• Práve teraz máme zľavy na všetko + darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Práve teraz máme zľavy na všetko + darček

Ako na bolesť kĺbov prírodnou cestou? Rady a tipy

Bolesť kĺbov je častým problémom, ktorý postihuje osoby všetkých vekových kategórií. Či už trpíte chronickou artritídou, alebo len občasnými bolesťami spôsobenými nadmernou záťažou, určite hľadáte spôsoby, ako túto bolesť zmierniť. Zatiaľ čo moderná medicína ponúka množstvo liekov a procedúr, mnohí ľudia sa obracajú aj k prírodným metódam, ktoré môžu byť šetrnejšie k telu a často aj účinné. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko osvedčených prírodných spôsobov, ako uľaviť od bolesti kĺbov.

 

Najčastejšie príčiny bolesti kĺbov

-artritída

-osteoartróza

-zranenie dna

-preťaženie kĺbov

 

Prečo voliť prírodné metódy proti bolesti kĺbov?

Prírodné metódy sú často zamerané na odstránenie príčin bolesti, nie len na potlačenie symptómov, čo prispieva k dlhodobej úľave. Aj keď sú prírodné metódy účinné, je dôležité si uvedomiť, že nie vždy stačí. Ak máte silné bolesti, ktoré sa nezlepšujú, alebo ak sa objavia ďalšie príznaky, ako je opuch alebo začervenanie kĺbu, vyhľadajte lekára. Prírodné metódy vám môžu slúžiť ako doplnková liečba.

 

 

Ako na bolesť kĺbov prírodnou cestou?

1. Potraviny na zmiernenie bolesti kĺbov

Strava bohatá na protizápalové potraviny môže pomôcť výrazne znížiť zápaly v tele as tým aj spojenú bolesť kĺbov. Aké potraviny vám môžu pomôcť?

 

Špenát

Špenát je bohatý na vitamíny A, C a K, rovnako ako na minerály ako železo a horčík. Vitamín C zohráva kľúčovú úlohu pri výrobe kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravie kĺbovej chrupavky. Antioxidanty v špenáte tiež pomáhajú bojovať proti zápalom.

 

Brokolica

Brokolica obsahuje sulforafán, ktorý má silné protizápalové vlastnosti. Tento antioxidant môže pomôcť zmierniť zápal v kĺboch a podporiť ich zdravie.

 

Kurkuma

Kurkuma, známa predovšetkým ako korenie, obsahuje účinnú látku kurkumín, ktorá má silné protizápalové účinky. Štúdie preukázali, že kurkumín môže byť účinný pri znižovaní príznakov artritídy, vrátane bolesti a stuhnutosti kĺbov.

 

Zázvor

Zázvor je ďalším korením s protizápalovými vlastnosťami. Obsahuje gingerol, ktorý môže pomôcť znížiť zápal a zmierniť bolesť kĺbov. Zázvor je možné pridať do jedál alebo si pripraviť zázvorový čaj.

 

Cesnak

Cesnak obsahuje zlúčeniny, ako je alicín, ktoré majú protizápalové účinky. Pravidelná konzumácia cesnaku môže pomôcť zmierniť zápal a podporovať zdravie kĺbov.

 

Orechy a semienka

Vlašské orechy sú zdrojom omega-3 mastných kyselín a obsahujú aj antioxidanty, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal a bolesť kĺbov. Ľanové semienka sú zase bohaté na omega-3 mastné kyseliny a lignany, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Pridanie ľanových semienok do jedál môže prispieť k zlepšeniu zdravia kĺbov.

 

Zdravé tuky

Avokádo je bohaté na mononenasýtené tuky a antioxidanty, ako je vitamín E, ktorý môže pomôcť chrániť kĺby pred oxidačným stresom a zápalom. Extra panenský olivový olej obsahuje oleocanthal, ktorý má podobné protizápalové účinky ako ibuprofén. Používanie olivového oleja namiesto iných tukov môže pomôcť znížiť zápal a bolesť kĺbov.

 

Zelenina a ovocie bohaté na antioxidanty

Bobuľovité ovocie ako napríklad maliny, jahody alebo čučoriedky, je bohaté na antioxidanty, ako sú vitamín C a flavonoidy, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty môžu tiež pomôcť znižovať zápal v kĺboch.

 

 

2. Prírodné doplnky stravy

 

Kolagén

Kolagén je kľúčovou bielkovinou, ktorá tvorí štrukturálny základ našich chrupaviek, šliach a ďalších spojivových tkanív. S pribúdajúcim vekom klesá produkcia kolagénu v tele, čo môže viesť k oslabeniu kĺbov a vzniku bolesti. Suplementácia kolagénom pomáha obnoviť elasticitu a pevnosť chrupaviek, čím prispieva k lepšiemu tlmeniu nárazov a zníženiu trenia v kĺboch. Klinické štúdie ukazujú, že pravidelný príjem kolagénu môže zlepšiť pohyblivosť kĺbov a zmierniť symptómy osteoartrózy, čo z neho

Tip: Aký kolagén si vybrať? Prečítajte si náš článok zameraný na kolagény.

 

MSM

MSM, skratka pre metylsulfónylmetán, je organická zlúčenina síry, ktorá je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami. Síra je nevyhnutná pre tvorbu kolagénu a glukosamínu, ktoré sú kľúčové pre zdravie kĺbov. MSM pomáha znižovať zápal a opuchy v kĺboch, čo prináša úľavu od bolesti a zlepšuje ich funkčnosť.

 

Omega 3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v rybom oleji a niektorých rastlinných zdrojoch, sú známe pre svoje silné protizápalové účinky. Zápal je hlavným faktorom, ktorý prispieva k bolesti a stuhnutosti kĺbov, najmä pri ochoreniach, ako je reumatoidná artritída. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať produkciu zápalových cytokínov a prostaglandínov, čo vedie k redukcii zápalu a zlepšeniu kĺbovej pohyblivosti. Pravidelný príjem Omega-3 tiež podporuje zdravie kĺbovej chrupavky a môže spomaliť progresiu degeneratívnych ochorení kĺbov.

 

Vitamín D

Vitamín D zohráva kľúčovú úlohu v regulácii metabolizmu vápnika a fosforu, čo sú minerály nevyhnutné pre zdravie kostí a kĺbov. Nedostatok vitamínu D je spojený s vyšším rizikom vzniku osteoporózy a ďalších kostných ochorení, ktoré môžu viesť k bolesti kĺbov. Tento vitamín tiež podporuje imunitný systém a môže pomôcť zmierniť zápalové procesy, ktoré prispievajú k bolestiam kĺbov. Suplementácia vitamínom D je obzvlášť dôležitá v zimných mesiacoch alebo pre osoby s obmedzeným prístupom k slnečnému žiareniu.

 

Chondroitín a glukosamín

Chondroitín a glukosamín sú dôležité pre zdravie chrupavky a zaisťujú jej pružnosť a schopnosť absorbovať nárazy. Chondroitín spoločne s glukosamínom tvoria základné stavebné bloky pre udržanie zdravia kĺbov a nájdete ich v našich kapsuliach pre zdravé kĺby.

V prípade, že hľadáte intenzívnu výživu pre vaše kĺby a preferujete chutné drinky pred prehĺtaním kapsúl, vyskúšajte jahodovo-limetkový nápoj, ktorý skvele chutí a navyše podporuje správnu regeneráciu kĺbov, zaručuje neobmedzený pohyb bez stuhnutosti a dodáva kĺbom potrebnú pružnosť a vitalitu.

 

 

3. Cvičte

Neinvazívne cvičenie zahŕňa širokú škálu aktivít, ktoré nezaťažujú kĺby a sú vhodné aj pre osoby s bolesťami. Medzi najčastejšie patria:

 

Nízkointenzívne cvičenie

Zamerajte sa na cvičenie, ktoré nezaťažuje kĺby. Ideálne pre vás bude plávanie, vodný aerobic, chôdza po rovnom povrchu alebo jóga.

 

Cvičenie s fyzioterapeutom

Fyzioterapeut alebo rehabilitačný pracovník vám zostaví individuálny plán cvičenia, ktorý bude presne zodpovedať vašim potrebám a zdravotnému stavu. Vďaka jeho skúsenostiam sa naučíte správnej techniky cvičenia a predídete zraneniu.

 

4. Prevencia ako základ

 

Udržiavanie zdravej hmotnosti

Nadváha a obezita zvyšujú tlak na kĺby, najmä na kolená, bedrá a chrbticu. Každý kilogram navyše predstavuje zvýšenú záťaž pre vaše kĺby.

O tom, ako rýchlo schudnúť a správne si poskladať jedálniček sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

Správne držanie tela

Správne držanie tela rozkladá váhu rovnomerne na celé telo a znižuje tak záťaž na kĺby, najmä na chrbticu a kolená.

 

Dostatočný spánok

Počas spánku sa naše telo regeneruje a opravuje, a preto môže nedostatočný alebo nekvalitný spánok viesť k zvýšenej zápalovej schopnosti v tele, ktorá môže zhoršovať bolesti kĺbov.

Máte problémy so spánkom a zaspávaním? Vyskúšajte niektorý z našich prírodných produktov pre relax a zaspávanie, ktoré uvoľnia vaše telo i myseľ, urýchlia celý proces zaspávania a dodajú vášmu telu tak potrebný kvalitný spánok.

O spánkovom cykle sa viac dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

Hydratácia

Voda je pre naše telo absolútne nevyhnutná, a to aj pre zdravie našich kĺbov. Možno sa pýtate, ako súvisí pitný režim s bolesťou kĺbov. Odpoveď je pomerne jednoduchá – chrupavka obsahuje veľké množstvo vody. Dostatočná hydratácia zaisťuje, že chrupavka zostáva pružná a odolná voči opotrebovaniu. Navyše dostatočný príjem tekutín pomáha udržovať správnu viskozitu kĺbovej tekutiny a zlepšuje tak kĺbové mazanie.

Viete, že voda ovplyvňuje aj vašu pleť? Zistite, ako hydratácia pôsobí na pleť v jednom z našich predošlých článkov.

 

Čo si z článku odniesť?

V boji proti bolesti kĺbov prírodnou cestou existuje množstvo účinných stratégií, ktoré môžu významne zlepšiť kvalitu vášho života. Správne zvolená strava bohatá na protizápalové potraviny, ako sú omega-3 mastné kyseliny, a doplnenie potrebných vitamínov a minerálov môžu pomôcť zmierniť zápal a podporiť zdravie kĺbov. Spoločne s pravidelným pohybom, ktorý zahŕňa nízkonárazové aktivity, ako je plávanie alebo jóga, možno dosiahnuť významné zníženie bolesti a zlepšenie pohyblivosti. Nezabúdajte tiež na dôležitosť hydratácie, ktorá pomáha udržovať kĺby dobre premazané a funkčné.

Pri dlhodobých problémoch je však dôležité konzultovať svoju situáciu s odborníkom, ktorý vám môže odporučiť vhodné prírodné doplnky alebo terapie, ktoré podporia vaše úsilie o zdravé kĺby. Hoci prírodné metódy môžu byť veľmi účinné, kľúčom je trpezlivosť a konzistencia. Správnym prístupom a kombináciou rôznych metód je možné dosiahnuť dlhodobé zlepšenie a výrazné zníženie bolesti, čo vám umožní žiť aktívny a plnohodnotný život bez obmedzení spôsobených bolesťami kĺbov.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.