• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Prerušovaný pôst a hladovanie

Prerušovaný pôst sa v posledných rokoch stal jedným z najobľúbenejších trendov v zdravej výžive a životnom štýle. Tento stravovací režim, ktorý strieda obdobie jedla s obdobiami pôstu, ponúka nielen jednoduchý spôsob, ako schudnúť, ale aj množstvo ďalších zdravotných prínosov, od zlepšenia metabolizmu až po podporu dlhovekosti. Prerušovaný pôst je navyše flexibilný a môže byť prispôsobený individuálnym potrebám, čo ho robí príťažlivým pre širokú škálu ľudí, od tých, ktorí chcú schudnúť, po tých, ktorí hľadajú cestu k lepšiemu zdraviu a vitalite. V tomto článku sa pozrieme na to, čo prerušovaný pôst vlastne je, aké sú jeho hlavné metódy a aké vedecké dôkazy podporujú jeho účinnosť.

 

Čo je to prerušovaný pôst?

Prerušovaný pôst (intermittent fasting) sa stal populárnou metódou stravovania, ktorá sa zameriava na pravidelne striedajúce sa obdobie jedla a pôstu. Táto metóda je obľúbená nielen medzi ľuďmi, ktorí sa snažia schudnúť, ale aj medzi tými, ktorí chcú zlepšiť svoje zdravie a energetickú hladinu.

Ide o režim, ktorý zahŕňa cyklické striedanie medzi fázami jedla a pôstu. Na rozdiel od tradičných diétnych plánov, ktoré sa zameriavajú na to, čo jete, prerušovaný pôst sa sústredí na to, kedy jete. Tento režim môže mať rôzne formy, ale všetky zahŕňajú určité obdobie, keď sa vyhýbate jedlu, a obdobie, keď je povolené normálne jesť. Ide teda o formu časovo obmedzeného jedenia.

 

 

Najčastejšie typy prerušovaného pôstu

Pôsty s “oknami” pre príjem stravy 12/12, 10/14, 16/8, 18/6, 20/4, pričom metóda 16/8, ktorá zahŕňa 16 hodín pôstu a 8 hodín stravovania a je jednou z najpopulárnejších variantov prerušovaného pôstu, pretože je pomerne ľahké ju začleniť do každodenného života. Obvykle ľudia vynechávajú raňajky a jedia iba obed a večeru.

Metóda 5:2 funguje na princípe normálneho stravovania po dobu 5 dní v týždni a obmedzení príjmu kalórií na približne 500–600 kcal počas dvoch nepriľahlých dní.

Metóda 24 hodinového alebo 36 hodinového pôstu je metóda, ktorá zahŕňa úplné vynechanie jedla po dobu 24 alebo 36 hodín, a to raz alebo dvakrát týždenne.

Metóda Eat-Stop-Eat: Spočíva v 24 hodinovom pôste raz alebo dvakrát týždenne, podobne ako predchádzajúca metóda, ale s väčšou flexibilitou.

Warrior Diet: Tento režim zahŕňa jeden veľký večerný jedálniček s tým, že počas dňa môžete konzumovať malé porcie surovej zeleniny alebo ovocia.

 

Pre koho je pôst vhodný?

- osoby s diabetom typu 2 po konzultácii s lekárom

- ľudia s ochoreniami tráviaceho ústrojenstva po konzultácii s lekárom pri použití prerušovaného pôstu ako doplnkovej liečby

- ľudia s nadváhou či obezitou

- jedinci s metabolickými poruchami

- ľudia so záujmom o dlhovekosť

- ľudia s aktívnym životným štýlom

 

Kto by sa mal pôstu vyhnúť?

- osoby prechádzajúce si nadmerným stresom

- ľudia s nábehom na poruchy príjmu potravy

- osoby s tendenciou k závislostiam

- choré osoby

- dospievajúci

- tehotné a dojčiace ženy

- staršie osoby

- osoby užívajúce špecifické lieky s jedlom

 

V prípade, že pre vás nie je prerušovaný pôst vhodný, môžete stále jesť zdravo a vyvážene a prispieť tak k svojmu celkovému zdraviu. Ako si správne poskladať jedálniček, aby obsahoval všetky potrebné živiny sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

 

Aké sú výhody prerušovaného pôstu?

1. Stimulácia autofágie

Ide o jeden z hlavných benefitov prerušovaného pôstu, ktorý súvisí s tzv. sebapožieraním buniek spočívajúci v očiste organizmu. Autofágia sa spúšťa už po 12 hodinách pôstu a to pri vysokej fyzickej záťaži či pri strese, pričom jedným spúšťačom stresu je aj hladovanie. Autofágia sa navyše spúšťa aj počas športu, a preto je práve pohyb v ľudskom živote taký dôležitý.

Prerušovaný pôst podporuje autofágiu tým, že vytvára obdobie, keď telo nemá k dispozícii nové zdroje energie z jedla. Keď telo čelí nedostatku externého paliva, aktivuje autofágiu, aby získalo energiu z vlastných bunkových zdrojov. Tento proces nielenže poskytuje energiu, ale taktiež pomáha telu zbaviť sa poškodených buniek a podporuje bunkovú regeneráciu.

Autofágia sa často spomína v súvislosti s potenciálnym spomalením starnutia a prevenciou rôznych ochorení, ako sú neurodegeneratívne choroby, rakovina a metabolické poruchy

 

2. Inzulínová rezistencia

Pravidelné striedanie obdobia jedla a pôstu, ktoré je typické pre prerušovaný pôst, pomáha bunkám znovu získať citlivosť na inzulín. Keď sa telo učí efektívnejšie využívať glukózu a tuky počas rôznych fáz prerušovaného pôstu, dochádza k zlepšeniu inzulínovej citlivosti, čo môže pomôcť zabrániť vzniku inzulínovej rezistencie.

 

3. Zlepšenie metabolickej flexibility

Prerušovaný pôst zohráva významnú úlohu v podpore metabolickej flexibility tým, že telo pravidelne vystavuje obdobie, kedy nemá prístup k jedlu. V bežnom stravovacom režime, keď ľudia konzumujú jedlo každých pár hodín, je telo zvyknuté využívať ako hlavný zdroj energie sacharidy, konkrétne glukózu. Pokiaľ je však sacharidov v tele nedostatok, napríklad počas pôstu, musí telo prepnúť na iný zdroj energie, ktorým sú tuky.

Pri prerušovanom pôste dochádza k častejšiemu striedaniu týchto stavov, čo telo trénuje v efektívnom prechode medzi spaľovaním sacharidov (keď je k dispozícii jedlo) a tukov (počas pôstu). Tento proces nielenže zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuky, čo môže podporiť chudnutie, ale taktiež pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, zlepšuje inzulínovú citlivosť a celkovo zefektívňuje energetický metabolizmus.

 

Aké sú nevýhody prerušovaného pôstu?

Ako už bolo spomenuté vyššie, prerušovaný pôst rozhodne nie je vhodný pre každého. U niektorých jedincov môže mať negatívny vplyv na psychiku a pokiaľ je prerušovaný pôst aplikovaný zle, môže dochádzať k nedostatku potrebných živín v strave. Je dôležité zistiť, či spĺňate podmienky na dodržiavanie prerušovaného pôstu, ďalej potom ako na vás prerušovaný pôst pôsobí av prípade, že vám časovo obmedzené stravovanie neprináša benefity, vyskúšať napríklad celkový zdravý životný štýl.

 

 

Ako môžete s prerušovaným pôstom začať?

Najprv môžete začať s pôstom, ktorý bude trvať 12 hodín – napríklad si môžete dať večeru o 6 hodine večer a raňajkách o 6 hodine ráno. Akonáhle zistíte, ako na pôst reagujete, môžete skúšať ďalšie okná časovo obmedzeného stravovania, pokiaľ nezistíte, ktorá forma vám vyhovuje najviac.

 

Čo jesť a piť počas obmedzeného jedenia?

Prerušovaný pôst je predovšetkým o tom, kedy jete, nie o tom, čo jete. Počas obdobia, keď jedlo konzumujete, môžete jesť prakticky čokoľvek. Avšak, pre maximálne účinky a dlhodobé zdravie je dôležité zamerať sa na vyváženú stravu bohatú na živiny. Na raňajky si môžete dať granolu alebo ovsenú kašu s lyo ovocím a orieškami.

To, čo budete počas pôst piť záleží čisto na vás a vašich individuálnych potrebách. Niekto nepije nič, niekto pije vodu a nesladené nápoje a niekto pije aj kávu. Dôležité je vyskúšať, čo pre vás funguje a prispôsobiť sa tomu.

 

Môžem počas pôstu užívať doplnky stravy?

Počas pôstu je dôležité neprijímať energiu a keďže klasické doplnky stravy žiadnu energiu nemajú, môžete ich užívať aj počas pôstu tak, ako ste zvyknutí.

 

Ako pôsobí prerušovaný pôst na energiu a sústredenie?

Každý človek je individuálny, a preto u niektorých jedincov dochádza pri pôste ku klesaniu energie, produktivity, nálady i sústredeniu a u iných osôb to môže byť presne naopak. Je dôležité sledovať, ako na vás pôst pôsobí a z toho usúdiť, či je pre vás vhodný.

 

 

Je prerušovaný pôst zdravý?

Áno, prerušovaný pôst má svoje zdravotné benefity, a preto pre určité osoby môže byť časovo obmedzené stravovanie zdravé a vyhovujúce. Dôležité je však opäť pripomenúť, že by tento typ stravovania mali praktizovať iba osoby, pre ktoré je táto forma stravovania bezpečná. Rovnako dôležité je dbať na vyvážený a pestrý jedálniček, aby telu nechýbali žiadne potrebné živiny.

 

Je vhodné držať dlhodobý prerušovaný pôst?

Áno, pokiaľ na sebe cítite, že vám prerušovaný pôst vyhovuje a vášmu telu prináša benefity, môžete sa takto stravovať aj dlhodobo.

 

Čo si z článku odniesť?

Prerušovaný pôst predstavuje možnosť, ako podporiť svoje zdravie, schudnúť a zlepšiť celkovú kondíciu. Vďaka svojej flexibilite je tento režim ľahko začleniteľný do každodenného života a môže byť prispôsobený rôznym potrebám a cieľom. Či už hľadáte spôsob, ako zlepšiť svoj metabolizmus, posilniť imunitný systém alebo jednoducho upraviť svoju hmotnosť, prerušovaný pôst ponúka množstvo možností, ako to dosiahnuť.

Avšak, rovnako ako pri každom stravovacom režime, je dôležité pristupovať k prerušovanému pôstu s rozvahou a počúvať potreby svojho tela. Než začnete s pôstom experimentovať, odporúčame konzultáciu s odborníkom, najmä ak máte akékoľvek zdravotné problémy. Prerušovaný pôst môže byť silným nástrojom na zlepšenie zdravia, ale iba v prípade, že vám bude vyhovovať a budete ho aplikovať správne.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.