• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Čo je to SPF a prečo je dôležité ho v dnešnej dobe poznať?

Slnečné lúče sú pre ľudské telo dôležité, ale ich dopad na telo môže byť aj negatívny, a preto je dôležité sa pred slnkom vhodne chrániť. Čo je to SPF a aké produkty zvoliť, aby ste si mohli slnečné žiarenie užívať naplno a nemať strach z jeho negatívnych následkov? Pokračujte v čítaní tohto článku a dozviete sa o dôležitosti SPF a prezradíme vám tipy na produkty, ktoré vám nesmú chýbať v tohtoročnej zbierke opaľovacej kozmetiky.

Ultrafialové (UV) žiarenie a jeho dopady na zdravie

Slnko je pre život na Zemi nevyhnutné, ale jeho ultrafialové (UV) žiarenie môže mať na ľudské zdravie aj negatívne dopady. Existujú dva hlavné typy UV žiarenia, konkrétne UVA a UVB.

UVA žiarenie tvorí až 95% UV žiarenia dopadajúceho na Zem, preniká hlboko do pokožky a je zodpovedné za predčasné starnutie pleti, tvorbu vrások a pigmentových škvŕn, oslabuje imunitný systém. Dlhodobé vystavenie UVA žiareniu býva jedným z hlavných faktorov rizika rakoviny kože.

Aj keď tvorí UVB žiarenie len 5 % žiarenia dopadajúceho na Zem, je zodpovedné za spálenie kože. UVB žiarenie nepreniká do pokožky tak hlboko ako UVA, ale dokáže poškodiť DNA buniek, čím zvyšuje riziko rakoviny kože.

 

 

Čo je SPF?

Skratka SPF pochádza z anglického Sun Protection Factor a po slovensky znamená "ochranný faktor". Zjednodušene povedané, číslo SPF udáva dobu, počas ktorej môžete zostať na slnku, než sa vaša pokožka spáli.

Existujú rôzne produkty s rozdielnou výškou SPF a to od SPF 5 až po 50+. Čím vyššie je číslo SPF, tým väčšiu ochranu pred UVB žiarením opaľovací krém poskytuje. Napríklad opaľovací krém s SPF 15 filtruje približne 93 % UVB lúčov, zatiaľ čo opaľovací krém s SPF 50 filtruje približne 98 % UVB lúčov.

 

Prečo je dôležité používať produkty s SPF?

1. Prevencia pred spálením kože

2. Ochrana pred predčasným starnutím pleti

3. Zníženie rizika rakoviny kože

 

Delenie produktov s SPF

Podľa formy delíme produkty s SPF na krémy, gély, spreje, tyčinky alebo oleje. Podľa zloženia zase rozlišujeme chemické filtre, ktoré absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, ďalej minerálne filtre, ktoré vytvárajú na pokožke fyzickú bariéru odrážajúcu UV žiarenie, širokospektrálne krémy chrániace pred UVA i UVB žiarením a vodeodolné krémy.

 

 

Ako správne používať produkty s ochranným faktorom SPF, aby boli účinné?

Vyberajte si širokospektrálne opaľovacie krémy s SPF 30 alebo vyšším, ktoré zaisťujú ochranu ako pred UVB (spaľujúce) lúče, tak pred UVA (starnúcimi a karcinogénnymi) lúče. Zvoľte taký druh opaľovacieho krému, ktorý je vhodný pre váš typ pleti a skontrolujte dátum expirácie produktu. Nepoužívajte opaľovacie krémy s uplynutým dátumom záruky, pretože také prípravky už nebývajú účinné.

 

Pozor na dostatočné množstvo

S SPF produktami naozaj nešetrite. Naneste dostatočnú vrstvu opaľovacieho krému na všetky oblasti tela, vrátane tváre, uší, krku, rúk a nôh a nezabudnite ani na často zabúdané oblasti, akými bývajú chodidlá, pery a ušné lalôčiky.

Naneste opaľovací krém aspoň 15-20 minút pred pobytom na slnku, čím zaistíte, že bude mať produkt dostatočný čas na vstrebanie sa do pokožky a na aktiváciu všetkých svojich účinných látok.

 

Raz to nestačí

Opaľovací krém znovu nanášajte každé dve hodiny, alebo častejšie, ak sa potíte, plávate alebo sa utierate uterákom. Aplikovať produkty s SPF by ste mali častejšie aj v prípade, že sa nekúpete, pretože sa krémy časom rozkladajú a strácajú svoju účinnosť.

 

Aké produkty s SPF faktorom zvoliť?

Vyberte si opaľovací krém s SPF, ktorý je vhodný pre váš typ pleti. Pokiaľ máte mastnú pleť, budete potrebovať opaľovací krém s SPF, ktorý je nemastný a nekomedogénny. Väčšina dermatológov odporúča používať opaľovací krém s SPF 30 alebo vyššou. Ak máte citlivú pleť náchylnú na spálenie, budete potrebovať opaľovací krém s SPF 45 alebo 50. Hľadajte opaľovacie krémy s SPF, ktoré obsahujú širokospektré filtre, ktoré chránia pred UVA i UVB žiarením.

Môžete tiež zvoliť z opaľovacích krémov s antioxidantmi, ktoré chránia pleť pred poškodením voľnými radikálmi. Niektoré opaľovacie krémy s SPF sú vodeodolné, hypoalergénne alebo bez parfumácie, a preto si vyberte opaľovací krém s vlastnosťami, ktoré sú pre vás dôležité.

Pokiaľ sa o kozmetike na opaľovanie chcete dozvedieť viac, prečítajte si tiež náš článok s názvom Akú kozmetiku zvoliť na opaľovanie a prečo?

 

1. Opaľovacie a denné krémy

Vyskúšajte naozaj kvalitný a prírodný opaľovací krém, ktorý chráni pokožku pred nežiaducimi vplyvmi slnečného žiarenia. Krém obsahuje extrakt z rozmarínu a ďalších 25 aktívnych zložiek (vrátane vitamínu E a mandľového oleja), ktoré sa postarajú o ochranu vašej pokožky pomocou SPF 50 a chránia tiež pred UVA a UVB filtrami.

Náš opaľovací krém je bezpečný na použitie aj pre tehotné a dojčiace ženy a má antioxidačné účinky, ktoré zabraňujú predčasnému starnutiu kože a regenerujú poškodené kožné bunky. Pleť po jeho použití bude uvoľnená, hydratovaná a zároveň podporí obranyschopnosť pokožky proti voľným radikálom až o 41%.

Pokiaľ netúžite po takej vysokej ochrane pred slnkom, vyskúšajte krém s SPF 30, ktorý chráni a súčasne regeneruje poškodené kožné bunky az 86 % sa skladá z prírodných zložiek, ktoré dodávajú pleti antioxidačné účinky. Pleť bude po jeho použití dokonale hydratovaná a zároveň podporí obranyschopnosť pokožky proti voľným radikálom.

 

2. Oleje pre opaľovanie

Idete na letnú dovolenku pri mori, plánujete relaxovať pri bazéne, alebo chcete podniknúť výlet do hôr? VENIRA opaľovací olej vám zaistí krásne a zdravé opálenie bez ohľadu na typ pleti. Vďaka špeciálnemu zloženiu olej chráni citlivú, suchú aj normálnu pokožku. Ľahká textúra a ľahké roztieranie zaručujú rovnomerné rozloženie oleja a prirodzený vzhľad opálenia. Prípravok obsahuje mandľový, olivový a slnečnicový olej pre hebkú a hydratovanú pokožku, blokuje UVA aj UVB žiarenie spôsobujúce starnutie pleti a pokožku hydratuje, rozžiari a ochráni.

 

3. Opaľovacie maslá

Hľadáte opaľovací prípravok, ktorý vám zaistí neodolateľné opálenie a zároveň sa postará o vašu pokožku, dodá jej vôňu exotiky, melónu, čokolády alebo piňakolády a navyše vašej pokožke poskytne trblietavý vzhľad? Potom sú pre vás naše opaľovacie maslá s bronzujúcim efektom ideálne. Vďaka obsahu beta karoténu sa krásne a rovnomerne opálite a vaša pokožka bude hydratovaná a hebká po celé leto.

Či už sa chystáte k moru, na kúpalisko alebo len relaxovať na záhrade, naše opaľovacie maslo vás bude chrániť a rozmaznávať za každej situácie.

 

 

Ďalšie tipy na ochranu pleti pred slnkom

Mnoho ľudí si opaľovací krém nanáša až tesne pred pobytom na slnku, čo je chyba. Opaľovací krém je nutné naniesť 15-20 minút pred pobytom na slnku, aby sa stihol vstrebať do pokožky a plne účinkovať.

Vyhnite sa slnku medzi 10. a 16. hodinou, kedy býva slnečné žiarenie najostrejšie.

Jedzte potraviny bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným slnkom. Potraviny bohaté na antioxidanty zahŕňajú ovocie, zeleninu, tmavú čokoládu a orechy.

Pite dostatok tekutín, dehydratácia totiž môže zhoršiť účinky slnečného žiarenia.

Slnko preniká aj cez mraky, takže je dôležité používať opaľovací krém aj v dňoch, kedy je zamračené.

 

Čo si z článku odniesť?

V dnešnej dobe, keď trávime stále viac času vonku a slnko je čím ďalej silnejšie, je znalosť SPF kľúčová pre ochranu nášho zdravia. SPF nám umožňuje užívať si slnko bez obáv z popálenia a ďalších jeho negatívnych následkov, ako je predčasné starnutie pokožky a rakovina kože. Preto si nezabudnite pred každým pobytom na slnku naniesť produkty s adekvátnym faktorom SPF a chrániť tak svoju pokožku po celý rok.

Nezabudnite, aj keď používate opaľovací krém s vysokým SPF, stále je dôležité obmedziť čas strávený na slnku a dodržiavať ďalšie preventívne opatrenia. Opaľovací krém by mal byť iba súčasťou komplexnej stratégie ochrany pred slnkom. Slňte sa, ale zdravo a bezpečne!

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.