• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Letná únava – čo ju spôsobuje a ako sa jej zbaviť?

Letné mesiace sú často synonymom pre dovolenky, slnečné dni a nekonečné vonkajšie aktivity. Napriek tomu mnoho ľudí zápasí s pocitom únavy, ktorý im bráni plne si vychutnať krásy tohto obdobia. Letná únava môže byť spôsobená množstvom faktorov, od dehydratácie a nedostatku spánku až po zvýšenú fyzickú aktivitu a zmeny v stravovaní. Pochopenie týchto príčin je prvým krokom k nájdeniu účinných stratégií, ako sa s touto sezónnou únavou vysporiadať. V tomto článku sa pozrieme na hlavné príčiny letnej únavy a ponúkneme praktické tipy, ako ju prekonať a užiť si leto plnými dúškami.

 

 

Čo spôsobuje letnú únavu a letargiu?

Je dôležité si uvedomiť, že letná únava nie je len o fyzickej vyčerpanosti, ale aj o psychickom stave. Kombinácia vysokých teplôt, zmien v dennom režime a zvýšenej expozície slnečnému žiareniu môže ovplyvniť vašu celkovú pohodu.

Vysoké teploty - Extrémne teploty môžu naše telo vyčerpať. Telo sa musí viac snažiť udržať stabilnú teplotu, čo môže viesť k únave. Okrem toho, horúce počasie môže spôsobiť stratu chuti do jedla, čo vedie k nižšiemu príjmu energie.

Dehydratácia - Letné horúčavy môžu viesť k rýchlej dehydratácii, čo je jeden z hlavných faktorov spôsobujúcich únavu. Telo stráca vodu potením, a pokiaľ ju dostatočne nedopĺňame, môže to ovplyvniť naše fyzické aj psychické schopnosti.

Nedostatok spánku - Dlhšie dni a kratšie noci môžu narušiť váš spánkový rytmus. Kombinácia teplého počasia a zvýšenej aktivity môže viesť k nedostatočnému odpočinku, čo sa prejavuje zvýšenou únavou.

Zmeny v stravovaní - Letné mesiace často prinášajú zmeny v jedálničku. Grilovanie, zmrzlina a ľahké šaláty môžu byť chutné, ale niekedy postrádajú potrebné živiny, ktoré naše telo potrebuje na udržanie energie.

Alergia - Letné mesiace sú tiež obdobím zvýšeného výskytu peľových alergií. Alergické reakcie môžu viesť k únave, a to najmä v prípade, že sa nelieči správne.

 

 

Ako potenie ovplyvňuje letnú únavu?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo potenie môže viesť k únave, je dehydratácia. Pri potení telo stráca nielen vodu, ale aj elektrolyty, ako sú sodík a draslík, ktoré sú kľúčové pre správnu funkciu svalov a nervov. Nedostatok tekutín a elektrolytov môže viesť k pocitu vyčerpania a únavy.

Keď sa telo snaží ochladiť, využíva na to energiu. Zvýšené potenie počas fyzickej aktivity alebo pobytu na slnku môže viesť k vyčerpaniu telesných zásob energie, čo spôsobuje únavu.

 

 

Ako sa zbaviť letnej únavy?

1. Chráňte sa pred slnkom

Vysoké vonkajšie teploty a celkovo teplé počasie môže nielen negatívne ovplyvňovať vaše zdravie, ale taktiež viesť k zvýšenej únave, a preto sa dostatočne chráňte pred UVA aj UVB slnečným žiarením pomocou produktov s vysokým faktorom SPF. Vyhýbajte sa slnku v čase, keď je najsilnejší. Vonku sa pohybujte skôr dopoludnia alebo neskôr večer, cez poludnie sa ukryte do tieňa. Noste slnečné okuliare a pokrývky hlavy.

 

2. Hydratujte pokožku zvonku aj zvnútra

Pite dostatok vody po celý deň. Odporúča sa minimálne 2 litre denne, ale pri zvýšenej fyzickej aktivite alebo horúcom počasí by ste mali príjem vody zvýšiť. Slnko pokožku vysušuje, a preto ju nezabúdajte pravidelne hydratovať pomocou hydratačnej kozmetiky vhodnej na tvár. Na celé telo odporúčame použiť marhuľové telové mlieko, ktoré jej dodá neodolateľný pocit sviežosti.

Pokiaľ chcete zistiť, ako voda ovplyvňuje pleť, prečítajte si náš predchádzajúci článok.

 

3. Dostatočne spite

Dostatočne a kvalitne spať môže mať obzvlášť v letných mesiacoch naozaj náročné. Letné dni sú dlhšie, čo môže narušiť váš spánkový režim. Svetlo ovplyvňuje produkciu melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánok. Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim. Zatemnite spálňu a udržujte ju chladnú. Pokiaľ je to nutné, použite ventilátor alebo klimatizáciu.

Chcete zaspať už do 30 minút? Vyskúšajte ústny sprej s melatonínom, ktorý vám pomôže rýchlo zaspať a skvalitní váš spánok. Preferujete skôr ovocné drinky, ktoré vás uvoľnia a navodia pocit pokoja? V tom prípade je pre vás relax komplex s jahodovou príchuťou ten pravý.

O spánku sa dozviete viac v našom predchádzajúcom článku s názvom Spánok a jeho fáza: čo musíte vedieť?

 

 

4. Jedzte vyvážene

Zahrňte do svojej stravy potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Ovocie, zelenina, celozrnné produkty a bielkoviny vám dodajú potrebnú energiu. Vyvarujte sa ťažkým a tučným jedlám, ktoré môžu zaťažovať váš tráviaci systém. Chcete do svojho jedálnička zaradiť proteín a neviete, ktorý zvoliť? S rozhodnutím vám pomôže náš článok o proteínoch.

O správnej skladbe jedálnička sa dozviete viac v našom článku s názvom Ako čo najrýchlejšie schudnúť? Poradíme vám krok za krokom.

 

5. Skúste vymeniť alkoholické drinky za super greens

Alkohol a kofeín môžu prispieť k dehydratácii a narušiť váš spánkový režim, čo je obzvlášť v letných mesiacoch nežiaduce. Vymeňte alkoholické drinky za super greens, ktoré vám pomôžu účinne bojovať nielen s únavou, ale aj s nafúknutým bruchom a zlým zažívaním.

Ďalšie dôvody, prečo dať super greens šancu, zistíte v našom článku o výhodách super greens.

 

6. Relaxujte a pracujte so stresom

Stres môže výrazne ovplyvniť vašu energiu. Zaraďte do svojho denného režimu relaxačnej techniky ako meditáciu, jogu alebo dychové cvičenia. Relaxácia pomáha obnoviť energiu a zlepšiť celkovú pohodu. Tiež si každý deň nájdite aspoň chvíľu pre seba.

Ak sa vám nedarí eliminovať stres, nech sa snažíte, ako chcete, vyskúšajte naše prírodné prípravky na redukciu stresu a navodenie pocitu pokoja a uvoľnenia alebo zistite 15 tipov, ako zvládať stres efektívne a jednoducho.

Ako sa na vás môže stres podpísať a prečo je dobré s ním zatočiť, zistíte v našom článku o strese a jeho fyzických príznakoch.

 

Čo si z článku odniesť?

Letná únava môže byť nepríjemným spoločníkom počas mesiacov, kedy by sme mali naberať energiu zo slnka a užívať si voľné chvíle s rodinou a priateľmi. Avšak s niekoľkými jednoduchými zmenami vo vašom dennom režime a starostlivosťou o svoje telo aj myseľ, môžete účinne znížiť pocity vyčerpania a znovu získať vitalitu. Pravidelná hydratácia, vyvážená strava, kvalitný spánok a adekvátny odpočinok sú kľúčovými faktormi, ktoré vám pomôžu prekonať únavu a plne využiť všetky výhody letného obdobia.

Pamätajte, že letná únava je častým problémom, ale nie je neriešiteľná. Načúvajte svojmu telu, rešpektujte jeho potreby a nebojte sa urobiť si čas na relaxáciu a regeneráciu. Zaistíte tak, že letné mesiace budú plné radosti, energie a nezabudnuteľných zážitkov. Vyskúšajte naše tipy a zažite leto, na ktoré budete radi spomínať.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.