• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Prvé príznaky tehotenstva - je to tu, alebo len planý poplach?

Obdobie, kedy si začínate všímať zmeny na svojom tele a uvažujete, či by ste mohli byť tehotná, môže byť emocionálne nabité a plné neistoty. Prvé príznaky tehotenstva sú často zameniteľné s bežnými zdravotnými problémami alebo zmenami v životnom štýle, čo môže spôsobiť zmätok a nervozitu. Ako teda poznať, či vaše symptómy naznačujú, že je na ceste nový život, alebo či ide iba o planý poplach? Tento článok vám poskytne komplexný prehľad o najčastejších prvých príznakoch tehotenstva, ako ich správne identifikovať a akými krokmi potvrdiť, či vaše podozrenia môžu byť pravdivé.

 

Kedy sa objavia prvé príznaky tehotenstva?

Prvé príznaky tehotenstva sa zvyčajne začínajú objavovať okolo 1-2 týždňov po oplodnení, teda približne okolo doby, kedy by ste mali očakávať začiatok menštruácie. V tomto období sa telo začína adaptovať na hormonálne zmeny spojené s tehotenstvom, čo môže vyvolať rôzne fyzické aj emocionálne prejavy, ktoré ženy väčšinou prisudzujú PMS, a preto týmto príznakom nevenujú dostatočnú pozornosť.

O PMS sa dozviete viac v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

 

Vynechanie menštruácie a od kedy sa počíta tehotenstvo?

Vynechanie menštruácie je jedným z najbežnejších a najspoľahlivejších prvých príznakov tehotenstva, najmä ak máte pravidelný menštruačný cyklus. Ak zistíte, že vaša menštruácia sa nedostavila v očakávanom termíne, môže to byť signál, že ste tehotná. Je však dôležité si uvedomiť, že vynechanie menštruácie môže byť spôsobené aj inými faktormi, ako sú hormonálna nerovnováha, stres alebo zdravotné problémy.

Tehotenstvo sa obvykle počíta od prvého dňa poslednej menštruácie. Tehotenstvo sa obvykle počíta ako 40 týždňov od tohto dátumu, čo zodpovedá približne 280 dňom.

 

Krvácanie v začiatku tehotenstva

Väčšinou dochádza ku krvácaniu v začiatku tehotenstva z dôvodu implantačného krvácania, pri ktorom sa oplodnené vajíčko implantuje do sliznice maternice. Tento proces môže spôsobiť malé krvácanie alebo špinenie, ktoré sa obvykle objavuje okolo 6–12 dní po oplodnení.

Krvácanie je zvyčajne slabé a trvá iba krátku dobu. Môže mať ružovú alebo hnedú farbu a je menej intenzívna ako bežná menštruácia. Ak je krvácanie slabé a krátkodobé, je pravdepodobne normálne. Pokiaľ je krvácanie silné, dlhotrvajúce, alebo je sprevádzané silnou bolesťou brucha, kŕčmi alebo ďalšími neobvyklými príznakmi, je dôležité čo najskôr kontaktovať lekára alebo gynekológa.

 

 

10 častých príznakov tehotenstva

1. Oneskorená menštruácia

Oneskorená menštruácia môže, ale nemusí znamenať, že žena je tehotná. Na vine môžu byť ďalšie faktory, ako hormonálna nerovnováha, nadmerný stres alebo choroba. V prípade, že sa menštruácia nedostavuje a vylúčili ste tehotenstvo, navštívte svojho lekára, ktorý určí príčinu vašich problémov.

 

2. Špinenie alebo ľahké krvácanie

Špinenie alebo ľahké krvácanie, známe ako implantácia krvácania, je ďalším príznakom tehotenstva, ktorý sa zvyčajne objavuje v raných fázach. K tomu dochádza, keď sa oplodnené vajíčko implantuje do sliznice maternice, čo môže spôsobiť malé krvácanie alebo špinenie. Toto krvácanie je zvyčajne menej intenzívne ako bežná menštruácia a môže byť sprevádzané malými kvapkami krvi alebo hnedým výtokom. Implantácia krvácania zvyčajne nastáva asi 6 až 12 dní po oplodnení.

 

3. Citlivé a zväčšené prsia

Počas tehotenstva sa prsia ženy menia a to už pomerne skoro. Preto si určite čoskoro všimnete, že máte väčšie a ťažšie prsia, ktoré sú veľmi citlivé a môžu byť až bolestivé. Postupne sa na nich môžu zvýrazňovať aj žilky, koža okolo bradaviek tmavne a prsné dvorce vystupujú.

 

4. Časté močenie

Časté močenie v tehotenstve je bežným javom a môže sa objaviť už veľmi skoro po počatí. Presný čas, kedy začnete pociťovať častejšie nutkanie na močenie, sa môže u každej ženy líšiť, najčastejšie k častému močeniu dochádza v prvom trimestri, kde hrá rolu hormón hCG, ktorý zvyšuje prekrvenie panvovej oblasti. Toaletu budete pravdepodobne navštevovať častejšie aj v treťom trimestri, kedy je vyvíjaný tlak na močový mechúr rastúcou maternicou a dieťaťom, ktorý spôsobuje častejšie nutkanie na močenie.

 

5. Nevoľnosť a zvracanie

Nevoľnosť, často sprevádzaná zvracaním, je jedným z najčastejších príznakov tehotenstva, najmä v prvom trimestri. Zvýšená hladina hormónov, najmä hCG (ľudský choriový gonadotropín), ktorý je zodpovedný za udržanie tehotenstva, môže dráždiť tráviaci systém a spôsobovať nevoľnosť.

Nevoľnosť a zvracanie sa najčastejšie objavujú v prvých 12 týždňoch tehotenstva a zvyčajne odznejú okolo 16. týždňa. U niektorých žien však môže pretrvávať aj dlhšie alebo sa objaviť v neskorších štádiách tehotenstva.

 

 

6. Zmeny vo vnímaní chutí a vôní

Zmeny vo vnímaní chutí a vôní sú spôsobené zvýšenými hladinami hormónov, predovšetkým estrogénu a progesterónu. Tieto hormóny môžu ovplyvniť chuťové receptory a čuchové zmysly, čo vedie k neobvyklým túžbam po určitých potravinách, averzií k iným, a zosilnenej reakcii na rôzne vône. Napríklad, niektoré ženy si môžu začať všímať intenzívnu chuť na sladké alebo kyslé potraviny, zatiaľ čo vôňa určitých jedál alebo parfumov môže vyvolať nevoľnosť.

 

7. Výkyvy nálad

Výkyvy nálad sú v raných fázach tehotenstva bežné a sú spôsobené predovšetkým hormonálnymi zmenami. Hladiny hormónov, ako je estrogén a progesterón, prudko stúpajú a ovplyvňujú nielen fyziologické procesy v tele, ale aj náladu a emočnú stabilitu. To môže viesť k častým zmenám nálad, od eufórie až po plačlivosť.

 

8. Vyššia bazálna teplota

Vyššia bazálna teplota je ďalším charakteristickým znakom tehotenstva. Po ovulácii a prípadnom oplodnení sa bazálna teplota mierne zvýši a zostane zvýšená po celú dobu tehotenstva. Dôvodom je práve hormón progesterón, ktorý má termogénny účinok.

 

9. Nafúknuté brucho a bolesť v podbrušku

Bolesť v podbrušku v raných fázach tehotenstva môže byť spôsobená niekoľkými faktormi. Mnoho žien si tieto príznaky mylne vykladá ako známky blížiacej sa menštruácie, napriek tomu, že môžu byť jednými z prvých signálov tehotenstva. Implantát oplodneného vajíčka do sliznice maternice môže vyvolať mierne krvácanie a kŕče, podobné menštruačným. Rastúca maternica môže spôsobovať ťahanie v podbrušku a mierne bolesti. Ďalej môžu bolesti súvisieť so zvýšeným prietokom krvi v panvovej oblasti a zmenami v väzivách.

 

10. Únava a vyčerpanie

Skoré fázy tehotenstva môže sprevádzať neobvyklá únava a vyčerpanie kvôli rozbúreným hormónom a jedná sa tak o jeden z veľmi skorých príznakov tehotenstva. Nadmernú únavu môžete pociťovať už týždeň po oplodnení a nemusíte sa jej zbaviť ani v prípade, že spíte dostatočne dlho.

Skúste si skvalitniť váš spánkový cyklus pomocou našich tipov v predchádzajúcom článku.

 

 

Ako spoznať, že som tehotná?

Máte podľa vyššie uvedených príznakov pocit, že by ste mohli byť tehotná? Zo všetkého najskôr si urobte tehotenský test, ktorý kúpite vo všetkých lekárňach, drogériách aj v niektorých bežných potravinových reťazcoch. V prípade, že vám vyjde pozitívny tehotenský test, je čas navštíviť lekára, ktorý vám tehotenstvo potvrdí alebo vyvráti ultrazvukom alebo krvným testom.

Pokiaľ vám vyšiel tehotenský test negatívne, ale aj tak vykazujete príznaky tehotenstva, skúste sa otestovať neskôr alebo zájdite rovno za lekárom, ktorý vám môže pomôcť odhaliť ďalšie možné príčiny vašich zdravotných problémov.

 

Kedy si urobiť tehotenský test?

Tehotenský test je schopný určiť tehotenstvo približne 10 až 14 dní po oplodnení. To je zhruba v rovnakom čase, kedy by mala nastať menštruácia, teda okolo prvého dňa oneskorenia cyklu. Niektoré citlivejšie tehotenské testy však môžu detekovať tehotenstvo už 6 až 8 dní po oplodnení, čo je obvykle krátko pred očakávanou menštruáciou.

Na dosiahnutie najpresnejších výsledkov sa odporúča vykonať tehotenský test ráno po prebudení, kedy je koncentrácia hCG v moči najvyššia. Testovanie príliš skoro po oplodnení môže viesť k falošne negatívnym výsledkom, pretože hladina hCG nemusí byť ešte dostatočne vysoká na detekciu. Pokiaľ je výsledok negatívny a menštruácia sa stále nedostavila, odporúča sa test zopakovať za niekoľko dní.

 

Som tehotná, čo teraz?

Gratulujeme k tehotenstvu! Toto je vzrušujúce obdobie plné očakávaní a príprav na príchod nového života. Akonáhle zistíte, že ste tehotná, je dôležité venovať zvýšenú pozornosť svojmu zdraviu a starostlivosti o svoje telo, aby bolo tehotenstvo čo najpríjemnejšie a aby sa vaše bábätko mohlo správne vyvíjať. Aké vitamíny sú pre vás počas tehotenstva dôležité?

Kyselina listová je kľúčová pre prevenciu vrodených vád neurálnej trubice, ktorá sa vyvíja v raných fázach tehotenstva, často ešte predtým, než žena zistí, že je tehotná. Odporúča sa začať užívať kyselinu listovú aspoň mesiac pred plánovaným počatím a pokračovať počas prvého trimestra tehotenstva.

Tehotenské vitamíny sú navrhnuté tak, aby poskytovali široké spektrum dôležitých živín, ktoré sú potrebné počas tehotenstva. Medzi kľúčové živiny patrí železo, vitamín D, B12 a omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú podporovať zdravý vývoj plodu a zaisťujú dostatok potrebných živín pre nastávajúcu mamičku.

 

 

Omega 3 mastné kyseliny sú dôležité pre správny vývoj mozgu a očí plodu a môžu tiež pomôcť znížiť riziko predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti.

Kolagénový drink pre tehotné a dojčiace mamičky užívajte, ak chcete podporiť krásu a zdravie vašej pleti, vlasov i nechtov aj počas tehotenstva a dojčenia. Drink bol vyvinutý presne tak, aby poskytol mamičkám všetko, čo potrebujú pre svoju krásu a zdravie práve v tomto náročnom období.

 

Čo si z článku odniesť?

Rozpoznanie prvých príznakov tehotenstva môže byť emocionálne napínavé a niekedy aj mätúce. Oneskorenie menštruácie, ranné nevoľnosti a únava sú často uvádzané ako známky, ktoré môžu naznačovať tehotenstvo, ale tiež môžu byť dôsledkom stresu, hormonálnych zmien alebo zdravotných problémov. Ak máte podozrenie, že by ste mohli byť tehotné, urobte si tehotenský test alebo sa obráťte na svojho lekára, aby vám tehotenstvo potvrdil alebo vyvrátil a poskytol vám ďalšie rady. Včasná diagnóza vám nielen pomôže získať jasnejší obrázok o vašom zdravotnom stave, ale tiež vám umožní začať so zodpovedajúcou starostlivosťou a prípravou na nadchádzajúce obdobie.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.