• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

Aké doplnky stravy užívať na jeseň na posilnenie imunity?

Silná imunita je kľúčom k zdraviu, najmä v obdobiach, keď je naše telo vystavené zvýšenému riziku prechladnutia, chrípok a ďalších infekcií. Vitamíny hrajú zásadnú úlohu pri podpore obranyschopnosti organizmu, pretože napomáhajú správnemu fungovaniu imunitného systému a ochrane buniek pred poškodením. V tomto článku sa pozrieme na tie najlepšie vitamíny na imunitu, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku alebo v podobe doplnkov stravy.

 

 

Prečo je na jeseň dôležité posilniť imunitu?

Jesenné obdobie prináša viac než len krásne sfarbené lístie a chladné večery, pretože so zmenou ročného obdobia sa menia aj naše potreby doplňovania vitamínov. Dochádza k zníženiu slnečného žiarenia, ktoré má vplyv na produkciu vitamínu D, ktorý je kľúčový pre imunitný systém. S príchodom chladnejšieho počasia a menšieho pohybu vonku sa navyše zvyšuje riziko prechladnutia a chrípok. Práve teraz je ten správny čas, aby sme podporili svoju imunitu a pripravili telo na nadchádzajúcu zimu.

 

Ako sa prejavuje oslabená imunita?

Oslabená imunita je stav, keď naše telo nedokáže dostatočne brániť proti vírusom, baktériám a ďalším patogénom. Oslabený imunitný systém má na náš organizmus značný vplyv a môže sa prejavovať hneď niekoľkými spôsobmi. Ako teda spoznať, že naša imunita nie je v poriadku?

Časté prechladnutie a infekcia - Ak trpíte opakovaným prechladnutím, chrípkou alebo inými infekciami dýchacích ciest viac ako trikrát až štyrikrát ročne, môže to byť známka oslabenej imunity. Ľudia s oslabenou imunitou sú tiež náchylnejší na rozvoj závažnejších ochorení, ako je napríklad zápal pľúc alebo bronchitída.

Pomalšie hojenie rán - Spomalené hojenie rán alebo škrabancov môže byť indikátorom problémov s imunitným systémom. Imunitné bunky, ako sú biele krvinky, zohrávajú kľúčovú úlohu pri obnove tkanív. Pokiaľ telo nedokáže produkovať dostatok týchto buniek alebo je ich funkcia narušená, môže to viesť k predĺženému hojeniu.

Časté zažívacie problémy - Tráviaci trakt je dôležitou súčasťou imunitného systému, pretože obsahuje veľké množstvo prospešných baktérií, ktoré podporujú imunitu. Časté problémy ako hnačka, nadúvanie alebo zápcha môžu naznačovať nerovnováhu týchto baktérií a tým aj oslabenú imunitu.

Chronická únava a vyčerpanie – Oslabená imunita často vedie k chronickej únave, kedy sa cítite vyčerpaní aj po dostatočnom odpočinku. Vaše telo totiž vynakladá mnoho energie na boj s patogénmi, čo vás môže neustále unavovať.

Kožné problémy - Oslabená imunita sa môže prejaviť aj na pokožke, napríklad častým výskytom vyrážok, ekzémov alebo infekcií, ako sú opary a bradavice. Koža je totiž prvou obrannou líniou proti patogénom a pri oslabení imunitného systému je náchylnejšia na poškodenie.

Zvýšená náchylnosť k alergiám - Ľudia s oslabenou imunitou môžu byť citlivejší na alergény, čo môže viesť k zvýšenej náchylnosti k alergiám, ako sú sezónne alergie alebo astma.

Autoimunitné ochorenie - Oslabený imunitný systém môže niekedy stratiť schopnosť rozlišovať medzi vlastnými bunkami a cudzími patogénmi, čo môže viesť k autoimunitným ochoreniam. Tieto ochorenia sa prejavujú tak, že imunitný systém napáda vlastné zdravé tkanivá.

 

 

Vitamíny rozpustné v tukoch vs. vitamíny rozpustné vo vode - čo to znamená pre naše telo?

Vitamíny rozpustné vo vode si naše telo nevedia ukladať do zásoby a tak ich prebytok vylúči močom, a preto sa nimi nemožno predávkovať. Takými vitamínmi sú vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12, niacín, kyselina listová, biotín). Oproti tomu vitamíny rozpustné v tukoch si naše telo ukladá v tukových tkanivách, pečeni a svaloch a patrí tu vitamín A, D, E a K, a preto je dôležité strážiť si ich dávkovanie podľa pokynov na obale či na základe konzultácie s lekárom.

 

Najlepšie vitamíny a minerály na posilnenie imunity

Nižšie nájdete naše odporúčanie na 5 najlepších vitamínov na posilnenie imunity nielen na jeseň či v zime. Aké vitamíny to sú?

 

1. Vitamín C

Vitamín C je známy svojimi silnými antioxidačnými účinkami a schopnosťou podporiť imunitný systém. Lipozomálna forma tohto vitamínu je unikátna tým, že sa veľmi dobre vstrebáva, a tak zaistí maximálnu účinnosť. Na rozdiel od bežných foriem vitamínu C je lipozomálny vitamín C šetrný k žalúdku, čo ocení každý, kto má citlivý tráviaci systém. Tento doplnok stravy je ideálny na každodenné užívanie, najmä v období, keď vaše telo čelí zvýšenému stresu, fyzickej záťaži alebo sezónnym vírusom. Denná potreba vitamínu C je pre dospelého okolo 75-90 mg, ale pri zvýšenej záťaži v podobe stresu či prechladnutia môžete príjem zvýšiť.

Vitamín C nájdete v citrusových plodoch (pomaranče, citróny, mandarínky), jahodách, kivi, brokolici alebo červenej paprike, ale ak nedokážete získať dostatok vitamínu C z potravy, zvážte doplnok stravy, ako je Venira Vitamín C, ktorý zaistí optimálnu dávku pre každodennú podporu imunity.

 

2. Vitamín D3 + K2

Vitamín D je kľúčový nielen pre zdravie kostí, ale aj pre správnu funkciu imunitného systému. V našich zemepisných šírkach často trpíme jeho nedostatkom, najmä v zimných mesiacoch, keď máme menej slnečného žiarenia. Zdrojom vitamínu D je slnečné svetlo, tučné ryby, vajcia a mliečne výrobky. V období, keď je menej slnečného žiarenia, je vhodné vitamín D dopĺňať. Ideálnou voľbou je vitamín D3 v kombinácii s vitamínom K2, ktoré spolu fungujú synergicky, čo znamená, že spolu zlepšujú svoj účinok, teda vstrebávanie vápnika a podporu celkových imunitných reakcií tela. Vitamín D3 sa obvykle získava zo živočíšnych zdrojov, a preto ho nemôžu osoby stravujúce sa iba rastlinne. Náš doplnok stravy sa však okrem iného vyrába zo špeciálneho druhu lišajníka, a je teda vhodný aj pre všetkých vegánov a vegetariánov.

 

 

3. B-komplex

Vitamíny skupiny B, vrátane B6, B12 a kyseliny listovej, sú nevyhnutné pre správnu funkciu imunitného systému, pretože pomáhajú pri produkcii bielkovín a červených krviniek a podporujú správne fungovanie nervového systému, čo je dôležité pre celkovú obranyschopnosť organizmu, a preto vám odporúčame kapsule B- komplex, ktoré obsahujú vyváženú kombináciu všetkých vitamínov skupiny B a kyseliny listovej na podporu energie a imunity nielen v chladnejších mesiacoch.

 

4. Zinok

Zinok je nevyhnutný minerál na správnu funkciu imunitného systému vrátane optimálnej funkcie bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám. Náš zinok vo forme doplnku stravy sa navyše dobre vstrebáva, pretože je v chelátovej forme, čo znamená, že ho telo dokáže efektívne využiť. Tento minerál je tiež dôležitý pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov, takže jeho užívanie vám môže pomôcť nielen s imunitou, ale aj so zdravím a krásou vašej pokožky, vlasov i nechtov. Pokiaľ často trpíte na prechladnutie, zaradenie zinku do vašej dennej rutiny vám môže výrazne pomôcť.

 

5. Selén

Selén je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom a zároveň podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. Selén tiež pomáha udržiavať telo v rovnováhe a zvyšuje odolnosť proti infekciám. Jeho užívanie je vhodné najmä v zimných mesiacoch, keď je organizmus vystavený väčšej záťaži. Selén tiež podporuje zdravie srdca a mozgu, čo z neho robí univerzálny doplnok pre celkovú pohodu.

 

6. Imunity drink

Nezabudnite vyskúšať aj imunity drink vytvorený v spolupráci s influencerkou MamaDomisha. Ide o prírodný nápoj bohatý na hydrolyzovaný kolagén, metyl sulfonylmetán a vitamín C, ktoré efektívne podporujú imunitný systém a prispievajú k celkovému zdraviu. Imunity drink ďalej obsahuje dôležité minerály a vitamíny, ako je selén, zinok a vitamíny B2 a B6, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na obranyschopnosť tela. S prídavkom D-Biotínu, vitamínu B9 a kvasničných beta-glukánov je tento drink skvelým spôsobom, ako posilniť imunitu počas chladnejších mesiacov. Vďaka svojej osviežujúcej chuti a jednoduchej príprave sa skvele hodí ako súčasť vášho denného rituálu na zaistenie vitality a odolnosti voči jesenným ochoreniam.

 

7. Multikomplex pre a multivitamín

Multikomplex PRO je navrhnutý tak, aby poskytoval vyváženú kombináciu vitamínov a minerálov, ktoré sú kľúčové na udržanie silnej obranyschopnosti organizmu. Obsahuje vitamín C, D, zinok a ďalšie dôležité látky, ktoré pomáhajú telu brániť sa infekciám a podporujú prirodzené obranné mechanizmy. S jeho pravidelným užívaním nielenže zvýšite odolnosť proti prechladnutiu a chrípke, ale tiež podporíte celkové zdravie a vitalitu.

Na posilnenie imunity vám vo vašich zásobách doplnkov stravy nesmie chýbať ani multivitamín vo forme srdiečok, ktorý je lahodný a ľahko stráviteľný a tak je vhodný pre celú rodinu. Obsahuje dôležité živiny, ktoré nielen posilňujú imunitný systém, ale taktiež prispievajú k celkovému zlepšeniu vášho zdravia. Ich prirodzené zloženie a atraktívna a chutná forma vitamínov zaručuje, že si ich zamilujú nielen dospelí, ale aj deti, pre ktoré máme špeciálny detský multivitamín vytvorený tak, aby poskytol vašim najmenším všetko, čo potrebujú. Vďaka kombinácii chute a účinnosti sú skvelým spôsobom, ako podporiť zdravie v tomto prechodnom období.

 

 

Najlepšie vitamíny na imunitu pre deti

Deti sú ako malí prieskumníci, ktorí neustále objavujú svet okolo seba, a preto aby mohli naplno prežívať svoje detstvo, potrebujú silný imunitný systém a to najmä v chladných mesiacoch.

Na posilnenie imunity detí vám odporúčame kombináciu imuno sirupu pre deti, obsahuje beta-glukány, vitamín C a bylinné extrakty, ktoré podporujú imunitný systém a prispievajú k rýchlejšiemu zotaveniu z prechladnutia a chrípky.

Ďalej je vhodné zaradiť aj multivitamín pre deti, ktorý im poskytuje všetky potrebné vitamíny a minerály pre zdravý rast a vývoj, vrátane vitamínu D, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. A nakoniec vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.

Prečo práve táto kombinácia? Kombináciou týchto troch produktov dosiahnete komplexné pôsobenie na imunitný systém detí. Všetky produkty sú starostlivo testované a vhodné pre deti od 3 rokov. Vďaka príjemnej chuti a farebnému prevedeniu si ich deti obľúbia.

Viac sa o vitamínoch pre deti a ich kombináciách dozviete v našom predchádzajúcom článku.

 

Zaujímavosti o vitamínoch

1. Vitamín C nie je len na prechladnutie: Hoci je vitamín C známy pre svoje účinky pri prechladnutí, jeho rola je oveľa širšia. Pôsobí ako silný antioxidant, chráni bunky pred poškodením a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý na hojenie rán.

2. Vitamín D – viac než len pre kosti: Vitamín D je často spájaný so zdravím kostí, ale jeho vplyv siaha oveľa ďalej. Podporuje imunitný systém a môže dokonca znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.

3. Zinok: Nepostrádateľný pre imunitné bunky: Zinok je minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu v mnohých biologických procesoch, vrátane funkcie imunitného systému. Podporuje rast a aktivitu imunitných buniek.

4. Selén: Silný antioxidant: Selén je stopový prvok, ktorý pôsobí ako silný antioxidant a chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Je tiež dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy.

5. Imunita a črevný mikróbiom: Viete, že väčšina nášho imunitného systému sídli v črevách? Pre zdravý črevný mikróbiom sú dôležité probiotiká, prebiotiká a niektoré vitamíny, ako napríklad vitamín D a B12.

6. Sezónnosť a vitamíny: Potreba vitamínov sa môže líšiť podľa ročného obdobia. Napríklad v zime, keď je menej slnečného žiarenia, je dôležité dopĺňať vitamín D.

7. Synergia vitamínov: Niektoré vitamíny spolupracujú a vzájomne sa dopĺňajú. Napríklad vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa.

8. Výživa a imunita: Najlepší spôsob, ako posilniť imunitu, je vyvážená strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny a chudé mäso. Doplnky stravy sú vhodné ako doplnok, nie náhrada zdravej výživy.

 

Čo si z článku odniesť?

Jeseň je obdobím, kedy sa naša imunitný systém môže dostať pod tlak kvôli chladnejším teplotám a zvýšenému výskytu vírusových ochorení. Dostatočný prísun tých správnych vitamínov môže výrazne prispieť k posilneniu vašej obranyschopnosti. Odporúčame zaradiť do svojej dennej rutiny lipozomálny vitamín C, vitamín D a zinok, ktoré spoločne posilnia imunitnú odpoveď vášho tela a pomôžu vám lepšie čeliť jesenným výzvam. Nezabudnite aj na vyváženú stravu, pravidelný pohyb a dostatok spánku, ktoré sú základom pre celkové zdravie.

Investícia do zdravého životného štýlu a kvalitných doplnkov stravy je rozumným krokom na zabezpečenie zdravia nielen vášho, ale aj pre zdravie vašich najbližších. Pri výbere produktov sa zamerajte na tie, ktoré obsahujú preukázané zložky podporujúce imunitu, a nezabudnite konzultovať svoje potreby s lekárom.

Pamätajte, že posilnenie imunity je dlhodobý proces, a tak sa vyzbrojte potrebnými živinami a pristupujte k jeseni s pokojom a sebavedomím.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.