• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Bojujete s akné? Poradíme vám, čo robiť ráno a večer

Akné je problém, ktorý postihuje ľudí všetkých vekových kategórií a môže výrazne ovplyvniť nielen vzhľad, ale aj sebavedomie. Či už sa jedná o občasné pupienky alebo chronické problémy s akné, správna starostlivosť o pleť je nevyhnutná na jeho zvládnutie. Kľúčovým faktorom v boji proti akné je pravidelná rutina, ktorá pleť čistí, regeneruje a chráni. V tomto článku vám poradíme, čo robiť ráno a večer, aby ste akné úspešne zvládli a udržali svoju pleť čistú, zdravú a bez vyrážok.

 

Čo je akné?

Akné je chronické kožné ochorenie, ktoré postihuje mazové žľazy a vlasové folikuly. Najčastejšie sa prejavuje ako zapálené pupienky, čierne bodky, biele bodky av ťažších prípadoch cysty alebo uzliny. Akné sa vyskytuje predovšetkým na tvári, chrbte, krku a hrudníku, teda na miestach s vysokou koncentráciou mazových žliaz. Aj keď je najčastejšia v puberte, môže postihnúť aj dospelých v akomkoľvek veku.

 

Príčiny vzniku akné

-nadmerná produkcia kožného mazu

-hormonálne zmeny

-baktérie

-genetika

-stres

-zlé stravovacie návyky

-používanie nevhodnej kozmetiky

-vonkajšie faktory - znečistené ovzdušie, prach pot

-nedostatočná alebo nesprávna starostlivosť o pleť

 

Viac sa o akné vrátane jeho typov dozviete v našom predchádzajúcom článku. Teraz sa pozrieme na konkrétne kroky a produkty, ktoré budete potrebovať pri boji s akné. Ako na správnu rannú a večernú rutinu proti akné?

 

 

Ranná rutina proti akné

1. Jemné čistenie pleti

V ranných hodinách je dôležité pleť zbaviť prebytočného mazu a nečistôt, ktoré sa na nej nahromadili počas noci, a preto hneď ráno použite jemný čistiaci prípravok, ktorý pleť šetrne vyčistí a pripraví na ďalšie kroky starostlivosti. Ideálnou voľbou je pleťový čistiaci gél na akné, ktorý pleť jemne, ale dôkladne vyčistí a pritom efektívne odstráni nečistoty a zároveň nedráždi ani nevysušuje pokožku.

2. Tonizácia pleti

Po vyčistení nasleduje tonizácia, ktorá pleť pripraví na lepšie vstrebávanie aktívnych látok z ďalších kozmetických produktov. Siahnite po rozmarínovej vode, ktorá je ideálna na aknóznu pleť, pretože pomáha sťahovať póry a redukovať tvorbu mazu. Kyselina salicylová obsiahnutá v tomto produkte navyše čistí zanesené póry a predchádza vzniku vyrážok.

 

3. Poriadna dávka hydratácie

Hydratácia je kľúčová aj pre pleť trpiacu akné. Použite nemastný a ľahký hydratačný krém na akné, ktorý pokožku vyživí bez toho, aby upchával póry. Krém na akné poskytuje pleti potrebnú hydratáciu a zároveň pomáha redukovať mastnotu, pretože obsahuje pantenol, ktorý má schopnosť stabilizovať mazové žľazy. V kréme nájdete aj avokádový olej, ktorý sa stará o zjednotenie tonusu pleti a upokojovanie začervenaných miest na koži. K zjemneniu a zahojeniu jazvičiek po akné prispeje kyselina hyaluronová tiež obsiahnutá v kréme, ktorá sa okrem iného stará aj o rozjasnenie a upokojenie pleti. Krém naneste na celú tvár a nechajte chvíľu vstrebať. A môžeme sa presunúť k ďalšiemu kroku!

 

4. Aplikácia lokálneho séra na akné

Akonáhle bude vaša pleť perfektne vyčistená, je v rannej starostlivosti o aknóznu pleť ideálny čas na použitie lokálneho séra na akné, ktoré prenikne hlboko do pórov a dodá pleti dôležité aktívne látky. Lokálne sérum na akné je výbornou voľbou, pretože niacínamid obsiahnutý v sére upokojuje podráždenú pokožku, znižuje tvorbu mazu a zlepšuje celkový vzhľad pleti. Vďaka svojmu ľahkému zloženiu je sérum vhodné na každodenné použitie.

 

 

Večerná rutina proti akné

1. Dôkladné odlíčenie a čistenie pleti

Rovnako ako ráno, je aj večer nevyhnutné pleť zbaviť všetkých nečistôt, make-upu a zvyškov opaľovacieho krému. Odlíčte svoju pleť jemným pleťovým čistiacim gélom na akné. Dôkladným odlíčením predchádzate upchávaniu pórov, z ktorých sa následne tvorí akné.

 

2. Naneste krém na akné

Akonáhle máte pleť krásne vyčistenú, naneste krém na akné ktorý pleť cez noc hydratuje, regeneruje a zároveň pomáha predchádzať tvorbe nových pupienkov. Vďaka obsahu tea tree, mandľového a avokádového oleja dodá krém na akné vašej pleti potrebné živiny, upokojí ju po celom dni a pomôže vám zjemniť aj jazvičky po akné. Krém naneste na celú tvár a nechajte ho pôsobiť.

 

3. Sérum s aktívnymi zložkami ako lokálna starostlivosť o vyrážky

Večer je pleť pripravená prijať intenzívnu starostlivosť, a preto ako posledný krok vašej kozmetickej rutiny proti akné použite lokálne sérum na akné, ktoré je skvelým riešením pre nočné použitie vďaka svojmu upokojujúcemu a vyhladzujúcemu efektu. Niacinamid obsiahnutý v sére navyše reguluje produkciu mazu a zmešuje viditeľnosť pórov, a preto je ideálny na rýchle upokojenie zápalových miest a urýchlenie hojenia pupienkov. Sérum obsahuje prírodné zložky v podobe kyseliny salicylovej a levanduľového oleja, ktoré pomáhajú vysušiť a stiahnuť zapálené oblasti. Sérum naneste iba priamo na pupienky a nechajte pôsobiť cez noc.

 

 

Doplnková starostlivosť na akné

Ako už bolo spomenuté vyššie, pleť by sa mala čistiť každý deň, aby sa z pokožky odstránili všetky nečistoty a zvyšky make-upu. Pokiaľ vás trápi akné a problematická pleť, odporúčame pri každodennom čistení pleti použiť konjakovú hubku, ktorá je obzvlášť vhodná pre problematickú pleť, pretože pomáha redukovať čierne bodky a minimalizovať výskyt akné.

Použitie hubky je veľmi jednoduché. Stačí ju namočiť do teplej vody, aby zmäkla, a potom jemne masírovať tvár krúživými pohybmi. Konjakovú hubku môžete použiť bez kozmetických produktov a iba s ňou masírovať tvár a dekolt alebo ju použite spoločne s čistiacim gélom pre problematickú pleť.

Týmto spôsobom nielen dôkladne vyčistíte pleť, ale zároveň podporíte mikrocirkuláciu, čo napomáha k zdravšiemu vzhľadu pokožky. Vďaka prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam hubky sa navyše znižuje riziko šírenia baktérií spôsobujúcich akné.

V boji s akné je dôležitá nielen správna starostlivosť o pokožku, ale aj správna výživa a vitamíny pre peknú pleť bez vyrážok, a preto vám ako doplnkovú starostlivosť k špeciálnej kozmetike pre aknoznú pleť odporúčame aj srdiečka proti akné, ktoré obsahujú špeciálnu zmes vitamínov, ktorá pomáha v boji proti neustupujúcemu akné. Srdiečka na akné sú špeciálne vyvinuté na podporu zdravej pleti zvnútra a obsahujú kombináciu dôležitých látok, ako je zinok, vitamíny A, C a E, a ďalšie minerály, ktoré pomáhajú regulovať tvorbu mazu, podporujú regeneráciu pokožky a zlepšujú celkový stav pleti.

Ak bojujete s akné, pravidelné užívanie týchto vitamínov môže výrazne prispieť k zmierneniu problémov. Zinok má protizápalové účinky a napomáha hojiť zapálené pupienky, zatiaľ čo vitamín A podporuje obnovu kožných buniek a pomáha predchádzať upchávaniu pórov. Spoločne s vitamínmi C a E, ktoré sú silnými antioxidantmi, prispievajú k ochrane pleti pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú zdravý a zjednotený tón pleti.

Kombinácia konjakovej hubky a vitamínov na akné môže byť skvelým krokom k zdravšej a krajšej pleti. Hubka sa postará o šetrné a dôkladné čistenie zvonku, zatiaľ čo vitamíny zaistia, že vaša pleť dostane všetky potrebné látky pre správnu regeneráciu a zdravý vzhľad aj zvnútra.

 

Tipy na prevenciu akné

1. Pleť pravidelne čistite, aby ste predišli upchávaniu pórov.

2. Aj mastná a problematická pleť potrebuje hydratáciu, a preto používajte nekomedogénne hydratačné krémy, ktoré pleť udržia hydratovanú bez upchávania pórov.

3. Vyhnite sa používaniu agresívnych kozmetických prípravkov, ktoré môžu narušiť prirodzenú bariéru pokožky.

4. Nedotýkajte sa tváre, pretože si tak prenášate na pleť baktérie a nečistoty.

5. Vyhnite sa stláčaniu pupienkov, ktoré môže viesť k zápalom a zanechávať na pleti jazvy.

6. Vyhýbajte sa sladkostiam, bielemu pečivu a fastfoodu, pretože nezdravá strava s vysokým glykemickým indexom, môže spôsobiť hormonálne výkyvy a zvýšiť produkciu mazu.

7. Baktérie a nečistoty sa ľahko usadzujú na obliečkach a uterákoch, ktoré prichádzajú do kontaktu s vašou pleťou, a preto ich pravidelne perte a vymieňajte.

Čo si z článku odniesť?

Správna starostlivosť o pleť s akné je nevyhnutná na dosiahnutie dlhodobo čistej a zdravej pokožky. Ranná rutina pleť čistí, hydratuje a chráni pred vonkajšími vplyvmi, zatiaľ čo večerná rutina sa zameriava na dôkladné čistenie, regeneráciu a ošetrenie problémových miest. Používajte jemné a šetrné produkty, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre problematickú pleť, nech máte istotu, že dávate svojej pleti to najlepšie.

Nezabudnite, že pravidelnosť a trpezlivosť sú v boji s akné kľúčové. Dodržujte svoju rutinu každý deň a vaša pleť sa vám odmení zdravším a čistejším vzhľadom.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.