• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Ako na domácu diagnostiku pleti krok za krokom?

Vedieť, ako správne diagnostikovať svoju pleť, je kľúčom k efektívnej starostlivosti o ňu. Domáca diagnostika pleti vám umožní lepšie porozumieť jej potrebám a vybrať si produkty a rutiny, ktoré skutočne fungujú. Či už sa stretávate s mastnou pleťou, suchými miestami, jemnými vráskami alebo inými problémami, správna diagnostika je prvým krokom k dosiahnutiu zdravej a krásnej pleti. V tomto článku vám krok za krokom ukážeme, ako urobiť domácu diagnostiku pleti, aké faktory sledovať a ako interpretovať výsledky, aby vaša pleť dostala presne to, čo potrebuje

 

Prečo je také dôležité poznať svoj typ pleti?

Poznanie svojho typu pleti je prvým krokom k jej zdraviu a kráse. Je to ako výber správnej veľkosti oblečenia - ak nepoznáte svoju veľkosť, ťažko si vyberiete niečo, čo vám bude sedieť. Podobne je to aj so starostlivosťou o pleť. Každý typ pleti má svoje špecifické potreby, a preto si vyžaduje odlišnú starostlivosť. Prečo ešte je dôležité poznať svoj typ pleti?

Keď poznáte svoj typ pleti, môžete si vybrať produkty, ktoré budú vyhovovať práve vašim potrebám. Suchá pleť potrebuje intenzívnu hydratáciu, zatiaľ čo mastná pleť vyžaduje produkty, ktoré regulujú tvorbu sebumu.

Správna starostlivosť môže pomôcť predchádzať vzniku rôznych kožných problémov, ako je akné, ekzém alebo predčasné starnutie.

Pokiaľ budete používať produkty, ktoré nie sú vhodné pre váš typ pleti, môžete si spôsobiť viac škody ako úžitku. Navyše ušetríte peniaze, pretože nebudete kupovať produkty, ktoré nevyužijete.

Keď budete používať správne produkty, uvidíte rýchlejšie a viditeľnejšie výsledky. Vaša pleť bude vyzerať zdravšie, žiarivejšie a mladistvejšie.

 

Čo ovplyvňuje typ pleti?

Náš typ pleti je výsledkom komplexnej súhry genetických, hormonálnych, životných a environmentálnych faktorov. Preto je dôležité pristupovať k starostlivosti o pleť individuálne a prispôsobovať ju aktuálnym potrebám. Čo ovplyvňuje typ našej pleti?

Jedným z najdôležitejších faktorov je genetika. Pokiaľ majú vaši rodičia alebo starí rodičia suchú alebo mastnú pleť, je pravdepodobné, že podobný typ pleti budete mať aj vy. Genetika ovplyvňuje, koľko sebumu vaše mazové žľazy produkujú, čo priamo súvisí s tým, či budete mať skôr mastnú alebo suchú pleť.

Ďalej pleť ovplyvňujú aj hormonálne zmeny. V puberte dochádza k hormonálnym zmenám, ktoré môžu spôsobiť zvýšenú produkciu sebumu a vznik akné. Hormonálne výkyvy počas menštruačného cyklu môžu ovplyvniť vzhľad a správanie pleti. Tehotenstvo či menopauza sú životné etapy, ktoré sú spojené s významnými hormonálnymi zmenami a môžu sa tak prejaviť na vašej pleti.

Vašu pokožku ovplyvňuje aj strava a životný štýl. Vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty prispieva k zdravej pleti. Naopak, nadmerná konzumácia nezdravých potravín, alkoholu a kofeínu môže pleť zaťažovať. Ďalej má na vašu pleť vplyv aj spánok, stres či fajčenie.

Na stav vašej pleti má vplyv aj pribúdajúci vek, s ktorým sa produkcia kolagénu a elastínu znižuje, čo vedie k vzniku vrások a strate elasticity pleti.

 

 

5 základných typov pleti

Každý z nás má jedinečnú pleť, ale vo všeobecnosti ju môžeme rozdeliť do niekoľkých základných typov. Poznanie svojho typu pleti je kľúčové pre správny výber kozmetiky a efektívnu starostlivosť. Vďaka tomu môžete dosiahnuť zdravšiu a žiarivejšiu pleť.

 

1. Normálna

Normálna pleť je ako zlatá stredná cesta - nie je ani príliš suchá, ani príliš mastná. Póry sú jemné, textúra je hladká a pleť má zdravý, rozžiarený vzhľad. Aj napriek tomu, že sa o ňu nemusíte starať tak intenzívne ako o iné typy pleti, pravidelná hydratácia a čistenie sú dôležité pre udržanie jej zdravia.

 

2. Zmiešaná

Zmiešaná pleť je kombináciou mastnej a suchej pleti. T-zóna je typicky mastná, zatiaľ čo tváre môžu byť suché alebo normálne. Na starostlivosť o zmiešanú pleť je potrebné kombinovať produkty pre oba typy pleti. Zamerajte sa na hydratačné produkty pre suché partie a zmatňujúce produkty pre mastnú T-zónu.

 

3. Mastná

Mastná pleť sa vyznačuje zvýšenou produkciou sebumu, rozšírenými pórmi a lesklým vzhľadom, najmä v T-zóne (čelo, nos, brada). Často býva náchylná na akné. Pre mastnú pleť je dôležité používať produkty, ktoré regulujú tvorbu sebumu, ale zároveň ju nezbavujú prirodzené ochranné vrstvy.

 

4. Suchá

Suchá pleť sa vyznačuje napnutím, šupinkami a môže byť náchylná na podráždenie. Často pôsobí unavene a má tendenciu sa rýchlejšie dehydrovať. Dôležité je zamerať sa na intenzívnu hydratáciu a výživu. Vyhnite sa produktom s alkoholom a silnými vôňami, ktoré môžu pleť ešte viac vysušovať.

 

5. Citlivá

Citlivá pleť reaguje podráždením na rôzne vonkajšie vplyvy, ako sú kozmetické produkty, zmeny počasia alebo stres. Môže sa prejavovať začervenaním, svrbením, pálením alebo vyrážkami. Pre citlivú pleť je dôležité používať hypoalergénne produkty bez parfumácie a ďalších dráždivých látok.

 

 

Ako na domácu diagnostiku pleti?

Spoznajte svoj typ pleti v pohodlí domova. Je to jednoduché. Ako na to?

 

Najprv si dôkladne vyčistite a osušte pleť

Dôkladne si očistite tvár od make-upu a nečistôt a použite na to svoj obvyklý čistiaci prostriedok.

 

Počkajte pol hodiny

Teraz počkajte 30 minút až hodinu a počas tejto doby na pleť nenanášajte žiadne ďalšie produkty.

 

Prezrite si svoju pleť na svetle

Po uplynutí uvedenej doby sa pozrite na svoju pleť v zrkadle pri dennom svetle a všímajte si, v akých oblastiach sa začína objavovať lesk, kde cítite napätie alebo svrbenie.

 

Určite typ pleti

V tejto chvíli by ste mali jasne vidieť štruktúru vašej pleti vrátane všetkých nedokonalostí. Teraz určite, aký typ máte podľa nižšie uvedených charakteristík.

 

 

Prezreli ste si svoju pokožku. Aký typ pleti máte?

 1. Mastná pleť

Mastná pleť sa vyznačuje prebytočným mazom, ktorý sa hromadí najmä v T-zóne (čelo, nos, brada). Pleť môže vyzerať leskle a môže byť náchylná k upchatým pórom a akné. Pokiaľ sa vaša pleť počas dňa rýchlo leskne, máte rozšírené póry a tendenciu k tvorbe čiernych bodiek alebo pupienkov, pravdepodobne máte mastnú pleť.

Ako sa starať o mastnú pleť? Dôkladné čistenie je kľúčové. Používajte gélové alebo penové čističe, ktoré odstránia prebytočný maz a nečistoty. Tonikum s kyselinou salicylovou alebo kyselinou glykolovou pomôže regulovať tvorbu sebumu a vyčistiť póry. Aj mastná pleť potrebuje hydratáciu. Vyberte si ľahké, nemastné krémy alebo gélové séra. Používajte produkty s matujúcim účinkom, ktoré absorbujú prebytočný maz.

Vyhnite sa mastným krémom a komedónnym látkam, ktoré upchávajú póry. Nesprchujte sa horúcou vodou, ktorá stimuluje tvorbu mazu a nestláčajte si pupienky.

 

2. Suchá pleť

Suchá pleť často pôsobí napäto, šupinkato, je drsná na dotyk a môže svrbieť. Je náchylnejší na podráždenie a predčasné starnutie. Pokožka môže mať aj tendenciu k jemným vráskam a môže reagovať na zmeny počasia. Pokiaľ sa vám pleť ľahko odlupuje a vyzerá matne, pravdepodobne máte suchú pleť.

Ako sa starať o suchú pleť? V tomto prípade je dôležitá hydratácia. Používajte bohaté hydratačné krémy, oleje a masky. Voľte micelárne vody alebo jemné gélové čistiace prostriedky. Tiež pite dostatok vody a zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Vyhnite sa mydlám a agresívnym čistiacim prostriedkom. Nepoužívajte tiež toniká a pleťové vody s alkoholom, ktoré môžu pleť vysušovať.

 

3. Zmiešaná pleť

Leskne sa vaša pleť, ale iba v T zóne alebo v oblasti čela a nosa? Vyzerá to, že máte zmiešanú pleť, ktorá kombinuje vlastnosti mastnej a suchej pleti. Obvykle sa mastia v T-zóne, zatiaľ čo na tvárach môže byť suchá alebo normálne. Môžete mať problémy s lesknutím v určitých oblastiach a suchosťou v iných.

Ako sa starať o zmiešanú pleť? Starostlivosť o zmiešanú pleť vyžaduje individuálny prístup. Je dôležité kombinovať produkty pre mastnú a suchú pleť. Dvakrát denne jemne očistite pleť. Pre T-zónu použite čistiaci gél, pre zvyšok tváre odličovacie mlieko alebo micelárnu vodu. Tonikum s kyselinou salicylovou pomôže regulovať tvorbu sebumu v T-zóne. Používajte ľahký hydratačný krém na mastné partie a bohatší krém na suché oblasti. Pravidelne používajte hydratačné masky na suché partie a čistiace masky s ílom na T-zónu. Používajte sérum s kyselinou hyalurónovou a používajte aj krém s SPF ochranným faktorom.

Vyhnite sa nadmernému peelingu, používaniu ťažkých krémov na mastné časti pokožky a tiež používaniu kozmetiky, ktorá upcháva póry.

 

4. Normálna pleť

Normálna pleť je vyvážená, bez výrazného lesku alebo suchosti. Má rovnomernú textúru a zdravý vzhľad. Pokiaľ sa vaša pleť nezdá byť ani príliš mastná, ani suchá, a nemáte žiadne významné problémy, pravdepodobne máte normálnu pleť.

Ako sa starať o normálnu pleť? Aj keď normálna pleť nevyžaduje takú náročnú starostlivosť ako iné typy, pravidelná rutina je dôležitá pre udržanie jej zdravia a prevenciu budúcich problémov. Normálnu pleť čistite penou alebo gélom dvakrát denne, používajte pleťové tonikum a pleť hydratujte. Nezabudnite používať SPF, pred spaním sa vždy odličujte a používať môžete aj peelingy a masky ako doplnkovú starostlivosť pre vašu normálnu pleť.

 

5. Citlivá pleť

Je vaša pleť začervenaná a podráždená? Citlivá pleť je veľmi individuálna a môže reagovať podráždením na rôzne podnety, ako sú kozmetické prípravky, zmeny počasia. Na citlivej pokožke sa môže tiež vyskytovať napríklad ekzém alebo atopický ekzém, o ktorom sa viac dozviete v našom predchádzajúcom článku.

Ako sa starať o citlivú pleť? Pre citlivú pleť je dôležitý minimalizmus, obmedzte preto počet používaných produktov na minimum. Vyberajte kozmetiku, ktorá je označená ako hypoalergénna, bez parfumácie a farbív. Používajte jemné čistiace prostriedky bez mydla a vyhnite sa dráždivým látkam v kozmetike v podobe alkoholu, mentolu a niektorých esenciálnych olejov, ktoré môžu citlivú pleť dráždiť. Pre citlivú pleť sú vhodné prípravky s ceramidmi, niacínamidmi, aloe vera či s ovsom.

Vyhýbajte sa agresívnym peelingom, silnej parfumácii a horúcim sprchám.

 

Ďalšie typy pleti

Okrem základných typov pleti môžete rozlíšiť aj zrelú či aknóznu pleť.

Zrelá pleť

Na zrelej pleti môžete spozorovať vrásky a jemné linky či hyperpigmentáciu.

Na zrelú pleť je ideálne používať anti-aging prípravky, ktoré zlepšujú vzhľad vrások a jemných liniek. Odporúčame tiež piť kolagénové drinky, ktoré podporia tvorbu kolagénu vo vašej pleti a tá sa tak stane vypnutejšia a elastickejšia. O kolagénoch sa viac dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

Aknózna pleť

Aknózna pleť nie je typom pleti, ale skôr problémom, ktorý poznáte podľa viditeľných komendonov, pupienkov a rozšírených pórov.

Pre aknóznu pleť voľte špeciálne prípravky, ktoré sú vhodné pre problematickú pleť a vždy sa pred spaním odličujte, aby ste zamedzili upchávaniu pórov a tvorbe ďalších pupienkov.

 

Čo si z článku odniesť?

Domáca diagnostika pleti je jednoduchý a efektívny spôsob, ako sa naučiť porozumieť potrebám svojej pleti a prispôsobiť jej svoju starostlivosť. Sledovaním jednotlivých krokov a pravidelnou analýzou zmien môžete optimalizovať svoju skincare rutinu a dosiahnuť viditeľné výsledky. Investícia do správnej diagnostiky vám umožní nielen lepšie zacieliť na konkrétne problémy, ale aj zefektívniť použitie produktov, ktoré používate. S touto znalosťou v ruke sa môžete postarať o svoju pleť tak, ako si zaslúži - so starostlivosťou a presnosťou, ktorá vedie k dlhodobým a krásnym výsledkom.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.