• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Čo je najlepšie na opaľovanie? Ako vybrať opaľovací krém a ďalšiu kozmetiku?

Leto je v plnom prúde as ním aj opaľovacia sezóna. Pokiaľ zvolíte vhodné produkty s dostatočnou ochranou, môžete dosiahnuť krásne a zdravé opálenie. Nadmerné opaľovanie však môže mať bez dostatočnej ochrany kože vážne následky pre vaše zdravie, a preto je dôležité vybrať si kvalitnú kozmetiku na opaľovanie, ktorá vašu pokožku ochráni pred škodlivými slnečnými lúčmi a zároveň vám zaistí krásne a rovnomerné opálenie. A aké produkty sú tie najlepšie na opaľovanie? Pokračujte v čítaní tohto článku a spoznajte tie najlepšie produkty potrebné na užívanie si všetkých benefitov slnka bez rizika.

 

Prečo sa chrániť pred UVA a UVB slnečným žiarením?

Slniečko nám prináša radosť, vitamín D a krásne opálenie, ale aj so sebou prináša riziko v podobe UVA a UVB škodlivého slnečného žiarenia. Čo znamenajú jednotlivé typy žiarenia a aký vplyv majú na vašu pokožku?

 

Čo je UVA a UVB žiarenia?

Slnečné žiarenie sa skladá z troch typov žiarenia: viditeľného svetla, infračerveného žiarenia a ultrafialového (UV) žiarenia. UV žiarenie sa ďalej delí na UVA a UVB žiarenie.

UVA žiarenie preniká hlboko do kože a je zodpovedné za opaľovanie a predčasné starnutie pokožky. Môže tiež oslabiť imunitný systém a zvýšiť riziko rakoviny kože.

UVB žiarenie je zodpovedné za spálenie pokožky a je hlavným faktorom, ktorý zvyšuje riziko rakoviny kože. Môže tiež poškodiť rohovku a spôsobiť zápal očí (očný zápal spojiviek).

Aké sú dôsledky nadmerného vystavenia slnečnému žiareniu?

Predčasné starnutie: UVA žiarenie rozkladá kolagén a elastín, čím dochádza k strate elasticity pokožky a tvorbe vrások.

Pigmentové škvrny: UV žiarenie stimuluje produkciu melanínu, ktorý chráni pokožku pred poškodením. Nadmerná produkcia melanínu môže viesť k tvorbe pigmentových škvŕn.

Spálenie pokožky: UVB žiarenie spôsobuje začervenanie, opuch a bolesť pokožky. Vážne spálenie môže viesť k tvorbe pľuzgierov a trvalým jazvám.

Rakovina kože: UV žiarenie je hlavným faktorom rizika rakoviny kože, najbežnejšieho typu rakoviny.

 

Ako dlho by sa mal človek opaľovať?

Doba opaľovania je individuálna a záleží na type vašej pleti. Všeobecne však platí, že počas 11-15 hodiny, kedy je slnko najsilnejšie, by ste sa mali opaľovať iba v kratších intervaloch. Na opaľovanie sú najlepšie dopoludňajšie hodiny a opaľovať by ste sa nemali dlhšie ako 2-3 hodiny.

 

Čo je najlepšie na opaľovanie?

Pri opaľovaní je najdôležitejšie myslieť predovšetkým na svoje zdravie a dostatočne sa pred škodlivým žiarením chrániť. S ochranou vašej pokožky, vlasov i pier vám pomôžu produkty na opaľovanie, ktoré vám pomôžu k bronzovému opáleniu a súčasne vás ochránia pred potenciálnymi škodlivými účinkami slniečka. O aké produkty sa jedná?

 

Najprv svoju pokožku pripravte na slnenie

Najprv pripravte svoju pleť na poriadnu dávku vitamínu D a slnenie tak, že ju zbavíte odumretých kožných buniek a nečistôt pomocou peelingu. Čistá pokožka umožňuje opaľovaciemu krému preniknúť hlbšie do pokožky a lepšie ju chrániť. Súčasne peeling zanechá vašu pokožku jemnejšiu a hladšiu a tým vám pomáha docieliť rovnomernejšie opálenie. Peeling však robte aspoň 1-2 dni pred tým, než sa pôjdete opaľovať. Vyhnite sa peelingu bezprostredne pred opaľovaním, pretože by mohol zvýšiť riziko spálenia.

 

Pre každodennú starostlivosť o pleť v lete aj zime voľte SPF

Pleť už ste pripravili na opaľovaciu sezónu pomocou peelingu. Ďalším krokom je zaistenie dostatočnej ochrany kože. Tu záleží na výške faktora SPF, ktorú potrebujete. Všeobecne platí, že čím vyššia, tým lepšia, a preto dôležitosť SPF nepodceňujte.

Pod make-up aj ako klasický denný krém je vhodné používať krémy s SPF 30 alebo 50,  ktoré vás ochránia pred UVA aj UVB žiarením. Nezabúdajte nanášať krémy s SPF viackrát denne a používajte ich aj v prípade, že je zamračené a nesvieti slnko. To, že slnečné lúče nevidíte, neznamená, že vám na koži nedopadá žiarenie. Nezabúdajte krém naniesť aj na uši alebo na chodidlá, pretože aj na týchto častiach tela sa môžete spáliť.

Viac sa o význame SPF dozviete v našom predchádzajúcom článku s názvom Čo je to SPF a prečo je dôležité ho v dnešnej dobe poznať?

 

Zážiarte pri bazéne aj na pláži

Hľadáte doplnkový produkt ku klasickému krému s SPF, chcete chrániť svoju kožu a súčasne zažiariť na pláži aj pri bazéne? Použite voňavé opaľovacie maslá s trblietkami, ktoré vašej pokožke dodajú žiarivý vzhľad. Ako na hnedé opálenie? Maslá na opaľovanie obsahujú beta karotén, ktorý dodá vašej pokožke bronzujúci efekt. Vaša pokožka zostane vyživená, hydratovaná, hebká na dotyk a naše sladké ovocné príchute ju prevoňajú letom.

Chcete sa o beta karoténu dozvedieť viac? Prečítajte si jeden z našich predchádzajúcich článkov.

Pokiaľ chcete starostlivosť o svoju pleť posunúť ešte o krok ďalej, odporúčame vám použiť špeciálny opaľovací olej s exotickou vôňou, ktorý je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy. Pokiaľ nemáte radi konzistenciu masla či krémov, olej je pre vás ten pravý, pretože vašu pokožku zanechá hydratovanú, vyživenú, lesklú a hebkú na dotyk.

 

 

Chráňte aj svoje vlasy a pery

Viete, že pred slnkom by ste mali chrániť nielen svoju pokožku, ale aj vlasy a pery? Vlasy v lete dostávajú naozaj zabrať, pretože ich slnečné lúče vysušujú a poškodzovať ich môže aj chlór či slaná morská voda. Počas letnej sezóny tak môžu byť vaše vlasy krehké, lámavé a taktiež môžu strácať svoju farbu a lesk. Dodajte im potrebnú starostlivosť a ochranu pred slnkom, chlórom aj morskou vodou s ochranným sprejom na vlasy a užívajte si zdravé a krásne vlasy aj počas letných mesiacov.

Pery majú naozaj tenkú kožu, ktorá sa v lete ľahko vysušuje a je náchylná na popraskanie, a preto myslite aj na svoje ústa a používajte balzamy, ktoré im dodajú potrebnú hydratáciu a výživu.

 

Ako uľaviť koži pri spálení?

Niekedy sa môže stať, že zaspíte na slniečku cez poludnie, kedy je slnko najsilnejšie a zobudíte sa s červenou a nepríjemne citlivou kožou. V týchto prípadoch je pre vás vhodný chladivý gél po opaľovaní s vôňou aloe vera a mentholu, ktorý obsahuje panthenol a vašej pokožke poskytne rýchlu úľavu od pálenia, bolesti i svrbenia kože. Gél vás ochladí a osvieži zároveň a navyše je vhodný aj na úľavu od svrbenia spôsobeného nepríjemným bodnutím hmyzom.

 

Ak sa nechcete slniť, zvoľte rýchlejšiu cestu

Túžite po krásnom opálení, ale nechcete tráviť dlhé hodiny na slniečku? Zvoľte rýchlejšiu cestu a použite samoopaľovacie mlieko, ktoré vám poskytne prirodzené opálenie už po 3-8 hodinách. Pokiaľ navyše u kozmetických prípravkov preferujete ovocné vône, samoopaľovacie mlieko s vôňou marhule je pre vás to pravé.

Máte radšej penovú konzistenciu samoopaľovacích produktov a milujete sladké vône? V tom prípade dajte prednosť samoopaľovacej pene s vôňou marcipánu, ktorá vám poskytne rýchle opálenie v pohodlí domova.

Pena aj mlieko sú vhodným variantom v prípade, že trpíte alergiou na slnko, nebaví vás proces opaľovania alebo len potrebujete dosiahnuť snedý odtieň pleti čo najrýchlejšie av pohodlí domova.

 

 

Čo nerobiť po opaľovaní?

Po opaľovaní si nedávajte dlhé kúpele a dajte prednosť vlažnej sprche. Po sprchovaní sa natrite hydratačným telovým mliekom, ktoré dodá vašej pleti potrebnú výživu, čo pleť po opaľovaní obzvlášť potrebuje.

 

Ďalšie tipy na opaľovanie

1. Začnite s kratšími intervalmi na slnku, približne 15-20 minút denne, a postupne predlžujte dobu. To pomôže vašej pokožke prispôsobiť sa slnečnému žiareniu a zníži riziko spálenia.

2. Opaľovací krém naneste na pokožku už pol hodiny pred tým, než pôjdete na slnko, aby stihol produkt účinkovať.

3. Medzi 11:00 a 15:00 sú slnečné lúče najintenzívnejšie a najnebezpečnejšie, a preto sa snažte opaľovať sa buď ráno, alebo neskoro popoludní, kedy je slnko menej agresívne

4. Používajte ochranný odev v podobe slnečných okuliarov a klobúkov.

5. Strava bohatá na antioxidanty môže pomôcť chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným UV žiarením. Potraviny bohaté na beta-karotén, ako sú mrkvy a sladké zemiaky, môžu tiež podporiť zdravé opálenie.

 

Čo si z článku odniesť?

Opálená pokožka pristane každému, ale len zdravé opálenie je krásne. Chráňte sa pred škodlivým UV žiarením a používajte vhodnú kozmetiku na opaľovanie, ktorá vám umožní užívať si slnečné dni bez obáv a obmedzení.

Používajte vhodné doplnky, ako sú slnečné okuliare a klobúky, ktoré nielenže chránia, ale tiež dodajú vášmu vzhľadu šmrnc. Pri opaľovaní nezabúdajte na pravidelné pitie vody, aby ste zostali hydratovaní, a vyhýbajte sa najintenzívnejším hodinám slnečného žiarenia. Pri opaľovaní je dôležitá rovnováha – užívajte si slnko zodpovedne a chráňte svoju pokožku pred dlhodobými škodlivými účinkami slnečného žiarenia.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.