• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Poruchy príjmu potravy - ako ich spoznať a riešiť?

Poruchy príjmu potravy alebo PPP sú zložitým a závažným problémom, ktorý môže ovplyvniť kohokoľvek, bez ohľadu na vek, pohlavie alebo sociálne postavenie. Možno si hovoríte, prečo sa o tom toľko hovorí? Pretože dopady týchto porúch nie sú len fyzické, ale aj psychické, a môžu mať devastujúce účinky na život jednotlivca a jeho blízkych. V dnešnom článku sa dozviete o poruchách príjmu potravy, zistíte ich príznaky a naučíte sa, ako predchádzať ich vzniku.

Čo sú poruchy príjmu potravy?

PPP zahŕňajú rôzne stavy charakterizované nezdravým vzťahom k jedlu a telesnému vzhľadu. Patrí sem nielen nadmerné obmedzovanie jedla, ale aj prejedanie, nekontrolovateľné záchvaty jedla a ďalšie správanie, ktoré negatívne ovplyvňuje fyzické aj psychické zdravie.

 

 

Aké sú druhy porúch príjmu potravy?

Anorexia

Anorexia nervosa je možná najznámejšia porucha príjmu potravy. Ľudia trpiaci anorexiou sa snažia drasticky obmedzovať príjem kalórií, často sa vystavujú intenzívnej fyzickej aktivite a majú extrémny strach z priberania na váhe. Všetko toto správanie vedie k nebezpečnému úbytku váhy a vážnym zdravotným komplikáciám.

 

Bulímia

Bulímia nervosa sa prejavuje opakovanými epizódami prejedania, po ktorých nasledujú pokusy o „vyčistenie“ tela, často prostredníctvom vracania, nadmerného cvičenia alebo použitia laxatív. Ľudia s bulímiou počas takýchto epizód nad sebou často strácajú kontrolu a sprevádzajú ich silný pocit viny alebo hanby.

 

Prejedanie

Porucha prejedania sa vyznačuje opakovaným prejedaním bez následných očistných metód. Ľudia trpiaci touto poruchou môžu jesť, aj keď nie sú hladní a jedlo často konzumujú veľmi rýchlo. čo môže viesť k obezite a súvisiacim zdravotným problémom.

 

Ortorexia

Ortorexia nie je oficiálne uznávaná ako samostatná porucha príjmu potravy, ale stále viac odborníkov ju berie vážne. Ide o nezdravú posadnutosť zdravým stravovaním, ktorá môže viesť k významným nutričným nedostatkom a sociálnej izolácii.

 

Bigorexia

Bigorexia, známa tiež ako svalová dysmorfia alebo obrátená anorexia, je porucha príjmu potravy vyznačujúca sa obsesiou naberaním svalovej hmoty. Ľudia trpiaci bigorexiou majú skreslený pohľad na svoje telo a často sa cítia nedostatočne svalnatí, aj keď v skutočnosti majú normálnu alebo nadpriemerne vyvinutú svalovú hmotu.

 

Iná špecifická porucha príjmu potravy (EDNOS)

EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified) je termín používaný na opis porúch príjmu potravy, ktoré nespĺňajú presne kritériá pre anorexiu alebo bulímiu, ale stále majú závažný vplyv na zdravie a kvalitu života jedinca.

 

Ako rozpoznať poruchy príjmu potravy

Príznaky PPP môžu byť u každého jedinca rôzne, nemusia byť prítomné všetky alebo sa ich môže stretnúť viac. Nižšie spomínané príznaky sú tie najčastejšie. Pokiaľ sa u vás alebo niekoho blízkeho vyskytuje jeden z nižšie uvedených príznakov, neznamená to nutne, že máte PPP. Dôležité je tiež vylúčiť ďalšie choroby či psychické ťažkosti.

-výrazný úbytok na váhe alebo priberanie na váhe

-únava

-závraty

-poruchy menštruácie u žien

-suchá koža

-lámavé vlasy a nechty

-problémy so zubami

-silná úzkosť, depresia

-nízke sebavedomie

-obsese jedlom a telesný vzhľadom

-pocity viny alebo hanby spojené s jedlom a stravovacími návykmi

-zmeny v správaní

-vyhýbanie sa spoločným jedlám, tajné jedenie

-neustále kontrolovanie váhy a extrémne cvičenie

-môže dôjsť k stiahnutiu z rodinného a spoločenského života

 

Psychika ako rizikový faktor vzniku PPP

Osobnostné vlastnosti ako perfekcionizmus, nízke sebavedomie alebo trauma môžu riziko vzniku PPP zvyšovať.

Psychike neprospieva ani tlak spoločnosti na dokonalý vzhľad, médiá propagujúce nerealistické ideály krásy, a kultúrne normy týkajúce sa jedla a telesného vzhľadu.

 

Čo sa stane, keď sa nebudete liečiť?

Čo môže nastať, keď tento závažný problém v podobe poruchy príjmu potravy nebudete riešiť? Dlhodobé PPP môžu viesť k závažným zdravotným problémom ako je podvýživa, srdcové problémy, poškodenie tráviaceho systému, osteoporóza a ďalšie chronické zdravotné problémy. PPP súčasne často vedú k dlhodobým psychickým problémom, vrátane chronickej depresie, úzkosti, porúch spánku a zvýšeného rizika samovraždy.

Diagnostika PPP zvyčajne zahŕňa dôkladné hodnotenie zdravotného stavu, rozhovor s pacientom a niekedy aj jeho blízkymi, a použitie špecifických diagnostických kritérií. Aké liečebné metódy je možné použiť?

 

Psychoterapia

Psychoterapia je základným kameňom liečby PPP. Kognitívno-behaviorálna terapia (CBT) je jedným z najúčinnejších prístupov, pretože pomáha pacientom zmeniť ich myšlienkové vzorce a správanie.

 

Farmakoterapia

Lieky môžu byť použité na zmiernenie príznakov depresie, úzkosti a ďalších psychických problémov spojených s PPP. Avšak nie sú zvyčajne prvou voľbou liečby.

 

Nutričná terapia

Spolupráca s odborníkom na výživu je kľúčová pre obnovenie zdravých stravovacích návykov a vyváženej výživy.

 

 

10 krokov k sebaláske a šťastnejšiemu životu

Pokiaľ u vás niektorá z porúch príjmu potravy už vypukla, sami na to nestačíte a budete potrebovať odbornú pomoc. V prípade, že nie ste spokojní so svojím vzhľadom, začínate pociťovať tlak spoločnosti a médií alebo hľadáte cestu sami k sebe, máme pre vás 10 tipov, ako zlepšiť vzťah sami k sebe a naučiť sa mať sa radi a celkovo zlepšiť svoj život. 

 

1. Prijmite seba samého

Áno, tento bod sa lepšie píše, ako praktizuje. Proces prijatia samého seba často vyžaduje čas a trpezlivosť. Naučte sa prijať svoje telo také, aké je. Mnoho z nás má tendenciu sústrediť sa na svoje nedostatky, ale je dôležité si uvedomiť, že každý z nás je jedinečný a má svoje vlastné krásne črty. Pokúste sa zamerať na pozitívne stránky svojho vzhľadu a oceňujte svoje telo za to, čo pre vás každý deň dokáže. Niekedy to bývajú práve nedostatky, ktoré nás od seba odlišujú a robia nás krásnymi.

 

2. Sebahodnota nezávislá na vzhľade

Vzhľad nie je všetko. Ide o častú používanú frázu, ktorá však všetko vystihuje. Sebaúcta by nemala byť založená iba na vzhľade. Uvedomte si, že nie ste obyčajná fyzická schránka, ale ste predovšetkým jedinečná osobnosť so svojimi vlastnosťami, pocitmi, túžbami a potrebami. Je dôležité rozvíjať aj svoje zručnosti, záujmy a vzťahy. Uvedomenie si vlastnej hodnoty na základe osobných úspechov, rozvoja a kvalít vám pomôže zistiť, že na na dokonalom vzhľade nezáleží. Pamätajte, nikto nikdy dokonalý nebol, nie je a ani nebude.

 

3. Neporovnávajte sa s ostatnými

Médiá často prezentujú nerealistické a idealizované obrazy krásy. Naučte sa byť kritickí k tomu, čo vidíte v televízii, na sociálnych sieťach alebo v časopisoch. Uvedomte si, že mnoho týchto obrázkov je upravených a neodráža skutočnosť. Neporovnávajte sa s niečím, čo neexistuje. Na sociálnych sieťach v dnešnej dobe nájdete množstvo osobností, ktoré ukazujú realitu takú, aká je. Neporovnávajte sa s ideálmi krásy, ktoré sú vytvorené pomocou photoshopov a s nereálnymi životmi, ktoré sú iba naaranžované tak, aby zapadali do vyumelkovaného sveta sociálnych sietí.

 

4. Vyberte si pozitívne vzory

Obklopujte sa pozitívnymi vzormi, ktoré propagujú zdravý prístup k telu a stravovaniu. Hľadajte inšpiráciu u osôb, ktoré sú autentické a podporujú zdravý životný štýl bez extrémov. Venujte pozornosť tomu, koho na sociálnych sieťach sledujete. Profily a osoby, ktoré vám namiesto odovzdávania inšpirácie a motivácie spôsobujú skôr nepríjemné pocity, prestaňte sledovať. Svoju pozornosť venujte iba tým, s ktorými sa cítite šťastne a motivovane, toxickí ľudia vo vašom živote nemajú miesto.

 

5. Jedzte vyvážene

Naučte sa jesť vyvážene, pravidelne a bez extrémnych obmedzení. Jedzte menšie porcie 5x denne. Pokiaľ medzi jedlami nepociťujete veľký hlad, dajte si aspoň desiatu v podobe proteínu alebo orieškov, ktoré vám dodajú potrebné živiny a podporia vaše zdravie. Zdravé stravovanie zahŕňa všetky skupiny potravín a nie je obmedzujúce. Dôležité je nájsť rovnováhu a vyhnúť sa extrémnym diétam, ktoré môžu viesť k rozvoju PPP. Prehnane si nekontrolujte jedlo, neviažte si ho ani nepočítajte kalórie. Doprajte svojmu telu dostatočné množstvo vitamínov a minerálov a vedzte, že neexistujú zdravé a nezdravé jedlá. Všetko závisí od rovnováhy a od množstva zjedeného jedla.

 

 

6. Počúvajte svoje telo

Načúvajte svojmu telu a jeho potrebám. Ak máte hlad, nájdite si čas na jedlo. Ak ste sýti, neprejedajte sa na silu. V prípade, že máte chuť na konkrétnu potravinu, dajte si ju a nič si nezakazujte. Ste unavení? Oddýchnite si. Rešpektovanie prirodzených signálov tela je kľúčové pre udržanie zdravého vzťahu k jedlu aj k sebe samotnému, a preto ho počúvajte.

 

7. Pravidelne sa hýbte

Pravidelné cvičenie je skvelý spôsob, ako zlepšiť svoje fyzické aj psychické zdravie. Vyberte si aktivity, ktoré vás bavia a ktoré môžete robiť dlhodobo. Pohyb by mal byť radosťou, nie povinnosťou. Pokiaľ ostatní chodia behať a vy beh neznášate, nenúťte sa do neho. Nájdite si takú aktivitu, ktorá vám bude prinášať radosť. A pamätajte, robíte to predovšetkým pre seba.

 

8. Stanovte si realistické ciele

Stanovte si realistické a dosiahnuteľné ciele, ktoré nie sú zamerané len na vzhľad, ale aj na zlepšenie vašej celkovej pohody. Namiesto snahy o "dokonalé telo" sa zamerajte na to, aby ste sa cítili dobre vo svojej vlastnej koži, čo zahŕňa nielen fyzické cvičenie, ale aj prácu na svojej psychickej stránke. Každý deň si vytvárajte menšie a splniteľné ciele, ktoré vás časom vo finále posunú o obrovský kus. Tiež si píšte denník, do ktorého si môžete zapisovať, čo ste daný deň zvládli, za čo ste vďační alebo na čo sa tešíte.

 

9. Naučte sa zvládať stres

Stres je jedným z hlavných faktorov, ktoré môžu prispieť k rozvoju PPP. Pracujte so svojimi emóciami. Rozpoznajte, čo vám navodzuje stres a snažte sa danú situáciu vyriešiť. Neprekrastinujte a začnite sa vysporiadať so situáciami, ktoré vás znervózňujú. V dnešnej hektickej dobe sa stresu úplne nevyhnete, ale záleží čisto na vás, ako s ním naložíte.

 

10. Nie ste v tom sami

Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás podporujú a prijímajú takých, akí ste. Pozitívne sociálne väzby môžu výrazne prispieť k vašej psychickej pohode a pomôcť vám odolať negatívnym vplyvom. Nebojte sa hovoriť o svojich pocitoch, nezadržujte ich a pustite ich von. Verte, že ľudia, ktorí vás milujú, vám radi ponúknu pomocnú ruku. Nie ste v tom sami.

 

Čo si z článku odniesť?

Poruchy príjmu potravy sú komplexné a závažné ochorenia, ktoré si vyžadujú citlivý prístup a odbornú pomoc. Rozpoznanie príznakov a včasná intervencia môžu výrazne zlepšiť šance na úspešné zotavenie. Ak vy alebo niekto z vašich blízkych trpí poruchou príjmu potravy, neváhajte vyhľadať pomoc a podporu. Naučte sa mať sa radi a pracujte na sebaláske, ktorá je dôležitá nielen pre prevenciu PPP, ale aj pre dosiahnutie šťastného a harmonického života.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.