• Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček

Pitný režim a pleť - ako voda ovplyvňuje kožu?

Voda je základným stavebným kameňom nášho tela a zohráva kľúčovú úlohu vo fungovaní všetkých orgánov, vrátane našej pleti. Ale ako presne ovplyvňuje pitný režim kvalitu našej kože? V tomto článku sa pozrieme na to, aký vplyv má voda na pleť, aké sú dôsledky nedostatočnej hydratácie a ako môžeme udržiavať našu pleť hydratovanú a zdravú.

 

Prečo je dôležitý pitný režim?

Pleť je najväčším orgánom ľudského tela a skladá sa z približne 70 % vody, a preto je hydratácia pre zdravie pleti nevyhnutná.

Dodáva pleti vlhkosť a pomáha udržovať jej pružnosť a pevnosť. Dehydratovaná pleť je suchá, popraskaná a náchylná k vráskam.

Dostatočný príjem tekutín spomaľuje proces starnutia pleti a redukuje vrásky a jemné línie. Voda pomáha vyplavovať z pleti toxíny a odpadové látky, ktoré ju poškodzujú.

Hydratácia pleti zmierňuje akné a ďalšie kožné problémy. Voda pomáha regulovať tvorbu kožného mazu a zabraňuje upchávaniu pórov.

Hydratovaná pleť má žiarivý a zdravý vzhľad. Pleť je hebká na dotyk a má jednotnú farbu.

 

Príznaky dehydrovanej pleti

-suchá a šupinatá pleť

-pocit pnutia pleti

-zvýšená citlivosť pleti

-tmavé kruhy pod očami

-matná pleť

-únava

-popraskané pery

-sucho v ústach

-podráždenosť

-bolesť hlavy

 

 

Koľko vody denne piť?

Všeobecný odporúčaný denný príjem tekutín pre dospelého človeka je približne 2 litre. Množstvo potrebnej vody sa však líši v závislosti na veku, pohlaví, fyzickej aktivite a klimatických podmienkach. Ak je teplé počasie alebo vykonávate fyzickú aktivitu, pri ktorej sa viac potíte, mali by ste piť viac. Dôležité je však dbať na pravidelný pitný režim počas celého dňa, a to aj v prípade, že necítite smäd.

Koľko vody by ste mali za deň ideálne vypiť? Môžete si to jednoducho vypočítať tak, že vynásobíte vašu váhu 30 – 40 ml vody.

Ukážeme si to na príklade. V prípade, že vážite 60 kg a budeme počítať so 40 ml na kilogram váhy, mali by ste vypiť aspoň 2,4 l vody za deň.

 

 

Príčiny a následky dehydratácie pleti

Medzi rizikové faktory dehydratácie pleti patrí okrem nedostatočného pitného režimu aj alkohol a nikotín, dlhodobý stres, chlórovaná voda, škodlivé UV žiarenie alebo nepriaznivé počasie. Zlú službu vašej pleti robia aj nevhodné kozmetické prípravky obsahujúce alkohol, ktoré pleť vysušujú.

Dehydratácia spôsobuje vyššiu citlivosť pokožky na podráždenie a poškodenie, rovnako ako pomalšiu regeneráciu. Na dehydrovanej pleti sa drobné poranenia, pupienky, začervenanie či otlaky hoja výrazne dlhšie. Koža môže pôsobiť zašedle. Oslabenie kožných vlákien potom vedie k prehlbovaniu vrások, najmä na tvári, krku, dekolte a rukách.

 

5 tipov, ako predchádzať dehydratácii

1. Dostatočne pite a jedzte stravu bohatú na vodu

Dostatočný pitný režim je dôležité dodržiavať nielen v lete, ale v tomto teplom období by ste skutočne mali dbať na zvýšený príjem tekutín. Odporúčaný denný príjem vody pre dospelého človeka je približne 2 litre. Pite vodu po celý deň, a to aj v prípade, že necítite smäd. Môžete si so sebou nosiť fľašu s vodou a popíjať ju počas dňa. Zabudnite na sladené nápoje a nahraďte ich vodou, nesladenou minerálkou, kokosovou vodou alebo bylinkovými čajmi.

Recept na skvelý ľadový čaj obohatený o kolagén na pleť, vlasy aj nechty nájdete v našom článku o tipoch na užívanie kolagénu bez príchute.

Veľa druhov ovocia a zeleniny obsahuje vysoký obsah vody a ich konzumáciou môžete ľahko hydratovať pleť zvnútra. Medzi ovocie bohaté na vodu patrí melón, uhorka, paradajky, jahody, jablká, pomaranče a grapefruit. Zo zeleniny sú skvelým zdrojom vody hladký listový špenát, brokolica, zeler, tekvica a cuketa.

 

2. Správne sa o pokožku starajte

Chcete vo svojej pleti udržať potrebnú vlhkosť, osviežiť sa a bojovať proti dehydratácii pleti? V tom prípade použite na každodenné osvieženie hydratačnú vodu v spreji, ktorá navyše zjednocuje pleť a redukuje jej začervenanie. Vodu nastriekajte na pleť a nechajte ju zaschnúť. Pokiaľ hydratačnú vodu nanesiete priamo na vatový tampón, môžete si tak dokonale vyčistiť pleť.

Čo keď už máte pleť krásne čistú? Aplikujte na ňu hydratačné sérum, ktoré pleť udrží hĺbkovo hydratovanú až po dobu 24 hodín, vyživí ju a pleti poskytne potrebnú regeneráciu.

Ako sa správne starať o pleť krok za krokom? To sa dozviete v našom článku o čistení pleti v pohodlí domova.

 

 

3. Chráňte sa pred slnkom a vonkajšími vplyvmi

Používajte krémy na pleť s dostatočným faktorom SPF a to aj v prípade, že je zamračené. Pozor si dajte aj na prehnané používanie klimatizácie, ktorá môže mať negatívny vplyv na vašu pokožku. Zvážte aj používanie zvlhčovačov vzduchu, ktoré udržia optimálnu vlhkosť vzduchu v miestnosti a pomôžu vám tak predchádzať nechcenému vysušovaniu pleti.

Viac o tom, prečo je dôležité chrániť svoju pokožku pred slnkom, sa dozviete v našom článku s názvom Čo je to SPF a prečo je dôležité ho v dnešnej dobe poznať.

4. Doplňte elektrolyty

Prečo sú elektrolyty vhodné na pleť? Pretože udržujú pleť hydratovanú, podporujú kožnú bariéru, zlepšujú elasticitu a pružnosť pleti, upokojujú a regenerujú. Aké nápoje s elektrolytmi zvoliť?

-kokosovú vodu

-aloe vera

-melónovú šťavu

-kefír

-ovocné šťavy

Pripravte si svoj drink bohatý na elektrolyty v pohodlí domova. Zmiešajte vodu, citrónovú šťavu, med a štipku soli a môžete vypiť!

 

5. Žite zdravo a hýbte sa

Obmedzte konzumáciu alkoholu a kofeínu, ktoré majú diuretické účinky a môžu prispieť k dehydratácii.

Pohyb a fyzická aktivita podporujú cirkuláciu krvi a distribúciu vody v tele a podporujú činnosť lymfatického systému, ktorý odstraňuje odpadové látky a toxíny z tela. Efektívna lymfatická cirkulácia navyše prispieva k lepšej hydratácii buniek. Pri cvičení sa však tiež nadmerne potíte, a preto nezabúdajte piť v priebehu cvičenia aj po ňom.

 

 

Rýchla hydratácia v pohodlí domova

Vyrobte si vlastnú hydratačnú masku na tvár z roztlačeného zrelého banánu a zmiešajte ho s lyžičkou olivového oleja. Aplikujte na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Banány sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré hydratujú a vyživujú pleť.

Vyskúšať môžete aj domácu masku na pleť z medu, bieleho jogurtu a avokáda pre rýchlu a účinnú hydratáciu. Naneste na pleť a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Potom opláchnite vlažnou vodou.

Rozmixujte uhorku a nalejte šťavu do formy na ľad. Mrazené kocky ľadu potom použite na jemné masírovanie tváre. Uhorka obsahuje veľa vody a vitamínov, ktoré osviežia a hydratujú pleť.

 

Ďalšie tipy na dodržiavanie pitného režimu

1. Pridajte do vody ovocie a bylinky, ktoré dodajú vode chuť a arómu a spríjemnia vám pitie. Skúste napríklad uhorku, mätu, jahody, citrón alebo pomaranč.

2. Majte vodu vždy po ruke a noste si so sebou fľašu s vodou kamkoľvek idete. Môžete si ju tiež nechať na stole v práci alebo doma.

3. Za každý liter vody, ktorý vypijete, si dajte malú odmenu v podobe čohokoľvek, čo máte radi, napríklad kúsok čokolády alebo čas strávený sledovaním filmu.

4. Označte si tiež v kalendári dni, kedy sa vám podarí vypiť dostatok vody, aby ste mohli sledovať váš pokrok a udržať si motiváciu.

5. Nečakajte, až budete cítiť smäd, ktorý už býva signálom dehydratácie. Je dôležité piť vodu aj v prípade, že necítite smäd.

 

Čo si z článku odniesť?

Dostatočný pitný režim je základom pre zdravú a žiarivú pleť. Správna hydratácia pokožky je nevyhnutná pre jej pružnosť, pevnosť a ochrannú funkciu. Dehydratovaná pleť je náchylnejšia na podráždenie, tvorbu jemných vrások a celkovému zašednutiu. Keď telo dostáva dostatok vody, bunky sa regenerujú rýchlejšie, zlepšuje sa prekrvenie a pleť vyzerá mladšie a zdravšie.

Navyše správny pitný režim pomáha vylučovať toxíny, čím znižuje riziko akné a ďalších kožných problémov. Hydratovať pleť by ste mali zvonku aj zvnútra zvnútra. Kombinácia vyváženého pitného režimu a kvalitnej kozmetickej starostlivosti vám môže priniesť viditeľné výsledky v podobe hebkej, pružnej a zdravej pleti.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.