• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Ako vyčistiť práčku rýchlo a účinne?

Práčka je účinným domácim pomocníkom, ktorý nám šetrí veľa času. Nevonia vaša bielizeň, aj keď sa práve vyprala? A vedeli ste, že aby práčka správne fungovala, musíte ju pravidelne udržiavať a čistiť? V dnešnom rýchlom tempe života však často hľadáme spôsoby, ako údržbu domácich spotrebičov zvládnuť čo najrýchlejšie a najefektívnejšie, a práve preto sme pre vás pripravili tento detailný návod, ako vyčistiť práčku rýchlo a účinne. Naučíte sa jednoduché kroky a tipy, ktoré vám pomôžu udržať vašu práčku v perfektnom stave bez zbytočnej námahy. Pripravte sa na to, že sa vaša práčka bude opäť blýskať čistotou a vaša bielizeň získa sviežosť, ktorú si zaslúži. Ako na to? Pokračujte v čítaní tohto článku a dozviete sa tipy na rýchle a účinné čistenie práčky.

 

Prečo vlastne čistiť automatickú práčku?

Práčka je vlhkým a teplým prostredím, ktoré je ideálne na rast baktérií a plesní, ktoré sa môžu množiť v usadeninách a mastnote a časom sa tak nahromadiť v práčke.

Pokiaľ práčku nebudete pravidelne čistiť, môže sa stať zdrojom nepríjemných pachov, ktoré sa môžu prenášať aj na vaše oblečenie.

Usadeniny a vodný kameň v práčke zase môžu poškodiť jej komponenty a skrátiť jej životnosť.

Nečistoty v práčke môžu znižovať čistiaci účinok pracieho prášku.

 

Aké časti práčky treba čistiť?

Filter práčky zachytáva nečistoty, vlasy a drobné predmety z oblečenia počas prania. Pokiaľ sa filter nečistí, môže sa upchať a spôsobiť problémy s odtokom vody z práčky, čo môže viesť k zaplaveniu kúpeľne ak poškodeniu práčky.

Dávkovač na prášok a aviváž, v ktorom sa hromadia zvyšky pracieho prostriedku a aviváže. Usadené zvyšky pracích prostriedkov môžu viesť k tvorbe plesní a nepríjemným pachom.

Bubon práčky je najviac exponovanou časťou, ktorá sa počas prania dostáva do kontaktu s bielizňou a nečistotami. Usadeniny z pracieho prostriedku, vodného kameňa a plesní sa v bubne hromadia a môžu viesť k nepríjemným pachom, zhoršenému praniu a poškodeniu práčky.

Tesnenie práčky, ktoré zaisťuje vodotesnosť spotrebiča, sa môže časom opotrebovať a prasknúť, a preto je dôležitá pravidelná kontrola a údržba.

 

 

Ako vyčistiť práčku rýchlo a účinne krok za krokom?

1. Pripravte si potrebné pomôcky

Budete potrebovať handričku, starú zubnú kefku a univerzálny čistič do celej domácnosti, ktorý si poradí s mastnotou aj zaschnutou špinou a je šetrný k vášmu domovu i životnému prostrediu.

 

2. Vyčistite dvierka práčky, vrátane ich tesnenia

Otvorte dvierka práčky a pozrite si, v akom stave je tesnenie dvierok. Odstráňte z neho všetky vlasy, chlpy či omrvinky. Následne na handričku nastriekajte univerzálny čistič a umyte s ním gumové tesnenie dvierok. V prípade, že sa v tesnení tvorí pleseň, použite tiež biely ocot, ktorý dajte na handričku a na chvíľu takto namočenú handričku položte na gumové tesnenie.

 

3. Vyčistite zásobník na pracie prostriedky

Pokiaľ to vaša práčka umožňuje, vytiahnite zásobník na pracie prostriedky a opláchnite ho pod teplou vodou. Následne naň nastriekajte UNI čistič a starou kefkou z neho dostaňte aj tie najmenšie nečistoty. Vyčistený zásobník vráťte späť do práčky. Dbajte na pravidelnú údržbu zásobníka na pracie prostriedky, pretože sa tu usadzujú zvyšky pracích prostriedkov a môže sa tu tvoriť pleseň.

 

4. Očistite vonkajší povrch práčky

Na handričku nastriekajte UNI čistič a poriadne s ňou umyte vonkajšie povrchy práčky od prachu a usadených nečistôt. Uni čistič je čisto prírodný a šetrný k životnému prostrediu, a preto ho nemusíte oplachovať.

 

 

5. Skontrolujte a vyčistite filter

Filter práčky je dôležitou súčasťou spotrebiča, ktorá zachytáva nečistoty, vlasy a ďalšie drobné predmety z oblečenia počas prania. Pokiaľ sa filter nečistí, môže sa upchať a spôsobiť problémy s odtokom vody z práčky, čo môže viesť k zaplaveniu kúpeľne ak poškodeniu práčky.

Filter práčky sa obvykle nachádza v dolnej časti spotrebiča za malými dvierkami, ale pri niektorých modeloch práčok sa môže filter nachádzať vo vnútri bubna. Otvorte dvierka filtra a opatrne ho vytiahnite. Pokiaľ sa filter ťažko vyťahuje, skúste ho otočiť o štvrť otáčky. Vyčistite filter od nečistôt, vlasov a ďalších predmetov a následne ho opláchnite pod tečúcou vodou. Vložte filter späť do práčky a uistite sa, že je správne nasadený

 

6. Vyčistite bubon práčky

Ako vyčistiť bubon práčky? Do priestoru na dávkovanie pracích prostriedkov nasypte pol hrnčeka jedlej sódy, namiesto aviváže naplňte zásobník octom a ocot pridajte aj do bubna práčky. Na práčke nastavte najdlhší cyklus s najvyššou teplotou a pustite ju na prázdno. Práčka sa vyčistí od všetkých nečistôt aj usadenín. Týmto spôsobom práčku rozhodne nečistite každý mesiac. Dôkladné čistenie vykonávajte niekoľkokrát do roka alebo podľa potreby.

 

7. Práčku pravidelne udržujte

Pravidelné čistenie práčky zabraňuje hromadeniu usadenín, plesní a baktérií, ktoré môžu viesť k nepríjemným pachom a poškodeniu spotrebiča. Čistá práčka umožňuje správny prietok vody a pracieho prostriedku, čím zaisťuje efektívne pranie bielizne. Pravidelná údržba pomáha predchádzať opotrebovaniu a poškodeniu práčky, čím predlžuje jej životnosť. Včasná údržba práčky môže zabrániť nutnosti drahých opráv.

 

 

Ako vyčistiť práčku kyselinou citrónovou?

Kyselina citrónová je účinná pri odstraňovaní vodného kameňa a usadenín. Do prázdneho bubna práčky nasypte 100-150 gramov kyseliny citrónovej. Nastavte práčku na najvyššiu teplotu (napríklad 90°C) a spustite ju na prázdny cyklus. Kyselina citrónová sa počas cyklu rozloží a pomôže odstrániť usadeniny a zápach.

 

8 tipov, ako udržať práčku dlhšie čistú

Pravidelná údržba je kľúčová na udržanie práčky v čistote a hygiene. Okrem vyššie uvedených krokov vám môžeme ponúknuť aj niekoľko ďalších tipov, ktoré vám pomôžu udržať vašu práčku dlhšie čistú:

1. Používajte správne množstvo pracieho prostriedku a nepridávajte viac pracieho prostriedku, než je odporúčané výrobcom. Nadmerné množstvo pracieho prostriedku môže viesť k tvorbe usadenín v práčke.

2. Perte na nižšie teploty, pretože väčšina škvŕn a nečistôt sa dá odstrániť aj pri praní na nižšie teploty. Pranie na nižšie teploty pomáha šetriť energiu a zároveň šetrí práčku pred opotrebením.

3. Používajte špeciálne čistiace prostriedky a pracie gély, ktoré sú šetrné k vašej práčke aj vašej bielizni.

4. Po každom praní nechajte dvierka práčky otvorené, aby sa bubon vysušil. To pomôže zabrániť tvorbe plesní a nepríjemných pachov.

5. Filter práčky zachytáva nečistoty a vlasy z oblečenia, a preto ho pravidelne (aspoň po každom 3. praní) čistite. Filter vyberte a vyčistite ho pod tečúcou vodou.

6. Pravidelne kontrolujte hadice a tesnenie práčky. V prípade potreby ich vymeňte.

7. Tvrdá voda môže viesť k tvorbe vodného kameňa v práčke. Používajte odvápňovacie tablety podľa pokynov výrobcu, aby ste zabránili tvorbe vodného kameňa.

8. Pravidelne čistite odtokovú hadicu podľa pokynov výrobcu, aby ste zabránili jej upchatiu.

 

Čo si z článku odniesť?

Udržiavanie práčky v čistote je nevyhnutné pre jej dlhú životnosť, optimálny výkon a zaistenie dokonale čistej bielizne. Vďaka pravidelnej údržbe môžete predísť usadeninám, zápachu a plesniam, ktoré môžu negatívne ovplyvniť funkčnosť a efektivitu vášho spotrebiča. Teraz, keď viete, ako správne čistiť jednotlivé časti práčky, od bubna cez dávkovač až po filter, môžete ľahko zaistiť, že vaša práčka bude pracovať na plný výkon.

Používajte kvalitné čističe a pracie prostriedky, ktoré budú šetrné ako k vašej práčke, tak aj k vašej bielizni a zaistite, že vaša práčka bude pracovať efektívne a spoľahlivo po mnoho rokov.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.