• Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček

Intímna hygiena - Prečo je taká dôležitá a aké produkty si vybrať?

Intímne oblasti sú citlivé a vyžadujú si špecifickú starostlivosť, ktorá sa líši od bežnej hygieny zvyšku tela. Zanedbávanie intímnej hygieny môže viesť k nepríjemným a dokonca vážnym zdravotným komplikáciám. V tomto článku sa dozviete, prečo je intímna hygiena taká dôležitá, ako sa správne starať o svoje intímne partie a aké výrobky na to používať.

 

Intímna hygiena a ženská mikroflóra

Ženská intímna mikroflóra, nazývaná aj vaginálny mikrobióm, je zložitý ekosystém pozostávajúci z miliárd mikroskopických organizmov, väčšinou baktérií, ktoré sa nachádzajú v ženských intímnych oblastiach. Táto krehká rovnováha prospešných a škodlivých baktérií zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia ženských pohlavných orgánov a celkového zdravia žien.

Mikroflóra vytvára bariéru, ktorá chráni pohlavný orgán ženy pred škodlivými baktériami a hubami, ktoré by mohli spôsobiť napríklad infekcie močových ciest. Správna ženská mikroflóra je zároveň dôležitá pre udržiavanie mierne kyslého pH ženských intímnych partií, ktoré je nehostinné pre škodlivé mikroorganizmy.

 

Laktobacily a pH

Laktobacily sú baktérie, ktoré rozkladajú cukry prítomné v pošve a produkujú kyselinu mliečnu, ktorá znižuje pH pošvy na hodnoty okolo 3,5-4,5, čo vytvára prirodzené kyslé prostredie. Patogénne mikroorganizmy, ako sú baktérie spôsobujúce bakteriálnu vaginózu alebo kvasinky spôsobujúce kvasinkové infekcie, preferujú prostredie s vyšším pH, a preto práve nižšie pH vytvorené kyselinou mliečnou produkovanou laktobacilami bránia rastu týchto patogénov a chránia tak pred vaginálnymi infekciami.

Aké faktory majú vplyv na zmenu prirodzeného ženského prostredia?

- strava

- stres

- menštruačný cyklus

- tehotenstvo

- antikoncepcia alebo antibiotiká

 

 

5 dôvodu, prečo venovať pozornosť intímnej hygiene

Intímna hygiena je nesmierne dôležitá a vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Prečo by ste mali dbať o svoje intímne partie?

 

1. Predídete infekciám

Intímna oblasť je domovom mnohých druhov baktérií, z ktorých niektoré môžu byť škodlivé. Správna intímna hygiena pomáha tieto baktérie kontrolovať a predchádzať nepríjemnostiam v podobe kvasinkových infekcií, bakteriálnym vaginózam a zápalovým ochoreniam panvových orgánov.

 

2. Udržíte si prirodzené pH

Laktobacily sú prospešné baktérie, ktoré prirodzene žijú v pošve a produkujú kyselinu mliečnu. Kyselina mliečna znižuje pH pošvy na hodnoty okolo 3,5-4,5, čím vytvára kyslé prostredie, ktoré je pre laktobacily priaznivé a zároveň bráni rastu škodlivých baktérií preferujúcich alkalické prostredie.

 

3. Budete sa cítiť sebavedome a komfortne

Správna intímna hygiena vám môže dať pocit sebavedomia a istoty a vy sa tak môžete cítiť čisto a sviežo a to vám môže pomôcť cítiť sa lepšie sami so sebou.

 

 

4. Predídete podráždeniu

Pravidelné umývanie vonkajšej oblasti genitálií jemným mydlom a vlažnou vodou pomáha odstraňovať nečistoty, baktérie a pot, ktoré môžu viesť k podráždeniu.

 

5. Minimalizujete riziko infekcie pri menopauze a hormonálnych zmenách

Menopauza a hormonálne zmeny s ňou spojené prinášajú do života ženy množstvo fyziologických zmien, ktoré ovplyvňujú aj intímne zdravie. Zníženie hladiny estrogénu v tomto období vedie k sérii zmien v pošve, napríklad k stenčeniu sliznice pošvy, ktorá sa stáva náchylnejšou k podráždeniu. Udržiavanie čistoty a hydratácia vonkajšej oblasti genitálií pomáha chrániť stenčenú a citlivú sliznicu pošvy v menopauze.

Aké produkty pre starostlivosť o intímne partie zvoliť?

Nepoužívajte klasické mydlá, ktoré narúšajú prirodzené pH, dráždia citlivú pokožku a ničia prospešné baktérie. Vždy siahnite po prípravkoch, ktoré sú vyvinuté presne tak, aby poskytli vašim intímnym partiám tú najlepšiu starostlivosť. Špeciálne pre ženskú intímnu hygienu sme vyvinuli 2 produkty, ktoré vám pomôžu s každodennou intímnou hygienou. Dáte prednosť gélu alebo pene? Oba produkty vám poskytnú tú najlepšiu možnú starostlivosť. Penu odporúčame pre veľmi citlivú kožu, na obdobie tehotenstva či šestonedelia alebo na holenie. Po géle siahnite v prípade, že vás trápi nepríjemná aróma či svrbenie intímnej oblasti. Oba produkty môžete samozrejme použiť aj v prípade, že vás netrápi žiadny problém, v takom prípade záleží čisto na tom, či preferujete gélovú alebo penovú konzistenciu.

 

Intímna umývacia pena s tea tree

Pokiaľ chcete svojim intímnym partiám poskytnúť tú najlepšiu kvalitu, vyskúšajte intímnu umývaciu penu s tea tree olejom, ktorá je obohatená o extrakt z nechtíka lekárskeho a 11 ďalších prírodných účinných zložiek a je určená pre každodennú šetrnú intímnu hygienu, ktorá zaistí vyrovnané pH, zjemní pokožku, hydratuje ju a je vhodná aj pre citlivú a podráždenú kožu.

Penu odporúčame tiež, ak ste v očakávaní alebo v šestonedelí, pretože dokáže rešpektovať zvláštnu starostlivosť a ochranu intímnych partií práve v tomto období. V prípade, že túžite po dlhotrvajúcom pocite sviežosti a hľadáte produkt, ktorý je možné použiť aj na holenie, ktorý je vhodný aj pre citlivú a podráždenú kožu a navyše ho môžete používať aj počas tehotenstva a pôrodu, intímna umývacia pena je jasnou voľbou. Pena je navyše prírodná, vegánska, nevysušuje pokožku a pôsobí regeneračne. Malé množstvo prípravku naneste na intímne partie, vmasírujte a potom dôkladne opláchnite.

 

 

VENIRA intímny umývací gél

Tento prírodný a vegánsky produkt s niacínamidom a ďalšími 31 účinnými látkami vrátane aloe vera, nechtíka lekárskeho a harmančeka pravého, sa stane vaším pomocníkom pri regulácii kožnej mikroflóry a pH v intímnej oblasti a navyše prispeje k neutralizácii nepríjemných pachov.

Gél odporúčame pre všetky ženy, ktoré trápia nepríjemné svrbenie spôsobené nedostatočnou hydratáciou pokožky. Súčasne si gél poradí aj s neutralizáciou nepríjemných pachov. Prírodný intímny umývací prípravok je vhodný pre všetky ženy bez ohľadu na vek a typ pokožky, pretože bol navrhnutý presne tak, aby vyhovoval všetkým ženám bez ohľadu na vekovú kategóriu.

 

Všeobecné zásady pre správnu intímnu hygienu

Vyberajte šetrné umývacie prostriedky a vyhnite sa drsným mydlám a parfumovaným produktom, ktoré narúšajú pH a dráždia citlivú pokožku. Stavte na špeciálne intímne gély s vyváženým obsahom látok, ktoré podporujú zdravú mikroflóru.

Dodržujte správnu techniku umývania a umývajte sa smerom spredu dozadu, aby ste zabránili šíreniu baktérií z konečníka do pošvy. Používajte dostatok vlažnej vody a opláchnite všetky zvyšky umývacieho prostriedku.

Nepreháňajte to s hygienou, pretože správna intímna hygiena je síce dôležitá, ale nadmerné umývanie môže narušiť prirodzenú rovnováhu mikroflóry, a preto sa odporúča sprchovať sa 1x denne, s výnimkou horúcich dní alebo po športovom výkone, kedy je vhodné sprchovať sa častejšie.

Vyberajte priedušnú spodnú bielizeň, ktorá umožňuje pokožke dýchať a predchádza hromadeniu vlhkosti, ktorá podporuje rast škodlivých mikroorganizmov. Syntetické materiály sa neodporúčajú.

Vyhýbajte sa tesným nohaviciam brániacim cirkulácii vzduchu a zvyšujúcim riziká infekcií. Stavte na voľnejšie oblečenie, ktoré umožní vašim intímnym partiám dýchať.

Dbajte na konzumáciu jogurtov so živými kultúrami a dostatok prebiotík podporuje zdravú mikroflóru. Naopak sa vyhýbajte nadmernému príjmu cukru a rafinovaných potravín, ktoré škodia prospešným baktériám.

Pravidelne navštevujte svojho gynekológa a absolvujte preventívne prehliadky, ktoré pomôžu včas odhaliť a liečiť prípadné problémy.

 

Čo si z článku odniesť?

Intímna hygiena zohráva kľúčovú úlohu v našom celkovom zdraví a pohodlí. Dodržiavaním správnych návykov a používaním vhodných produktov môžete predchádzať nepríjemným infekciám a podráždeniu.

Pri výbere produktov na intímnu hygienu je dôležité zohľadniť individuálne potreby a citlivosť. Zvoľte produkty bez parfumácie a farbív, ktoré by mohli pokožku dráždiť. Vhodné sú aj produkty s obsahom probiotík, ktoré podporujú prirodzenú mikroflóru intímnych partií.

Pamätajte, že intímne partie sú citlivé a vyžadujú šetrnú starostlivosť. Dodržiavaním správnych návykov a používaním vhodných produktov pomáhate zaistiť ich zdravie a pohodlie.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.