• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Vysoký vs. nízky tlak - príčiny, príznaky, ako zvýšiť alebo znížiť tlak

Krvný tlak je kľúčovým ukazovateľom zdravia, ktorý odráža stav nášho kardiovaskulárneho systému. Ako vysoký, tak nízky krvný tlak môžu mať závažné dôsledky pre zdravie a kvalitu života. Správne pochopenie toho, čo krvný tlak ovplyvňuje, aké sú príznaky a ako sa dá krvný tlak efektívne regulovať, je preto zásadné pre prevenciu závažných zdravotných komplikácií. Tento článok sa podrobne zameria na rozdiely medzi vysokým a nízkym krvným tlakom, preskúma ich príčiny a príznaky a poskytne praktické tipy, ako krvný tlak zvýšiť alebo znížiť.

 

Čo je krvný tlak a prečo je taký dôležitý?

Krvný tlak je sila, ktorou krv pôsobí na steny tepien, do keď srdce pumpuje krv do tela. Meria sa v dvoch hodnotách: systolický tlak (najvyššia hodnota pri kontrakcii srdca) a diastolický tlak (najnižšia hodnota pri uvoľnení srdca medzi srdcovými údermi). Normálny krvný tlak pre zdravého dospelého jedinca sa pohybuje okolo 120/80 mmHg.

Správne fungujúci krvný tlak je nevyhnutný na to, aby naše orgány dostávali dostatočné množstvo kyslíka a živín. Vysoký krvný tlak (hypertenzia) aj nízky krvný tlak (hypotenzia) môžu narušiť normálne funkcie tela a viesť k rôznym zdravotným komplikáciám. Udržiavanie krvného tlaku v optimálnom rozmedzí je kľúčové pre prevenciu srdcových ochorení, mŕtvice, zlyhania obličiek a ďalších vážnych stavov.

 

 

Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

Vysoký krvný tlak, čiže hypertenzia, je stav, kedy je tlak krvi na steny tepien chronicky zvýšený. Hypertenzia je často označovaná ako „tichý zabijak“, pretože dlhý čas nemusí vykazovať žiadne príznaky, hoci môže poškodzovať srdce, cievy a ďalšie orgány.

 

Príčiny vysokého krvného tlaku

Genetické predispozície - hypertenzia môže byť dedičná. Pokiaľ má jeden alebo obaja rodičia vysoký krvný tlak, existuje väčšia pravdepodobnosť, že ich potomkovia budú mať tiež sklon k tomuto ochoreniu.

Nesprávna strava – strava bohatá na soľ, nasýtené tuky a cukry môže viesť k vysokému krvnému tlaku. Soľ spôsobuje zadržiavanie tekutín v tele, čo zvyšuje objem krvi a tým aj krvný tlak.

Nedostatok pohybu - sedavý životný štýl prispieva k obezite as ňou spojeným zdravotným problémom, vrátane hypertenzie. Pravidelná fyzická aktivita pomáha udržovať zdravú váhu a podporuje zdravé funkcie srdca.

Stres – chronický stres môže viesť k trvalo zvýšenému krvnému tlaku. Stresové hormóny, ako je adrenalín a kortizol, zvyšujú srdcovú frekvenciu a zužujú cievy, čo spôsobuje zvýšenie tlaku

Fajčenie a nadmerné pitie alkoholu – fajčenie a konzumácia alkoholu sú významné rizikové faktory hypertenzie. Fajčenie poškodzuje cievne steny, zatiaľ čo alkohol zvyšuje objem krvi, čo oboje vedie k zvýšenému tlaku.

 

Príznaky vysokého krvného tlaku

Vysoký krvný tlak často nemá žiadne špecifické príznaky, najmä v počiatočných štádiách. Niektorí ľudia však môžu zaznamenať:

-bolesti hlavy, najmä v oblasti temena hlavy

-závraty alebo pocit na omdletie

-búšenie srdca

-zhoršené videnie

-krvácanie z nosa

 

Prečo je dôležité riešiť vysoký krvný tlak?

Ak je hypertenzia neliečená, môže spôsobiť vážne komplikácie, ako je infarkt, mŕtvica, zlyhanie obličiek alebo poškodenie zraku.

 

 

Ako znížiť vysoký krvný tlak?

Pokiaľ vás trápi vysoký krvný tlak alebo hypertenzia, najprv by ste mali navštíviť lekára a prípadne si nechať predpísať potrebnú medikáciu. Zníženie vysokého tlaku môžete podporiť aj nižšie uvedenými tipmi.

1. Zmeňte životný štýl

Znižovať vysoký krvný tlak prírodnou cestou je možné pomocou zdravého životného štýlu zahrňujúce zdravé, pestré a pravidelné stravovanie, dostatočný pohyb, udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti a dostatočného spánku.

Znížte príjem soli, nasýtených tukov a cukrov a naopak zvýšte konzumáciu ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a potravín bohatých na draslík. Zaraďte pravidelnú fyzickú aktivitu, ako je chôdza, beh alebo plávanie, pretože cvičenie posilňuje srdce a pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Znížte tiež konzumáciu alkoholu alebo ho obmedzte úplne a prestaňte fajčiť.

Snažte si udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Ako na efektívne a zdravé chudnutie sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

2. Pracujte so stresom a odpočívajte

Chronický stres je jedným z hlavných faktorov, ktoré môžu prispieť k zvýšeniu krvného tlaku. Relaxačné techniky ako meditácia, jóga, hlboké dýchanie alebo počúvanie upokojujúcej hudby môžu pomôcť znížiť hladinu stresových hormónov a tým aj krvný tlak. Niektoré životné situácie môžu spôsobovať nadmerný stres a práve pre tieto prípady sa vám budú hodiť pomocníkmi v podobe doplnkov stravy, ktoré vám pomôžu udržať pokojnú myseľ a postarajú sa o vašu psychickú pohodu.

Ďalšie tipy na zvládanie stresu sa dozviete v našom článku s názvom 15 tipov, ako zvládať stres.

 

3. Zvýšte príjem draslíka

Draslík je minerál, ktorý pomáha vyvážiť hladinu sodíka v tele a tým prispieva k regulácii krvného tlaku. Potraviny bohaté na draslík, ako sú banány, pomaranče, zemiaky, paradajky a špenát, by mali byť súčasťou vášho každodenného jedálnička. Zvýšený príjem draslíka nielen znižuje krvný tlak, ale taktiež podporuje celkové zdravie srdca a ciev.

4. Dajte si sóju

Sójové produkty, ako sú tofu, tempeh, sójové mlieko a edamame, obsahujú izoflavóny – rastlinné zlúčeniny, ktoré majú podobné vlastnosti ako estrogén. Izoflavóny obsiahnuté v sóji môžu pomôcť zlepšiť pružnosť ciev, čo vedie k lepšiemu prietoku krvi a zníženie tlaku na cievne steny. Navyše môže konzumácia sóje prispieť k zníženiu LDL cholesterolu, ktorý spôsobuje vysoký krvný tlak.

 

5. Vyskúšajte koenzým Q10

Koenzým Q10 je antioxidant nevyhnutný na rozširovanie ciev. Štúdie naznačujú, že koenzým Q10 môže pomôcť znižovať vysoký krvný tlak niekoľkými spôsobmi – zlepšuje funkciu ciev, má antioxidačné účinky a zlepšuje energetický metabolizmus.

 

 

Nízky krvný tlak (hypotenzia)

Nízky krvný tlak, alebo hypotenzia, je stav, kedy je tlak krvi na steny tepien príliš nízky. Na rozdiel od hypertenzie je hypotenzia často považovaná za menej nebezpečnú, ale môže spôsobiť nepríjemné príznaky av niektorých prípadoch tiež viesť k závažným komplikáciám.

 

Príčiny nízkeho krvného tlaku

Dehydratácia - nedostatok tekutín v tele môže viesť k poklesu krvného tlaku. Dehydratácia spôsobuje zmenšenie objemu krvi, čo znižuje tlak

Nedostatok živín - nedostatok vitamínu B12, kyseliny listovej alebo železa môže spôsobiť anémiu, ktorá môže viesť k nízkemu krvnému tlaku

Srdcové problémy - niektoré srdcové ochorenia, ako je bradykardia (pomalý srdcový tep) alebo srdcové zlyhanie, môžu spôsobiť pokles krvného tlaku

Hormonálna nerovnováha - problémy s hormónmi, ako je nedostatok hormónov štítnej žľazy (hypotyreóza) alebo nedostatočná produkcia kortizolu (Addisonova choroba), môžu viesť k hypotenzii

Lieky - niektoré lieky, ako sú diuretiká, beta-blokátory alebo antidepresíva, môžu mať ako vedľajší účinok zníženie krvného tlaku

 

Príznaky nízkeho krvného tlaku

Nízky krvný tlak môže spôsobovať rôzne príznaky, vrátane:

-závraty alebo mdloby, najmä pri rýchlom vstávaní.

-únavy a slabosti

-rozmazaného videnia

-nevoľnosti

-rýchleho alebo nepravidelného srdcového tepu

V závažných prípadoch môže hypotenzia viesť k šoku, čo je život ohrozujúci stav, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

 

 

Ako zvýšiť nízky krvný tlak?

V každom prípade by ste na prvom mieste mali navštíviť svojho lekára, s ktorým svoje problémy skonzultujete, nižšie uvedené tipy slúžia iba ako podpora lekárskej medikácie.

 

1. Zvýšte príjem soli

Na rozdiel od ľudí s vysokým krvným tlakom, ktorí musia príjem soli obmedzovať, ľudia s nízkym krvným tlakom môžu benefitovať zo zvýšeného príjmu soli. Sodík, ktorý sa nachádza v soli, zadržiava vodu v tele, čo zvyšuje objem krvi a tým aj krvný tlak. Je dôležité nájsť rovnováhu a poradiť sa s lekárom, aby ste predišli potenciálnym negatívnym účinkom nadmerného príjmu soli. Skúste do svojho jedálnička zaradiť potraviny ako olivy, syry alebo slané orechy.

 

2. Pite dostatočné množstvo vody

Dehydratácia je častou príčinou nízkeho krvného tlaku. Nedostatok tekutín znižuje objem krvi, čo spôsobuje pokles tlaku. Pravidelné pitie vody, ideálne aspoň 2 litre denne, môže pomôcť udržať krvný tlak v normálnych medziach. Okrem vody môžu byť prospešné aj nápoje bohaté na elektrolyty, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín v tele.

 

3. Vyvážená strava

Zaistite si dostatočný príjem vitamínov a minerálov, najmä železa, vitamínu B12 a kyseliny listovej. Konzumácia veľkého množstva jedla naraz môže spôsobiť náhly pokles krvného tlaku, najmä pokiaľ ide o ťažké jedlá s vysokým obsahom sacharidov. Lepšou alternatívou je jesť menšie porcie častejšie počas dňa, čím pomôžete udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabrániť tak náhlym poklesom krvného tlaku po jedle.

 

4. Zdvíhajte sa pomaly

Ortostatická hypotenzia, ktorá sa prejavuje náhlym poklesom krvného tlaku pri zmene polohy, býva u osôb s nízkym krvným tlakom častým problémom. Aby ste predišli závratom alebo mdlobám, odporúča sa vstávať z postele alebo stoličky pomaly a postupne. Pred vstávaním si napríklad chvíľu sadnite na okraj postele a niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite, aby sa krvný obeh stabilizoval.

 

5. Káva

Kofeín stimuluje centrálny nervový systém, čo vedie k dočasnému zúženiu ciev. Tento proces, známy ako vazokonstrikcia, spôsobuje zvýšenie krvného tlaku, pretože krv musí prechádzať zúženými cievami väčšou silou.

Pre tých, ktorí hľadajú kontrolovaný a konzistentný príjem kofeínu, môžu byť ideálnou voľbou kofeínové kapsule. Tieto kapsule umožňujú presne dávkovať množstvo kofeínu, čo je užitočné najmä pre osoby, ktoré chcú regulovať svoj krvný tlak bez nutnosti pitia veľkého množstva kávy alebo iných nápojov s kofeínom. Kapsule sú tiež praktické, ak potrebujete rýchlu a efektívnu pomoc pri náhlom poklese tlaku.

 

6. Noste kompresné pančuchy

Kompresné pančuchy sú špeciálne navrhnuté tak, aby podporovali krvný obeh v dolných končatinách a zabránili tak hromadeniu krvi v nohách, ktoré spôsobuje nízky krvný tlak. Nosenie týchto pančúch môže pomôcť predísť závratom a mdlobám, ktoré sú často spájané s nízkym tlakom, najmä pri rýchlej zmene polohy tela.

 

Čo si z článku odniesť?

Správna regulácia krvného tlaku je kľúčová pre udržanie dlhodobého zdravia a prevenciu závažných zdravotných komplikácií. Či už čelíte vysokému alebo nízkemu krvnému tlaku, je dôležité vedieť, ako tieto stavy rozpoznať a ako na ne správne reagovať. Prevencia je vždy lepšia ako liečba, a preto je vhodné pravidelne kontrolovať svoj krvný tlak a prijímať opatrenia, ktoré môžu predísť jeho nežiaducim výkyvom.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.