• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Pásový opar - príčiny, príznaky a ako sa ho zbaviť

Pásový opar, známy aj pod odborným názvom herpes zoster, je vírusové ochorenie, ktoré môže spôsobiť nielen fyzickú bolesť, ale aj značné nepohodlie v každodennom živote. Tento stav je spôsobený reaktiváciou vírusu varicella-zoster, ktorý v tele pretrváva po prekonaní ovčích kiahní. Prejavuje sa charakteristickou vyrážkou a silnou bolesťou v postihnutej oblasti, obvykle na jednej strane tela. Vzhľadom na to, že pásový opar postihuje predovšetkým starších dospelých a osoby s oslabeným imunitným systémom, je dôležité vedieť, ako sa pred týmto ochorením chrániť a ako ho účinne liečiť. V tomto článku sa pozrieme na hlavné príčiny vzniku pásového oparu, rozoberieme jeho najčastejšie príznaky a ponúkneme praktické rady, ako s týmto ochorením bojovať. Okrem toho sa zameriame aj na prevenciu, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v ochrane pred touto nepríjemnou chorobou.

 

Čo je pásový opar?

Pásový opar vzniká, keď sa varicella-zoster vírus, ktorý zostal v tele po prekonaní ovčích kiahní, znovu aktivuje. Vírus zostáva nečinný v nervových bunkách miechy a mozgu. Keď sa imunita človeka oslabí, napríklad v dôsledku stresu, starnutia, choroby alebo užívania liekov, môže sa vírus znovu prebudiť a cestovať nervovými vláknami kože, kde spôsobí bolestivú vyrážku a ďalšie symptómy.

 

Príčiny vzniku

-oslabený imunitný systém

-chronický stres

-infekcia

-fyzická trauma

-imunosupresívne stavy

 

Príznaky oparu

Pásový opar (herpes zoster) sa prejavuje radom príznakov, ktoré sa obvykle vyvíjajú postupne. Príznaky môžu byť veľmi bolestivé a nepríjemné, a preto je dôležité ich včas rozpoznať.

Pálenie, brnenie alebo svrbenie na určitej časti tela, zvyčajne však iba na jednej strane. Bolesť môže byť veľmi intenzívna a zvyčajne sa objavuje niekoľko dní pred samotnou vyrážkou.

Vyrážka, ktorá má podobu červených škvŕn rýchlo sa meniacich v pľuzgieriky naplnené tekutinou. Vyrážka sa často vyskytuje v oblasti rebier alebo pása, ale môže sa objaviť aj na krku, tvári a ďalších častiach tela. Vyrážka sa vyskytuje v pásoch, z čoho pochádza názov pásový opar.

Pľuzgiere naplnené tekutinou sa obvykle začnú tvoriť niekoľko dní po výskyte vyrážky. Po prasknutí zanechávajú pľuzgiere malé vriedky, ktoré by sa mali za 2-4 týždne zahojiť.

Bolesť hlavy a únava môže pásový opar tiež sprevádzať. Chorí sa tak môžu cítiť celkovo slabí a schvácaní a môže sa objaviť aj horúčka.

Citlivosť postihnutej oblasti môže zhoršovať bolesť. Niektoré osoby môžu v tejto oblasti pociťovať mravčenie alebo brnenie.

 

Pásový vs. klasický opar

Pásový opar je spôsobený reaktiváciou varicella-zoster vírusu, ktorý je zodpovedný aj za ovčie kiahne. Tento vírus zostáva v tele neaktívny po prekonaní kiahní a môže sa neskôr znovu aktivovať ako pásový opar. Najčastejšie sa objavuje na trupe alebo v oblasti pása, často na jednej strane tela, v pásovito usporiadanej vyrážke pozdĺž nervových dráh.

Klasický opar je spôsobený herpes simplex vírusom. Existujú dva typy HSV-1, ktorý spôsobuje väčšinu prípadov oparov na perách a tvári a HSV-2, je pôvodcom väčšiny prípadov genitálneho oparu.

Pásový a klasický opar spôsobujú dva rozdielne vírusy. Zatiaľ čo s klasickým oparom si poradíte sami, pásový opar je závažnejší a vždy je nutné ho konzultovať s lekárom.

 

 

Nákazlivosť pásového oparu a ako sa prenáša?

Osoba s pásovým oparom je najviac nákazlivá, kým sa pľuzgiere nezacelia a nevytvoria krusty. Akonáhle sú pľuzgiere pokryté krustami, riziko prenosu vírusu sa výrazne znižuje, pretože vírus sa prenáša práve priamym kontaktom s pľuzgierikmi nakazeného.

Najväčšie riziko prenosu vírusu sú osoby, ktoré nikdy neprekonali ovčie kiahne alebo neboli očkované proti varicella-zoster vírusu. Títo ľudia môžu získať ovčie kiahne po kontakte s osobou s pásovým oparom.

 

Ako sa lieči pásový opar?

Pri pásovom opare je vždy nutné vyhľadať lekára a všetko s ním konzultovať. Na liečbu pásového oparu sa bežne používajú lieky zamerané na potlačenie vírusovej infekcie, známe ako antivirotiká, ktoré sú dostupné iba na lekársky predpis. Na trhu sú tiež k dispozícii masti s antivirotikami, ktoré je možné kúpiť bez predpisu, avšak ich účinok je skôr podporný.

Na zmiernenie bolesti sa odporúčajú lieky obsahujúce paracetamol alebo ibuprofén ak nim by ste mali užívať dostatočne vysoké dávky vitamínov skupiny B, ktoré sú kľúčové pre správnu funkciu nervového systému a podporu imunity.

Aby mohla pokožka dýchať, neprelepujte ju a noste voľné oblečenie. Aj po vyliečení bude pokožka citlivá, a preto ju odporúčame dostatočne hydratovať a chrániť ju pred škodlivým UV žiarením pomocou krému s SPF 50.

 

Pásový opar v tehotenstve

U tehotných žien je riziko reaktivácie varicella-zoster vírusu podobné ako pri zvyšku populácie. Pokiaľ však k reaktivácii dôjde, obvykle nepredstavuje výrazné riziko pre matku ani plod. Symptómy sú podobné ako u tehotných žien a zahŕňajú bolesť, svrbenie a vyrážku. Väčšina tehotných žien sa zotaví bez komplikácií.

U tehotnej ženy, ktorá má pásový opar, je riziko prenosu infekcie na plod nízke, pretože ide o reaktiváciu vírusu, nie o novú infekciu. Ak by tehotná žena dostala ovčie kiahne (primárna infekcia varicella-zoster vírusom) počas tehotenstva, riziká pre plod sú vyššie, najmä ak k tomu dôjde v prvom alebo druhom trimestri. Pásový opar však toto riziko výrazne nezvyšuje.

Liečba antivirotikami môže byť v tehotenstve použitá iba, ak je to nevyhnutné, ale vždy by mala byť starostlivo zvážená lekárom. Liečba symptómov, ako je bolesť a svrbenie, je dôležitá a zvyčajne zahŕňa bezpečné analgetiká a lokálne prípravky.

Dbajte na prevenciu aj v tehotenstve a užívajte vitamíny pre tehotné ženy po celú dobu tehotenstva, aby ste posilnili svoju imunitu a pomohli tak zvýšeniu obranyschopnosti vášho tela.

 

Pásový opar u detí

Pásový opar u detí je menej častý ako u dospelých, ale môže sa vyskytnúť, najmä u detí, ktoré prekonali ovčie kiahne v ranom veku. Podobne ako u dospelých sa u detí objaví červená vyrážka a pľuzgiere na jednej strane tela, obvykle v oblasti trupu alebo tváre.

Liečba antivirotikami je u detí menej bežná, ale môže byť odporúčaná v závažných prípadoch alebo ak má dieťa oslabený imunitný systém. Liečba zahŕňa podávanie liekov proti bolesti a svrbeniu. U menších detí môže byť užitočná aj aplikácia lokálnych prípravkov na zmiernenie nepríjemných pocitov.

Podporujte imunitu svojich najmenších pomocou imuno sirupu pre deti a pravidelne im dodávajte všetky vitamíny, ktoré potrebujú.

 

 

Aké sú možné komplikácie pásového oparu?

Postherpetická neuralgia

Postherpetická neuralgia sa objavuje v dôsledku poškodenia nervov, ku ktorému dochádza počas infekcie varicella-zoster vírusom, ktorý spôsobuje pásový opar. Tento vírus napáda nervy a okolité tkanivá, čo môže viesť k trvalému poškodeniu nervových vlákien. Poškodené nervy potom môžu vysielať chybné signály do mozgu, čo spôsobuje chronickú bolesť, aj keď vyrážka a ďalšie príznaky pásového oparu už odzneli.

 

Zápal mozgových blán

V niektorých prípadoch môže vírus cestovať po nervoch do centrálneho nervového systému (CNS), čo vedie k zápalu mozgových blán, teda k meningitíde. Tento zápal vzniká, keď vírus napadne meningy, ochranné vrstvy pokrývajúce mozog a miechu.

 

Očné komplikácie

Pásový opar môže postihnúť aj oko, čo vedie k rôznym závažným očným komplikáciám. Tento stav sa označuje ako herpes zoster ophthalmicus. Pásový opar v oku môže spôsobiť vážne poškodenie zraku a môže viesť až k jeho strate, a preto vždy vyhľadajte svojho lekára, ktorý vám poradí, ako postupovať a predpíše vám konkrétnu liečbu.

 

Prevencia pásového oparu

1. Očkovanie

Očkovanie môže pomôcť nielen zabrániť vzniku pásového oparu, ale aj znížiť riziko vzniku jeho komplikácií, ako je postherpetická neuralgia. Očkovanie proti pásovému oparu sa oplatí obzvlášť u osôb so zníženou imunitou a po 50. veku života, kedy ste na výskyt pásového oparu náchylnejší.

 

2. Posilnenie imunitného systému

B komplex – vitamíny B komplexu, najmä B1, B6 a B12, sú kľúčové pre správnu funkciu nervového systému. Pomáhajú pri regenerácii nervových buniek a udržujú nervy zdravé, čo môže byť dôležité pri prevencii reaktivácie vírusu, ktorý zostáva v nervových gangliách.

Vitamín C - zdravý imunitný systém je kľúčový na kontrolu a potlačenie varicella-zoster vírusu, ktorý spôsobuje pásový opar. Pravidelný príjem vitamínu C môže pomôcť znížiť riziko vzniku oparu tým, že posilní obranyschopnosť tela.

Zinok - dostatočný príjem zinku môže pomôcť znížiť pravdepodobnosť reaktivácie varicella-zoster vírusu a tým aj výskyt pásového oparu. Zinok tiež podporuje rýchlejšie zotavenie, pokiaľ už k infekcii dôjde

Vitamín D - nízke hladiny vitamínu D sú spojené s vyšším rizikom infekcií, vrátane vírusových. Udržiavanie dostatočnej hladiny vitamínu D môže pomôcť predísť reaktivácii vírusu spôsobujúceho pásový opar a podporiť rýchlejšie uzdravenie

Omega 3 mastné kyseliny - pravidelný príjem omega-3 mastných kyselín môže pomôcť udržať zápalovú reakciu tela pod kontrolou, čo znižuje pravdepodobnosť vzniku pásového oparu. Tiež podporujú celkovú imunitnú funkciu, čo je kľúčové pre prevenciu vírusových infekcií

 

 

3. Vyhýbanie sa stresu

Praktiky ako meditácia, jóga, mindfulness, pravidelné cvičenie a hlboké dýchanie môžu pomôcť znížiť hladinu stresu. Správna technika zvládania stresu môže pomôcť udržať imunitný systém silný a znížiť riziko reaktivácie vírusu.

Pokiaľ sa cítite preťažení stresom, je dobré vyhľadať podporu od blízkych, terapeutov alebo poradenských služieb. Vyskúšať môžete aj prírodné prípravky na podporu fyzickej i psychickej pohody, ktoré sú vhodné aj na zlepšenie spánku. Riešenie psychických problémov včas môže pomôcť predísť fyzickým ochoreniam, vrátane pásového oparu.

O zvládaní stresu sa viac dozviete v našom predchádzajúcom článku o tipoch na zvládanie stresu.

 

4. Zdravý životný štýl

Vyvážená strava, pravidelné cvičenie a obmedzenie alkoholu a fajčenie prispievajú k udržaniu silného imunitného systému. Zdravý životný štýl tiež pomáha telu lepšie sa vysporiadať so stresom a udržať vírus pod kontrolou.

Ako si správne poskladať jedálniček tak, aby bol zdravý a dodával vášmu telu všetky potrebné živiny sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

5. Časté umývanie rúk a nezdieľanie uterákov

Časté umývanie rúk pomáha odstrániť potenciálne kontaminované častice z pokožky, čím sa znižuje riziko, že sa vírus dostane na iné časti tela alebo na osoby okolo. Pokiaľ osoba s pásovým oparom nedostatočne umýva ruky, môže ľahko preniesť vírus na predmety, ktoré potom používajú ostatní. Umývanie rúk s použitím mydla a vody eliminuje vírus a zabraňuje jeho šíreniu.

Uteráky môžu byť kontaminované vírusovými časticami z pľuzgierov. Pokiaľ sa používané uteráky zdieľajú, môžu sa vírusové častice preniesť na pokožku iných osôb. Nezdieľanie uterákov zabraňuje priamemu kontaktu s kontaminovanými predmetmi, čím sa znižuje riziko prenosu vírusu.

 

Čo si z článku odniesť?

Pásový opar môže byť nielen bolestivým, ale aj vysoko nepríjemným ochorením, ktoré výrazne ovplyvňuje kvalitu života. Je dôležité venovať pozornosť nielen príznakom a liečbe, ale aj preventívnym opatreniam, ktoré môžu výrazne znížiť riziko vzniku tohto ochorenia. Udržiavanie silného imunitného systému, pravidelná hygiena, vyhýbanie sa stresu a vhodné očkovanie zohrávajú kľúčovú úlohu v prevencii pásového oparu.

Včasná diagnostika a efektívna liečba môžu minimalizovať bolesť a zabrániť komplikáciám, ako je postherpetická neuralgia. Informovanie sa o tomto ochorení a dodržiavanie odporúčaných preventívnych krokov vám môžu pomôcť chrániť nielen seba, ale aj svojich blízkych. Nezabudnite konzultovať so svojím lekárom, ak máte akékoľvek obavy alebo otázky týkajúce sa pásového oparu.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.