• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Menopauza - všetko, čo potrebujete vedieť, kompletný sprievodca

Menopauza je prirodzený biologický proces, ktorý skôr či neskôr postihne každú ženu, preto je dôležité dozvedieť sa o nej čo najviac a pripraviť sa na ňu. Ak práve prechádzate menopauzou, určite oceníte užitočné rady v dnešnom článku, ktoré vám pomôžu čeliť jej s gráciou a zmierniť jej príznaky

 

Čo je menopauza a kedy nastáva?

Menopauza je prirodzený biologický proces, ktorým musí prejsť každá žena, keď sa jej skončí plodné obdobie a zastaví sa menštruačný cyklus. O menopauze hovoríme vtedy, keď je žena bez menštruácie 12 mesiacov.

Presný dátum nástupu menopauzy sa nedá s istotou predpovedať, pretože ho ovplyvňuje kombinácia genetických a environmentálnych faktorov. Priemerný vek nástupu menopauzy v Českej republike je 51,4 roka.

 

 

4 fázy menopauzy

1. Premenopauza

Ide o fázu, ktorá sa začína približne 4 roky pred poslednou menštruáciou ženy a trvá až do nástupu samotnej menopauzy. Počas premenopauzy sa spomaľuje funkcia vaječníkov a začína klesať produkcia hormónov. Menštruácia sa stále vyskytuje, ale môže byť nepravidelná a žena môže pociťovať príznaky blížiacej sa menopauzy v podobe výkyvov nálad, migrén alebo citlivosti a bolestivosti prsníkov

 

2.Perimenopauza

V tejto fáze sa uvoľňuje menej vajíčok ako vo fáze pred menopauzou a príznaky sú intenzívnejšie. Môžete začať pociťovať návaly horúčavy alebo ťažkosti so spánkom a sústredením. Napriek týmto príznakom a zníženej produkcii vajíčok stále existuje možnosť, že dôjde k otehotneniu

 

3. Menopauza

O menopauze hovoríme, keď je žena bez menštruácie 12 mesiacov. Po tomto čase už žena nemôže otehotnieť, pretože vaječníky už nepracujú a neuvoľňujú vajíčka. Hladina estrogénu v tele klesá a môžu sa vyskytnúť intenzívne príznaky menopauzy, ako je priberanie na váhe, vypadávanie vlasov, suchosť pošvy alebo bolesti chrbta

 

4. Postmenopauza

Ide o obdobie po menopauze, keď žena nemala menštruáciu viac ako rok a vaječníky prestali produkovať vajíčka. Príznaky menopauzy by mali postupne ustupovať, ale hladina estrogénu v tele zostáva nízka, čo môže stále spôsobovať problémy, ako sú návaly horúčavy, nočné potenie alebo zmeny nálad

 

Hormonálne zmeny v menopauze a ich vplyv

Menopauza, prirodzená fáza života ženy, je charakterizovaná poklesom produkcie hormónov estrogénu a progesterónu. Estrogén zohráva kľúčovú úlohu v reprodukčnom systéme ženy, reguluje menštruačný cyklus a podporuje zdravie maternice, vagíny a prsníkov. Ovplyvňuje tiež zdravie kostí, kardiovaskulárneho systému a vplýva na náladu. Progesterón je dôležitý pre udržanie tehotenstva a podporuje vývoj mliečnych žliaz a sliznice maternice. Počas menopauzy oba tieto hormóny klesajú a ich nízke hladiny v tele sú zodpovedné za nepríjemné fyzické a psychické príznaky menopauzy

 

 

Čo je predčasná menopauza?

O predčasnej menopauze hovoríme vtedy, keď sa menštruačný cyklus zastaví pred 40. rokom života. Nie je možné jednoznačne povedať, prečo k predčasnej menopauze dochádza, ale na vine môžu byť niektoré lieky, genetické predispozície alebo niektoré autoimunitné ochorenia

Príznaky menopauzy

Menopauza nie je len o absencii menštruácie. Je to obdobie hormonálnych zmien, ktoré so sebou prináša celý rad nepríjemných fyzických a psychických príznakov, ako napr:

-nepravidelné alebo žiadne menštruačné krvácanie 

-návaly horúčavy

-zvýšená únava 

-výkyvy nálad 

-znížené libido 

-nočné potenie 

-bolesti hlavy 

-poruchy spánku 

-zvýšené búšenie srdca

-zmeny telesnej hmotnosti

-bolesti kĺbov a svalov 

-rednutie vlasov

-suchá pokožka

-inkontinencia

 

Dlhodobé účinky menopauzy na zdravie a kvalitu života

Ako už bolo spomenuté, menopauza je náročné obdobie v živote ženy, ktoré prináša celý rad príznakov ovplyvňujúcich život ženy. Menopauza môže mať dlhodobý vplyv na život a zdravie ženy a môže viesť napríklad k zvýšenému riziku chronických ochorení, zmenám nálady a duševného zdravia, zmenám v sexuálnom živote a fyzickým zmenám, ako je nárast hmotnosti, tenšia a suchšia pokožka náchylnejšia na tvorbu vrások a rednutie vlasov, ktoré nadmerne vypadávajú. Menopauza býva pre ženy náročným obdobím, preto je dôležité vedieť, ako si celý proces straty menštruácie čo najviac uľahčiť.

 

Ako sa vyrovnať s nepríjemnými príznakmi menopauzy?

Počas menopauzy musí žena prejsť množstvom nepríjemných fyzických a psychických problémov, preto vám prinášame niekoľko tipov, ako toto obdobie prežiť s čo najväčším komfortom.

1. VENIRA kapsule menopauza

Bojujete s nepríjemnými dôsledkami menopauzy, nič nezaberá a vy už jednoducho neviete, čo robiť? 

Vyskúšajte prírodný doplnok stravy pre ženy, ktorý bol špeciálne vyvinutý tak, aby vám pomohol zmierniť nepríjemné príznaky menopauzy a zvýšil váš komfort počas celého obdobia. Zoznámte sa s kapsulami Menopauza, ktoré obsahujú 160 mg červenej ďateliny a 10 ďalších účinných látok vrátane vitamínu C, ženského ženšenu a čínskej pivonky, ktoré podporujú ženskú pohodu a osviežujú telo a myseľ. Obsahuje izoflavóny, ktoré pôsobia ako fytoestrogény, ktoré sú podobné ľudskému estrogénu a kompenzujú klesajúcu hladinu estrogénu, odstraňujú únavu, podráždenosť a poruchy spánku. 

Extrakt z prasličky bohatý na kremík poteší aj ženy, ktoré túžia po krásnych nechtoch, zdravej pokožke a silných kostiach. Ak si chcete udržať duševnú pohodu a pokojnejšie zvládať akékoľvek výkyvy emocionálnych nálad, určite by ste mali vyskúšať tieto kapsule.

Balenie obsahuje 80 kapsúl, čo pri užívaní 1 kapsuly ráno a 1 večer predstavuje kúru na 40 dní. Kapsuly užívajte pred jedlom, počas jedla alebo tesne po ňom a zapite ich dostatočným množstvom tekutiny. Kapsuly pre pokojnú menopauzu môžete užívať dlhodobo a nemusíte robiť prestávku medzi jednotlivými baleniami

 

Čo získate pravidelným užívaním kapsúl proti menopauze?

-úľavu od nepríjemných príznakov menopauzy 

-zvýšenie libida 

-zníženie nočného potenia, návalov horúčavy a zmien nálad 

-zabránenie únave a zvýšenie energie 

-zachovanie normálneho fungovania ženského urogenitálneho systému 

-podpora správnej funkcie nervového systému 

-zdravie a pevnosť kostí

-podporujú pohodu žien
 
 Popis obrázku

 

 

2. Pohyb a zdravá strava

Pravidelný pohyb je dôležitý nielen v menopauze. Pravidelné cvičenie alebo chôdza aspoň 30 minút 3-krát týždenne vám pomôže udržať si optimálnu telesnú hmotnosť a môže mať pozitívny vplyv na zmiernenie príznakov menopauzy.

Neskúšajte žiadne drastické diéty, ale dbajte na pestrú, zdravú a vyváženú stravu bohatú na všetky živiny, vitamíny a minerály. Jedzte menšie porcie 5-krát denne, zbytočne sa neprejedajte, ale ani nehladujte. Vyhýbajte sa priemyselne spracovaným potravinám, ktoré obsahujú chemické dochucovadlá a glutamáty, a obmedzte alkohol a fajčenie.

Dbajte na dostatok ovocia a zeleniny a kvalitných sacharidov, ako je hnedá ryža, celozrnný chlieb a cestoviny. Rovnako dôležité sú aj bielkoviny, ktoré získate napríklad z mäsa, mliečnych výrobkov, vajec alebo rýb. Ak ste vegetarián alebo vegán, siahnite po orechoch, semienkach alebo strukovinách

Ďalšie stravovacie tipy

Čítajte etikety na potravinách. To, že potravina vyzerá zdravo, ešte neznamená, že je zdravá. 

Každé jedlo sa snažte doplniť zeleninou, surovou alebo varenou. 

Znížte príjem cukru a soli

Aspoň raz týždenne jedzte kyslomliečne výrobky a strukoviny

Pite veľa čistej vody, nesladených čajov a ovocných alebo zeleninových štiav 

Zdravá strava vám pomôže cítiť sa dobre vo svojom tele, ale môže tiež pomôcť zmierniť nepríjemné príznaky celého obdobia menopauzy. 

 

3. Riadenie stresu

Stres zvyšuje hladinu kortizolu v tele, čo môže zhoršiť príznaky menopauzy, najmä nočné potenie alebo návaly horúčavy. Ženy počas menopauzy pociťujú poruchy spánku a nadmerný stres tieto poruchy zhoršuje a môže viesť k dlhodobej nespavosti, preto venujte pozornosť činnostiam, ktoré vám pomôžu cítiť sa uvoľnene a umožnia vám relaxovať

 

4. Doprajte si dostatok spánku

Dostatok spánku je dôležitý pre vaše celkové zdravie a pohodu a počas menopauzy zohráva obzvlášť dôležitú úlohu, pretože vám dodá energiu, ktorú potrebujete na zvládnutie každodenných činností aj počas tohto nepríjemného obdobia. Okrem toho je kvalitný spánok prospešný pre správny imunitný systém, zlepšuje náladu a posilňuje kognitívny systém.

 

 

Ďalšie užitočné tipy na zvládnutie menopauzy

1. Noste oblečenie z priedušných materiálov a snažte sa vyhýbať syntetickým látkam, ktoré môžu zadržiavať teplo a zhoršovať návaly horúčavy. Noste bavlnu, ľan a iné prírodné materiály, ktoré umožňujú vašej pokožke dýchať.

2. Používajte chladiace vankúšiky, chladiace gély a ventilátory, ktoré vám pomôžu ochladiť sa počas návalov horúčavy. Dávajte si tiež chladnú sprchu alebo kúpeľ, pravidelne vetrajte spálňu a udržiavajte miestnosť, v ktorej spíte, príjemne chladnú. 

3. Vyhýbajte sa kofeínu, alkoholu, koreneným jedlám a stresu, pretože tieto faktory môžu zhoršiť príznaky menopauzy, ako sú návaly horúčavy. 

4. Pravidelné cvičenie pomôže zmierniť príznaky menopauzy a zlepšiť váš celkový zdravotný stav. Medzi vhodné aktivity patrí chôdza, plávanie alebo joga.

5. Posilňujte svaly panvového dna, pretože slabé panvové dno môže viesť k inkontinencii moču. Kegelove cvičenia môžu pomôcť s posilnením panvových svalov a zlepšením kontroly močového mechúra. 

6. Dbajte na dostatočný príjem vápnika a vitamínu D, pretože sú dôležité pre zdravie kostí, ktoré je v menopauze narušené. Uistite sa, že máte dostatok týchto živín zo stravy alebo doplnkov stravy.

7. Ak pociťujete závažné príznaky menopauzy, neváhajte vyhľadať pomoc lekára alebo psychológa. Existuje mnoho možností liečby, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

 

Čo si z článku vziať?

Menopauza je prirodzenou súčasťou života, s ktorou sa skôr či neskôr stretne každá žena, preto sa nebojte o nej hovoriť. Príznaky menopauzy môžu byť veľmi nepríjemné a obmedzujúce, preto sa snažte dodržiavať všetky naše tipy na zmiernenie príznakov menopauzy. Odstrániť nočné potenie, návaly horúčavy, zmeny nálad a únavu pomôže prírodný doplnok stravy Menopauza Kapsule na zníženie ťažkých príznakov menopauzy. S fyzickými a psychickými príznakmi menopauzy pomôže aj zdravá strava, pravidelné cvičenie, eliminácia stresu či dostatok spánku

Pamätajte, že každá žena prechádza menopauzou inak. Nebojte sa kombinovať rôzne tipy, aby ste našli metódu, ktorá vám najlepšie vyhovuje. Nebojte sa o menopauze hovoriť, a ak máte vážne psychické alebo fyzické problémy, neváhajte vyhľadať pomoc odborníka. 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.