• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Zlé trávenie - ako ho rozpoznať a čo ho pomôže zlepšiť?

Trápia vás po jedle nepríjemné pocity, ako je pálenie záhy, nadúvanie, hnačka alebo zápcha? Nie ste sami, pretože v dnešnej uponáhľanej dobe postihujú tráviace problémy čoraz viac ľudí. Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako naštartovať správne trávenie. Ak sa chcete dozvedieť viac o zlom trávení a tipoch, ako dať trávenie do poriadku, pokračujte v čítaní tohto článku

 

Čo je to zle trávenie a ako sa prejavuje?

Tráviace ťažkosti sa odborne nazývajú dyspepsia a súhrnne označujú nepríjemné pocity v tráviacom trakte. Môže sa prejavovať rôznymi príznakmi v závislosti od toho, či je postihnutá horná alebo dolná časť tráviaceho traktu

Medzi príznaky hornej dyspepsie patrí pocit ťažoby, pomalé trávenie potravy, rýchly pocit plnosti krátko po začatí jedla, bolesť brucha, nadmerné grganie, nevoľnosť, vracanie a pálenie záhy. 

Dolná dyspepsia postihuje najmä tenké a hrubé črevo a je charakterizovaná zápchou, hnačkou, ich kombináciou a nadmernou plynatosťou. 

 

 

3 príčiny zlého trávenia

Nesprávna strava a stravovacie návyky

Ak sa chcete zbaviť tráviacich ťažkostí, odmietnite nadmernú konzumáciu mastných, vyprážaných a sladkých jedál, ktoré sťažujú prácu žalúdka a predlžujú trávenie, čo môže viesť k pocitom ťažoby, páleniu záhy a nevoľnosti.

Vyprážané jedlá obsahujú aj nezdravé tuky, ktoré sa v tráviacom trakte ťažko rozkladajú a vstrebávajú, čo môže viesť k nadúvaniu, hnačke alebo bolesti brucha. Sladké jedlá tiež vedú k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo môže preťažiť tráviaci systém a viesť k únave alebo podráždenosti.

 

Psychologické faktory a stres

V dnešnej hektickej dobe sa stres stal neoddeliteľnou súčasťou nášho života, ale je dôležité vedieť ho ovládať, pretože v reakcii na stres telo produkuje hormóny kortizol a adrenalín, ktoré ovplyvňujú tráviaci systém a spomaľujú ho, čo môže viesť k tráviacim problémom. Psychický stres môže zároveň narušiť črevnú flóru a viesť k zlým stravovacím návykom, keďže stres môže viesť k prejedaniu sa alebo vynechávaniu jedla. 

 

Nedostatok pohybu a sedavý spôsob života

Ak chcete zabrániť zlému tráveniu, začnite sa hýbať. Pohyb stimuluje peristaltiku čriev, ktorá zabezpečuje pohyb potravy tráviacim traktom. Nedostatok pohybu vedie k pomalšej peristaltike a ak väčšinu dňa sedíte, oslabujete svaly čriev, ktoré sa podieľajú na trávení a vstrebávaní živín, čo môže viesť k poruchám trávenia. Okrem toho sedavý spôsob života a nedostatok pohybu zvyšujú riziko obezity, ktorá súvisí s tráviacimi problémami

 

Liečba tráviacich ťažkostí - ako naštartovať správne trávenie?

1. Doplnky stravy na podporu trávenia, zažívania a detoxikácie

Naša sekcia doplnkov stravy je naozaj bohatá a ponúka vám tie najkvalitnejšie prírodné produkty, ktoré naozaj pomáhajú

 

Probiotiká

Starajte sa o svoje črevá a dodajte telu probiotiká, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú črevnú flóru a optimálnu funkciu žalúdka a pečene. Probiotiká slúžia ako prírodný a vegánsky doplnok stravy so 168 mg inulínu, 80 mg vínneho krému a komplexom 10 miliárd probiotických kultúr z 10 rôznych kmeňov v každej dennej dávke. Probiotiká pomáhajú minimalizovať tvorbu nežiaducich baktérií v črevách, prispievajú k správnej funkcii imunitného systému, výborne sa vstrebávajú a poskytujú organizmu maximálnu užitočnosť. Tento výživový doplnok vám príde vhod najmä vtedy, ak ste nedávno podstúpili liečbu antibiotikami, prechádzate stresovým obdobím, cestujete alebo ak chcete posilniť svoju imunitu v čase vypuknutia chrípkovej sezóny. Jedno balenie obsahuje 60 kapsúl, čo predstavuje liečbu na 60 dní. Užívajte 1 kapsulu probiotík kedykoľvek počas dňa

 

Enzýmy

Ako podporíte správne vstrebávanie živín z potravy aj zdravia celého tráviaceho traktu? No predsa 100% prírodným multienzýmovým komplexom, ktorý obsahuje 7 dôležitých tráviacich enzýmov vrátane látky Betaine HCl, ktorá sa stará o udržanie správnej hladiny žalúdočných štiav v tele. Tráviace enzýmy sú presne vyvinuté tak, aby vám uľavili pri príznakoch súvisiacich s tráviacimi ťažkosťami, potravinových intolerancií a zaistili vám bezproblémové trávenie. Produkt je vyrobený z čisto neživočíšnych zdrojov a je tak vhodný aj pre vegánov. Pre maximálny účinok tráviacich enzýmov užívajte 1 kapsulu denne. Balenie obsahuje 80 kapsúl, takže vám vystačí na necelé tri mesiace.

 

Super greens

Už ste počuli o tomto zelenom zázraku nabitom superpotravinami v najvyššej BIO kvalite? VENIRA super greens s príchuťou jablka obsahujú 3 000 mg spiruliny, sladkovodné riasy, ktorá obsahuje obrovské množstvo minerálov, posilňuje imunitný systém, prispieva ku kontrole telesnej hmotnosti a stará sa o zdravé črevá. Tento prírodný doplnok stravy obsahuje ešte ďalšiu sladkovodnú riasu s názvom chlorella, ktorá pomáha prečisťovať telo, podporuje normálnu funkciu črevného traktu a zvyšuje energiu. Zelený jačmeň je antioxidant bohatý na vitamíny a minerály, eliminuje únavu a vyčerpanie a podporuje normálnu funkciu pečene a žlčníka, a preto nie je divu, že aj ten sme pridali do našich super greens, aby sme vytvorili skutočne účinný a zdravý nápoj, ktorý pomáha.

Okrem týchto 3 zelených superpotravín v BIO kvalite obsahujú super greens aj ďalších 15 aktívnych látok v každej dennej dávke vrátane probiotík a prebiotík, ktoré podporujú detoxikáciu organizmu, odvádzajú toxíny z tela a predovšetkým zlepšujú problémy s trávením a nafúknutým bruchom.


 

 

Prebiotic komplex

Vyvinuli sme rozpustnú prebiotickú vlákninu vo forme prášku s 95% čistotou, ktorá podporuje rast a výživu prospešných baktérií v čreve, eliminuje zažívacie problémy a je prospešná pre zdravie črevnej mikroflóry. VENIRA prebiotic complex udržuje zdravé trávenie, posilňuje imunitný systém a prispieva k optimálnej absorpcii živín a minerálnych látok z potravy. Balenie obsahuje 250 g, čo zodpovedá 50 dávkam. Dve odmerky tejto zmesi užívajte raz až dvakrát denne kedykoľvek počas dňa s 50-100 ml vody, džúsu alebo iného obľúbeného nápoja, dôkladne premiešajte a takto pripravený nápoj vypite.

 

DGL complex zdravé zažívanie

Jedná sa o zmes 100% rastlinných extraktov sladkého drievka lysé, harmančeka pravého a aloe vera vo vysokých koncentráciách, ktorá pomáha upokojiť podráždený žalúdok a podporuje správne trávenie. Pokiaľ sa stretávate s nepríjemným pálením záhy, nadúvaním alebo nepravidelným trávením, DGL complex je pre vás ten pravý. Kapsule s obsahom 500 mg špeciálne upravenej formy DGL sladkého drievka vám navodia aj úľavu od napätia, zvýšia energiu pri únave a pomôžu vám v boji pred voľnými radikálmi, ktoré v tele môžu vyvolávať rôzne ochorenia. Balenie obsahuje 60 kapsúl, čo je pri užívaní 1 kapsula denne kúra na dva mesiace. Pre maximálnu účinnosť užívajte kapsulu vždy po jedle a zapite dostatočným množstvom tekutín.

 

2. Úprava stravy a stravovacích návykov

Tráviaci systém je zložitý orgánový systém, zodpovedný za rozklad potravy, vstrebávanie živín a vylúčenie odpadových látok. Správne fungujúce trávenie je nevyhnutné pre naše celkové zdravie a pohodu, ale nesprávna strava a nevhodné stravovacie návyky môžu trávenie a celkové zdravie negatívne ovplyvniť.

Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako zlepšiť trávenie a predísť zažívacím problémom úpravou stravy:

Jedzte viac vlákniny, ktorá je nesmierne dôležitá pre zdravie celého tráviaceho systému, pretože pomáha regulovať pohyb čriev a podporuje rast prospešných baktérií v črevách.

Pite dostatok tekutín. Denne sa snažte vypiť aspoň 8 pohárov vody.

Jedzte menšie porcie viackrát denne, pretože veľké porcie jedla môžu preťažiť zažívací systém

Potravu dôkladne žujte a sústreďte sa na každé sústo. Dôkladné žuvanie potravy pomáha tráviacim enzýmom rozkladať potravu na menšie častice, ktoré sa ľahšie vstrebávajú.

Posledné jedlo si dajte 2-3 hodiny pred spaním, pretože pokiaľ budete jesť tesne pred spaním, vaše telo bude musieť pracovať usilovnejšie, aby potravu strávilo, čo môže viesť k páleniu záhy, nadúvaniu či nevoľnosti.

Nepite pri jedle ľadové nápoje a veľké množstvo tekutín, pretože ľadové nápoje ochladzujú žalúdok, čo spomaľuje trávenie a vstrebávanie živín a navyše môže veľké množstvo tekutín počas jedla zriediť žalúdočné šťavy, ktoré sú zodpovedné za rozklad potravy, čo môže zhoršiť vstrebanie živín a spomaliť trávenie.

Vyhnite sa vyprážaným, príliš tučným jedlám a prekoreneným jedlám, pretože sú ťažko stráviteľné a telo potrebuje na ich spracovanie viac času a navyše nezdravé jedlá dráždia sliznicu žalúdka.

 

 

3. Redukcia stresu a zmena životného štýlu

Nezdravý životný štýl a nadmerný stres bezpochyby ovplyvňuje nielen naše trávenie, ale celkové psychické aj fyzické zdravie človeka. Existuje mnoho spôsobov, ako zmierniť stres a zmeniť životný štýl tak, aby ste zlepšili celkové trávenie a pomohli sa zbaviť nepríjemných symptómov dyspepsie. Vyskúšajte naše desatoro pre redukciu stresu a zmenu životného štýlu:

 

1. Cvičenie je skvelý spôsob, ako odbúrať stres a úzkosť, a preto sa snažte cvičiť aspoň 30 minút denne, či už je to chôdza, beh, plávanie alebo tanec.

2. Spite, spite, spite. Táto rada býva často právom skloňovaná s celkovým zdravým životným štýlom. Spánok je totiž nevyhnutný na regeneráciu organizmu, celkového zvládania stresu a energiu na plnenie každodenných úloh. Spite aspoň 7-8 hodín denne.

3. Naučte sa relaxovať. Odpočívajte pri aktivitách, ktoré vám robia radosť a upokojujú vás. Pre každého môže relaxácia znamenať niečo iné – skúste jogu, bežte na prechádzku, pozrite sa na film, prečítajte si obľúbenú knihu, uvarte si dobrú večeru alebo sa len na chvíľu zastavte.

5. Obmedzte neresti v podobe alkoholu a cigariet, ktoré môžu zhoršovať stres a negatívne ovplyvňovať trávenie. Skúste aspoň mesačný detox a sledujte, ako sa vaše problémy s trávením upravia.

6. Stravte čas s priateľmi a rodinou. Trávenie času s blízkymi osobami priaznivo pôsobí na redukciu stresu a navodzuje psychickú pohodu.

7. Vyhýbajte sa multitaskingu, ktorý môže zvyšovať hladinu stresu. Snažte sa sústrediť iba na jednu vec a povinnosti a úlohy riešte postupne jednu po druhej.

8. Delegujte úlohy, ak sa cítite zahltenie. Nesnažte sa všetko zvládnuť sami a myslite aj na seba.

9. Naučte sa hovoriť nie, pretože je v poriadku povedať odmietnuť aktivity, na ktoré nemáte čas, energiu alebo náladu. Nesnažte sa každému zavďačiť.

10. Ak máte problémy so zvládaním stresu, neváhajte vyhľadať pomoc psychológa alebo iného odborníka a pracujte na svojom psychickom zdraví.

Zmena životného štýlu a redukcia stresu vyžadujú čas a trpezlivosť. Nečakajte, že sa vaše trávenie zlepší cez noc, ale pokiaľ sa budete držať vyššie uvedených tipov, budete na dobrej ceste k zlepšeniu svojho psychického zdravia as tým aj spojeného trávenia.

 

Čo si z článku odniesť?

Zlé trávenie alebo dyspepsia trápi veľa ľudí a môže sa prejavovať nepríjemnými pocitmi po jedle v podobe pálenia záhy, nadúvania, hnačky alebo zápchy. Častokrát za spomínanými problémami stojí nesprávna strava, nedostatok pohybu a nadmerný stres. Nakopnúť správne zažívanie môžete pomocou doplnkov stravy. Vyskúšajte probiotiká, tráviace enzýmy, super greens, prebiotiká alebo DGL. Za skúšku stojí aj zmena stravovacích návykov a redukcia stresu.

Pamätajte, zdravých čriev a trávenia nedocielite cez noc. Buďte vytrvalí, skúste vyššie uvedené tipy a sledujte, ako sa váš stav začne zlepšovať. Pokiaľ však trpíte dlhodobými zažívacími ťažkosťami a bolesťami, neváhajte navštíviť lekára, aby ste vylúčili ďalšie možné zdravotné problémy.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.