• Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček

Vaginálna mykóza - ako vzniká a ako tento problém riešiť?

Vaginálna mykóza je nepríjemná, ale pomerne častá infekcia, ktorá postihuje mnoho žien počas celého života a v lete sa môže vyskytovať ešte častejšie. Prejavuje sa nepríjemným svrbením, pálením a prítomný môže byť aj biely hrudkovitý výtok. Hoci je vaginálna mykóza nepríjemná, je našťastie ľahko liečiteľná. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o vaginálnej mykóze, vrátane jej príčin, príznakov, diagnostiky, liečby a prevencie.

Čo je vaginálna mykóza?

Vaginálna mykóza, známa aj ako kvasinková infekcia alebo kandidóza, je bežná infekcia spôsobená premnožením kvasiniek rodu Candida vo vagíne. Táto huba je v malom množstve prirodzene prítomná v pošve, ale za určitých podmienok sa môže premnožiť, čo sa môže prejaviť ako vaginálna mykóza

Mykóza postihuje mnoho žien rôzneho veku. Štúdie ukazujú, že až 75 % žien sa s touto infekciou stretne aspoň raz za život a 40 - 45 % z nich môže mať opakované infekcie.

 

 

Ako sa prejavuje mykóza?

Svrbenie a pálenie je jedným z najčastejších príznakov vaginálnej mykózy je intenzívne svrbenie a pálenie v oblasti pošvy a vulvy. Tieto príznaky môžu byť také závažné, že narušujú každodenné aktivity a spánok.

Začervenanie a opuch vonkajších genitálií sú spôsobené zápalom sliznice pošvy a vulvy, ktoré sú pri vaginálnej mykóze podráždené kvasinkami.

Bolesť pri močení a pohlavnom styku, ktorá je spôsobená podráždením a zápalom vaginálnej sliznice.

Biely, hrudkovitý výtok bez zápachu, ktorý môže pripomínať tvaroh v dôsledku nadmernej produkcie kvasiniek a odumretých buniek v pošve, ktoré sa zhlukujú a tvoria výtok. 

 

Príčiny vaginálnej mykózy

-hormonálne zmeny

-používanie antibiotík 

-zlá hygiena

-tesná syntetická spodná bielizeň a oblečenie 

-oslabený imunitný systém 

-zvýšená spotreba cukru 

-tehotenstvo 

 

 

Čo sa stane, keď sa kvasinková infekcia nelieči?

Ak sa kvasinková infekcia nelieči, môže sa stať chronickou, čo znamená, že sa opakovane vracia a môže sa ťažšie liečiť. Neliečená kvasinková infekcia sa môže rozšíriť do iných častí tela. U žien môže infekcia postupovať z pošvy na krčok maternice a u mužov aj žien sa môže infekcia rozšíriť do močových ciest.

 

Ako sa teda vaginálna mykóza lieči? 

Liečba vaginálnej mykózy je zvyčajne pomerne jednoduchá a zvyčajne trvá len niekoľko dní. Väčšinu prípadov možno vyliečiť voľnopredajnými liekmi dostupnými v lekárňach. Medzi najčastejšie používané antimykotiká patria:

Klotrimazol, ktorý je dostupný vo forme vaginálnych tabliet, krémov a čapíkov.

Ekonazol vo forme vaginálnych krémov a čapíkov.

Nystatín vo forme vaginálnych tabliet, krémov a mastí.

Lekár vám môže predpísať aj silnejšie antimykotiká, ak je vaša infekcia závažná alebo sa opakuje. Okrem antimykotík existujú aj ďalšie rady, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky vaginálnej mykózy a urýchliť hojenie:


 

 

Ako sa zbaviť premnožených kvasiniek a predchádzať mykóze?

1. Protikvasinkové potraviny

Kvasinky sa živia cukrami a sacharidmi, a preto sa vyhnite potravinám s vysokým obsahom cukru a sacharidov, ako sú sladkosti, sladené nápoje, biely chlieb, biela ryža a biela múka. Namiesto toho zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na vlákninu napríklad zeleninu, ovocie, celozrnné obilniny a strukoviny. Ktoré potraviny môžu ešte pomôcť?

Cesnak má silné antimykotické a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú zabíjať kvasinky aj plesne. Môžete konzumovať čerstvý cesnak alebo užívať kapsule s cesnakovým extraktom

Jablčný ocot má antiseptické a antimykotické vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť svrbenie a pálenie spôsobené kvasinkovými a plesňovými infekciami. Pridajte 2 šálky jablčného octu do vlažného kúpeľa a ponorte sa do nej na 15 minút.

Kurkuma obsahuje kurkumín, látku s protizápalovými a antimykotickými vlastnosťami. Môžete konzumovať kurkumu vo forme korenia, užívať kapsule s kurkumínovým extraktom.

 

2. Správna starostlivosť o intímne partie

Správna intímna hygiena je základom prevencie a liečby vaginálnej mykózy. Používajte jemné umývacie prostriedky určené špeciálne pre intímnu hygienu, vyhnite sa parfumovaným výrobkom a dbajte na to, aby ste oblasť udržovali suchú a čistú.

Pre šetrnú a zároveň účinnú starostlivosť o ženské intímne partie odporúčame umývaciu penu, ktorá je vhodná aj na holenie a oceníte ju aj počas tehotenstva av období šestonedelia, pretože jej jemné zloženie dbá na zvláštnu starostlivosť o mamičky práve v tomto období.

V prípade, že preferujete gélovú konzistenciu produktov pre intímnu hygienu, ktoré si navyše poradia aj s elimináciou nepríjemných pachov a zamedzia podráždeniu a svrbeniu intímnej oblasti, stavte na gél pre intímnu hygienu.

Oba prípravky obsahujú tea tree olej, ktorý pomáha dezinfikovať a pomáha zmierňovať zápaly v intímnej oblasti. Viac sa o dôležitosti intímnej hygieny dozviete v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

 

3. Posilňujte imunitný systém

Silný imunitný systém vám pomôže lepšie bojovať proti infekciám. Dostatok spánku, zdravá strava, pravidelný pohyb a zvládanie stresu sú taktiež dôležité pre dostatočnú obranyschopnosť organizmu.


 

4. Probiotiká pol zdravia

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré môžu pomôcť obnoviť rovnováhu baktérií vo vagíne a podporiť vaginálne zdravie. Môžete ich užívať vo forme doplnkov stravy alebo konzumovať potraviny bohaté na probiotiká (napríklad jogurt a kefír). Probiotiká užívajte aj vtedy, ak užívate antibiotiká, ktoré môžu narušiť prirodzenú rovnováhu mikroflóry.

 

 

5. Vyhýbajte sa parfumovaným tampónom a vložkám

Parfémy a dezodoranty v týchto produktoch môžu dráždiť sliznicu pošvy a zvyšovať riziko infekcie, a preto používajte neparfumované a priedušné tampóny a vložky.

 

6. Stres ako úhlavný nepriateľ

Stres spomíname v spojitosti s mnohými chorobami a problémami a inak tomu nie je ani pri vaginálnej mykóze, pretože stres môže narušiť vaginálny mikróbiom, čo je komplexný ekosystém baktérií a kvasiniek, ktoré žijú vo vagíne. Zdravý mikrobióm udržuje kvasinky Candida albicans pod kontrolou. Narušenie mikrobiomu môže viesť k premnoženiu kvasiniek ak vaginálnej mykóze. Dbajte preto na dostatočný odpočinok a vyhraďte si každý deň určitý čas pre seba.

Chcete zistiť ďalšie dôvody, prečo sa nestresovať a tipy, ako si navodiť psychickú pohodu? Prečítajte si náš článok o tom, ako sa zbaviť stresu vrátane jeho fyzických príznakov.

 

Predíďte opakovanej mykóze

Okrem vyhýbania sa faktorom, ktoré zvyšujú riziko infekcie, existuje niekoľko ďalších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste predišli opakovanej vaginálnej mykóze:

Udržujte oblasť genitálií čistú a suchú a po umytí genitálií ich dôkladne osušte.

Noste bavlnenú spodnú bielizeň možňujúcu dýchanie

Vyhýbajte sa tesnému oblečeniu a syntetickým materiálom, ktoré môžu zachytávať vlhkosť a teplo, čo vytvára prostredie vhodné na rast kvasiniek.

Antibiotiká užívajte iba vtedy, keď ich predpísal lekár, a dodržujte pokyny na užívanie.

Udržujte si zdravý imunitný systém, jedzte zdravú stravu, dostatočne spite a pravidelne cvičte.

Vyhýbajte sa sladkým potravinám, ktoré môžu kvasinky kŕmiť a podporovať ich množenie

 

Čo si z článku odniesť?

Premnoženie kvasiniek môže byť spôsobené rôznymi faktormi, vrátane užívania antibiotík, hormonálnych zmien, nesprávnej hygieny a stravy bohatej na cukry. Kľúčom k účinnej liečbe je správna diagnostika a dodržiavanie osvedčených postupov na obnovenie rovnováhy vaginálnej mikroflóry.

Dodržiavaním zdravého životného štýlu, starostlivosťou o intímne partie pomocou vhodných prípravkov na intímnu hygienu, zlepšovaním imunity a užívaním probiotík môžete znížiť riziko infekcie. Ak sa u vás mykóza objaví, existuje aj mnoho voľnopredajných aj predpísaných antimykotických liekov, ktoré vám pomôžu zmierniť symptómy a zbaviť sa infekcie. V prípade pretrvávajúcich príznakov sa nebojte obrátiť na svojho lekára.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.