• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Ako sa o seba starať na jeseň? 10 tipov na jesennú self-care rutínu

Jeseň je obdobím, kedy príroda pomaly utícha a pripravuje sa na zimný pokoj. Toto obdobie prechodu je pre mnoho ľudí náročné nielen fyzicky, ale aj psychicky. Dni sa skracujú, teploty klesajú a naše telo i myseľ sa musia prispôsobiť novému rytmu. Práve preto je jeseň ideálnym časom na zamyslenie sa nad tým, ako sa o seba starať, aby sme sa cítili dobre a boli pripravení čeliť chladnejším mesiacom. V dnešnom článku vám prinášame vám desať praktických tipov na jesennú self care rutinu, ktorá vám pomôže udržať rovnováhu a cítiť sa fit.

 

 

Prečo venovať jesenné self-care rutine zvýšenú pozornosť?

Jeseň je kľúčovým obdobím pre venovanie zvýšenej pozornosti self-care rutine z niekoľkých dôvodov, ktoré sa týkajú ako fyzického, tak psychického zdravia. Toto obdobie prináša špecifické výzvy, ktorým čelia naše telo i myseľ, a správna starostlivosť o seba môže mať zásadný vplyv na celkovú pohodu a prípravu na nadchádzajúce zimné mesiace.

Posilnenie imunity pred zimou - jesenné mesiace je prechodom medzi teplým letom a chladnou zimou, kedy je naše telo vystavené častým zmenám teplôt, vlhkosti a kratším dňom a môže tak dochádzať k oslabeniu imunitného systému a zvýšenej náchylnosti k prechladnutiu, chrípkam a ďalším ochoreniam. Venovať pozornosť selfcare rutine na jeseň, napríklad prostredníctvom zdravého jedálnička, doplnkov stravy a dostatočného odpočinku, je kľúčové pre posilnenie imunity.

Zvládanie sezónnych výkyvov nálady – kratšie dni a menej slnečného svetla môžu u mnohých ľudí viesť k pocitu únavy, podráždenosti alebo dokonca k sezónnej afektívnej poruche (SAD). Jesenné selfcare rutina zameraná na relaxáciu, dostatok spánku a pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu môže pomôcť udržať dobrú náladu a stabilnú energiu.

Obnova a hydratácia pokožky - jesenné počasie prináša chladný vietor a suchý vzduch spôsobený kúrením v miestnostiach, čo môže pokožku značne vysušovať. Starostlivosť o pleť na jeseň, najmä s dôrazom na hydratáciu a výživu, je kľúčová pre udržanie jej elasticity a zdravia.

Príprava na zimné obdobie - jeseň je ideálnym obdobím na prípravu tela i mysle na náročnejšie zimné mesiace. Tým, že už teraz začnete posilňovať svoju fyzickú aj psychickú odolnosť, budete lepšie pripravení čeliť zimným výzvam. Selfcare rutina vám pomôže vytvoriť zdravé návyky, ktoré posilnia vašu energiu a pohodu aj v zimnom období, kedy býva telo často viac unavené a vystavené chladu.

Podpora duševnej rovnováhy a zníženie stresu - po pokojnom lete plnom slnka, dovoleniek a pohody prichádza hektické obdobie s novými pracovnými povinnosťami a prípravami na koniec roka. Správna selfcare rutina vás naučí, ako lepšie zvládať stres a zachovať si psychickú pohodu.

Spomaľte a užite si prechodné obdobie – jeseň ponúka ideálnu príležitosť na to, aby ste sa na chvíľu zastavili a venovali čas sami sebe. Príroda sa spomaľuje, čo je ideálny čas na spomalenie aj v našom živote.

 

 

10 tipov pre jesennú sef-care rutinu

Ideálna self-care rutina vám pomôže udržať fyzickú aj psychickú rovnováhu, posilniť imunitu a pripraviť sa na nadchádzajúcu zimu. Prinášame 10 jednoduchých tipov, ako sa o seba na jeseň starať, aby ste sa cítili svieži, zdraví a plní energie aj v chladnejšom období roka.

 

1. Hydratujte a vyživujte pokožku

Jesenný chlad a vietor môžu vašu pokožku rýchlo vysušiť, a preto je dôležité myslieť na dôkladnú hydratáciu. Suchý vzduch v miestnostiach, kde kúrime, tiež prispieva k dehydratácii pokožky, a preto odporúčame pravidelne používať kvalitnú hydratačnú kozmetiku, ktorá pomôže pokožke udržať vlhkosť. Zamerajte sa na produkty s obsahom prírodných olejov, napríklad arganový, jojobový alebo mandľový olej, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály.

Ako voda a celkovo hydratácia ovplyvňuje naše telo sa dozviete v jednom z našich predošlých článkov.

Tip na domácu masku: Zmiešajte med s olivovým olejom a trochou ovsenej múky. Táto prírodná maska pomôže pokožke obnoviť jej prirodzenú rovnováhu a dodá jej potrebnú výživu.

 

2. Jesenná strava pre zdravé telo i myseľ

S príchodom chladnejších dní je dôležité upraviť jedálniček tak, aby telo dostávalo dostatok všetkých živín, z ktorých môže čerpať energiu. Zahrňte do stravy sezónne potraviny, ako sú tekvica, batáty, repa, kapusta alebo jablká, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály a podporte tak imunitu.

Teplé polievky a vývary sú ideálnou voľbou pre chladné dni. Nielenže zahrejú, ale dodajú telu potrebné živiny a posilnia trávenie. Skúste napríklad tekvicovú polievku s kokosovým mliekom, ktorá je plná vitamínov a má príjemne sladkastú chuť.

Snažte sa počas jesene a zimy aj o doplnenie vitamínov a minerálov je preto kľúčové. Zamerajte sa predovšetkým na vitamín C, ktorý podporuje imunitu, vitamín D, ktorý získavame hlavne zo slnka (a ktorého nedostatok je v zimných mesiacoch častý), a zinok, ktorý je nevyhnutný na správne fungovanie imunitného systému.

TIP: Zoznam konkrétnych vitamínov a ich kombinácií na posilnenie imunity v chladných mesiacoch nájdete v našom článku.

 

 

3. Pozor na jesenné vypadávanie vlasov

Jesenná sezóna je často spájaná s nadmerným vypadávaním vlasov, ktoré môže byť dôsledkom zmien počasia, stresu a nedostatku vitamínov, a preto je dôležité podporiť kvalitu a zdravie vlasov ako zvonku, tak zvnútra.

Používajte vyživujúcu vlasovú kozmetiku, ktorá pomáha vlasom udržať si hydratáciu a silu. Odporúčame doplniť starostlivosť o vlasy kapsulami na vlasy, nechty a pleť, ktoré obsahujú komplex vitamínov a minerálov podporujúci rast vlasov a ich zdravie.

TIP: Zistite, ako na domácu starostlivosť o vlasy v 6 krokoch.

 

4. Zostaňte aktívna aj počas chladnejších dní

Hoci jesenné počasie môže niekedy pôsobiť demotivačne a lákať nás na to, aby sme zostali doma v teple, je dôležité udržať si pravidelnú fyzickú aktivitu. Pohyb na čerstvom vzduchu nielen posilňuje imunitu, ale taktiež zlepšuje náladu a podporuje dobrý spánok. Skúste si aspoň niekoľkokrát týždenne vyraziť na svižnú prechádzku do prírody alebo začnite s ľahkým otužovaním.

Fyzická aktivita zlepšuje krvný obeh a podporuje vylučovanie endorfínov, čo pomáha proti jesennému smútku a únave, a preto si skúste vytvoriť plán pravidelnej fyzickej aktivity, či už ide o jogu, chôdzu v prírode alebo domáce cvičenie, pri ktorom využijete odporové gumy s tromi stupňami záťaže pre intenzívny domáci tréning a tiež podložku yoga mat z kvalitného protišmykového PVC materiálu, ktorá vás podporí aj pri náročnejších pozíciách.

 

5. Chráňte ruky a nechty pred chladným počasím

Chladné počasie má tendenciu vysušovať nielen pleť, ale aj ruky a nechty. Do svojej rutiny preto zaraďte výživné krémy na ruky, ktoré pomôžu ochrániť vašu pokožku pred vysúšaním a praskaním. Zdravie nechtov môžete podporiť aj kolagénom na nechty, vlasy aj pleť, ktorý podporí ich silu a pružnosť, a pomôže predchádzať lámaniu a štiepeniu nechtov.

 

 

6. Zdravý spánok ako základ úspešnej jesene

Jesenné večery sú ideálne na odpočinok a načerpanie energie kvalitným spánkom. Dbajte na to, aby ste dodržiavali pravidelný spánkový režim a venovali pozornosť kvalite spánku. Ak máte problémy so zaspávaním alebo s nekvalitným spánkom, skúste zaradiť bylinné čaje z levandule alebo medovky, ktoré prirodzene upokojujú nervový systém.

Pre lepší spánok môžu pomôcť aj doplnky stravy na podporu relaxácie a spánku, ako je relax komplex na lepší spánok, ktorý obsahuje harmanček, levanduľu a valeriána lekárska podporujúca kvalitný a hlboký spánok.

Poznáte spánok a jeho fázy? V tomto článku nájdete všetko, čo potrebujete o spánku a zaspávaní vedieť.

 

7. Jesenná detoxikácia

Na jeseň je vhodné vykonať jemnú detoxikáciu tela. Môžete skúsiť zaradiť bylinné čaje, ako je žihľava, púpava alebo zázvor, ktoré podporujú trávenie a pomáhajú telu zbavovať sa toxínov. Detoxikácia prispieva k lepšiemu fungovaniu metabolizmu, zvýši energiu a podporí regeneráciu.

TIP: Skúste si vytvoriť vlastný detoxikačný nápoj – zmiešajte vodu s citrónom, čerstvým zázvorom a medom. Tento nápoj pite ráno na lačný žalúdok a podporíte tak činnosť pečene a trávenia.

 

8. Teplé kúpele s prísadami pre relaxáciu

Keď vonku začne byť chladno a sychravo, nie je nič lepšie ako si dopriať horúci kúpeľ. Pridajte do nej niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, napríklad levandule alebo tea tree, ktoré majú uvoľňujúce a prečisťujúce účinky. Môžete tiež vyskúšať kúpele s epsomskou soľou, ktorá pomáha uvoľňovať svaly a podporuje detoxikáciu tela. Na prevoňanie môžete do vane prihodiť aj šumivú bombu do kúpeľa s hydratačnými účinkami na vašu pokožku.

Vyskúšajte domáce kúpeľové bomby. Zmiešajte jedlú sódu, kyselinu citrónovú a pár kvapiek esenciálneho oleja. Túto zmes zabaľte do formy a nechajte zaschnúť. Hotové bomby potom pridajte do kúpeľa a užívajte si ich efekt.

 

 

9. Aromaterapia pre duševnú pohodu

Vône majú silný vplyv na našu náladu a psychickú pohodu. Aromaterapia je skvelý spôsob, ako si spríjemniť jesenné večery a zrelaxovať telo aj myseľ. Esenciálne oleje, ako je levanduľa, rozmarín alebo eukalyptus, majú relaxačné a harmonizujúce účinky. Stačí pridať pár kvapiek do aromalampy alebo difuzéra a nechať vône rozptýliť po miestnosti.

Skúste si vytvoriť vlastnú relaxačnú zmes olejov – kombinácia pomaranča, škorice a klinčekov vytvára príjemnú jesennú atmosféru a zároveň podporí vašu psychickú pohodu.

 

10. Obklopte sa teplom a pohodlím

Jeseň je ideálny čas na vytvorenie útulného prostredia doma. Skúste si vytvoriť hrejivú atmosféru pomocou sviečok, teplých diek a mäkkých vankúšov. Pocit bezpečia a pohodlia prispieva k psychickej pohode a pomáha znížiť stres. Tiež si doprajte čas na činnosti, ktoré vás bavia - čítanie, pletenie, maľovanie alebo sledovanie obľúbených filmov. Vyberte si sviečky s vôňou škorice, vanilky alebo dreva, ktoré dodajú vášmu domovu pravú jesennú atmosféru.

Okrem tepla a pohodlia vám môže pomôcť aj 15 tipov pre zníženie stresu a nastolenie psychickej pohody.

 

Čo si z článku odniesť?

Jeseň je nádherným obdobím, kedy môžeme spomaliť a zamerať sa viac na seba a svoju pohodu. Využite toto obdobie na to, aby ste si vytvorili návyky, ktoré vám pomôžu udržať telo i myseľ v harmónii. Či už sa jedná o starostlivosť o pokožku, posilnenie imunity alebo relaxáciu, dôležité je, aby ste sa cítili dobre a boli pripravení na zimné mesiace.

Skúste si vybrať aspoň niekoľko tipov z našej jesennej self-care rutiny a začnite ich postupne zaraďovať do svojho každodenného života. Vaše telo aj myseľ vám za to poďakujú!

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.