• Použite práve teraz zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke
  • Vyskúšané produkty, ktoré skutočne fungujú
  • Všetko je skladom, bleskové odoslanie
  • Overené zákazníkmi, bezpečný a spoľahlivý nákup
  • Použite zľavový kód EXTRA5 + vyberte si darček k objednávke

15 tipov, ako zvládať stres - efektívne a jednoducho

Stres je nevyhnutnou súčasťou našich moderných životov, ovplyvňuje naše zdravie, produktivitu aj celkovú pohodu. Či už čelíte náročným pracovným úlohám, osobným výzvam alebo každodennému zhonu, efektívne zvládanie stresu je kľúčom k harmonickému a spokojnému životu. V tomto článku vám predstavíme 15 praktických tipov, ako sa vysporiadať s chronickým stresom. Pripravte sa objaviť metódy, ktoré vám pomôžu nielen upokojiť myseľ, ale aj posilniť telo a zlepšiť kvalitu vášho života. Začnite čítať a nájdite svoje vlastné cesty k lepšiemu zvládaniu stresu ešte dnes.

 

Čo je stres?

Stres je prirodzená reakcia tela na akúkoľvek zmenu, ktorá si vyžaduje adaptáciu alebo reakciu. Môže pochádzať z rôznych vonkajších a vnútorných zdrojov, vrátane pracovného tlaku, finančných problémov, vzťahových komplikácií alebo zdravotných ťažkostí. Stres môže byť krátkodobý (akútny) alebo dlhodobý (chronický) a môže mať významný vplyv na naše fyzické aj duševné zdravie.

 

Ako sa prejavuje stres?

-bolesti hlavy

-napätie svalov

-únava

-zažívacie problémy

-problémy so spánkom

-úzkosť

-podráždenosť

-depresia

-strata koncentrácie

-pocit preťaženia

 

Viac sa o strese vrátane jeho fyzických príznakov dozviete v jednom z našich predchádzajúcich článkov. Dnes sa pozrieme na konkrétne tipy, ako sa vyrovnať so stresom.

 

Ako sa zbaviť krátkodobého stresu?

Krátkodobý stres je obvykle akútny a trvá len krátku dobu. Môže byť spôsobený napríklad blížiacou sa skúškou, dôležitou prezentáciou alebo uviaznutím v dopravnej zápche. Príznaky krátkodobého stresu zahŕňajú zvýšenú srdcovú frekvenciu, potenie, svalové napätie a úzkosť, ktoré po skončení konkrétnej situácie či udalosti odznievajú.

V týchto chvíľach pomôže, keď sa na chvíľu zastavíte, zhlboka sa nadýchnete nosom, vydýchnete ústami a niekoľkokrát všetko zopakujete. Pri dôležitej skúške v škole či prezentácii v práci je dôležité sa dostatočne pripraviť, čím predídete akútnemu stresu.

Stres je prirodzená reakcia organizmu na náročné situácie. V malých dávkach nám môže pomáhať prekonávať prekážky a dosahovať ciele. Ak sa však stane chronickým, môže mať negatívny vplyv na naše fyzické aj psychické zdravie. Čo robiť, keď vás trápi dlhodobý stres, ktorého sa nedokážete zbaviť?

 

 

15 tipov, ako zvládať a eliminovať stres

Cítite sa vystresovaní každý deň? Pociťujete stres, keď ráno vstávate aj večer, keď idete spať? Ocitli ste sa v začarovanom kruhu? Nižšie nájdete univerzálne tipy, ako sa vysporiadať s chronickým stresom.

 

1. Upracte si

Pripadá vám táto rada zvláštna? Opak je pravdou. Upratovanie prostredia, v ktorom žijete, je základ. Neporiadok doma rovná sa neporiadok v hlave. Pokiaľ chcete resetovať svoje telo i myseľ, zbaviť sa dlhodobého stresu a postupne vrátiť svojmu životu pokoj a radosť, začnite upratovaním celého domu. Roztrieďte si veci a zorganizujte si priestor okolo vás. Upratovanie vám navyše môže pomôcť utriediť si myšlienky a chvíľu sa prestať sústrediť na čokoľvek iné. Pusťte si k upratovaniu obľúbený film či podcast a uvidíte, ako vám práca pôjde od ruky.

 

2. Identifikujte stresory

Upratané už máte, teraz je na čase zamyslieť sa nad tým, čo vám spôsobuje dlhodobý stres. Snažte sa spomenúť na obdobie, keď sa váš stres začal objavovať alebo zhoršovať. Máte starosti v práci? Trápi vás rodinná situácia? Napíšte si na papier, ktoré situácie, veci aj ľudia vám prinášajú do života nepokoj a zamyslite sa, ako tieto problémy riešiť.

 

3. Plánujte a organizujte

Teraz už viete, aké situácie vám spôsobujú chronický stres a nepokoj. Je čas si naplánovať, ako tieto situácie a problémy vyriešite. Čo sa dá s vašimi problémami urobiť? Každá situácia má riešenie. Napíšte si plán, ktorý povedie k eliminácii vašich stresorov. Napríklad, trápi vás, že chodíte neskoro do práce a nestíhate? Večer si nachystajte outfit do práce, spíšte si, aké úlohy ďalší deň v práci musíte stihnúť a choďte čoskoro spať. Dôkladná príprava vám dodá sebavedomie a odbúra zbytočný stres.

 

4. Stanovte si realistické ciele

Veľké sny a ciele sú skvelé, ale nič veľké sa nestane cez noc. Postupujte po malých krôčikoch. Napíš si zoznam menších cieľov, ktoré vás dokážu tam, kde si prajete byť. Postupne si jednotlivé splnené kroky odškrtávajte. Plnenie menších úloh vás bude motivovať a udržiavať vás na ceste za vašimi najväčšími snami.

 

5. Naučte sa hovoriť “NIE”

Vyhovieť každému jednoducho nejde. A pokiaľ sa o to budete snažiť, ste na najlepšej ceste ku chronickému stresu. Zamyslite sa, či sa nesnažíte každého potešiť a to aj na úkor vás samotných. Pokiaľ sa vám niečo nechce alebo sa na niečo necítite, nebojte sa povedať nie. Dajte sami seba na prvé miesto. Tí, ktorí vás majú skutočne radi to pochopia.

 

 

6. Zamyslite sa nad tým, s kým trávite čas

Nenachádza sa vo vašom živote niekto, kto vám berie energiu a spôsobuje nepríjemné pocity vrátane stresu? Nebojte sa odstrihnúť toxických ľudí zo svojho života. Nie každý je určený na to, aby vo vašom živote zostal navždy. Niekto vám má dať iba cennú lekciu, z ktorej sa poučíte. Pamätajte, vždy je lepšie byť radšej sám ako obklopený ľuďmi, ktorí vám uberajú energiu a prinášajú do nášho života negativitu. Keď takých ľudí odstrihnete, nájdu si k vám cestu tie pravé osoby.

 

7. Hýbte sa

Nepodceňujte silu pohybu, pretože práve pohyb je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa vysporiadať so stresom. Pri športe sa v tele uvoľňujú endorfíny, hormóny, ktoré zlepšujú náladu. Cvičenie navyše pomáha znižovať hladinu stresového hormónu kortizolu v tele, čím uvoľňuje telo aj myseľ a pomáha vám tak zvládať každodenné stresové situácie.

Aký pohyb zvoliť? Vyberte si taký šport, ktorý vás bude baviť a bude vám robiť radosť. Do ničoho sa nenúťte. Nemusíte chodiť do posilňovne zdvíhať činky. Môžete chodiť na pravidelné prechádzky, môžete si ísť zaplávať, tancovať alebo navštíviť lekciu jogy. Voľba je čisto na vás a každý pohyb sa počíta.

 

8. Jedzte zdravo a vyvážene

To, čo jete, ovplyvňuje to, kým ste. Áno, nie je to len fráza. Vedeli ste, že jedlo má tú silu ovplyvňovať vaše emócie? Pokiaľ jete nadbytok nezdravých, vyprážaných a tučných jedál, nebudete sa cítiť dobre vo svojom tele ani vo svojej hlave. Preto jedzte zdravé potraviny, skúste obmedziť objednávanie jedál z reštaurácií a začnite si variť sami z kvalitných a čerstvých surovín. Varenie vám ušetrenie aj peniaze a pomôže vám sa odreagovať. A kto vie, možno sa práve varenie stane vašim novým koníčkom.

 

9. Dostatočne spite

Ak málo spíte, niet divu, že sa stretávate s nadmerným stresom. Nemôžete v noci zaspať a máte problémy s kvalitou spánku? S lepším spánkom vám pomôže už spomínaný pohyb. Ak sa vám aj tak nedarí zaspať, vyskúšajte náš ústny sprej s melatonínom, ktorý vám poskytne rýchlu pomoc pri problémoch so zaspávaním.

Pokiaľ chcete pochopiť celý spánkový cyklus a zistiť tipy pre pokojný a kvalitný spánok, prečítajte si náš článok s názvom Spánok a jeho fáza: čo musíte vedieť?

 

10. Pozvite si na pomoc bojovníkov so stresom

Dnešná doba je hektická a zvládať stres môže byť zložité. Nebojte sa prizvať pomocníkov v podobe doplnkov stravy, ktoré vám pomôžu udržať hladinu kortizolu na uzde a pomôžu vám udržať chladnú hlavu. V prípade, že chcete vyskúšať silu bylín, odporúčame vám ashwagandhu, ktorá okrem znižovania stresu a úzkosti zvládne aj zvýšiť energiu, zlepšiť športovú výdrž alebo zlepšiť odolnosť organizmu.

Nadmerný stres a vypätie organizmu môže spôsobovať aj nedostatok horčíka v tele. Dbajte preto na jeho dostatočný prísun. O horčíku sa viac dozviete v našom článku s názvom Prečo je horčík taký dôležitý?

Magnesium môžete kombinovať s CBD olejmi, ktoré si môžete dať kedykoľvek počas dňa, keď začnete pociťovať stres alebo s relax komplexom, drinkom, ktorý je ideálny na upokojenie tela pred spaním a na zlepšenie celkovej kvality spánku.

 

 

11. Vzdelávajte sa a rozvíjajte sa

Poznáte citát „kto sa nevyvíja, postupne zakrpatie a zaniká?” V živote je dôležité neustále sa posúvať, rozvíjať a vzdelávať. Keď budete stáť dlhú dobu na jednom mieste, môžete začať pociťovať nadmerný stres. Naučte sa novú zručnosť alebo prehĺbte svoje znalosti vo svojom profesnom odbore. Navštíviť môžete napríklad jazykový kurz, workshop time manažmentu alebo zaujímavú prednášku.

 

12. Nájdite si koníčky

Vedeli ste, že keď sa budete venovať niečomu, čo máte radi, znížite hladinu stresu v tele a budete šťastnejší? Neviete, čo vás baví? Skúste si takú malú výzvu. Každé popoludnie vyskúšajte inú činnosť a sledujte, čo vás baví a čo nie. Kúpte si farby a plátno a maľujte, skúste napísať poviedku, spievajte, tancujte, prihláste do čitateľského klubu, navštívte kurz varenia, choďte do galérie alebo sa zájdite pozrieť na vystúpenie slam poetry. Možností je veľa a vy tak máte nekonečné možnosti na objavovanie svojich záľub a skrytých talentov.

 

13. Zastavte “overthinking”

Nadmerné premýšľanie nad situáciami, ktoré sa stali alebo ktoré sa ani neodohrali, nič nevyrieši a spôsobí vám akurát stres. Čo sa malo stať, sa stalo a čo sa má stať, sa stane. Neustálym premýšľaním nič nezmeníte. Naučte sa žiť v prítomnosti, nechajte minulosť za sebou a budúcnosťou sa príliš netrápte. Nikto nevie, čo bude zajtra av tom spočíva krása aj zmysel života.

 

14. Vyhľadajte terapiu

Starať sa o svoje telo je dôležité, ale rovnako dôležité je starať sa o svoju psychickú stránku. So znížením stresu a celkového vypätia vám môže pomôcť terapia s odborníkom. Pokiaľ sa necítite na návštevu terapeuta osobne, zo začiatku môžete vyskúšať online terapiu, ktorej sa môžete zúčastniť z pohodlia domova.

15. Nečakajte na perfektný moment

Život nikdy nie je úplne perfektný. Nečakajte na tie správne momenty a uchopte svoj život do vlastných rúk už teraz. Stresové a nepredvídateľné situácie sa budú v našich životoch vyskytovať vždy a záleží čisto na nás, ako sa s nimi vysporiadame. Neodkladajte veci na zajtra a vyjdite v ústrety novým zajtrajškom s pokojom a bez nadmerného stresu.

 

Čo si z článku odniesť?

Zvládanie stresu nemusí byť zložité ani časovo náročné. Stačí nájsť správne metódy, ktoré vyhovujú vášmu životnému štýlu a vašim potrebám. Veríme, že týchto 15 tipov vám poskytne praktické nástroje a inšpiráciu na to, aby ste sa cítili pokojnejšie, vyrovnanejšie a pripravení čeliť každodenným výzvam.

Implementácia týchto jednoduchých, ale efektívnych stratégií môže výrazne zlepšiť vašu schopnosť zvládať stres a prispieť k vášmu celkovému zdraviu a pohode. Nezabudnite, že kľúčom k úspechu je konzistencia a trpezlivosť. Stres je prirodzenou súčasťou života, ale s týmito technikami máte možnosť prevziať kontrolu a žiť pokojnejší a spokojnejší život.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.