• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Prvý sex – všetko, čo by ste mali vedieť. Rady a vyvracanie častých mýtov

Prvá sexuálna skúsenosť je pre mnoho ľudí jedným z významných životných míľnikov. Hoci sa o tejto téme hovorí stále viac otvorene, stále zostáva obklopené množstvom mýtov a mylných predstáv. Či už ste mladí dospelí alebo zvažujete svoju prvú skúsenosť v neskoršom veku, je dôležité byť dobre informovaní a pripravení. Tento článok vám poskytne všetko, čo by ste mali vedieť pred prvým sexom, od praktických rád až po vyvrátenie častých mýtov, ktoré môžu viesť k nesprávnym očakávaniam a zbytočným obavám.

 

Emočná a fyzická príprava pred prvým sexom

Je dôležité si uvedomiť, že prvý sex nie je len o fyzickom akte, ale aj o emočnom a psychologickom zážitku. Pre mnohých býva prvá sexuálna skúsenosť spojená s nervozitou, vzrušením a očakávaním. Dôležité je mať realistické očakávania a pripraviť sa ako fyzicky, tak emocionálne. Fyzická pripravenosť zahŕňa znalosť vlastného tela, vedomie svojich hraníc a toho, čo vám robí dobre. Je dôležité mať základné znalosti o sexuálnom zdraví, antikoncepcii a prevencii pohlavne prenosných infekcií.

 

Rady pre prvú sexuálnu skúsenosť

1. Uistite sa, že poznáte svoje telo

Poznanie vlastného tela je prvým krokom k tomu, aby ste sa cítili pohodlne počas sexu. Uistite sa, že poznáte potreby svojho tela, svoje hranice a že viete, ako telo a sex funguje. Tiež počúvajte svoje pocity. Uistite sa, že ste pripravení na pohlavný styk nielen fyzicky, ale aj emocionálne. Ak máte akékoľvek pochybnosti, je v poriadku počkať, kým nebudete pripravení. Odpovedzte si na otázku, či so sexom súhlasíte preto, že chcete vy a nie preto, že to chce partner a vy ste vystavení tlaku.

 

2. Nebojte sa komunikovať

Je veľmi dôležité sa pred prvým sexom porozprávať s partnerom o svojich očakávaniach, obavách a hraniciach. Uistite sa, že ste obaja na prvú sexuálnu skúsenosť psychicky pripravení a že obaja chápete dôležitosť súhlasu a rešpektovania osobných hraníc. Táto diskusia môže tiež zahŕňať rozhovor o forme ochrany, ktorú budete používať, a o tom, ako budete riešiť prípadné nepohodlie alebo nečakané situácie.

 

3. Nastavte si realistické očakávania

Prvý sex často nie je taký, aký ho vykresľujú filmy alebo médiá. Môže byť trochu trápny alebo nervózny, čo je úplne normálne. Dôležité je mať realistické očakávania a sústrediť sa na vzájomné porozumenie a pohodlie skôr než na „dokonalý výkon“.

 

 

4. Vyberte správne miesto

Vyberte si na prvý sex miesto, kde sa budete cítiť pohodlne a bezpečne. Ideálnym miestom je to, kde nebudete rušení a budete mať dostatok času, aby ste sa na seba mohli plne sústrediť. Dostatočné súkromie vám pomôže znížiť nervozitu a vy sa tak nebudete musieť sústrediť na vonkajšie vplyvy.

 

5. Dbajte na dôkladnú hygienu

Pred prvým sexom je kľúčové venovať pozornosť osobnej hygiene. Umyte celé telo vrátane genitálnej oblasti, aby ste sa cítili svieži. Použite jemné mydlo bez parfumácie, aby ste predišli podráždeniu pokožky. Dôkladná hygiena pomáha eliminovať baktérie a pot, čo môže prispieť k lepšiemu zážitku a prevencii prípadných infekcií.

Genitálna oblasť si vyžaduje osobitnú pozornosť. U mužov je dôležité umyť penis a okolie, pričom sa odporúča sťahovať predkožku, pokiaľ ju máte, a dôkladne ju umyť. U žien je dôležité umyť vonkajšiu časť vagíny (vulvu) a oblasti okolo. Nepoužívajte agresívne prostriedky ani dezodoranty, ktoré môžu narušiť prirodzenú rovnováhu pH a viesť k podráždeniu.

Ženy by mali zvoliť prírodné mydlá určené špeciálne pre intímnu hygienu ženských partií, ktoré nedráždia pokožku, udržujú prirodzené pH vaginálnej mikroflóry a možno ich použiť aj na holenie.

O dôležitosti intímnej hygieny a produktoch pre intímnu hygienu sa viac dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

6. Nezabudnite na ochranu

Kondómy sú zásadné pre prevenciu nechceného tehotenstva a ochranu proti pohlavne prenosným infekciám. Pred prvým sexom sa uistite, že máte kondómy pripravené a že viete, ako ich správne používať, aby ste zaistili ich maximálnu účinnosť. Kondómy by mali byť používané od začiatku do konca sexuálneho aktu, vrátane orálneho sexu, ak chcete zaistiť maximálnu ochranu. Ako doplnok ku kondómom sa vám obzvlášť pri prvom sexe bude hodiť lubrikačný gél na vodnej báze, ktorý vám poskytne dlhotrvajúcu klzkosť a zabráni tak nepríjemnému treniu pri sexe.

Ak plánujete pravidelný sexuálny život, zvážte aj použitie ďalšej formy antikoncepcie. V dnešnej dobe už nie je nutné užívať hormonálnu antikoncepciu, pretože na trhu existuje hneď niekoľko foriem nehormonálnej antikoncepcie, napríklad pesar alebo nehormonálne vnútromaternicové teliesko. O vhodnej antikoncepcii presne pre vás sa poraďte so svojim gynekológom.

 

 

Časté mýty o prvom sexe

Mýtus č.1 „Prvý sex musí byť dokonalý”

Realita: Každý zážitok je jedinečný

Je bežné, že ľudia majú obavy z toho, že prvý sex musí byť perfektný, ale pravda je, že prvý sex je často plný nervozity a neistoty. Mnoho ľudí zažíva rôzne stupne nepohodlia alebo trápnosti. Dôležité je si uvedomiť, že každá skúsenosť je jedinečná a neexistuje žiadny „správny“ spôsob, ako by prvý sex mal vyzerať. Zamerajte sa na to, aby bol zážitok príjemný pre oboch partnerov, a nezabudnite, že prax a komunikácia prispievajú k lepšiemu zážitku.

 

Mýtus č. 2 „Bolesť počas prvého sexu je nevyhnutná”

Realita: Prvý sex bolieť nemusí

Mnoho žien sa obáva bolesti pri prvom sexe. Hoci niektoré ženy môžu zažiť miernu bolesť alebo nepohodlie, nejedná sa o univerzálnu skúsenosť. Bolesť môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako je nedostatočné vzrušenie, nedostatok lubrikácie alebo nervozita. Použitie lubrikantu a pomalý, jemný prístup môžu pomôcť minimalizovať nepohodlie. Je dôležité komunikovať s partnerom a upraviť tempo, ak je to potrebné.

 

Mýtus č. 3 „Muži sú vždy pripravení na prvý sex”

Realita: Muži môžu byť rovnako nervózni ako ženy

Je bežné, že sa predpokladá, že muži sú vždy pripravení na sex a že nie sú nervózni. Skutočnosť je však taká, že muži môžu mať aj obavy a cítiť nervozitu ohľadom prvého sexu. Môžu sa cítiť pod tlakom, mať obavy o svoj výkon alebo mať strach, že nebudú spĺňať očakávania partnerky. Je dôležité, aby obe strany boli otvorené a vzájomne podporovali, čím sa zmiernia stres a podporia pohodlnejší zážitok.

 

Mýtus č. 4 „Ak používate antikoncepciu, nemusíte používať kondómy”

Realita: Antikoncepcia a kondómy majú rôzne účely

Antikoncepčné metódy, ako sú tabletky, náplasti alebo vnútromaternicové telieska, sú určené na prevenciu nechceného tehotenstva. Kondómy na druhú stranu poskytujú predovšetkým ochranu pred pohlavne prenosnými infekciami a tiež prispievajú k prevencii tehotenstva. Použitie kondómov spolu s antikoncepciou môže byť efektívnou metódou ochrany, ktorá zabezpečí vaše zdravie a zdravie vášho partnera.

 

Mýtus č. 5 „Prvý sex automaticky prináša orgazmus”

Realita: Prvý sex nemusí nutne viesť k orgazmu pre oboch partnerov

Prvý sex je sprevádzaný nervozitou a môže byť ťažké sa uvoľniť natoľko, aby obe strany dosiahli orgazmus. Navyše obvykle trvá dlhšiu dobu, než sa obaja partneri vzájomne zohrajú a spoznajú, čo sa druhému páči. Dosiahnutie orgazmu teda tak môže vyžadovať čas a prax, čo je úplne bežné.

 

 

Mýtus č. 6 „Všetky ženy počas prvého sexu krvácajú”

Realita: Žena počas prvého sexu nemusí krvácať vôbec

Krvácanie pri prvom sexe nie je normou a nemusí prebehnúť vôbec. Hymen (panenská blana) môže byť už prirodzene natiahnutý alebo prasknutý skôr, napríklad pri športe, alebo nemusí byť vôbec prítomný. Pokiaľ ku krvácaniu dôjde, obvykle je to spôsobené napätím alebo nedostatočným zvlhčením, nie samotným aktom.

 

Mýtus č. 7 „Použitie kondómu znižuje sexuálny zážitok”

Realita: Použitie kondómu nemusí znižovať pôžitok zo sexu

Použitie kondómu nemusí znižovať pôžitok zo sexu. Naopak, kondóm chráni pred nechceným tehotenstvom a pohlavne prenosnými chorobami, čo môže zvýšiť pocit bezpečia a tým aj potešenie. Existujú rôzne druhy kondómov s rôznou hrúbkou a textúrou, ktoré môžu byť dokonca príjemné.

 

Mýtus č. 8 „Prvý sex definuje budúci sexuálny život”

Realita: To, že prvý sex nie je dokonalý, neznamená, že budúci nebude lepší

Prvá sexuálna skúsenosť nemusí definovať váš budúci sexuálny život. Každý vzťah je iný a sexuálne zručnosti a preferencie sa vyvíjajú s časom a skúsenosťami. Prvý sex je iba začiatkom vašej sexuálnej cesty, nie jej vrcholom.

 

Čo si z článku odniesť?

Prvá sexuálna skúsenosť by mala byť založená na vzájomnej dôvere, rešpekte a otvorenej komunikácii. Je dôležité si uvedomiť, že každý sexuálny zážitok má iný priebeh a to, čo je pre jedného človeka ideálne, nemusí byť to pravé pre druhého. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na to, čo „by malo“ byť, zamerajte sa na vytvorenie bezpečného a príjemného prostredia, kde sa obaja partneri cítia pohodlne a uvoľnene.

Prvý sex je často opradený mnohými mýtmi a nesprávnymi predstavami, ktoré môžu spôsobovať zbytočný stres a neistotu. Vedomie toho, že každý má svoju jedinečnú cestu, a otvorenosť voči novým skúsenostiam môžu pomôcť zmierniť tlak, ktorý so sebou tento okamih niekedy nesie. Pamätajte, že je to začiatok vašej intímnej cesty, ktorú môžete spoločne preskúmavať a rozvíjať v súlade so svojimi potrebami a prianiami.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.