• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Alergia na slnko: Ako jej predísť a čo pomôže?

Alergia na slnko, známa aj ako solárna dermatitída alebo fotodermatóza, môže znepríjemniť horúce letné dni. Prejavuje sa svrbením, vyrážkou a začervenaním kože po vystavení slnečnému žiareniu. Našťastie existujú účinné spôsoby, ako tejto nepríjemnosti predísť a ako ju liečiť. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa chrániť pred alergiou na slnko a čo robiť, keď sa objavia prvé príznaky.

Čo je alergia na slnko?

V skutočnosti nejde o alergiu, ale o reakciu imunitného systému na UV žiarenie. Medzi najčastejšie formy patrí polymorfná svetelná erupcia (PMLE), ktorá sa prejavuje vyrážkou a svrbením na miestach vystavených slnku alebo solárna žihľavka, ktorá spôsobuje pľuzgiere a opuchy.

 

Príčiny slnečnej alergie

Presná príčina alergie na slnko nie je úplne objasnená, ale predpokladá sa, že je spojená s abnormálnou reakciou imunitného systému na ultrafialové žiarenie. Niektoré faktory, ktoré môžu alergiu na slnko vyvolať, sú:

Genetické predispozície môžu byť príčinou alergie na slnko. Pokiaľ ju má niekto v rodine, je vyššia pravdepodobnosť, že sa objaví aj u vás.

Niektoré lieky, ako sú antibiotiká, diuretiká alebo antikoncepčné tabletky, môžu zvyšovať citlivosť na slnko.

Určité zložky v kozmetických výrobkoch môžu vyvolať fototoxickú reakciu, ktorá sa zhorší pri vystavení slnku.

Citrusové plody, mrkva alebo zeler, môžu u niektorých ľudí vyvolať fotosenzitivitu.

 

 

Príznaky alergie na slnko

Príznaky alergie na slnko sa môžu objaviť v priebehu niekoľkých minút až hodín po vystavení slnku. O aké príznaky sa jedná?

Vyrážka zahŕňajúca červené, svrbivé pupienky alebo pľuzgiere, ktoré sa často objavujú na exponovaných miestach, ako sú tváre, ruky a dekolt.

Svrbenie, ktoré môže byť veľmi intenzívne a nepríjemné.

Opuch postihnutého miesta na koži

Bolestivosť pokožky

 

Druhy slnečných alergií

Existuje niekoľko druhov nevyžiadaných a nepríjemných reakcií kože na slnko. Aké druhy tzv. slnečnej alergie poznáme?

 

Polymorfná svetelná erupcia (PMLE)

PMLE je najčastejšou formou slnečnej alergie. Prejavuje sa svrbením, červenými vyrážkami alebo pľuzgiermi na miestach vystavených slnku. Symptómy sa zvyčajne objavujú niekoľko hodín až dní po slnečnej expozícii a môžu trvať niekoľko dní.

Medzi príznaky PMLE patrí svrbenie a pálenie kože, červené pupienky alebo pľuzgiere a opuchy postihnutej oblasti. Prevenciou tejto formy alergie je používanie opaľovacích krémov s vysokým faktorom SPF.

 

Aktinické prurigo

Aktinické prurigo je dedičná forma slnečnej alergie, ktorá postihuje hlavne ľudí s americkým indiánskym pôvodom, ale môže sa objaviť aj u iných etnických skupín. Symptómy sú podobné PMLE, ale často sú závažnejšie a chronické.

Pre aktinické prurigo je typická svrbivá vyrážka, suchá a popraskaná koža a chronické príznaky zhoršujúce sa pri slnečnej expozícii. Tento druh slnečnej alergie sa často lieči kortikosteroidnými krémami alebo fototerapiou.

 

Solárna žihľavka

Solárna žihľavka je vzácnejšia forma slnečnej alergie, ktorá sa prejavuje rýchlym nástupom žihľavky (urtikárie) po vystavení slnku. Pľuzgiere sa môžu objaviť v priebehu niekoľkých minút a zmiznú v priebehu niekoľkých hodín až dní.

Medzi typické príznaky patria rýchlo sa objavujúce pľuzgiere, svrbenie a pálenie či opuchy. V tomto prípade bývajú často predpisované antihistaminiká na zmiernenie svrbenia kože.

 

Fotoalergická reakcia

Fotoalergická reakcia je spôsobená chemickými látkami (napr. v kozmetike alebo liekoch), ktoré reagujú s UV žiarením a spôsobujú alergickú reakciu na kožu. Symptómy sa môžu objaviť až niekoľko dní po vystavení slnku.

Typické je začervenanie a zápal kože, pľuzgiere, vyrážka, svrbenie a pálenie. Dôležité je identifikovať a eliminovať spúšťače fotoalergickej reakcie a nasadiť vhodnú liečbu v podobe kortikosteroidných krémov alebo antihistaminík.

 

 

Ako predísť alergii na slnko?

1. Používajte opaľovacie krémy s vysokým SPF

Ochranný faktor SPF je kľúčový pre ochranu proti UV žiareniu. Používajte krémy s minimálnym SPF 30, ideálne však 50, a aplikujte ich každé dve hodiny alebo po kúpaní. Vyberte si opaľovacie krémy, ktoré chránia ako proti UVA, tak UVB žiareniu.

O dôležitosti SPF sa viac dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

2. Vyhnite sa priamemu slnku počas poludnia

Slnečné žiarenie je najsilnejšie medzi 10. a 16. hodinou. V tomto období sa snažte obmedziť pobyt na priamom slnku. Pokiaľ musíte byť vonku, noste ochranný odev a klobúk so širokou krempou.

 

3. Noste ochranné oblečenie

Ochranné odevy s UV filtrom poskytujú dodatočnú ochranu pred slnečným žiarením. Dlhé rukávy, nohavice a klobúky môžu výrazne znížiť riziko alergickej reakcie.

 

4. Používajte slnečné okuliare

Kvalitné slnečné okuliare s UV filtrom chránia nielen vaše oči, ale aj citlivú pokožku okolo očí, ktorá je náchylná k alergickým reakciám.

 

5. Slnku sa vystavujte postupne

Pokiaľ máte citlivú pokožku, zvýšte odolnosť proti slnku postupným vystavovaním. Začnite s krátkymi intervalmi a postupne dobu predlžujte. Týmto spôsobom môžete znížiť pravdepodobnosť alergickej reakcie.

 

 

Čo robiť, keď sa alergia na slnko objaví?

1. Vyhľadajte tieň a ochlaďte postihnuté miesta

Pri prvých príznakoch alergie na slnko sa okamžite ukryte do tieňa. Ochlaďte postihnuté miesta studenými obkladmi alebo vlažnou sprchou. Tým znížite svrbenie a opuch.

 

2. Použite hydro kortizónovú masť

Hydrokortizónová masť môže pomôcť zmierniť zápal a svrbenie. Aplikujte ju podľa pokynov na postihnuté miesta. Ak sú príznaky závažné, poraďte sa s lekárom o vhodnej liečbe.

 

3. Hydratujte pokožku

Používajte hypoalergénne hydratačné krémy či mlieka, ktoré pomôžu upokojiť a obnoviť poškodenú pokožku. Vyhnite sa kozmetickým prípravkom s parfémom, ktoré môžu podráždenie zhoršiť.

 

4. Môžu pomôcť antihistaminiká

Antihistaminiká môžu pomôcť zmierniť svrbenie a ďalšie alergické príznaky. Konzultujte ich použitie s lekárom, najmä ak trpíte ďalšími zdravotnými problémami.

5. Použite prírodné prostriedky a kozmetiku

Aloe vera gél a kokosový olej majú upokojujúce a hydratačné účinky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe slnečných alergií. Aplikujte ich na postihnuté miesta pre rýchlejšiu úľavu. Vyskúšať môžete aj chladivý gél s obsahom panthenolu, aloe vera a mentholu, ktoré pomáha upokojiť pálenie a začervenanie pokožky

 

6. Terapia svetlom

Terapia svetlom, známa tiež ako fototerapia, využíva kontrolované vystavenie UV žiareniu na liečbu rôznych kožných ochorení, vrátane slnečnej alergie. Terapia zahŕňa postupné a kontrolované vystavovanie pokožky UVB alebo UVA žiareniu pod lekárskym dohľadom. Tento postup môže pomôcť zvýšiť odolnosť kože voči slnečnému žiareniu a znížiť riziko alergických reakcií.

 

Čo si z článku odniesť?

Slnečná alergia môže byť nepríjemná, ale správnou prevenciou a včasnou liečbou je možné minimalizovať jej dopad. Používanie opaľovacích krémov, ochranného oblečenia a postupné vystavovanie slnku sú kľúčové kroky na ochranu vašej pokožky. Ak sa príznaky objavia, rýchla reakcia a vhodná liečba môžu výrazne zlepšiť váš komfort a zdravie.

Chráňte svoju pokožku a užívajte si slnečné dni bez obáv. V prípade rozsiahlym ťažkostí neváhajte vyhľadať svojho lekára, ktorý vám určí vhodnú liečbu.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.