• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Domáca starostlivosť o vlasy - ako ju správne robiť? 6 tipov pre každého

V dnešnom svete, kde je vzhľad a starostlivosť o seba stále dôležitejšia, si mnohí z nás želajú mať zdravé a krásne vlasy. Naše vlasy sú jedným z najvýraznejších znakov našej osobnosti a môžu výrazne ovplyvniť náš celkový dojem. Domáca starostlivosť o vlasy je kľúčová nielen pre zachovanie ich zdravia, ale aj pre prevenciu rôznych problémov, ktoré môžu vlasy postihnúť. Či už máte vlasy jemné, kučeravé, mastné alebo suché, existujú efektívne a dostupné metódy, ako sa o ne starať. V tomto článku sa zameriame na to, ako správne vykonávať domácu starostlivosť o vlasy, a ponúkneme vám osvedčené tipy a odporúčané produkty, ktoré vám pomôžu dosiahnuť nádherné a zdravé vlasy bez nutnosti častých návštev kaderníka.

 

Aký máte typ vlasov?

Než začnete s akoukoľvek starostlivosťou o vlasy, musíte najskôr zistiť, aký typ vlasov máte. To vám pomôže správne prispôsobiť produkty a postupy, ktoré budú vašim vlasom vyhovovať. Existuje niekoľko kľúčových faktorov, ktoré vám pomôžu určiť váš typ vlasov:

Textúra vlasov – Sú vaše vlasy rovné, vlnité, kučeravé alebo máte afro?

Hrúbka - Sú vaše vlasy jemné, stredné alebo hrubé?

Pružnosť a pórovitosť – Ako ľahko sa vaše vlasy lámu a ako rýchlo absorbujú vlhkosť?

Zistenie typu vlasov vám umožní vybrať vhodné produkty a techniky. Napríklad jemné vlasy potrebujú ľahké produkty, ktoré ich nezaťažia, zatiaľ čo hrubé a kučeravé vlasy potrebujú bohatšie prípravky s vyššou hydratáciou. Správnym určením typu vlasov položíte základ pre úspešnú starostlivosť.

 

 

4 základné kroky domácej starostlivosti o vlasy

1. Správne umývanie vlasov alebo šampón ako základ správnej rutiny

Umývanie vlasov je prvým krokom vo vašej rutine a často je to práve tento prvý krok, kde sa robia najväčšie chyby. V prvom rade je dôležité používať šetrné šampóny bez sulfátov a parabénov, ktoré vlasovú pokožku a vlasy nezaťažujú. Šampón funguje tak, že otvára vlasy, čistí ich od nečistôt a stará sa tiež o zdravie pokožky hlavy, ktorá je dôležitá pre rast zdravých a krásnych vlasov.

 

Ako si správne umyť vlasy a ako použiť šampón?

Správne umývanie vlasov a použitie šampónu začína vlažnou vodou – horúca voda môže vlasy vysušovať a poškodzovať. Najskôr vlasy dôkladne namočte, potom naneste malé množstvo šampónu do dlaní a jemne ho vmasírujte do pokožky hlavy. Masírovanie podporuje prekrvenie a stimuluje vlasové folikuly. Zamerajte sa predovšetkým na korienky, pretože dĺžky vlasov sa čistia automaticky pri oplachovaní. Šampón nikdy nenanášajte priamo na vlasy alebo ich končeky. Opláchnite vlasy dôkladne, kým voda nie je čistá, a celý proces zopakujte.

Prečo si umývať vlasy šampónom dvakrát? Pri prvom umývaní šampón odstráni povrchové nečistoty, ako sú zvyšky stylingových produktov, prach, maz a pot. Druhé umývanie potom zaistí hĺbkovejšie čistenie pokožky hlavy a vlasov, pričom šampón lepšie penetruje do vlasov, čo vedie k efektívnejšiemu odstráneniu mastnoty a lepšiemu účinku aktívnych látok.

 

Z akých šampónov vyberať?

Výber šampónov záleží čisto na vás podľa individuálnych potrieb vašich vlasov, vyberať môžete zo šampónov:

Proti vypadávaniu vlasov - pokiaľ vás trápi nadmerné vypadávanie vlasov, použite šampón proti vypadávaniu, ktorý je bohatý na kolagén pre zvýšenú výživu. Tento šampón nielen zastaví vypadávanie, ale taktiež dodá vašim vlasom potrebnú starostlivosť.

Na podporu rastu vlasov - oslabené a riedke vlasy je možné podporiť prírodnými šampónmi pre rast, ktoré sú vhodné pre všetkých, ktorí chcú zlepšiť kvalitu svojich vlasov. Vyskúšajte ich, ak nie ste spokojní s aktuálnou hustotou vlasov.

Proti lupinám - lupiny sú nielen nepríjemné, ale môžu tiež znižovať sebavedomie. Používajte šampóny proti lupinám, ktoré odstraňujú ako suché, tak mastné lupiny a čistia vlasovú pokožku do hĺbky.

Proti šedinám - pokiaľ máte hnedé vlasy so sklonmi k šediveniu, zvoľte šampón proti šedinám, ktorý osvieži prirodzenú farbu a šetrne umyje pokožku hlavy. Tento produkt pomôže neutralizovať šedé tóny.

Pre mastné vlasy - pokiaľ sa stretávate s nadmerným mastením vlasov, vyskúšajte šampón pre mastné vlasy, ktorý odstraňuje prebytočný maz a minimalizuje tvorbu kožného mazu. Pravidelným používaním tohto šampónu si užijete svieže a nemastné vlasy.

Pre objem - túžite po hustých a objemných vlasoch? Prírodný šampón pre objem dodá vašim vlasom potrebnú hebkosť, lesk a objem, a navráti im život.

Pre kučeravé vlasy - kučeravé vlasy vyžadujú špeciálnu starostlivosť, a preto zvoľte šampón pre vlnité kadere, ktorý podčiarkne ich prirodzenú štruktúru. Dostaňte svoje kučery pod kontrolu a doprajte im tú správnu starostlivosť.

 

2. Nasleduje kondicionér, ktorý použite vždy bez ohľadu na typ vlasov

Po použití šampónu, ktorým ste si dvakrát umyli vlasy si ich vyžmýkajte pomocou rúk a následne ich ešte ľahko vysušte uterákom. Vlasy by mali zostať ľahko vlhké, aby boli pripravené na použitie kondicionéra, ktorý by mal byť súčasťou každého umývania vlasov, pretože pomáha uzavrieť kutikulu vlasov, ktorú šampón predtým otvoril, a zabraňuje ich poškodeniu počas sušenia alebo stylingu.

Nanášajte ho iba na dĺžky a končeky, vyhnite sa pokožke hlavy, aby vlasy neboli zbytočne zaťažené. Kondicionér nechajte pôsobiť približne päť minút a následne ho dôkladne opláchnite a vlasy vysušte uterákom.

Kombinácia šampónu a kondicionéra je nevyhnutná pri každom umývaní vlasov. Šampón kutikulu vlasov otvára a čistí ich a kondicionér ju následne zase uzatvára a vyhladzuje. V prípade, že vynecháte kondicionér, vlasy sa môžu začať strapkať.

 

 

3. Keratínová voda - chráňte vlasy pred teplom a dodajte im výživu

Použitie keratínovej vody po umytí šampónom a kondicionérom je skvelý spôsob, ako posilniť a chrániť vaše vlasy. Mechanickým poškodením vlasov ubúda množstvo keratínu vo vlasoch, a preto je nutné chýbajúci keratín vlasom neustále dodávať.

Keratínová voda obsahuje hydrolyzovaný keratín, ktorý preniká do vlasových vlákien a obnovuje ich štruktúru, čím spevňuje vlasy a redukuje lámanie. Okrem toho dodáva vlasom lesk, spevňuje ich a pomáha udržať vlhkosť, čo je zásadné pre ich zdravie a vitalitu. Použitím keratínovej vody tiež pripravíte vlasy na ďalšie úpravy, ako je styling alebo fénovanie, a uľahčíte si ich rozčesávanie. Tento produkt je preto ideálnou voľbou pre každého, kto túži po silných, zdravých a ľahko upraviteľných vlasoch.

Keratínová voda je ideálna pre všetky typy vlasov a na dosiahnutie tých najlepších výsledkov ju používajte po každom umývaní vlasov.

 

4. Nezabúdajte vlasy fénovať

Vlasy ste si umyli šampónom, kondicionérom a použili ste keratínovú vodu, ktorá vlasy okrem iného chráni pred poškodením pri tepelných úpravách, a preto teraz môžete použiť fén. Pokožku hlavy musíte fénovať vždy po každom umývaní, pretože vo vlhkom prostredí vlasov sa tvoria baktérie, ktoré môžu spôsobovať tvorbu lupín, svrbenie vlasov alebo nadmerné mastenie vlasov. Stačí si vyfénovať pokožku hlavy, dĺžky vlasov môžete nechať voľne uschnúť.

 

 

2 doplnkové kroky starostlivosti o vlasy 1-3x v týždni podľa potreby

1. Používajte vlasové masky pre intenzívnu starostlivosť

Maska na vlasy poskytuje intenzívnu starostlivosť a výživu, ktorú bežný šampón alebo kondicionér nemôžu nahradiť. Obsahuje koncentrované aktívne zložky, ktoré prenikajú hlboko do vlasových vlákien, obnovujú poškodené vlasy a pomáhajú predchádzať lámaniu a štiepeniu.

Masku nepoužívajte každý deň, ale podľa potreby a aktuálneho stavu vlasov po použití kondicionéra. Prečo je ideálnu masku na vlasy použiť po aplikácii kondicionéra? Pretože kondicionér už čiastočne otvoril vlasové kutikuly, čo umožňuje účinným látkam z masky preniknúť hlbšie. Týmto spôsobom maximalizujete prínosy masky a dosiahnete zdravšie a krajšie vlasy.

 

Ako vybrať masku na vlasy?

Pri výbere masky na vlasy zvážte typ svojich vlasov a ich aktuálne potreby:

Suché a poškodené vlasy: Hľadajte masky s hydratačnými a výživnými zložkami, ako sú oleje, keratín alebo proteíny.

Kučeravé vlasy: Zvoľte masky s definujúcimi a zvlhčujúcimi ingredienciami, ktoré pomôžu udržať pružnosť kaderí.

Mastné vlasy: Hľadajte ľahké masky, ktoré nezaťažujú vlasy a pomáhajú regulovať prebytočný maz.

 

2. Prírodné oleje pre hydratáciu a zdravie

Prírodné oleje sú skvelým spôsobom, ako vlasy hĺbkovo hydratovať, zjemniť a dodať im lesk. Rovnako ako masku na vlasy, aj oleje používajte podľa potreby 1-3x týždenne. Najprv umyjete vlasy šampónom, potom kondicionérom, aplikujete masku na vlasy, pokiaľ ju v ten deň budete chcieť použiť a olej naneste až po zmytí masky, a to do dĺžok a končekov vlasov. Olej nenanášajte na pokožku vlasov a už ho neoplachujte.

Odporúčame vám aganový olej, ktorý je ideálny pre suché a poškodené vlasy, pretože hydratuje a dodáva lesk. Pokiaľ máte slabé a riedke vlasy, je pre vás ideálny ricínový olej podporujúci rast vlasov, ktorý zároveň vlasy spevňuje.

 

 

Zdravá strava pre zdravé vlasy

To, čo jeme, sa priamo odráža na zdraví našich vlasov. Strava bohatá na bielkoviny, vitamíny (najmä biotín, vitamíny B, E a C) a minerály, ako je zinok a železo, podporuje rast zdravých a silných vlasov. Pokiaľ máte pocit, že vaša strava nedodáva vlasom všetky potrebné živiny, môžete zvoliť doplnky stravy. Kapsule pre vlasy, nechty a pleť je ideálnou voľbou na podporu rastu vlasov a ich celkovej regenerácie, pretože obsahuje všetky vyššie uvedené vitamíny a minerály. Napríklad biotín, ktorý podporuje rast a spevňuje vlasy, a zinok, ktorý je dôležitý pre udržanie ich zdravia a vitality. Táto kombinácia nielenže prispieva k silnejším a lesklejším vlasom, ale tiež ich chráni pred lámaním.

A pokiaľ hľadáte niečo navyše, skúste kolagénové drinky, ktoré sú kľúčové pre štruktúru vašich vlasov a pomáhajú zlepšiť ich pružnosť a hydratáciu. Pravidelným užívaním kolagénu podporíte regeneráciu vlasov a zlepšíte ich celkový vzhľad. Vaše vlasy tak budú zdravšie, silnejšie a menej náchylné na poškodenie.

Chcete sa o kolagéne a jeho účinkoch na vlasy, pleť aj nechty dozvedieť viac? V tom prípade si prečítajte jeden z našich predchádzajúcich článkov.

 

Vlasy nezabúdajte tiež pravidelne strihať

Pravidelné zastrihávanie končekov je nevyhnutné na udržanie zdravia vlasov. Aj keď sa zdá, že tým spomaľuje rast vlasov, pravidelné strihanie im pomáha rásť zdravšie a silnejšie. Končeky, ktoré sú rozstrapkané alebo poškodené, majú tendenciu sa lámať, čo môže viesť k strate dĺžky a objemu. Odporúča sa zastrihávať končeky každých 6-8 týždňov, aby boli vlasy zdravé a krásne.

 

Mýty a fakty v starostlivosti o vlasy

Mýtus 1: Časté strihanie vlasov podporuje ich rýchlejší rast

Fakt: Vlasy rastú z vlasových folikulov v pokožke hlavy, nie na koncoch, takže strih nemá vplyv na rýchlosť rastu. Pravidelné zastrihávanie síce nezrýchľuje rast vlasov, ale pomáha odstrániť rozstrapkané končeky, ktoré by sa inak mohli lámať a opticky skracovať dĺžku vlasov. Pokiaľ chcete mať zdravé, dlhšie vlasy, je pravidelné strihanie nevyhnutné, ale samotný rast vlasov tým neurýchlite.

 

Mýtus 2: Vlasy si môžu zvyknúť na šampón a potom prestanú fungovať

Fakt: Vlasy si na šampóny „nezvykajú“. Pokiaľ máte pocit, že šampón prestal fungovať tak dobre ako na začiatku, problém môže byť v nahromadení zvyškov produktov, mastnoty a nečistôt na vlasoch. Riešením je pravidelne používať čistiace šampóny alebo hĺbkovú starostlivosť, ktorá vlasy zbaví nečistôt a zanechá ich sviežu.

Mýtus 3: Časté umývanie vlasov spôsobuje ich vypadávanie

Fakt: Časté umývanie samo o sebe nespôsobuje vypadávanie vlasov. Každý deň prirodzene vypadne zhruba 50–100 vlasov, čo je súčasťou ich rastového cyklu. Pokiaľ ale používate agresívne šampóny alebo si umývate vlasy príliš horúcou vodou, môže dôjsť k podráždeniu pokožky hlavy a oslabovaniu vlasov, čo môže prispieť k lámavosti alebo nadmernému vypadávaniu.

 

Mýtus 4: Česanie mokrých vlasov je v poriadku

Fakt: Mokré vlasy sú najzraniteľnejšie a najviac náchylné na poškodenie. Česanie mokrých vlasov môže spôsobiť ich lámanie, najmä ak používate bežný hrebeň. Pokiaľ potrebujete vlasy rozčesať hneď po umytí, použite hrebeň so širokými zubami a ideálne vlasový kondicionér alebo bezoplachový sprej, aby bol proces šetrnejší.

 

Mýtus 5: Studená voda uzatvára vlasové folikuly a zvyšuje lesk

Fakt: Hoci studená voda môže povzbudiť obeh krvi v pokožke hlavy, nedokáže „uzavrieť“ vlasové folikuly, pretože tie nie sú svalnaté a nemôžu sa sťahovať či otvárať. Avšak, oplachovanie vlasov studenou vodou môže pomôcť vlasy uhladiť a dodať im trochu viac lesku, pretože studená voda uzatvára kutikulu (vonkajšiu vrstvu vlasu) a znižuje trenie medzi jednotlivými prameňmi.

 

Mýtus 6: Používanie olejov zvyšuje mastnotu vlasov

Fakt: Prírodné oleje, ako je arganový, kokosový alebo jojobový olej, správne aplikované, vlasy nezaťažia ani nespôsobia nadmernú mastnotu. Naopak, tieto oleje pomáhajú vlasy hydratovať, chránia ich pred lámaním a dodávajú im lesk. Kľúčom je správne množstvo a aplikácia – olej nanášajte skôr na končeky a dĺžky vlasov, nie na pokožku hlavy.

 

Čo si z článku odniesť?

Starostlivosť o vlasy doma nemusí byť zložitá ani časovo náročná. S týmito užitočnými tipmi môžete ľahko zaradiť do svojej rutiny efektívne kroky, ktoré vašim vlasom zaistia zdravý vzhľad a vitalitu. Nezabúdajte, že pravidelnosť a správne techniky sú kľúčové pre dosiahnutie dlhodobých výsledkov. Investícia do kvalitnej starostlivosti a pozornosť, ktorú svojim vlasom venujete, sa vám vráti v podobe krásnych a zdravých kaderí, ktoré budete s radosťou hrdo ukazovať. Dovoľte svojim vlasom, aby sa stali vašim najlepším atribútom, a užite si pocit sebadôvery, ktorý s nimi prichádza!

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.