Aký je rozdiel medzi extra panenským, panenským a bežným olivovým olejom?
Extra panenský olivový olej je najkvalitnejší a má najnižšiu aciditu (kyslosť), zatiaľ čo panenský olej má kyslosť vyššiu a miernejšiu chuť. Bežný olivový olej je najmenej kvalitný.
Aký je ideálny spôsob skladovania olivového oleja?
Olivový olej by mal byť skladovaný v temných, chladných a suchých podmienkach, ďaleko od priameho slnečného svetla a tepla, čo môže spôsobiť oxidáciu a zhoršenie kvality oleja.
Aký je najlepší spôsob použitia olivového oleja?
Extra panenský olivový olej je skvelý na prípravu šalátových dresingov a marinád alebo jednoducho ako dip na chlieb. Jeho vysoký dymový bod ho robí ideálny aj na varenie či vyprážanie.
Ako poznám kvalitný olivový olej?
Kvalitný olivový olej by mal mať sviežu vôňu a chuť po olivách a jeho farba by mala byť svetlo až tmavo zelená. Dôležitá je aj jeho acidita, čiže kyslosť, ktorá by rozhodne nemala prekračovať 0,8 %.
Čo znamená, že sa jedná o BIO olivový olej?
Označenie BIO znamená, že olivy boli pestované bez použitia pesticídov a chemických hnojív, čo zvyšuje ekologickú a zdravotnú kvalitu oleja.
Je olivový olej vhodný na konzumáciu tehotným a dojčiacim ženám či deťom?
Rozhodne áno, jedná sa o zdroj zdravých mononenasýtených tukov, antioxidantov, vitamínov aj minerálov. Bezpečný je v menšej miere dokonca aj pre deti.
Ako dlho po otvorení môžem olivový olej používať?
Po otvorení je ideálny olej spotrebovať do 6 až 12 mesiacov, aby si udržal svoju najlepšiu chuť a kvalitu.
Zaujíma Vás niečo špecifické, čo ste medzi často kladenými otázkami nenašli? Potom nám určite napíšte svoju otázku na info@venira.sk kedy sa Vám budeme snažiť čo najskôr odpovedať!