sledujte, ako na ňu vaša pleť reaguje a snažte sa vypozorovať, čo konkrétne jej prospieva, alebo naopak škodí.

 

Vyskúšajte eliminačnú diétu

Vďaka tej si overíte, či niektorá z vyššie spomínaných potravín skutočne zhoršuje stav vášho akné. Ako postupovať?

Najmenej na mesiac vyraďte všetky vyššie spomínané potraviny. Po uplynutí stanovenej doby začnite do svojho jedálnička opäť zaraďovať jednotlivé potraviny a sledujte, ako vaša pleť reaguje na ich prítomnosť.

Dajte si pozor na to, že po vyradení určitého segmentu potravín už vaša strava nemusí byť dostatočne pestrá a vyvážená, a tak vám v jedálničku budú chýbať niektoré druhy vitamínov a minerálnych látok. Tie môžete v každom prípade dodať telu pomocou doplnkov stravy.

Tip: Pokiaľ váhate nad tým, či je pre vás eliminačná diéta vhodná, odporúčame konzultáciu s lekárom alebo odborným výživovým poradcom.

 

Čo naopak jesť, ak vás trápi akné

Vo vašom jedálničku by nemali chýbať potraviny bohaté na vitamín A a E, ktoré pôsobia na pleť ako antioxidanty a prispievajú k udržaniu jej optimálneho stavu. Vitamín A je bohato zastúpený napríklad v pečeni, syroch, vajciach, listovej zelenine, mangu a papáje. Vitamín E by ste našli v rastlinných olejoch, strukovinách, zelenine a orechoch.

K prospešným potravinám sa radí aj zelená listová zelenina (najmä kapusta), cesnak, strukoviny, bobuľovité ovocie, orechy.

Pre pleť so sklonmi k akné je blahodarný zinok, ktorý má hojivé účinky a prispieva k udržaniu normálneho stavu pleti. Jeho prírodným zdrojom sú sezamové a tekvicové semienka. Okrem zinku je prospešná aj kyselina salicylová, ktorú obsahujú napríklad paradajky.

Aby bola vaša starostlivosť o pleť so sklonmi k akné skutočne komplexná a účinná, zahrňte do nej prírodné doplnky stravy plné tých najlepších vitamínov a antioxidantov, ktoré znižujú zápalové reakcie pleti, a tým pomáhajú v boji proti neustupujúcemu akné.

 

Pomôžte telu v boji s akné cez podporu činnosti obličiek a pečene

Vďaka tomu sa telo nebude musieť detoxikovať cez kožu. Správnu funkciu pečene podporíte s pomocou pestreca mariánskeho, ktorý je súčasťou prírodných kapsúl VENIRA detox.

Správnu funkciu črevného traktu môžete podporiť kvalitnými probiotikami. Napríklad VENIRA probiotiká obsahujú komplex 10 miliárd probiotických kultúr z 10 rôznych kmeňov.

 

Samotná strava nestačí

Aby ste zvýšili pravdepodobnosť úspešného boja s akné, prispôsobte tomu aj svoju kozmetickú rutinu, ktorá by mala pozostávať z produktov, ktoré sú priamo určené na starostlivosť o pleť so sklonmi k akné.

Ani vo chvíli, keď sa akné konečne zbavíme, nemáme často vyhrané. Zistite, ako sa efektívne zbaviť nevzhľadných jazvičiek a pigmentových škvŕn, ktoré môžu zostať na tvári ako nepekná spomienka.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ma sa ihneď pustíme do opravy.

 

Starostlivosť o pleť Zdravé stravovanie

Čo by ste mali vedieť, než sa pustíte do chudnutia

Čo by ste mali vedieť, než sa pustíte do chudnutia

O chudnutí už bolo napísané a povedané všeličo, ale napriek tomu je pre mnohých vysnívaná figúra nedosiahnuteľnou métou. To sa však dnešným článkom mení. Síce pre vás nemáme žiadnu zázračnú metódu, ale zato sme pre vás na nasledujúcich riadkoch zhrnuli tie najdôležitejšie informácie, ktorými sa musíte vyzbrojiť, než sa pustíte do boja s nadbytočnými kilami.

 

Ako často cvičiť pri chudnutí

Cvičenie je neoddeliteľnou súčasťou chudnutia, ale dajte si pozor na to, aby sa z celého procesu nevytratila radosť. Cvičiť by ste totiž mali predovšetkým pre svoju fyzickú a psychickú pohodu.

Ako nováčikovia si dajte bacha najmä na to, aby ste neprepálili začiatok a cvičenie si hneď z kraja nesprotivili. Myslite na to, že pravidelný pohyb je rovnako dôležitý ako dostatočne dlhá regenerácia po tréningu.

A aké je teda optimálne množstvo tréningov v rámci týždňa? Konkrétne číslo vám dať bohužiaľ nemôžeme, pretože u každého bude iné s ohľadom na aktuálnu kondíciu, zdravotný stav a vytýčené ciele. Pre všetkých bez rozdielu však platí, že dané množstvo by malo byť z dlhodobého hľadiska udržateľné.

Skôr než na to, ako často cvičiť, sa na začiatku svojej cesty zamerajte na to, ako vlastne cvičiť. Odpoveď je v tomto smere jednoduchá – múdro. Kľúčový pre vás bude najmä optimálny výber cvikov a ich správne technické prevedenie.

Svoje snaženie môžete navyše podporiť VENIRA spaľovačom tukov, ktorý zefektívni vaše tréningy. Každá kapsula obsahuje 7 navzájom sa doplňujúcich účinných látok na podporu spaľovania tukov.

 

 

Tip: Nie ste si istí, ako na cviky po technickej stránke? Porozmýšľajte nad pomocou od trénera. Ten vás naučí, ako jednotlivé cviky správne previesť a pomôže vám so zostavením tréningového plánu.

 

Cvičíte radšej doma ako vo fitku?

Zefektívnite svoje tréningy s naším VENIRA setom odporovacích gúm, ktoré sú:

-skvelé na pretiahnutie celého tela

-vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých

-v troch rôznych záťažiach

-ľahké, skladné a prateľné

-zabalené v praktickom puzdre so sťahovacou šnúrkou

 

 

Tip: Pre začiatok odporúčame siahnuť po bielej gume s najmenším odporom. Po pár týždňoch pravidelného cvičenia už môžete zapojiť do tréningu zvyšné dve gumy a dať si poriadne do tela!

 

Ako správne jesť pri chudnutí

Začneme tým, čo rozhodne nerobiť. Nedržte drastické diéty, po ktorých možno rýchlo schudnete, ale kvôli jojo efektu sa ešte rýchlejšie dostanete späť na svoju pôvodnú váhu. Od začiatku vám musí ísť jednoznačne o zdravé chudnutie, pretože zlú (alebo žiadnu) stravu jednoducho nepretrénujete.

Ak je ideálna doba na to zmeniť/odľahčiť svoj jedálniček, tak práve teraz! Leto vám doslova hrá do kariet, tak to využite. Horúco potláča chuť do jedla, takže pravdepodobnosť, že budete dňom a nocou myslieť na sviečkovú alebo guláš, je takmer nulová.

Pestrá. Energeticky vyvážená. Bohatá na mikroživiny a makroživiny. Presne taká by mala byť vaša strava. Neviete si pod týmito pojmami predstaviť nič určitého? Pozrite na prehľad konkrétnych potravín nižšie.

Vláknina: Využite toho, že sú počas leta regály v predajniach plné sezónneho ovocia a zeleniny všetkých možných farieb i tvarov. Nielenže vás vláknina zasýti, ale konkrétne príjem ovocia a zeleniny pozitívne ovplyvňuje zloženie mikrobiomu ľudského organizmu. K ďalším významným zdrojom vlákniny patria strukoviny a celozrnné obilniny.

Bielkoviny: V každom jedle, ktoré si pripravíte by ste mali mať 20–40 gramov bielkovín. Avšak pozor! Bielkoviny môžete prijímať aj z iného zdroja než len z kuracieho mäsa pripravovaného na tisíc rôznych spôsobov. Siahnuť môžete aj po morských plodoch, rybách, vajciach, niektorých mliečnych výrobkoch (cottage syr, grécky jogurt, tvaroh), strukovinách a proteínových koktailoch, ktoré si môžete pripraviť napríklad v našom VENIRA shakeri so zásobníkom.

Sacharidy: Aby ste podali kvalitný športový výkon, potrebujete palivo, a práve tým sú pre vás sacharidy. Prijímať ich môžete napríklad z pečiva, ryže, zemiakov, cestovín, obilných vločiek, kukurice, quinoy, hrachu, šošovky a cícera.

Tuky: Nebojte sa tukov v potravinách. Verte, že bez nich by ste nespoznali dokonalé chute z rôznych kútov sveta. Svoj jedálniček by ste nemali ochudobniť najmä o extra panenský olivový olej (len na prípravu studenej kuchyne), avokádový olej a maslo ghí (na prípravu teplej kuchyne), vajcia, mäso, avokádo, orechy a olivy.

Nie nadarmo sa hovorí, že príprava je polovicou úspechu, a preto si pri zostavovaní svojho jedálnička dajte záležať. Neustále myslite na to, že aby išli kilá dole, váš energetický výdaj musí byť vyšší ako energetický príjem.

 

Čo jesť večer pri chudnutí

Nikdy nechoďte spať s plným žalúdkom. Pripravte si takú večeru, po ktorej vám nebude ťažko a ľahko ju strávite.

Prichystajte si zeleninový šalát bohatý na vlákninu a doplňte ho komplexnými sacharidmi, zdravými tukmi a bielkovinami. Aby to nebola nuda, nezostávajte iba pri jednej variácii šalátu, az vymýšľania kombinácií surovín a chutí si urobte taký svoj malý večerný rituál. Na začiatok môžete vyskúšať populárny Jennifer Aniston šalát, ktorý si herečka chystala po celých desať rokov natáčania seriálu Priatelia.

Ako na chudnutie efektívne alebo čo robiť, keď sú vaše chute silnejšie ako pevná vôľa

Verte, že aj bez náročného boja môžete byť vy tou osobou, ktorá bude mať kontrolu nad celou situáciou – nie jedlo nad vami. S VENIRA hunger blocker bude záchvatové prejedanie minulosťou. Garcínia kambodžská vám v kombinácii s chrómom pomôže zahnať pocit hladu a navodiť príjemný pocit sýtosti.

 

Ako naštartovať chudnutie v 7 bodoch

1. Určite si cieľ, ktorý chcete dosiahnuť.

2. Zostavte si dlhodobo udržateľný plán cvičenia, do ktorého zahrňte aj regeneráciu.

3. Nasledujte pravidlá zdravého taniera a dodržujte pitný režim.

4. Zaznamenávajte svoj progres, vďaka ktorému si udržíte motiváciu.

5. Netlačte na seba a na celý proces si doprajte dostatok času.

6. Psychicky sa pripravte na to, že všetko nemusí ísť vždy podľa plánu.

7. Nevzdávajte to a vytrvajte.

 

Asi je vám po prečítaní dnešného článku jasné, že si pri chudnutí otestujete svoju schopnosť vytrvať a budete potrebovať všetko odhodlanie sveta. Nakoniec ale uznáte, že to stálo za to. Odmenou vám totiž bude vaša zdravšia, fyzicky zdatnejšia a spokojnejšia ja. Tak hurá do toho!

 

 

  

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ma sa ihneď pustíme do opravy.

Zdravé stravovanie