• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Siedma choroba - všetko, čo potrebujete vedieť. Kompletný sprievodca pre rodičov

Siedma choroba je časté detské ochorenie, ktoré sa prejavuje typickou vyrážkou. Hoci znie trochu tajomne, nie je sa čoho báť. Poďme si spoločne prehĺbiť znalosti o tejto chorobe, aby ste boli pripravení, ak by sa vaše dieťa nakazilo. Siedma choroba, odborne známa ako ruka-noha-ústa, je vírusové ochorenie, ktoré sa často vyskytuje u detí, najmä v dojčenskom a predškolskom veku. Tento článok ponúkne rodičom kompletného sprievodcu, ktorý pokryje všetky aspekty siedmej choroby – od príznakov cez diagnostiku až po liečbu a prevenciu.

 

Čo je siedma choroba?

Siedma choroba, čiže exantém subitum, je vírusové ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje deti do veku 4 rokov. Vyvoláva ju ľudský herpesvirus 6 (HHV-6). Siedma choroba je infekčné ochorenie spôsobené prevažne enterovírusmi, najmä Coxsackieviry. Často je zamieňaná s kiahňami alebo inými vírusovými exantémami, ale má svoje špecifické rysy, ktoré ju odlišujú.

 

Ako sa siedma choroba prenáša?

Siedma choroba sa prenáša veľmi ľahko z človeka na človeka, najmä v prostredí s tesným kontaktom, ako sú škôlky, školy alebo detské ihriská. Prenos sa deje hlavne prostredníctvom:

Priamym kontaktom - nebezpečné sú infekčné telesné tekutiny napríklad sliny alebo hlieny

Kvapkovou infekciou - vírus sa môže prenášať vzduchom pri kašľaní alebo kýchaní

Kontaminovanými predmetmi - vírus môže prežívať na povrchoch, ako sú hračky alebo kľučky dverí

 

 

Inkubačná doba a príznaky siedmej choroby

Inkubačná doba, teda obdobie medzi nakazením a prvými príznakmi, je obvykle 3-7 dní. Prvými príznakmi siedmej choroby býva mierna horúčka, ale niekedy môže byť aj vyššia, ďalej bolesť v krku a únava a podráždenie. Ďalšími príznakmi môžu byť:

-vyrážka v ústach, na rukách a nohách

-strata chuti do jedla

-príznaky podobné chrípke, teda bolesť svalov, kĺbov a hlavy

-zdurenie lymfatických uzlín

 

Je siedma choroba nebezpečná?

Siedma choroba je zvyčajne mierne ochorenie a väčšina detí sa zotaví bez komplikácií. Väčšina detí nakazená siedmou chorobou sa zotavuje bez potreby špecifickej liečby počas jedného až dvoch týždňov. Vyrážka sama o sebe nie je nákazlivá. V zriedkavých prípadoch môžu nastať niektoré závažné potencionálne komplikácie v podobe dehydratácie, vírusovej meningitídy alebo neurologických problémov, a preto by ste mali chorobu vždy konzultovať s lekárom.

 

 

Ako liečiť siedmu chorobu?

1. Symptomatická liečba

Siedma choroba sa lieči predovšetkým symptomaticky, čo znamená, že liečba je zameraná na zmiernenie príznakov, ktoré chorobu spôsobujú. Je dôležité monitorovať zdravotný stav dieťaťa av prípade zhoršenia príznakov vyhľadať lekársku pomoc.

 

2. Znižovanie horúčky

Jedným z hlavných príznakov siedmej choroby je horúčka. Na jej zníženie sa odporúča podávať deťom antipyretiká vhodné pre ich vek, ako je paracetamol alebo ibuprofén. Tieto lieky nielen znižujú teplotu, ale tiež pomáhajú zmierniť bolesť, ktorá môže byť spojená s výskytom pľuzgierov a zápalom v ústach. Dávkovanie liekov je potrebné starostlivo dodržiavať podľa pokynov lekára alebo príbalového letáku.

 

3. Zvýšený príjem tekutín

Deti postihnuté siedmou chorobou sú náchylné na dehydratáciu, najmä kvôli horúčke a možnému zníženiu príjmu potravy a tekutín kvôli bolestiam v ústach. Zaistenie dostatočného príjmu tekutín je teda kľúčové. Ponúkajte dieťaťu často malé množstvo vody, nesladeného čaju alebo riedenej ovocnej šťavy. Pokiaľ dieťa odmieta piť kvôli bolesti, skúste chladnejšie nápoje alebo vývary, ktoré môžu byť pre podráždené ústne sliznice znesiteľnejšie.

 

4. Pokoj na lôžku

Odpočinok je nevyhnutnou súčasťou liečby každej infekcie, a siedma choroba nie je výnimkou. Doprajte dieťaťu dostatok pokoja na lôžku a zaistite, aby malo pohodlné prostredie na zotavenie. Vyhnite sa aktívnym hrám a pobytu vonku, kým sa príznaky choroby nezačnú zlepšovať. Deti by mali mať možnosť spať toľko, koľko potrebujú, pretože spánok pomáha telu bojovať s infekciou.

5. Proti svrbivej vyrážke

Svrbenie spôsobené vyrážkou, ktorá je typická pre siedmu chorobu, môže byť veľmi nepríjemné. Na upokojenie podráždenej pokožky môžete použiť prípravky obsahujúce upokojujúce zložky, ako je kalamínová masť alebo gély s aloe vera. Ak je svrbenie intenzívne, môže lekár odporučiť aj antihistaminiká, ktoré svrbenie zmiernia. Okrem toho by malo byť dieťaťu zabránené v škrabaní vyrážky, aby sa predišlo sekundárnym infekciám a zhoršeniu kožných prejavov.

 

Kedy vyhľadať lekára?

Siedma choroba väčšinou nevyžaduje návštevu lekára, ale je vhodné lekára vždy kontaktovať aspoň telefonicky a dohodnúť sa s ním na ďalšom postupe. Lekára vyhľadajte v prípade závažných príznakov:

Dôvodom na obavy je, ak má novorodenec do troch mesiacov horúčku. Pokiaľ teplota u dieťaťa vystúpi na 39,5 °C a nedarí sa ju znížiť, je nutné spozornieť. Ak horúčka pretrváva viac ako tri dni, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. Ďalším varovným signálom sú febrilné kŕče alebo dehydratácia, ktorá sa prejavuje zníženým množstvom moču, suchou kožou, popraskanými perami alebo plačom bez sĺz.

Zmeny v správaní dieťaťa, ako je zmätenosť alebo halucinácie, tiež vyžadujú zvýšenú pozornosť. Ak má dieťa počas horúčky studené ruky a nohy, pridá sa hnačka alebo časté zvracanie, prípadne má problémy s dýchaním, treba konať rýchlo. Pozor si dajte tiež, pokiaľ sa na koži dieťaťa objavia krvavé škvrny, ktoré nemiznú ani pri tlaku na ne.

 

 

Prevencia siedmej choroby

Pravidelné umývanie rúk mydlom a vodou je základným opatrením proti siedmej chorobe. Deti by mali byť učené, aby si umyli ruky po použití toalety, pred jedlom a po kontakte s inými deťmi alebo predmetmi, ktoré mohli byť kontaminované.

Dezinfekcia povrchov, ktoré deti často používajú, ako sú hračky, kľučky dverí, stoly a ďalšie predmety, je nevyhnutná. Vírusy môžu na týchto povrchoch prežiť, čo uľahčuje ich šírenie.

Izolujte nakazené deti od ostatných, aby sa zabránilo šíreniu infekcie. Dieťa by malo zostať doma, kým sa úplne neuzdraví.

V prostrediach, kde sa pohybuje viac detí, by mala byť zaistená vyššia úroveň hygieny, vrátane dostupnosti dezinfekčných prostriedkov a pravidelného vetrania priestorov.

 

Posilňujte imunitu detí

Na deti čaká množstvo detských chorôb, a preto posilňujte ich imunitu pomocou imuno sirupu vhodného od 3 rokov, ktorý zlepšuje celkovú vitalitu a odolnosť organizmu dieťaťa aj v období s vyšším výskytom chorôb.

Vhodné je tiež deťom dodávať všetky vitamíny, ktoré ich telo potrebuje, prostredníctvom multivitamínových cmúľacích kociek s pomarančovou príchuťou, ktoré prispievajú k správnej funkcii imunitného systému, podporujú normálnu psychickú činnosť a navyše udržujú normálny stav pleti, nechtov i vlasov vašich najmenších.

Viac sa dozviete v našom predchádzajúcom článku o výbere vitamínov pre deti.

 

Môžete dostať siedmu chorobu aj v dospelosti?

Áno, siedma choroba môže postihnúť aj dospelých, aj keď je oveľa častejšia u detí, najmä tých mladších ako 5 rokov. Dospelí sú zvyčajne menej náchylní na túto chorobu, ale môžu ju dostať, ak sú vystavení príslušnému vírusu.

Dospelí môžu mať miernejšiu formu ochorenia, ktoré sa prejavuje miernou horúčkou, únavou a príznakmi podobnými chrípke. Vyrážky a pľuzgieriky, ktoré sú typické pre siedmu chorobu, sa môžu objaviť na rukách, nohách av ústach, ale môžu byť menej rozsiahle alebo dokonca úplne absentné. U niektorých dospelých môže byť ochorenie asymptomatické, čo znamená, že ani nevedia, že sú nakazení.

 

Siedma choroba v tehotenstve

V tehotenstve je siedma choroba obzvlášť nebezpečná, pretože siedma na začiatku tehotenstva zvyšuje riziko potratu či poškodenia plodu, a preto sa izolujte od nakazených jedincov a dbajte na dostatočný prísun vitamínov a minerálov určených špeciálne pre tehotné ženy.

 

Čo si z článku odniesť?

Siedma choroba, hoci je veľmi nepríjemná a môže spôsobiť značné ťažkosti, je spravidla mierne ochorenie, ktoré sa dá zvládnuť s vhodnou starostlivosťou a pozornosťou. Kľúčová je včasná identifikácia príznakov a následné zabezpečenie správnej domácej starostlivosti, ktorá zahŕňa hydratáciu, znižovanie horúčky a zabezpečenie dostatočného odpočinku pre dieťa. Hoci je choroba vysoko nákazlivá, preventívne opatrenia, ako je časté umývanie rúk a dezinfekcia povrchov, môžu významne znížiť riziko šírenia v rodine i širšom okolí.

Rodičia by mali byť ostražití voči príznakom av prípade akýchkoľvek komplikácií alebo podozrení na závažnejší priebeh choroby neváhať s návštevou lekára. Dôležité je tiež mať na pamäti, že pre tehotné ženy a jedincov s oslabenou imunitou môže siedma choroba predstavovať vyššie riziko, preto je vhodné dbať na prevenciu a minimalizovať kontakt s chorými. Správna informovanosť a prevencia sú základom úspešného zvládnutia tejto choroby a ochranou zdravia celej rodiny.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.