• Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček

Výtoky - s akými druhmi sa môžeme stretnúť a ako na ne

Vaginálne výtoky sú úplne prirodzené a stretáva sa s nimi v priebehu svojho života každá žena. Kedy už výtok nie je v poriadku a kedy by ste mali navštíviť lekára? Aké farby výtokov sú normálne a ktoré by ste mali okamžite riešiť? Tento článok vás prevedie rôznymi druhmi výtokov, ich príčinami a dozviete sa aj užitočné rady, ako sa s nimi vysporiadať.

 

Čo je to výtok?

Výtoky sú prirodzenou súčasťou ženského tela, slúžiace na očisťovanie a ochranu vaginálnej oblasti. Normálne výtoky sú obvykle číre alebo biele, bez zápachu a nie sú sprevádzané svrbením alebo pálením. Akonáhle ale výtok zmení farbu, zápach alebo konzistenciu, môže to znamenať problém.

 

Fyziologický vs. patologický výtok

Fyziologický výtok je normálny a je výsledkom hormonálnych zmien počas menštruačného cyklu. Tento výtok je obvykle číry alebo mliečne biely a bez zápachu. Častejšie sa objavuje počas ovulácie a tehotenstva.

Patologický výtok naznačuje zdravotný problém a je často sprevádzaný nepríjemnými príznakmi, ako sú svrbenie, pálenie alebo zápach.

 

 

Druhy výtokov podľa farby

Rozpoznanie druhu výtoku podľa farby môže byť kľúčové na určenie jeho príčiny, preto je dôležité vedieť, ktoré výtoky sú v poriadku a ktoré už nie. Aká farba výtoku predstavuje problém?

 

1. Biely výtok

Počas počiatočného obdobia menštruačného cyklu je výtok zvyčajne veľmi slabý alebo žiadny. Keď nastáva ovulácia, objavuje sa číry výtok, ktorý vytvára vhodné prostredie na prežitie spermií. Pred začiatkom menštruácie výtok zhustne a zmení sa na biely.

Biely výtok aj priehľadný hlienovitý výtok býva teda obvykle normálny, pokiaľ nie je sprevádzaný svrbením alebo zápachom. Vaginálne sliznice produkujú túto tekutinu, aby pomohli udržať pošvu zdravú. Avšak, hustý, biely výtok podobný tvarohu môže indikovať kvasinkovú infekciu spôsobenú premnožením kvasiniek rodu Candida, a to najmä, ak je sprevádzaný svrbením a pálením.

 

2. Žltý výtok

Žltý výtok môže byť normálny, pokiaľ je svetlo žltý a nezapácha. Tmavo žltý výtok často signalizuje infekciu, ako je trichomoniáza alebo bakteriálne infekcie a vyžaduje návštevu lekára.

 

3. Zelený výtok

Zelený výtok často naznačuje prítomnosť sexuálne prenosných infekcií, ako sú napríklad trichomoniáza, chlamýdie alebo kvapavka. Dôležité je vyhľadať lekársku pomoc pri výskyte intenzívnej bolesti v podbrušku alebo zvýšenej telesnej teploty.

 

4. Šedý výtok

Hojný, riedky výtok sivej farby, najmä ak má rybí zápach a sprevádza ho pálenie a svrbenie v oblasti genitálií, je typickým príznakom bakteriálnej vaginózy, čo je problém spôsobený premnožením škodlivých baktérií v pošve, ku ktorému môže dôjsť z dôvodu užívania antibiotík, hormonálna antikoncepcia, nepoužívanie bariérovej antikoncepcie alebo nezdravého životného štýlu.

 

5. Hnedý výtok

Ženy často zažívajú hnedý výtok tesne pred alebo po menštruácii, kedy je spôsobený počiatočným alebo zvyškovým vylučovaním krvi. Niektoré ženy tiež môžu mať hnedý výtok počas obdobia ovulácie alebo ako známku možného tehotenstva pri nidácii alebo uhnizďovaní vajíčka v maternici.

Okrem toho môže hnedý výtok naznačovať prítomnosť sexuálne prenosných chorôb ako sú chlamýdie, kvapavka alebo bakteriálny zápal panvových orgánov.

 

6. Ružový výtok

Počas predmenštruačného obdobia sa môže vyskytnúť ružový výtok, ktorý je v tomto prípade bezpečný a tento jav môže tiež naznačovať začiatok tehotenstva počas implantácie embrya.

Ružový výtok však môže indikovať aj vážnejšie stavy, ako je hormonálna nerovnováha spojená s nízkymi hladinami estrogénov, cysta v reprodukčnej oblasti alebo mimomaternicové tehotenstvo. Odporúčame preto starostlivo sledovať ďalšie symptómy, ktoré by mohli signalizovať potrebu vyšetrenia.

 

7. Krvavý výtok

Krvavý výtok, nazývaný aj špinenie, je vaginálne krvácanie, ktoré sa objavuje mimo bežného menštruačného obdobia. Môže sa jednať o ľahké špinenie alebo silnejšie krvácanie podobné menštruácii. Farba krvi môže byť červená, hnedá alebo ružová.

Existuje mnoho príčin krvavého výtoku, z ktorých niektoré sú bežné a nepredstavujú hrozbu pre zdravie, zatiaľ čo iné môžu signalizovať vážnejší zdravotný problém. Medzi príčiny krvavého výtoku patria hormonálne zmeny, ovulácia, antikoncepcia, poranenia spôsobené sexuálnym stykom, mimomaternicové tehotenstvo, infekcie, polypy, myómy alebo závažnejšie príčiny. V každom prípade vyhľadajte lekára, aby určil príčinu krvácania mimo menštruácie.

 

 

Výtok v tehotenstve

Počas gravidity sa obvykle vyskytuje intenzívnejší výtok z pošvy, ktorý je spôsobený hormonálnymi zmenami a jeho účelom je ochrana pošvy a maternice pred infekciami. Na začiatku gravidity býva často tekutý, biely alebo priehľadný a nesprevádza ho žiadny špecifický zápach, pálenie ani svrbenie. Koniec gravidity môže byť spojený s výtokom s prímesou krvi. Pokiaľ sa však krv objaví vo výtoku už v priebehu tehotenstva, alebo začnete pociťovať nepríjemné svrbenie či pálenie, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc.

 

Správna prevencia a starostlivosť o zdravie pošvy

1. Intímna hygiena ako základ

O ženské intímne partie je dôležité starať sa pomocou správnych produktov špeciálne určených pre starostlivosť o ženskú intímnu oblasť. Pri výbere kozmetiky na intímnu hygienu je dôležité preferovať produkty s neutrálnym pH, ktoré neobsahujú agresívne chemikálie a parfumy, ktoré môžu narušiť prirodzenú mikroflóru pošvy a spôsobiť podráždenie alebo alergické reakcie.

Podľa toho, či preferujete penovú alebo gélovú konzistenciu vám pre každodennú intímnu hygienu odporúčame použiť intímnu umývaciu penu alebo gél s obsahom tea tree oleja. Prečo je vhodné používať prípravky s tea tree olejom na intímnu hygienu?

Môže upokojiť pokožku a sliznice v intímnej oblasti a zmierniť tak nepríjemné pocity spôsobené podráždením, infekciou alebo kvasinkovou infekciou.

Pomôže bojovať proti baktériám, ktoré môžu spôsobovať infekcie.

Dezinfikuje a čistí intímne prostredie.

Zmierňuje zápal v intímnej oblasti.

O dôležitosti intímnej hygieny sa dozviete viac v našom článku o intímnej hygiene a vhodných produktoch starostlivosti o ženskú intímnu oblasť.

 

2. Užívajte probiotiká

Probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi "dobrými" a "zlými" baktériami vo vagíne a týmto spôsobom zabraňujú premnoženiu škodlivých baktérií, ktoré môžu spôsobovať infekcie, ako je bakteriálna vaginóza alebo kvasinková infekcia.

Zápal a infekcia pošvy môžu byť spôsobené podráždením alebo hormonálnymi zmenami a môžu viesť k svrbeniu, páleniu a bolesti. Probiotiká môžu svojimi protizápalovými vlastnosťami zmierňovať zápal v pošve a môžu pomôcť predchádzať jej opakovaným infekciám.

Poznáte ďalšie dôvody, prečo probiotiká užívať? Ak nie, nájdete ich v našom článku zameranom špeciálne na probiotiká a zdravie čriev.

 

 

3. Povedzte áno bavlne, nie tesným nohaviciam

Syntetické materiály, ako je nylon a polyester, môžu byť pre pošvu dráždivé a spôsobovať svrbenie a pálenie. Bavlna je mäkký a jemný materiál, ktorý znižuje pravdepodobnosť podráždenia pokožky.

Nenoste príliš upnuté oblečenie, ako sú džínsy a legíny, ktoré môžu spôsobovať podráždenie a navyše môže nosenie džínsov, tesnej syntetickej bielizne alebo pančúch viesť k zvýšenej vlhkosti a poteniu na citlivých miestach tela, čo môže vytvárať ideálne podmienky na premnoženie kvasiniek.

 

4. Nezostávajte dlho v mokrých plavkách

Túto radu si vezmite naozaj k srdcu, zvlášť v práve prebiehajúcom letnom období. Mokré plavky vytvárajú vlhké a teplé prostredie, ktoré je ideálne na množenie baktérií a kvasiniek. Navyše kvasinky, ktoré prirodzene žijú vo vagíne, sa môžu v mokrých plavkách množiť rýchlejšie a to môže viesť k vzniku kvasinkovej infekcie, ktorá sa prejavuje bielym, hrudkovitým výtokom, svrbením a pálením. Pokiaľ chcete podporiť zdravie svojich intímnych partií a vyhnúť sa infekciám a zápalom, plavky si zložte čo najskôr po kúpaní.

 

Čo si z článku odniesť?

Výtoky z pošvy sú bežným javom, s ktorým sa stretáva väčšina žien v priebehu svojho života. Väčšina výtokov je normálna a nie je dôvodom na obavy. Pokiaľ si však všimnete abnormálny výtok, je dôležité navštíviť lekára, aby vylúčil prípadné zdravotné problémy.

Správna intímna hygiena a udržiavanie správnej vaginálnej mikroflóry sú nevyhnutné pre zdravie ženského reprodukčného systému.

Výtoky z pošvy nie sú tabu, ale prirodzenou súčasťou ženského života, a preto sa o seba starajte a vnímajte jemné signály svojho tela, aby ste sa cítili zdravá a krásna.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.