• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Čo funguje na pigmentové škvrny a ako na ne?

Pigmentové škvrny, niekedy nazývané aj hyperpigmentácia, sú jedným z najbežnejších problémov, s ktorými sa stretávame v starostlivosti o pleť. Môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, vrátane slnečného žiarenia, hormonálnych zmien, starnutia, či dokonca genetickej predispozície. Hoci nie sú nebezpečné, môžu byť kozmeticky nepríjemné a často znižujú sebavedomie. Ak sa stretávate s týmto problémom, nie ste v tom sami – mnoho žien aj mužov hľadá účinné spôsoby, ako pigmentové škvrny zmierniť alebo úplne odstrániť. V tomto článku si preberieme, čo skutočne funguje na pigmentové škvrny, aké produkty by ste mali zahrnúť do svojej starostlivosti o pleť a ako sa starať o pleť tak, aby ste minimalizovali vznik nových škvŕn.

 

Čo sú pigmentové škvrny a ako vyzerajú?

Pigmentové škvrny sú tmavšie oblasti na koži, ktoré vznikajú v dôsledku nadmernej produkcie melanínu – pigmentu zodpovedného za sfarbenie kože. Môžu mať rôznu veľkosť, tvar a farbu, od svetlo hnedej až po takmer čiernu. Najčastejšie sa objavujú na tvári, rukách a dekolte, teda na miestach, ktoré sú najviac vystavené slnečnému žiareniu.

 

Hlavné typy pigmentových škvŕn

Starecké škvrny (lentigo solárne): Sú spôsobené dlhodobým vystavením slnečnému žiareniu a objavujú sa najčastejšie na miestach, ktoré sú slnku najviac vystavené. Majú tendenciu byť ploché a majú nepravidelný tvar.

Pehy (ephelides): Sú malé, ploché hnedé škvrny, ktoré sa objavujú najmä u ľudí so svetlou pleťou a sú geneticky podmienené. Zintenzívňujú sa pri vystavení slnku.

Melazma: Tento typ hyperpigmentácie sa často objavuje u žien v súvislosti s hormonálnymi zmenami, ako je tehotenstvo alebo užívanie hormonálnej antikoncepcie. Škvrny sa najčastejšie vyskytujú na tvári, čele a hornej časti pier.

Pozápalová hyperpigmentácia: Tento typ škvŕn sa objavuje po zápale kože, napríklad po akné, ekzéme alebo iných kožných ochoreniach.

Chloazma: Podobné ako melazma, ale má tendenciu byť symetrickejšia a často sa objavuje na tvárach, čele a nose.

 

 

Prečo vznikajú pigmentové škvrny na koži?

UV žiarenie je najčastejšou príčinou hyperpigmentácie.

Tehotenstvo, menopauza alebo užívanie hormonálnej antikoncepcie môžu vyvolať vznik pigmentových škvŕn.

Akékoľvek zápalové ochorenie kože môže spôsobiť hyperpigmentáciu.

Niektorí ľudia majú genetickú predispozíciu na tvorbu pigmentových škvŕn.

Niektoré lieky, ako sú antibiotiká a antikonvulzíva, môžu spôsobiť zvýšenú pigmentáciu.

 

Vadí vám pigmentové škvrny? Pozrite sa na 3 tipy, ako ich eliminovať

1. Trápi vás pigmentové škvrny? Použite sérum proti pigmentovým škvrnám

Aké zložky hľadať v produktoch na pigmentové škvrny?

Ak hľadáte produkt, ktorý vám pomôže s pigmentovými škvrnami, mali by ste venovať pozornosť zložkám, ktoré obsahuje. Existujú látky, ktoré sú preukázane účinné v boji proti hyperpigmentácii:

Vitamín C je antioxidant kľúčový v boji proti voľným radikálom a pomáha rozjasňovať pleť. Dokáže znižovať produkciu melanínu a tým zmierňovať pigmentové škvrny.

Niacinamid – Tiež známy ako vitamín B3, pomáha znižovať vzhľad tmavých škvŕn a zlepšuje celkový tón pleti.

Retinoidy – Tieto deriváty vitamínu A podporujú obnovu buniek a zlepšujú štruktúru pleti, čo môže pomôcť zmierniť hyperpigmentáciu.

Máte problém s pigmentovými škvrnami? Nie ste v tom sami. Či už ste milovníkmi slniečka alebo sa vám len s postupujúcim vekom objavilo pár znamienok múdrosti, máme pre vás riešenie, malý zázrak pre vašu pleť v podobe séra proti pigmentovým škvrnám obsahujúci všetky vyššie spomínané účinné látky na boj s hyperpigmentáciou.

Predstavte si, že každý deň svojej pleti doprajete poriadnu dávku vitamínov. Vitamín C obsiahnutý v sére funguje ako superhrdina, ktorý bojuje proti voľným radikálom a necháva vyblednúť pigmentové škvrny aj nedokonalosti pleti. A to nie je všetko! Sérum navyše obsahuje niacínamid a extrakt z olivovníka, ktoré spolu fungujú ako tím a pleť nielen hydratujú, ale aj ju chránia pred vonkajšími vplyvmi.

 

Prečo si sérum zamilujete?

Svieža a žiarivá pleť: Škvrny postupne miznú a vy získate jednotný tón

Hydratácia na celý deň: Vaša pleť bude vyzerať zdravo a oddýchnuto

Prevencia nových škvŕn: Chráni pred vznikom nových pigmentových škvŕn

Vhodné aj pre citlivú pleť: Obsahuje iba prírodné zložky

Jednoduchá aplikácia: Používanie séra je jednoduché, jednoducho ráno aj večer nanesiete pár kvapiek séra na čistú pleť a vmasírujete do pokožky

 

 

2. Ako odstrániť pigmentové škvrny? Môže pomôcť profesionálne ošetrenie

Laserové ošetrenie: Laser odstraňuje hornú vrstvu kože a znižuje pigmentáciu.

Chemický peeling: Pomocou kyselín sa odstraňuje povrchová vrstva kože a stimuluje tvorbu novej, zdravšej kože.

Mikrodermabrázia: Mechanické odstránenie hornej vrstvy kože.

Koľko stojí odstránenie pigmentových škvŕn?

Cena odstránenia pigmentových škvŕn sa líši v závislosti na zvolenej metóde, rozsahu ošetrenia a konkrétnom salóne alebo klinike. Orientačné ceny sa pohybujú od niekoľkých stoviek až po niekoľko tisíc korún za jedno sedenie.

3. Čo na pigmentové škvrny? Vyskúšajte babské rady na hyperpigmentáciu

Pokiaľ preferujete prírodné metódy, existuje niekoľko spôsobov, ako sa môžete pokúsiť pigmentové škvrny zmierniť aj doma. Aj keď nie sú také účinné ako špecializované produkty a výsledky na seba môžu nechať dlho čakať, môžu byť dobrým doplnkom vašej starostlivosti. Ako doma odstrániť pigmentové škvrny?

1. Citrón na pigmentové škvrny – Obsahuje kyselinu citrónovú, ktorá môže pomôcť rozjasniť pleť. Stačí namočiť vatový tampón do citrónovej šťavy a aplikovať na škvrny. Pozor však na citlivú pleť!

2. Aloe vera – Aloe vera má upokojujúce účinky a môže pomôcť znížiť začervenanie a hyperpigmentáciu. Aplikujte čerstvý gél z aloe vera priamo na škvrny a nechajte pôsobiť.

3. Zelený čaj – Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť pleť pred poškodením. Používajte čajové vrecká ako obklad na postihnuté miesta.

Dôležité: Pred použitím akýchkoľvek domácich prostriedkov konzultujte s dermatológom.

 

 

Prevencia pigmentových škvŕn na tvári aj na nohách

Ochrana pred slnkom

Slnko je jedným z hlavných vinníkov vzniku pigmentových škvŕn. Jeho UV žiarenie stimuluje produkciu melanínu, čo vedie k nerovnomernému sfarbeniu kože, a preto sa chráňte pred škodlivým žiarením nielen v lete, ale aj v zime, a to vhodnými prípravkami s dostatočným faktorom SPF.

O dôležitosti SPF sa viac dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

Zdravý životný štýl

Zdravý životný štýl má pozitívny vplyv na celkové zdravie organizmu, vrátane stavu vašej pokožky, a preto konzumujte ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a dostatok vody, aby ste dodali svojmu telu potrebné vitamíny a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. Tiež dbajte na dostatočný a kvalitný spánok a naučte sa pracovať so stresom.

Chcete sa nechať inšpirovať tipmi na zvládanie stresu? Objavte našich 15 tipov na boj so stresom.

 

Pravidelná starostlivosť o pleť

Správna starostlivosť o pleť je ďalším dôležitým krokom v prevencii pigmentových škvŕn. Dôkladne odstraňujte make-up a nečistoty z pleti dvakrát denne a používajte hydratačné krémy, ktoré dodajú vašej pleti potrebnú vlahu.

Ako na správne čistenie pleti krok za krokom sa dozviete v jednom z našich predošlých článkov.

Chcete sa navyše dozvedieť aj o tom, ako hĺbkovo hydratovať pleť v jednotlivých krokoch v pohodlí domova? V tom prípade oceníte náš článok s názvom Hĺbková hydratácia pleti krok za krokom.

 

Čo si z článku odniesť?

Pigmentové škvrny môžu byť náročným kozmetickým problémom, ale so starostlivou a pravidelnou starostlivosťou sa ich možno zbaviť alebo ich aspoň výrazne zmierniť. Kľúčom k úspechu je nielen výber správnych produktov, ale aj dôslednosť a trpezlivosť v starostlivosti o pleť. Nezabúdajte na prevenciu, ktorá zahŕňa predovšetkým ochranu pred slnkom, a na kvalitnú kozmetiku, ktorá dokáže zjednotiť tón vašej pleti.

Či už sa rozhodnete pre domáce riešenie alebo profesionálne produkty, dôležité je pristupovať k starostlivosti o pleť komplexne. Týmto spôsobom môžete dosiahnuť zdravšiu, žiarivejšiu pleť bez nežiaducich škvŕn. Pokiaľ hľadáte osvedčený produkt, ktorý vám na tejto ceste pomôže, vyskúšajte intenzívne sérum proiti pigmentovým škvrnám – účinného pomocníka v boji proti hyperpigmentácii.

 

  

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.