• Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme dopravu zadarmo + darček

Ako vyčistiť WC rýchlo a bez chémie? Pozrite sa!

Čistota toalety je základom každej domácnosti, ale nie vždy je nutné siahnuť po agresívnych chemikáliách, aby bola vaša WC misa žiarivo čistá. Prírodné metódy čistenia sú nielen šetrné k životnému prostrediu, ale aj bezpečné pre vašu rodinu. V tomto článku vám ukážeme, ako môžete efektívne a rýchlo vyčistiť svoju toaletu pomocou prírodných produktov bez chemikálií. Čistenie WC bez chémie nemusí byť zložité ani časovo náročné, pretože existuje množstvo prírodných ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne už doma, a ktoré môžu efektívne odstrániť nečistoty, usadeniny a nepríjemné pachy. V nasledujúcom článku vám predstavíme niekoľko efektívnych tipov, ako pomocou octu, jedlej sódy, kyseliny citrónovej a ďalších prírodných prostriedkov udržať vašu toaletu v perfektnom stave.

 

Ako často umývať záchod?

Na zaistenie hygieny a prevencie šírenia baktérií sa odporúča vykonávať rýchlu dennú údržbu, čo znamená, že použijete čistič na vnútorný aj vonkajší povrch toalety. Čistič stačí aplikovať do misy, nechať chvíľu pôsobiť a následne spláchnuť. Utrite tiež záchodovú dosku a okolie záchodu dezinfekčnými obrúskami.

Raz týždenne by mala byť vykonaná dôkladná údržba celej toalety, pri ktorej sa zamerajte nielen na vnútro misy, ale aj na okolie, záchodovú dosku, nádržku a podlahu okolo toalety.

 

 

Ako vyčistiť WC krok za krokom?

1. Použite ochranné pomôcky

Nasaďte si gumové rukavice na ochranu pred baktériami.

 

2. Aplikujte čistiace prostriedky

Aplikujte prírodný čistiaci prostriedok pod okraj misy a okolo celého vnútorného povrchu. Nechajte pôsobiť 5–10 minút. Na odstránenie usadenín a škvŕn môžete použiť aj octový roztok.

 

3. Vyčistite misu

Použite WC kefu na dôkladné vydrhnutie vnútrajšku misy, najmä pod okrajom av oblasti sifónu. Pre ťažko dostupné miesta môžete použiť starú zubnú kefku, ktorá sa dostane aj do menších zákutí.

 

4. Opláchnite WC kefu av prípade potreby proces opakujte

Po vyčistení misy spláchnite a nezabúdajte umývať aj WC kefu. Opláchnite ho v čistej vode a nastriekajte ho univerzálnym čističom. WC kefu umyvajte vždy, keď budete umývať záchod.

 

 

5. Dezinfikujte vonkajších povrchy

Prírodný univerzálny čistič nastriekajte na vonkajšie povrchy WC, vrátane nádrže, veka, sedátka a gombíka splachovača. Utrite všetky povrchy hubkou alebo handričkou, aby boli čisté, dezinfikované a prevoňané.

 

6. Utrite všetky povrchy

Utrite všetky povrchy papierovými utierkami alebo čistým uterákom do sucha. Zamerajte sa na detaily ako je podstavec WC a oblasti okolo nádrže, kde sa môže hromadiť prach a ďalšie nečistoty.

 

7. Pravidelne WC udržujte

Vykonávajte pravidelné čistenie aspoň raz týždenne, aby ste udržali vaše WC hygienicky čisté. Na udržiavanie čistej toalety používajte aj domáce bomby na čistenie, o ich výrobe sa dozviete nižšie.

 

Ako odstrániť vodný kameň z toalety?

Kyselina citrónová je prírodný čistiaci prostriedok, ktorý je účinný pri odstraňovaní vodného kameňa, a preto nasypte 2-3 lyžice kyseliny citrónovej priamo do misy a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút. Použite toaletnú kefu na dôkladné vyčistenie všetkých častí misy a spláchnite.

 

 

Ako vyčistiť WC pod okrajom?

Začnite tým, že nanesiete čistiaci prostriedok priamo pod okraj misy. Na prírodné čistenie môžete použiť zmes octu a jedlej sódy, kyselinu citrónovú, prírodný čistič alebo ich kombináciu. Ocot alebo kyselina citrónová účinne rozpúšťajú minerálne usadeniny a jedlá sóda poskytuje mierny abrazívny účinok.

Nasypte jedlú sódu priamo pod okraj misy a potom na ňu nastriekajte ocot. Kombinácia týchto dvoch zložiek spôsobí šumenie, ktoré pomáha uvoľniť nečistoty. Zmes nechajte pôsobiť aspoň 15 minút. Následne použite WC štetku s ohnutým koncom alebo špeciálnu kefu na čistenie pod okrajom a jemne, ale dôkladne vydrhnite celú oblasť.

Po dôkladnom čistení spláchnite toaletu, aby sa odstránili všetky zvyšky čistiaceho prostriedku a nečistôt. Skontrolujte, či je oblasť pod okrajom čistá. Pokiaľ zaznamenáte viditeľné usadeniny alebo nečistoty, opakujte čistenie s dôrazom na problematické miesta.

 

Vytvorte si vlastné čistiace bomby

Zmiešajte 1 šálku jedlej sódy, štvrť šálky kyseliny citrónovej, a pol šálky kukuričného škrobu a dobre premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne spojili. Pridajte pár kvapiek levanduľového oleja a niekoľko kvapiek prírodného gélu na umývanie riadu s vôňou citrusu. Rozprašovač naplňte vodou, streknite trochu vody do zmesi, premiešajte a proces zopakujte. Cieľom je získať zmes s konzistenciou vlhkého piesku. Zmes vložte do formy na ľad, do silikónových formičiek alebo ručne vytvarujte guličky. Bomby nechajte v suchom prostredí 6-8 hodín. Po zaschnutí by bomby mali ísť z formičiek jednoduchú vybrať.

WC bomby uchovávajte v uzavretej nádobe na suchom mieste, aby si zachovali svoju účinnosť. Experimentujte s rôznymi esenciálnymi olejmi podľa vašich preferencií. Bomby používajte aspoň raz týždenne, aby ste svoju toaletu udržovali neustále čistú.

 

 

Ďalšie tipy, ako vyčistiť WC

1. Ako vyčistiť wc pomocou octu? Ocot je lacný a dostupný čistiaci prostriedok, ktorý má skvelé antibakteriálne a dezinfekčné vlastnosti. Nalejte do toalety 2 šálky bieleho octu a nechajte ho pôsobiť cez noc. Ráno toaletu vyčistite toaletnou kefkou a opláchnite vodou. Ocot rozpustí usadeniny a škvrny a zbaví toaletu nepríjemných pachov.

2. Ako vyčistiť WC sódou bicarbónou? Sóda je známa pre svoje absorpčné a čistiace vlastnosti. Nasypte do toalety 1/2 šálky jedlej sódy a nechajte ju pôsobiť 15 minút. Potom pridajte 2 šálky bieleho octu a nechajte zmes bublať. Po 30 minútach toaletu vyčistite toaletnou kefkou a opláchnite vodou. Sóda bikarbóna pomôže neutralizovať pachy a zmäkčiť usadeniny.

3. Esenciálne oleje sú vhodné na dezinfekciu a osvieženie toalety. Do rozprašovača s vodou nakvapkajte 10 kvapiek tea tree, eukalyptového alebo levanduľového oleja a premiešajte. Zmes nastriekajte do misy WC a nechajte ju pôsobiť 15 minút. Potom WC spláchnite.

4. Nezabúdajte umývať aj steny okolo WC a spodnej časti záchodu, kde sa taktiež usadzuje prach a nečistoty.

 

Čo si z článku odniesť?

Nie je nutné používať agresívne čistiace prostriedky, aby ste dosiahli žiarivo čistú toaletu. Stačí sa inšpirovať našimi tipmi a vyskúšať niektoré z prírodných metód, ktoré sme vám predstavili. Pri pravidelnej údržbe pomocou vyššie spomínaných postupov sa môžete tešiť na čisté a zdravé prostredie bez chemikálií. Vyrobte si domáce čistiace bomby do WC a používajte prírodné čistiace prostriedky bez zbytočných škodlivých chemikálií.

Vyskúšajte niektorý z našich odporúčaných postupov a uvidíte, aké ľahké a efektívne môže byť čistenie toalety bez chémie. Pravidelná údržba s využitím prírodných prostriedkov nielenže zaisťuje hygienu, ale tiež prispieva k udržateľnejšiemu a zdravšiemu životnému štýlu.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.